Κραμπλ Τάρτα Μήλου
2 Νοέ
Σήμερα, Κυριακή, θα φτιάξουμε ένα χορτοφαγικό γλυκό με λίγα υλικά και πολύ άρωμα. Όπως πάντα, χωρίς βούτυρο, χωρίς ζάχαρη και χωρίς λευκό αλεύρι, αλλά με φυσικές πρώτες ύλες! Θα φτιάξουμε μία κραμπλ τάρτα μήλου.
Θα διαφοροποιηθούμε λίγο από το κλασσικό στυλ της κραμπλ τάρτας βάζοντας τα “ψίχουλα” στο τέλος, αφού την ψήσουμε. Θα δείτε, θα δείτε τι εννοώ…
Λοιπόν πάμε για τα υλικά μας;
Για την ζύμη θα χρειαστούμε:
– 150 ml χυμό πορτοκαλιού
– ξύσμα από ένα πορτοκάλι
– 3 κουταλιές συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού ή πετιμέζι *
– 70 ml ελαιόλαδο
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
– 260 γρ αλεύρι ολικής από σκληρό σιτάρι αλεσμένο σε πετρόμυλο *
– 2 κουταλάκια baking Powder
Για την γέμιση θα χρειαστούμε:
– 600 γρ καθαρισμένα μήλα (κατά προτίμηση γλυκά και ώριμα)
– 4 κουταλιές συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού ή πετιμέζι.
– 2,5 κουταλιές σταφίδες
– τσέρκι διαμέτρου 18 εκ
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά καθώς και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Ανακατεύουμε πολύ καλά (εικ 1).
Σε ένα άλλο μπολ αναμιγνύουμε όλα τα στερεά (εικ 2) και κατόπιν τα προσθέτουμε στα υγρά. Πλάθουμε… Η ζύμη προκύπτει κάπως υγρή και μαλακή, έτσι τη θέλουμε ώστε να μη σκληρύνει πολύ όταν ψηθεί και να μπορεί ευχάριστα να κόβεται με το κουταλάκι του γλυκού (εκ 3). Σκεπάζουμε το μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά περίπου.
Παίρνουμε τη ζύμη μας από το ψυγείο και την τοποθετούμε σε ένα κομμάτι λαδόκολλας (εικ 1), από πάνω βάζουμε άλλο ένα και με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε κυκλικά την ζύμη σε μία διάμετρο περίπου 25 εκ (εικ 2). Μεταφέρουμε όπως είναι σε ένα ταψί. Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα και κάπως στο κέντρο της ζύμης πιέζουμε το τσέρκι (εικ 3). Περιμετρικά έχει πλέον περισσέψει αρκετή ζύμη. Παίρνουμε κομμάτια της και πλάθουμε εσωτερικά στο τσέρκι τα τοιχώματα της τάρτας (εικ 4). Αν χρειάζεται βρέχουμε ελαφρά τα χέρια μας και πιέζοντας καλά βεβαιωνόμαστε πως το τοίχωμα έχει ενωθεί με το κάτω μέρος της τάρτας. Το ύψος πρέπει να βγει περίπου 4 εκ και πρέπει να είναι σταθερό σε όλη την περίμετρο. Στο τέλος θα μας περισσέψει ζύμη, με την οποία πλάθουμε δύο κουλουράκια και τα αφήνουμε στην άκρη του ταψιού ώστε να ψηθούν και αυτά (εικ 5).
Προχωράμε με την γέμιση. Καθαρίζουμε τα μήλα (τις φλούδες τις τρώμε 🙂 ) μέχρι να φτάσουμε στα 600 γρ. Τα περνάμε από τον επεξεργαστή τροφών (εικ 1), όχι για πολύ γιατί έχει ενδιαφέρον να μείνουν και μερικά κομμάτια στην γέμιση (δημιουργούνται έτσι εναλλαγές στην υφή και το γλυκό μας δεν γίνεται βαρετό). Τα ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε το πετιμέζι, τις σταφίδες και 150 ml περίπου νερό (εικ 2). Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για όσο χρειάζεται το μήλο να μαλακώσει και να πιει τα υγρά του. Κανά 20λεπτο θα είναι αρκετό, αν δούμε ότι δεν μαλάκωσε, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα και βράζουμε κι άλλο. Προσοχή μη μείνουν υγρά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 οC. Γεμίζουμε την τάρτα με την γέμιση (εικ 3) και ψήνουμε για 30 λεπτά στη μεσαία σχάρα.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μετά παίρνουμε τα κουλουράκια και τα θρυμματίζουμε στο blender. Σκεπάζουμε την τάρτα με το τρίμμα, αφαιρούμε το τσέρκι και απολαμβάνουμε!
Μερικές ακόμα παρατηρήσεις:
* Τον συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού τον φτιάχνω μόνος μου κάθε Σεπτέμβριο, παίρνοντας τον χυμό των σταφυλιών (χρησιμοποιώ μύλο λαχανικών ως αποχυμωτή) και βράζοντάς στον σε χαμηλή φωτιά για 2-3 ώρες μέχρι να μειωθεί η στάθμη τουλάχιστον στο 1/3. Αποθηκεύω στο ψυγείο και στην κατάψυξη. Το πετιμέζι που μπορούμε να προμηθευτούμε από όλα τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων δεν διαφέρει, παρά μόνο ότι έχει γίνει μία επιπλέον διαδικασία ώστε το τελικό σιρόπι να είναι πιο διαυγές.
* Χρησιμοποιώ σκληρό σιτάρι ολικής αλεσμένο σε πετρόμυλο γιατί μου φαίνεται πιο χοντροκομμένο, και έτσι μπορεί να έχει η τάρτα μας λίγο πιο τριφτή υφή.
Φαίνεται υπέροχη και μυρωδάτη! Αγαπάω τα γλυκά με μήλο-κανέλα-γαρύφαλο και σταφίδα! Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!
μπορώ αντί για πετιμέζι να προσθέσω μέλι??
Αμέ! Τέλεια θα γίνει και με το μέλι! Έχω διαβάσει βέβαια πως το μέλι καλό είναι να το τρώμε “ωμό”, χωρίς δηλαδή να το θερμαίνουμε σε υψηλές θερμοκρασίες γιατί χάνει μέρος της θρεπτικής του αξίας. Φυσικά, μια στο τόσο για να φτιάξουμε ένα γιορτινό γλυκό δεν πειράζει:-)
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια !!!