Banoffee !!!!!!!!

1 Νοέ

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο καιρό ήθελα να σας παρουσιάσω την δική μου εκδοχή του raw banoffee!

Στο Internet υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, μελέτησα αρκετές, πήρα ιδέες αλλά τελικά κατέληξα στην δική μου συνταγή με υλικά που ήδη δουλεύω και ξέρω καλά να χρησιμοποιώ 😉

Το αποτέλεσμα βγήκε ΥΠΕΡΟΧΟ! Έντονη γεύση, αρώματα, επίγευση, υφή εναλλαγές! Τόσο απολαυστικό γλυκό, με τόσο τέλεια υλικά! Μπουκιά και θρέψη!

Για αυτό, μη χάνετε καιρό, οργανωθείτε!

Βάση από «μπισκότα κανέλας»

150 γρ λευκά αμύγδαλα
2 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές ζεστό νερό
30 γρ κάσιους
2 κουταλάκια κανέλα
20 γρ βούτυρο κακάο

Όλα τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου εκτός από το νερό που βοηθάει να είναι λίγο ζεστό.
Στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 16 εκ – προκύπτουν περίπου 6 μικρές αλλά χορταστικές μερίδες.

Στον επεξεργαστή τροφών αλέθουμε πρώτα τα αμύγδαλα και σταδιακά προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά, εκτός από το βούτυρο κακάο. Το βούτυρο κακάο το λιώνουμε προσεκτικά και υπομονετικά σε μπεν μαρί. Μόλις λιώσει το ρίχνουμε στο μείγμα και συνεχίζουμε την λειτουργία της συσκευής για λίγα λεπτά ακόμα.
Τοποθετούμε το τσέρκι πάνω στην πιατέλα που θα σερβίρουμε το γλυκό και απλώνουμε εσωτερικά την «ζύμη» που ετοιμάσαμε, σχηματίζοντας την πρώτη στρώση του γλυκού μας.

«Κρέμα Καραμέλας»

200 γρ αποξηραμένους χουρμάδες (μουλασμένους σε νερό για 2-3 ώρες)
4 κουταλιές ζεστό νερό (από αυτό που περίσσεψε στο μούλιασμά)
10 γρ βούτυρο κακάο
1 τσιμπιά αλάτι

Όλα τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου εκτός από το νερό που βοηθάει να είναι λίγο ζεστό.

Στραγγίζουμε τους χουρμάδες και τους τοποθετούμε (μαζί με τις 4 κουταλιές νερό και το αλάτι) στον επεξεργαστή τροφών (ή στο μούλτι αν το μέγεθος του κάδου παρά είναι μεγάλο). Τους πολτοποιούμε για αρκετή ώρα μέχρι να προκύψει μία λεία κρέμα. Στην συνέχεια λιώνουμε σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο και το προσθέτουμε. Δουλεύουμε ακόμα μέχρι να προκύψει ένα ενιαίο μείγμα. Απλώνουμε την «κρέμα καραμέλας» πάνω από την βάση, μέσα στο στέρκι. Τοποθετούμε στο ψυγείο όσο θα δουλέψουμε τα παρακάτω.

Ελαφριά Κρέμα

150 γρ ωμά κάσιους (μουλιασμένα σε νερό για 6 ώρες)
1,5 κουταλιά μέλι
χυμό από μισό λεμόνι (μεσαίου μεγέθους)
3-4 κουταλιές ζεστό νερό
1 κοφτό κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
10 γρ βούτυρο κακάο

Όλα τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου εκτός από το νερό που βοηθάει να είναι λίγο ζεστό.

Στραγγίζουμε τα κάσιους, αφήνουμε στην άκρη το νερό που περίσσεψε για μια άλλη χρήση και τα τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφών. Πολτοποιούμε για αρκετά λεπτά. Σταδιακά ενσωματώνουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο κακάο. Δουλεύουμε μέχρι να προκύψει μία λεία κρέμα.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο και το ρίχνουμε μες στην κρέμα. Ενεργοποιούμε την μέγιστη λειτουργία της συσκευής και δουλεύουμε επίμονα μέχρι το λιωμένο βούτυρο κακάο να αφομοιωθεί πλήρως. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη και προχωράμε με την στρώση από μπανάνες.

Γέμιση

2 (ώριμες, όχι όμως παραγινομένες) μπανάνες κομμένες σε λεπτές φέτες
Αφαιρούμε το τσέρκι και δημιουργούμε μία ακόμα στρώση με φέτες από τις μπανάνες.

Ακριβώς από πάνω ρίχνουμε την κρέμα.

Στολισμός

Χειροποίητη Σοκολάτα
Στολίζουμε με τριμμένη (η κομματιασμένη) χειροποίητη σοκολάτα.

Αυτό ήταν! Είναι έτοιμο να του ορμήξουμε!

Λίγες Παρατηρήσεις:

Το βούτυρο κακάο είναι ένα πανέμορφο φυσικό υλικό που εξάγεται μηχανικά από τον καρπό του κακαόδεντρου. Έχει την μαγική ικανότητα να στερεοποιείται σε θερμοκρασία δωματίου ενώ να λιώνει στην θερμοκρασία του σώματος. Στην συνταγή μας το χρησιμοποιούμε για δώσουμε λιπαρότητα στα υλικά αλλά και για να τα βοηθήσουμε να δέσουν και λίγο να “στέκονται”. Αν το παραλείψουμε το αποτέλεσμα (σε κάθε επίπεδο) θα είναι πιο φτωχό και λιγότερο κρεμώδες. Αξίζει κατά την άποψή, αν και είναι ένα ακριβό υλικό. Θα το βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, ιδανικά επιλέξτε κάποιο που να γράφει «φυσικό» ή «raw» και με σωστή αξιοποίηση το βαζάκι θα σας κρατήσει καιρό.

Μην παραλείψετε την κανέλα στην βάση, δίνει απίστευτο άρωμα και ένταση που δένει υπέροχα με τους χουρμάδες και τις μπανάνες που βρίσκονται ακριβώς στα πάνω επίπεδα.

Η λευκή κρέμα, στην συγκεκριμένη συνταγή, είναι λίγο όξινη και όχι πολύ γλυκιά. Το θεωρώ απαραίτητο για να «σβήνει» την γλυκύτητα που αφήνουν οι χουρμάδες και οι μπανάνες. Ανάλογα με το πόσο καλά έχουν μουλιάσει τα κάσιους, πρέπει να δείτε αν χρειάζεται ελάχιστο νερό παραπάνω από αυτό που αναφέρω. Η κρέμα πρέπει να είναι ελάχιστη (όχι πολύ!) ρευστή ώστε να πέφτει ευχάριστα πάνω στα πιο συμπαγή υλικά.

Αν θέλετε μπορείτε να σερβίρετε το γλυκό και σε ατομικά μπολάκια ή σε ένα ταψάκι. Ό,τι σας αρέσει και είναι πιο εύκολο!

Μη το φοβηθείτε! Είναι υπέροχο γλυκάκι και γεύση που σου μένει!

Κατα τα άλλα, να σας πω πως στο υπέροχο souvenir (και όχι μόνο) shop Flâneur στην Πλάκα (Φλέσσα 1, κάθετος Ανδριανού) θα βρείτε το μικρό τετράδιον που υλοποίησα ξανά πρόσφατα μιας και η πρώτη δόση εξαντλήθηκε 🙂

Επιπλέον ολοκλήρωσα (λίγο νωρίς, αλλά καλύτερα από να το άφηνα τελευταία στιγμή 😉 🙂 ) τις φετινές Χριστουγεννιάτικες καρτούλες. Είναι ήδη διαθέσιμες στο jamjar ενώ σύντομα (ελπίζω) και σε αρκετά από τα καταστήματα που φιλοξενούν τις δημιουργίες μου.

Οι κάρτες, όπως και όλες μου οι δημιουργίες, κατασκευάζονται από το μηδέν. Αφού σχεδιάσω το σχέδιο το μεταφέρω πάνω σε λινόλεουμ το οποίο σκαλίζω για να σχηματίσω την σφραγίδα – μήτρα που θα τοποθετηθεί στο τυπογραφικό μου πιεστήριο. Κάθε χρώμα τυπώνεται χωριστά ενώ για μελάνια χρησιμοποιώ ειδικά Παριζιάνικα μελάνια λαδιού που δίνουν πολύ ζωντανό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιώ απλό ακατέργαστο χαρτόνι το οποίο το κόβω με το παλιό κοπτικό που χρησιμοποιούσαν τα παλιά χρόνια οι φωτογράφοι. Όλα τα βήματα εκτελούνται με πολλή αγάπη 🙂

Αυτά! Σας φιλώ πολύ! Τα ξαναλέμε!

18 Responses to “Banoffee !!!!!!!!”

  1. Zoe 01/11/2018 at 23:51 #

    Παρα πολύ ωραίο φαίνεται το υγιεινό μπανόφι!!!
    Και οι καρτούλες υπέροχες!! Φαίνεται το μεράκι και η αγάπη που βάζεις σε ότι κάνεις!

  2. Lia 02/11/2018 at 07:42 #

    Σας αγαπώ γιατί αγαπάτε τόοοοσο πολύ ό,τι κάνετε!!!

  3. peps@pepiskitchen 02/11/2018 at 08:36 #

    Αρηηηη καταπληκτικό!!!! Το περίμενα πως και πως!!!! Θα το φτιαξω!!!

    • aris 18/11/2018 at 18:40 #

      Χαίρομαι τόσο πολύ που φτιάχνεις τις συνταγές μου 🙂

  4. Penelope 02/11/2018 at 12:52 #

    Όπως πάντα “ιδιαίτερος” τρόπος στη δομή ενός υγιεινού γλυκού, από τα χέρια σου Άρη. Η καραμέλα με τους χουρμάδες μου άρεσε και την σκέφτομαι και σαν γέμιση σε μια τάρτα, με σάλτσα σοκολάτας από πάνω…
    Πω-πω, σε “μπελάδες” μ’ έβαλες πάλι!

    Οι κάρτες σου όμορφες και μας βάζουν σε κλίμα, αν και η ζέστη του Νοέμβρη δεν μας αφήνει να σκεφτούμε Χριστούγεννα.

    Καλή συνέχεια σε όλα και καλό Σαββατοκύριακο.

    • aris 18/11/2018 at 18:40 #

      Ναι, η καραμέλα με χουρμάδες είναι καταπληκτική. Δεν είναι δική μου ιδέα, εφαρμόζεται πολύ στην ωμοφαγική γλυκοπλαστική σε πολλές συνταγές…
      Φιλιά πολλά Πηνελόπη !!

  5. Marion 02/11/2018 at 21:12 #

    Yπεροχο γλυκό Αρη μου
    Οι γεύσεις του ταιριαστές και απο εμφάνιση εξαιρετικό.

    Μια χαρά ειναι για τις κάρτες.
    Μοναδικές κι αυτές 😉

    Καλό σ/κ

  6. Natassa's blog tips 06/11/2018 at 10:47 #

    Δε μπορώ να πω το χεις με τη δημιουργία φαγητών, στο αναγνωρίζω

    • aris 18/11/2018 at 18:37 #

      Όχι, απλά το ψάχνω και το προσπαθώ πολύ, δεν πιστεύω πως έχω κάποιο πηγαίο ταλέντο στην μαγειρική.

  7. χριστίνα 12/11/2018 at 03:23 #

    Γεια σου και πάλι Άρη μου! Χρυσοχέρης όπως πάντα! Καλότάξιδο ό,τι κι αν ετοιμάζεις 🙂

  8. Lina 17/11/2018 at 23:19 #

    Έφτιαξα το μπανοφι. Δεν είχα δοκιμάσει ποτέ πριν μπανοφι. Μου άρεσε πολύ, βασικά άρεσε σε όλη την οικογένεια. Είναι νόστιμο και εύκολο. Σοκολάτα δεν έβαλα αυτή τη φορά, δεν πρόλαβα να φτιάξω, θα βάλω όμως την επόμενη. Πολύ ωραία τουρτιτσα, μπράβο.

    • aris 18/11/2018 at 18:36 #

      Σε ευχαριστώ πολύ που το έφτιαξες Λίνα! Είναι τόσο ευχάριστο και θρεπτικό γλυκάκι, χαίρομαι που άρεσε σε όλη την οικογένεια!
      Είναι σημαντικό αυτό! 🙂

Trackbacks and Pingbacks

  1. Δροσερή Τούρτα με Φράουλες! | NEANIKON - 05/05/2019

    […] σημερινό γλυκό αποτελεί παραλλαγή του μπανόφι, μία από τις πιο νόστιμες και πετυχημένες τούρτες που […]

  2. Το Νεανικόν στην Πάστα Φλώρα | Πάστα Φλώρα - Pasta flora Magazine - 24/06/2019

    […] (www.neanikon.gr/banoffee ) […]

Leave a Reply to Lina