Τούρτα Καρότο!!

22 Ιαν

Πριν σας πω το οτιδήποτε, να ευχηθώ την πιο γεμάτη χρονιά, γεμάτη χαρά και υγεία!

Λίγο η περίοδος των Χριστουγέννων (που είχα προγραμματίσει μία μικρή αποχή από το blog) και λίγο μία αναπάντεχη ίωση με έκαναν να καθυστερήσω παραπάνω την προετοιμασία της σημερινής ανάρτησης 🙁 Δεν έμεινα άπραγος το διάστημα που μας πέρασε, συνέχισα να δουλεύω αρκετές από τις δημιουργίες μου 😉

Στο πρώτο διάστημα των Χριστουγέννων επανα – κατασκεύασα δύο παλιότερα προϊόντα που είχαν εξαντληθεί. Το μπλοκάκι καρνέ και την καρτούλα τοοοσοοο σε μία πιο “πράσινη έκδοση”. Το καρνέ, πρέπει να πω πως είναι από τα αγαπημένα μου.

Αμέσως μετά, μόλις τελείωσα δηλαδή τα παραπάνω, ασχολήθηκα με το πιο – το πιο – το πιο – το πιο σημαντικό my next best thing project !!!!  το οποίο το ερευνώ και το δουλεύω εδώ και 2 καλοκαίρια και σήμερα λέω να σας το αποκαλύψω 🙂

Λοιπόν !!! έχω ξεκινήσει να φτιάχνω χειροποίητες αντρικές εσπαντρίγιες οι οποίες, έχω να πω πως βγαίνουν υπέροχες και πολύ άνετες! Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο, μιας και είναι κάτι που θα παρουσιάσω πολύ αναλυτικά όταν θα είμαστε κοντά στην εποχή του καλοκαιριού. Το μόνο που θα σας πω είναι ότι καταβάλω μεγάλη προσπάθεια 🙂 για να διδαχθώ σωστά την συγκεκριμένη τέχνη και αισθάνομαι τόσο περήφανος που παράγω κάτι όμορφο αλλά ταυτόχρονα και πολύ χρήσιμο! Κάτι που κάποιος μπορεί να φοράει και να απολαμβάνει όλη μέρα!

Πάμε και στο γλυκό μας! Μέσα σε όλα τα παραπάνω, αποφάσισα επίσης, αντί συνεχώς να προσπαθώ για νέες συνταγές, να επιστρέφω πιο συχνά στις καλές παλιές μου έτσι, ώστε να τις κάνω ακόμα καλύτερες!

Σήμερα θα απολαύσουμε ξανά το “χωρίς ψήσιμο” Carrot Cake! σε νέα πιο εντυπωσιακή έκδοση! Συγκεκριμένα θα κατασκεύασουμε ένα ζουμερό γλυκό φρουτοπάστελο ως βάση και μία δυνατή λεμονένια κρέμα η οποία θα το απογειώσει γευστικά. Πάμε;

Για την βάση θα χρειαστούμε:

250 γρ ξερά σύκα μουλιασμένα για 2 ώρες σε ζεστό νερό

50 γρ σταφίδες, μουλιασμένες για 2 ώρες σε ζεστό νερό

25 γρ φυσικό βούτυρο κακάο

1 κουταλιά μέλι (προαιρετικά αν κρίνουμε πως θέλουμε την βάση λίγο πιο γλυκιά)

2 κουταλιές πίτουρο βρώμης

100 γρ τριμμένο καρότο

1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο

1,5 κουταλάκι κανέλα

ξύσμα από πορτοκάλι (μεσσαίου μεγέθους)

150 γρ χοντροκομμένα καρύδια (ψύχα)

Για την κρέμα θα χρειαστούμε:

150 γρ κάσιους μουλιασμένα για 6 ώρες σε νερό

4 κουταλιές ζεστό νερό (καθαρό, όχι από το μούλιασμα)

1,5 κουταλιές μέλι

ξύσμα και χυμό από ένα μικρό λεμόνι

15 γρ βούτυρο κακάο

Τα υλικά της κρέμας να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου εκτός από το νερό που βοηθάει να είναι ζεστό ή ακόμα και καυτό. Πρέπει να γνωρίζουμε πως για να γίνει η κρέμα λεία πρέπει να αναπτυχθεί μες το κάδο της συσκευής μία μικρή θερμοκρασία ώστε όλα τα υλικά να λιώσουν καλά και να ενωθούν.

τσέρκι διαμέτρου 16 εκ

Στολισμός: τριμμένα καρύδια, καρότα, σταφίδες, γύρη …

Ξεκινάμε με την βάση. Στραγγίζουμε τα σύκα, το ψιλοκόβουμε και τα τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφών. Επίσης στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις προσθέτουμε και αυτές. Πολτοποιούμε πολύ καλά. Μόλις δημιουργηθεί μία ενιαία ελαφρώς ζουμερή πάστα σταματάμε για λίγο. Λιώνουμε υπομονετικά σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο και το μεταφέρουμε μες στο αρχικό μας μείγμα. Ενεργοποιούμε ξανά την λειτουργία της συσκευής και δουλεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.

Σταδιακά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας τελευταία τα καρύδια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Συνεχίζουμε λίγο το άλεσμα μέχρι όλα να ενωθούν αλλά δεν το παρακάνουμε γιατί θέλουμε τα καρύδια αλλά και πορτοκάλι να είναι λίγο διακριτά στην υφή και στην γεύση αντίστοιχα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και ελάχιστο νερό αλλά με προσοχή γιατί δεν θέλουμε η ζύμη μας να παρά βγει ζουμερή.

Εφαρμόζουμε το τσέρκι πάνω στο πιάτο που θα σερβίρουμε το γλυκό και εσωτερικά απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα μας. Πατάμε με ένα πιρούνι ώστε να μην μείνουν κενά. Πρέπει να γνωρίζουμε πως η βάση μας θα δέσει στο ψυγείο, θα σφύξει λίγο αλλά και πάλι θα παραμείνει σαν ένα πολύ μαλακό φρουτοπάστελο.

Προχωράμε με την κρέμα. Στραγγίζουμε τα κάσιους και τα ρίχνουμε στον επεξεργαστή τροφών. Το νερό που περίσσεψε το αφήνουμε στην άκρη για μία άλλη χρήση. Ενεργοποιούμε την μέγιστη ταχύτητα και αλέθουμε μέχρι να προκύψει μία λεία κρέμα ενώ παράλληλα εντάσσουμε και τα υπόλοιπα υλικά, ΕΚΤΟΣ από το βούτυρο κακάο. Το βούτυρο κακάο το λιώνουμε υπομονετικά σε μπεν μαρί (όπως δηλαδή κάναμε και παραπάνω) και το ενσωματώνουμε (λιωμένο) στην κρέμα μας. Συνεχίζουμε τη λειτουργία της συσκευής για 5-6 λεπτά ακόμα μέχρι το βούτυρο κακάο να αφομοιωθεί ΠΛΗΡΩΣ από τα υπόλοιπα υλικά. Θέλουμε να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.

Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση και αφήνουμε το γλυκάκι για 5-6 ώρες στο ψυγείο για να δέσουν οι γεύσεις και οι υφές 😉  Ξεφορμάρουμε, στολίζουμε αν θέλουμε με καρότα, σταφίδες, γύρη και ξηρούς καρπούς και … ορμάμε !!!!! 

Όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει το βούτυρο κακάο είναι ένα υπέροχο φυσικό υλικό που εξάγεται μηχανικά από τον καρπό του κακαόδεντρου. Κυρίως το χρησιμοποιούμε για την παρασκευή της χειροποίητης σοκολάτας αλλά και σε κρέμες και όπου αλλού θέλουμε να δώσουμε λιπαρότητα για πιο πλούσιο αποτέλεσμα. Αν και λίγο ακριβό υλικό, αξίζει πραγματικά! Το βρίσκουμε στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Αυτά! Ελπίζω να μην καθυστερήσω πολύ για την επόμενη ανάρτηση 🙂

Προς το παρόν θέλω να τελειώσω την δουλειά που κάνω με τις εσπαντρίγιες και μετά θα επιστρέψω και πάλι στο τυπογραφείο μου για παλιές και νέες δημιουργίες. Στο ραφείο θα βρεθώ ξανά σε ένα – δύο μήνες για να φτιάξω και φέτος καλοκαιρινά καπέλα.

Όσον αφορά τα γλυκά στα επόμενα post θα απολαύσουμε ξανά το τιραμισού και λίγο πιο μετά θα δοκιμάσουμε σοκολατένιες μπάρες με γέμιση καρύδας 🙂

Πολλά σχέδια – πολύ λίγος χρόνος 🙂

8 Responses to “Τούρτα Καρότο!!”

  1. Penelope 23/01/2019 at 15:10 #

    Πολυσχιδής και ακαταπόνητος!
    Μπράβο σου Άρη. Η βάση της τούρτας τρώγεται μια χαρά και από μόνη της, έχω να πω.
    Όσο για την τελευταία σου φωτογραφία με τα φρούτα να ξεπροβάλλουν μέσα από την πάνινη τσάντα, με κάνεις να θέλω να πάω για ψώνια τώρα!

    • aris 23/01/2019 at 15:56 #

      Ευχαριστώ Πηνελόπη !! Και μένα μου αρέσει η τελευταία φωτογραφία 🙂
      Η βάση τρώγεται άνετα και μόνη της αλλά πιστέω πως η λεμονένια κρέμα απογειώνει πραγματικά το γλυκάκι 😉

  2. Natassa's blog tips 24/01/2019 at 10:18 #

    Το καρότο είναι παρεξηγημένο και έχει πολλές χρήσεις τελικά

  3. Σοφια 28/01/2019 at 12:48 #

    Αρη πολυ ωραιο φαινεται, μια ερωτηση: αντι για κασιους τι αλλο θα μπορουσαμε να βαλουμε;

    • aris 30/01/2019 at 12:25 #

      Σοφία, τόσο ωραία κρέμα δύσκολα θα πετύχεις μέ κάτι άλλο εκτός από κάσιους. Αν έχεις πολύ δυνατό επεξεργαστή μπορείς να χρησιμοποιήσεις και λευκά αμύγδαλα αφού τα μουλιάσεις καλά σε ζεστό νερό.

  4. paraxeno pirouni 28/01/2019 at 13:02 #

    Καλή χρονιά με έμπνευση και δημιουργικότητα! Μπράβο για όλα όσα κάνεις, ειδικά για τα παπούτσια δε μπορούσα να φανταστώ ότι το συγκεκριμένο είδος θα μπορούσε να φτιαχτεί χειροποίητο! Το γλυκό πάλι είναι κάτι που σίγουρα θέλω κάποια στιγμή να φτιάξω, ένα κομμάτι το πρωί μαζί με τον καφέ πιστεύω είναι πλήρες και σε κρατάει για ώρες. Μπορώ να το διατηρώ κομμένο σε μερίδες στην κατάψυξη για να το έχω πολύ καιρό?

    • aris 30/01/2019 at 12:27 #

      Ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια! Ναι, γιατί όχι? Μπορείς να το έχεις άνετα στην κατάψηξη αν και νομίζω δεν θα το αφήσεις πολύ καιρό 🙂 🙂 🙂

Leave a Reply