Σοκολατάκια με περγαμόντο!

22 Ιαν

Πρώτα από όλα να ευχηθώ την πιο υπέροχη χρονιά!  Γεμάτη υγεία και πολλή χαρά σε όλους! 🙂

Για γλυκάκι σκέφτηκα  να ξεκινήσω φέτος με σοκολατάκια. 5νόστιμα και γεμάτα ένταση από υπέροχο γλυκό περγαμόντο!

Πριν πάμε στην συνταγή, να σας πω για την καρτούλα Bonne Année 🙂 Την τύπωσα για μία ειδική παραγγελία από Γαλλία, αλλά για όποιον επιθυμεί υπάρχουν και λίγες που περίσσεψαν και είναι διαθέσιμες μέσω jamjar.

Αυτά. Πάμε τώρα στα σοκολατάκια μας!

Θα χρειαστούμε:

65 γρ φυσικό βούτυρο κακάο (το βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα)

1 γεμάτη κουταλιά μέλι (αν το μέλι είναι πολύ πηχτό, το ζεσταίνουμε ελαφρά σε μπεν μαρί ώστε να ρέει)

28 γρ κακάο

18 γρ ζάχαρη καρύδας

1/2 κουταλάκι κανέλα

1/4 κουταλάκι πιπέρι τσίλι (προαιρετικό, δίνει ένταση)

1/4 ή 1/2 κουταλάκι φυσική τριμμένη βανίλια (προαιρετικό, αναβαθμίζει πολύ την γεύση & το άρωμα)

Φόρμα σιλικόνης για σοκολατάκια (προκύπτουν 17 – 18)

ένα κόσκινο, ιδανικά το μεταλικό με την λαβή

Λίγο γλυκό του κουταλιού περγαμόντο

Η διαδικασία παρασκευής της σοκολάτας είναι ακριβώς ίδια με την βασική συνταγή μου. Αλλάζουν εδώ βέβαια πολύ λίγο τα υλικά, αλλά θα έλεγα να της ρίξετε μια ματιά γιατί θα δείτε και progress photos.

Εννοείται πως για τα σοκολατάκια μπορείτε να αξιοποιείσετε όποια συνταγή θέλετε, είναι κ οι δύο εξίσου νόστιμες 🙂

Ενώνουμε σε ένα μπολ τα στερεά, δηλαδή το κακάο, την ζάχαρη καρύδας, την κανέλα, το πιπέρι και την φυσική βανίλια. Αφήνουμε στην άκρη.

Στήνουμε πάνω στο μάτι την κουζίνας μας έναν μπεν μαρί. Δηλαδή σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό (2 δάχτυλα) τοποθετούμε ένα ανοξείδωτο μπολ, το οποίο όμως στέκεται στα τοιχώματα τις κατσαρόλας (γιατί από ένα σημείο και μετά έχει διάμετρο μεγαλύτερη) και ο πάτος του δεν ακουμπά το νερό. Θέτουμε την θερμοκρασία σε χαμηλή ένταση. Ρίχνουμε το βούτυρο κακάο λίγο κομματιασμένο. Περιμένουμε υπομονετικά να λιώσει.

Σαν κλωστή ρίχνουμε το μέλι και με έναν αυγοδάρτη σταθερά ανακατεύουμε μέχρι το λιωμένο βούτυρο κακάο και το μέλι να γίνουν ένα υγρό. Αμέσως μετά κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά ώστε να πέφτουν λίγα λίγα στο μείγμα. Ανακατεύουμε σταθερά, μέχρι να πέσει όλη ποσότητα και να καταλήξουμε σε μία λειωμένη λεία σοκολάτα. Διατηρούμε για όλη τη διαδικασία τη θερμοκρασία πολύ χαμηλή, έχοντας στο μυαλό μας πως το βουτυρο κακάο, το βασικό μας υλικό, λιώνει στους 36,6 βαθμούς περίπου. Δηλαδή στην θερμοκρασία του σώματός μας. Για αυτό το λόγο η σοκολάτα μας θα έχει αυτό το υπέροχο melt in mouth experience 😉

Όσο ακόμα είναι ζεστή η σοκολάτα, με ένα κουτάλι, γεμίζουμε μία μία της θήκες της φόρμας. Δεν γεμίζουμε μέχρι πάνω, αλλά κατά 70% περίπου. Στην συνέχεια κόβουμε κομματάκια από το γλυκό περγαμόνο και το τοποθετούμε μέσα σε κάθε σοκολατάκι.

Αφήνουμε για μια – δυο ώρες την σοκολάτα να σφίξει ή αν βιαζόμαστε την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο 🙂 Απολαμβάνουμε!

Να τονίσω για άλλη μία φορά πως καλό είναι να διαβάσετε και το post της χειροποίητης σοκολάτας, μιας και τα περιγράφω εκεί ακόμα πιο αναλυτικά.  Όσον αφορά το περγαμόντο, αυτό το υπέροχο γλυκάκι με το μεθυστικό άρωμα, έχω να πω πως τα μυστικά είναι: να επιλέξετε ωραία πορτοκαλί περγαμόντα (βρίσκουμε αυτή την εποχή και βιολογικά), να τα στείψετε καλά να φύγει το νερό (αφού τα βράσετε) και εννοείται να χρησιμοποιείσετε μόνο σταφυλόμελο μιας και το κλασσικό πετιμέζι δεν του πάει. Όλα αυτά θα τα βρείτε να τα περιγράφω αναλυτικά στο σχετικό post.

Κάπου εδώ να αναφέρω πως ετοίμασα άλλο ένα μικρό βιντεάκι. Δεν βγήκε όπως θα το ήθελα 🙁 αλλά πιστεύω με πολλή προσπάθεια (όπως και στις φωτογραφίες άλλωστε) θα φτάσω την ποιότητα των βίντεο εκεί που ονειρεύομαι 🙂 Στην αρχή θα δείτε και το φετινό μου περγαμόντο, που αυτή την στιγμή που μιλάμε έχει σχεδόν καταναλωθεί 🙂

Λίγο πριν κλείσω, να θυμίζω τα σημαιάκια του Νεανικόν, τα εικονιζόμενα είναι τα πολύχρωμα και θα τα βρείτε online μέσω jamjar 🙂

Αυτά προς το παρόν! Τα ξαναλέμε πολύ σύντομα 🙂

No comments yet

Leave a Reply