Αποξηραίνουμε Σύκα
19 Αυγ
Μπορεί στο προηγούμενο θέμα να σας έλεγα πόσο με εμπνέει το Παρίσι, τόσο και πολύ περισσότερο με εμπνέει το Ελληνικό καλοκαίρι!
Το Ελληνικό καλοκαίρι μας χαρίζει πολλά γλυκά φρούτα, που χάρη στη μέθοδο της αποξήρανσης τα απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο. Όπως τα ξερά σύκα, που μπορεί σε εμφάνισή να μην μας λένε πολλά, σε γεύση όμως μας εθίζουν με την ισχυρή γλυκύτητά τους. Και αν λάβουμε υπόψη πως οι συκιές ευδοκιμούν παντού στη χώρα μας, ακόμα και σε άγονες περιοχές, θα έλεγα πως τα ξερά σύκα πρέπει επειγόντως να γίνουν το εθνικό μας προϊόν.
Στο σημερινό post θα σας περιγράψω βήμα βήμα τη διαδικασία που ακολουθεί ο πατέρας μου εδώ και χρόνια για την αποξήρανση των φρούτων. Έχει κατασκευάσει ένα διπλό τελάρο, καλυμμένο με σήτα και από τις πλευρές ώστε να φρούτα αφενός να προστατεύονται και αφετέρου να δέχονται το αέρα και τον ήλιο κατά την αφυδάτωσή τους. Τα δύο τελάρα από την μία πλευρά ενώνονται με μεντεσέδες και στην άλλη κλείνουν με έναν απλούς σύρτες.
Μπορούμε να αποξηράνουμε όλες τις ποικιλίες των σύκων, αλλά μαλακά και ελαστικά προκύπτουν αυτά που είναι περισσότερο γλυκά. Εμείς κυρίως επιλέγουμε τα μαυρόσυκα Σάμου (μπουκνιές) που αν θυμάστε τον Ιούνιο, τα είχαμε αξιοποιήσει στο frozen yogurt. (με την ευκαιρία να ευχαριστήσω και τo my-samos για την όμορφη αναφορά). Δεν έχουν την πιο έντονη γλύκα, αλλά αυτά μας περισσεύουν. Και εδώ προκύπτει ο βασικός κανόνας: δεν έχει νόημα να αποξηράνουμε φρούτα, παρά μόνο αν η παραγωγή του δέντρου ξεπερνά τις τρέχουσες ανάγκες.
Το τελάρο τοποθετείται σε ηλιόλουστο σημείο, κοντά στο δέντρο που θα ξηράνουμε τους καρπούς του. Πάνω από την σήτα απλώνουμε μικρά κλαριά, ιδανικά από κάποιο αρωματικό φυτό όπως η ρίγανη. Έτσι δεν επιτρέπουμε στα σύκα να κολλήσουν η να λερώσουν το τελάρο. Νωρίς το πρωί, επιλέγουμε τα ώριμα σύκα, που εξωτερικά δείχνουν υγιή.
Με ένα μαχαίρι τα ανοίγουμε στη μέση χωρίς να χωριστούν οι δυο πλευρές. Ένα-ένα τα εξετάζουμε αν είναι καθαρά από σκουλήκια και χαλάσματα και τα τοποθετούμε πάνω στη σήτα. Κλείνουμε το τελάρο και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Το επόμενο πρωί και κάθε πρωί μέχρι ολοκληρωθεί η παραγωγή μας, ελέγχουμε αν κάποια σύκα ξεράθηκαν. Συνήθως απαιτούνται τουλάχιστον 4 μέρες, λαμβάνοντας υπόψη πως δεν πρέπει να μείνει καθόλου υγρασία εσωτερικά αλλά και από την άλλη να μην καούν. Όσα έχουν γίνει τα απομακρύνουμε και προσθέτουμε τα νέα που συλλέξαμε.
Τα ξερά σύκα που συλλέξαμε (ενδεχομένως μαζί με τα χθεσινά ώστε να προκύψει κάποια ποσότητα) τα θερμαίνουμε στον φούρνο, στους 50 βαθμούς περίπου για 2 ώρες. Αφού κρυώσουν, τα μοιράζουμε σε σακουλάκια, στα οποία προσθέτουμε και 1-2 δαφνόφυλλα. Τα περισσότερα σακουλάκια τα αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος, κάποια συνηθίζουμε να τα τοποθετούμε στην κατάψυξη ώστε να τα απολαύσουμε μετά από πολλούς μήνες χωρίς τον κίνδυνο να έχει προκύψει κάποια αλλοίωση.
Να αναφέρουμε πως στο Γλυκοπλαστείο Νεανικόν, τα ξερά σύκα έχουν υπάρξει βασικό γλυκαντικό σε αρκετές συνταγές μας, όπως: Συκομαίδα, Γεμιστά Κουλουράκια, Τούρτα Κάστανο, Κέικ Καρότου και Raw Brownie
Και κλείνοντας, να πούμε πως η ομορφιά του παριζιάνικου ουρανού σίγουρα συναρπάζει, αλλά η ομορφιά του δικού μας ουρανού απλά κόβει την ανάσα 🙂
Καλησπέρα!
Σύκο… ένα απίστευτο φρούτο που προσφέρει οργασμό στον ουρανίσκο μας! (Ζητώ συγνώμη για την χρήση αυτής της λέξης, όμως δεν έβρισκα άλλη λέξη να περιγράψω την μοναδική αίσθηση που νιώθω όταν τρώω ένα ώριμο σύκο!)
Ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας την σωστή και φυσική διαδικασία αποξήρανσης των σύκων!
Αυτό που έχω να πω βλέποντας και αυτήν την ανάρτηση, είναι ότι και εσύ και ο πατέρας σου είστε μερακλήδες άνθρωποι!
Μπράβο σας!
🙂
Ευχαριστώ !! Και εμένα μου αρέσει, και εκτιμώ πολύ την γλυκύτητα του. Αλλά για να πω την αλήθεια προτιμώ λίγο περισσότερο άλλα φρούτα και που έχουν λίγο όξινο ή περισσότερο άρωμα. Νομίζω στην κορυφή βρίσκεται το κεράσι …
Καλησπέρα!
Υπέροχο το κεράσι!
Βέβαια το κάθε φρούτο έχει την ιδιαίτερη νοστιμιά του!
Μου αρέσουν σχεδόν όλα!
Λίγο παραπάνω αδυναμία έχω στο ροδάκινο, που μαζί με το σύκο και το ρόδι είναι τα 3 πιο αγαπημένα μου. Όμως πραγματικά μου αρέσουν τα περισσότερα φρούτα και μου φτιάχνουν την διάθεση!
🙂
Το θέτεις πολύ σωστά !! Τα φρούτα μας φτιάχνουν τη διάθεση 🙂 🙂 🙂
Καταπληκτική ανάρτηση!!!
Ευχαριστώ Πέπη !!
Αρη δεν εχω λογια!!! Η αναρτηση σου ειναι τοσο πληρης και λεπτομερης μεχρι το τελευταιο της κομμα. Μου αρεσε πολυ η πρωτη φωτογραφια. Την βρηκα πολυ εξυπνη που εβαλες τα ξερα σου συκα πανω απο τα βιβλια με την ελλαδα και τα σουβενιρ!! Φανταστικο!!
Επιπλεον μου αρεσε η κατασκευη του πατερα σου!! Μπραβο στον μαστορα! Οι φωτογραφιες σου και οπως παντα η εμμονη σου στη λεπτομερεια κατι το οποιο δεν διαθετω αλλα θαυμαζω στους αλλους.
Χρειαζεται να πω οτι τα συκα ειναι το ενα και μοναδικο φρουτο που πραγματικα μου αρεσει και τρωω με ευχαριστηση; Ε, ναι!!!
Χρυσαυγή έχεις πάντα να χαρίσεις ένα ενθαρρυντικό σχόλιο. Άπειρα ευχαριστώ !!
Το concept της πρώτης φωτογραφίας βασίζεται στο μήνυμα πως έχουμε θησαυρούς σε αφθονία (σύκο, χαρούπι, …) που θα μπορούσαν να γίνουν το πιο hip τουριστικό προϊόν 😉
Τα συκα ειναι απο τα αγαπημένα μου φρούτα!
Πανεμορφο το ηλιοβασιλεμα σου 🙂
thanks!!!!
Τόσο απλή η διαδικασια αποξήρανσης! Φαντάζομαι ότι μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τουλι για να τυλίξει τα σύκα, αν δεν εχει τελάρο σαν του μπαμπά σου! Όσο για τις φωτογραφίες σου και τον ουρανό μας απλά υπέροχα! Φιλιααα!
Βεβαίως, και μια πιο απλή κατασκευή κάνει τη δουλειά…
Thanks !!!!
από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού.
έχω και εγώ συκιές στο εξοχικό σπίτι και φυσικά τον τελευταίο καιρό τα τρώω φρέσκα κάθε μέρα.
Πολύ κατατοπιστικός οδηγός για το πώς τα αποξηραίνουμε! Θα προσπαθήσω να ακολουθήσω τις οδηγίες σου (αν και δυστυχώς δεν διαθέτω αυτή την φοβερή κατασκευή του πατέρα σου, αλλά κάποια πατέντα θα βρώ)
Thanks Εύη !!! Μια χαρά θα τα καταφέρεις, είμαι σίγουρος !!! 🙂
Φοβερή ανάρτηση και με λεπτομέρεια Άρη! Εμείς όσα δεν τρώμε από το δέντρο τα ξεραίνουμε στον φούρνο μας αλλά πολύ θα ήθελα να τα κάνω όπως εσύ!Οι φωτογραφίες καταπληκτικές!Πολλά φιλιά για ένα υπέροχο Σ/Κ!!
Ευχαριστώ πολύ Λίλια !!!!
Πολύ ωραία ανάρτηση!!
Εμείς τα παιδιά της πόλης κοντεύουμε να τα ξεχάσουμε όλα αυτά!!
Συγχαρητήρια για την πρώτη φωτογραφία! Πολύ έξυπνη!! 😉
Thanks !!!
Χαίρομαι που σου αρέσει η πρώτη φωτό, είναι ένα στυλ που με εμπνέει και θέλω να το δουλέψω αρκετά ..
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, παρότι δεν πρόκειται ποτέ να ασχοληθώ με άθλημα, μου αρέσει να μαθαίνω πως μπορεί να γίνει κάτι στο σπίτι (ασε που ποτέ δεν ξέρεις), αν και θέλει πολύ οργάνωση και εξοπλισμό που είσαι τυχερός που διαθέτετε…. Το δαφνόφυλλο το βάζεις για άρωμα ή σαν εντομοαπωθητικό?
Το ελληνικό καλοκαιρι τελικά δεν συγκρίνεται..
Thanks Τάνια !! Το δαφνόφυλλο βοηθάει στη συντήρηση 😉
Η ανάρτηση σου αυτή απλά δεν υπάρχει….θαμπώθηκα από τις φωτογραφίες που αν και φαίνονται απλές είναι τέτοιος θησαυρός το θέμα τους. Η προσφορά γνώσεων που απλόχερα μας παρέχει η ανάρτηση, πολύτιμη. Όσο για τον ουρανό συμφωνώ πως δεν υπάρχει σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη αυτό το καθάριο γαλάζιο ή τα χρώματα που παίρνει στο δειλινό… Καλή εβδομάδα Άρη!
Ευχαριστώ πολύ Χριστίνα !!! Να πω και από εδώ πόσο μου άρεσε το τελευταίο σου post που μας ταξιδεύει μέχρι το Λονδίνο μέσα από μία διαφορετική ματιά !!! Γεμάτο εικόνες !!!
Έστω και λίγο καθυστερημένα, ήρθα κι εγώ να χαζέψω την φανταστική κατασκευή του πατέρα σου και την όλη διαδικασία!
Εμείς τα σύκα που έχουμε ίσα ίσα μας φτάνουν για εσωτερική άμεση κατανάλωση. Είστε τυχεροί που έχετε τη δυνατότητα να τα φτιάχνετε σπίτι, μόνοι.
Και του χρόνου!