Υπερδυναμωτικές Καριόκες!
1 Μαρ
Για να είμαι ειλικρινής δεν θυμάμαι τι γεύση έχουν οι καριόκες του Ζαχαροπλαστείου.
Θυμάμαι βέβαια πολύ καλά τη γεύση της αγαπημένης μου καρυδόπιτας. Ένα πανεύκολο γλυκάκι που υλοποιήθηκε και αγαπήθηκε από πολλούς μας φίλους!
Για αυτό σκέφτηκα να το πάω ένα βήμα παραπέρα μετατρέποντάς το σε λαχταριστές καριόκες! Στην ουσία λέω να ενσωματώσω τις δύο στρώσεις: μπαχαριασμένο καρυδο-συκοπάστελο και σοκολατένια κρέμα σε ένα ενιαίο μαλακό “μπισκότο” το οποίο μετά θα καλύψω με χειροποίητη σοκολάτα.
Το πα και το κάνα!
O επίσημος δοκιμαστής μου αναφώνησε ενθουσιασμένος: “βγήκαν καριόκες!!!!”.
Τα υλικά είναι ένα και ένα, πιο θρεπτικά και πιο δυναμωτικά δεν γίνεται 😉
Για το καρύδο – συκοπάστελο
150 γρ καρύδια (να είναι νόστιμα)
170 γρ ξερά σύκα
1 κουταλιά νερό
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
μία τσιμπιά αλάτι (προαιρετικά)
Για την κρέμα σοκολάτας
2 κουταλιές ταχίνι ολικής
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά νερό
2 κουταλάκια κακάο
2 κουταλάκια χαρουπόσκονη
Για την χειροποίητη σοκολάτα
65 γρ φυσικό βούτυρο κακάο
2 κουταλιές μέλι
23 γρ κακάο
23 γρ χαρουπόσκονη
1/4 κουταλάκι κανέλα
Μουλιάζουμε τα σύκα, σε νερό που ίσα να τα καλύπτει, για 2-3 ώρες. Τα στραγγίζουμε, αφήνουμε το νερό που περίσσεψε στην άκρη για μία άλλη χρήση, και πολτοποιούμε τα μουλιασμένα φρούτα στο multi. Προσθέτουμε την μία κουταλιά νερό, τα μπαχαρικά και τα χοντροκομμένα καρύδια ανακατεύοντας καλά ώστε να προκύψει μία ενιαία ζύμη.
Για να παρασκευάσουμε την κρέμα ανακατεύουμε όλα τα υλικά, πολύ απλά με ένα κουτάλι. Την ενσωματώνουμε απαλά στο παραπάνω μείγμα. Λέω απαλά γιατί δεν θέλουμε να αναμειχθούν 100% οι γεύσεις, αλλά ελαφρώς να είναι διακριτές. Από την μία δηλαδή να αισθάνεσαι το αρωματικό καρύδι και από την άλλη την σοκολατένια κρέμα.
Μεταφέρουμε το συνολικό μείγμα στο ψυγείο για 1-2 ώρες ώστε να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό τσέρκι με πιεστήρα ή εναλλακτικά σχηματίζοντας και κόβοντας ένα ρολό σε φέτες δημιουργούμε στρογγυλά “μπισκότα”. Στην συνέχεια κόβουμε το κάθε ένα στην μέση ώστε να πετύχουμε το μισοφέγγαρο, το κλασσικό σχήμα της καριόκας. Τα αφήνουμε πάλι λίγο στο ψυγείο για να παγώσουν και προχωράμε με την σοκολάτα.
Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που περιγράφονται στο σχετικό post. Μόλις τα υλικά ενωθούν και όσο ακόμα είναι ζεστή η σοκολάτα που δημιουργήσαμε (την αφήνουμε πάνω στο μπεν μαρί με κλειστό το μάτι) με ένα πιρούνι βουτάμε μία – μία τη κάθε μας καριόκα. Φροντίζουμε να την αναποδογυρίσουμε μες στην λιωμένη σοκολάτα ώστε να καλυφθεί από κάθε πλευρά και χωρίς να χάνουμε χρόνο την τοποθετούμε σε μία καθαρή λαδόκολλα.
Αυτό ήταν! Σε λίγη ώρα θα πήξει η σοκολάτα οπότε μπορούμε να απολαύσουμε τα γλυκάκια μας, αλλά ιδανικά θα έλεγα να τα αφήσουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ ώστε να νοστιμίσουν ακόμα περισσότερο 😉
Όση σοκολάτα περίσσεψε την θρυμμάτισα στο γλυκό που ετοίμασα για την Καθαρά Δευτέρα. Πρόκειται για την σοκολατένια τούρτα με βάση την γλυκοπατάτα, μία από τις πιο αγαπημένες μου συνταγές. Αν τηρηθούν οι αναλογίες των υλικών βγαίνει εθίστηκα νόστιμη και η γλυκοπατάτα δεν ακούγεται σχεδόν καθόλου, απλά αφήνει μία γλυκιά ελαφριά γεύση με την σοκολάτα και την βανίλια φυσικά να κλέβουν την παράσταση!
Κλείνοντας να σας υπενθυμίζω πως από το προηγούμενο post είναι διαθέσιμη στο e-shop του Νεανικόν η ευχετήρια κάρτα για “περαστικά”. Σύντομα έρχονται και άλλες δημιουργίες 🙂
Καλό μήνα Άρη και καλή Άνοιξη!
Ούτε συνεννοημένοι να ήμασταν 🙂
Υπέροχη συνταγή και φωτογραφίες!
Πραγματικά υπερδυναμωτικές καριόκες! Καλό βράδυ!
Τις λατρεύω τις καριοκες. Έφτιαξα κ εγω πρόσφατα παρόμοιες με τις δικές σου. Με αγνά και θρεπτκά υλικά δηλαδή. Εσύ βρε Άρη όμως το τερμάτισες που έφτιαξες και τη σοκολάτα!χαχα καλημέρα
Άρη κάθε φορά μας εκπλήττεις με τις δημιουργίες σου.
Επειδή δεν τρώω πολλά γλυκά θάθελα να ήμουν κοντά σου να δοκιμάζω ένα τόσο δα κομματάκι κάθε φορά από αυτά που φτιάχνεις.
Την τιμητική της έχει η αγαπημένη καριόκα τελευταίας με τα posts σας Άρη μου.
Πως τα καταφέρατε έτσι εσύ και η Ερμιόνη μας, για να μας ξεσηκώσετε :-)))
Οι καριόκες σου είναι απλά τέλειες.Άρεσαν στο γιο μου που δεν τρελαίνεται για σύκα αποξηραμένα αλλά και σε όλη την οικογένεια. Βέβαια χρησιμοποίησα έτοιμη κουβερτούρα καθώς δεν γνωρίζω ακόμη πώς θα προμηθευθώ το βούτυρο κακάο.Ίσως στο μέλλον.
Χαίρομαι πολύ Άννα που σας άρεσαν 🙂
Βούτυρο κακάο θα βρεις στα καταστήματα με βιολογικά, αξίζει να την προσπαθήσεις την χειροποίητη σοκολάτα! 🙂
Άρη καλησπέρα. Έφτιαξα τις καριοκες και είναι πεντανοστιμες αλλά η σοκολάτα μου σβολιασε. Ξεπέρασα την κατάλληλη θερμοκρασία? Μήπως ξέρεις που έκανα το λάθος? Άλλες φορές που έφτιαχνα τη σοκολάτα χωρίς τις καριοκες, τα καταφερνα καλύτερα. Θα ξαναπροσπαθήσω, αλλά τι να αλλαξώ…
Λίνα καλησπέρα! Tις πρώτες φορές που προσπαθούσα να μάθω να φτιάχνω την σοκολάτα μου είχε συμβεί και μένα 2-3 φορές τουλάχιστον 🙁 Μάλιστα μετά κάπως διαχωριζόταν το βούτυρο κακάο και έβγαινε στην επιφάνεια. Κατάλαβα όμως για να γίνει σωστή ομογενοποίηση πρέπει η θερμοκρασία να παραμένει Σταθερή και Χαμηλή (περίπου 40 βαθμούς) σε όλη την διάρκεια. Άρα πρέπει τα υλικά να πέφτουν λίγα λίγα (για αυτό και το κόσκινο) και να ανακατεύουμε συνεχώς, για να μην δημιουργούνται περιοχές με άλλη θερμοκρασία μες στο μείγμα. Αν είναι χειμώνας και το μέλι είναι “σκληρό”, βοηθάει να το ζεστάνουμε λίγο σε ένα ανεξάρτητο μπεν μαρί ώστε μετά να το ρίξουμε πιο εύκολα στο μείγμα, και να έχουν και τα δύο υλικά την ίδια θερμοκρασία 😉 Σήμερα, που έχω πολλές φτιάξει σοκολάτα μου φαίνεται σχεδόν αδύνατον να μην μου πετύχει 🙂
Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη! 🙂