Panettone !!!

19 Δεκ

Βγαίνω μια μέρα νωρίτερα από τον προγραμματισμό μου. Στο τσακ πρόλαβα 🙂 Αλλά η συνταγή είναι τόσο ενδιαφέρουσα που δεν μπορούσαν να μην μοιραστώ asap 🙂 Πρόκειται για την νεανικοποίηση του γνωστού Ιταλικού Panettone που θυμίζει ένα αρωματικό τσουρέκι γεμάτο ξερά φρούτα. Χριστουγεννονοστιμιές από τις λίγες!

Αλλά πριν πάμε στην συνταγή μας, να σας πω δύο λόγια, μη τα ξεχάσω μετά.

Καταρχήν η σημερινή ανάρτηση ανήκει στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ομαδικού post όπου συμμετέχουν: H Εβίνα με Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα, η Ευγενία με μία Κολοκυθόσουπα, η Έλενα με Καραμελωμένα Λαχανάκια Βρυξελλών με Μπέικον, η Δώρα με μία Τάρτα Μπακλαβά, η Εύα με μία Αρωματική Βασιλόπιτα με Ζάχαρη Καρύδας, η Νίκη με Μπισκότα με Σουσάμι και Σταφίδες, η Εύη με ένα Χριστουγεννιάτικο Σοκολατένιο Δεντράκι και η Άρτεμις με Τηγανίτες με Φέτα, Μέλι και Λεμόνι!

Και επίσης για άλλη μια φορά (σίγουρα σε κάποιους έχω γίνει κουραστικός) να σας υπενθυμίσω πως μπορείτε να βρείτε όλες τις χάρτινες μου δημιουργίες είτε online στην πλατφόρμα jamjar (δωρεάν μεταφορικά μέχρι 31/12) είτε στο υπέροχο βιβλιοπωλείο Σπόρος (Δροσίνη 7 Κηφισιά).

Ουφ αφού τα πα, πάμε στο γλυκάκι μας!

Θα χρειαστούμε:
2 μεσαία μήλα
220 ml πετιμέζι (κατά προτίμηση άθερμο, έχει πιο ελαφριά γεύση)
60 ml νερό
2 μεγάλα αυγά (θερμοκρασία δωματίου)
ένα φακελάκι ξερή μαγιά
220 ml ελαιόλαδο
350 γρ αλεύρι ολικής από μαλακό σιτάρι + 3 ακόμα κουταλιές
100 γρ ψιλοκομμένα ξερά φρούτα. (χρησιμοποίησα σταφίδες, σύκα και σμέουρα σε ίσες ποσότητες)
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
1 κουταλάκι κανέλα
1/3 κουταλάκι γαρύφαλλο

Για την επικάλυψη πριν το ψήσιμο: ένα αυγό χτυπημένο με λίγο πετιμέζι
Στολισμός: αποξηραμένα σμέουρα

Τρία μικρά τσέρκια διαμέτρου 7 εκ και ένα μεγαλύτερο διαμέτρου 13 εκ
Βγαίνουν 7-8 μερίδες

Ξεκινάμε! Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τοποθετούμε κομμένα σε ένα κατσαρολάκι. Ρίχνουμε λίγο νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους και να μαλακώσουν εντελώς. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το πετιμέζι, το νερό, τη μαγιά και τις 3 κουταλιές αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με μία πετσέτα και περιμένουμε να ενεργοποιηθεί ο χυλός.

Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βρασμένο μήλο, το ξύσμα και τα αυγά. Χτυπάμε μέχρι να αφρατεύσουν. Σταδιακά ρίχνουμε το λάδι. Προσθέτουμε το χυλό με τη μαγιά και συνεχίσουμε την λειτουργία της συσκευής. Σιγά σιγά ρίχνουμε και το αλεύρι μαζί με μπαχάρια. Αν δούμε ότι το μίξερ ζορίζεται σταματάμε και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ το οποίο σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Το τοποθετούμε σε ένα θερμό σημείο το σπιτιού μας και περιμένουμε καμιά ώρα μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη μας. Μόλις συμβεί αυτό, ρίχνουμε τα κομματιασμένα φρουτάκια και ανακατεύουμε.

Λαδώνουμε τα τσέρκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί (όπου έχουμε απλώσει μία λαδόκολλα). Τα γεμίζουμε κατά το 70% και τα αφήνουμε στο φούρνο στους 20 βαθμούς για 30 λεπτά. Αλείφουμε καλά την επιφάνειά τους το χτυπημένο αυγό και ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 50 βαθμούς όπου και τα αφήνουμε για άλλα 15 λεπτά. Αμέσως μετά, μόλις τα δούμε να φουσκώνουν, θέτουμε στους 150-160 βαθμούς περίπου για 40 λεπτά. Είναι έτοιμα μόλις αρχίσει να ξεροψήνεται η επιφάνεια τους αλλά με ένα μαχαιράκι έχουμε τσεκάρει πως το εσωτερικό τους ότι είναι στεγνό αλλά ακόμα μαλακό. Ξεφορμάρουμε με προσοχή αφού κρυώσουν λίγο.

Τα απολαμβάνουμε! Γίνονται αρκετά αφράτα, και ας είναι με ολικής. Λιπαρά χάρη στο ελαιόλαδο και γλυκά και έντονα εξαιτίας των φρούτων 😉

Λίγες Παρατηρήσεις:
-Η ζύμη είναι πολύ μαλακή αλλά ενωμένη και ελαστική. Πρέπει ναι μεν να κολλάει στο χέρια μας (αν και έχει αρκετό λάδι που βοηθάει στο να πλάθεται) αλλά με μία σπάτουλα να μπορούμε να την διαχειριστούμε. Μην είναι δηλαδή χυλός για κέικ αλλά ούτε και σκληρή ζύμη για ψωμί.
-Τα φρουτάκια που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει κατά κύριο λόγο να είναι γλυκά. Ένα μόνο από τα τρία μπορεί να είναι όξινο ώστε να δώσει ένταση στο γλυκό μας. Εγώ επέλεξα για αυτό τον σκοπό σμέουρα γιατί πέρα από την αρωματική και λίγο ξινή τους γεύση διατηρούν το φωτεινό τους χρώμα όταν αποξηρανθούν με ψυχρή μέθοδο. Τα βρίσκω στα καταστήματα βιολογικών, είναι λίγο ακριβά αλλά αξίζουν σε γιορτινά γλυκά 🙂

Να σας ευχηθώ ολόψυχα να περάσετε πανέμορφα τις μέρες των Χριστουγέννων !!!!!!

Εγώ δεν θα σας λείψω και πολύ αφού επανέρχομαι ανάμεσα στις γιορτές με μία … 🙂

(αααα και να υπέρ ευχαριστήσω την Μαρία που στο post της με προτάσεις δώρων αναφέρει και τις δημιουργίες μου )

'Αλλα Άρθρα:

16 Σχόλια to “Panettone !!!”

  1. spoon stories 19/12/2016 at 17:39 #

    Μόνο που το βλέπω χαζεύω Άρη! Είναι καταπληκτικό και η φωτογράφιση τα σπάει!Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα!!

  2. Ξανθή 19/12/2016 at 17:54 #

    Πάρα πολύ καλή η νεανικοποίηση του penatone.
    Χρόνια Πολλά και Καλές γιορτές!!

  3. Tante Kiki 19/12/2016 at 18:28 #

    Καλές γιορτές και του χρόνου Άρη!! Πολύ ωραίο το εναλλακτικό πανετόνε αλλά και οι φωτό σου!!

  4. PanDoras Kitchen 19/12/2016 at 18:46 #

    Φανταστικές φωτογραφίες! Φαίνεται υπέροχο! Μπράβοοοοοο

  5. Eugenia 19/12/2016 at 19:09 #

    υπέρχριστουγεννιάτικο!<3 Καλές γιορτές, με υγεία και υπέροχα γλυκίσματα!

  6. machi marra 19/12/2016 at 20:06 #

    Πολύ μου αρέσουν οι φωτογραφίες, τα ιδιαίτερα υλικά που χρησιμοποίησες και το άψογο αποτέλεσμα!
    Μπράβο για την ωραία συνταγή!!
    Καλές γιορτές με υγεία!!

  7. evangelia vlassopoulou 20/12/2016 at 09:08 #

    Πάλι αδιάβαστη!Ούτε που το ήξερα αυτό το γλυκό. Μου αρέσουν τα συστατικά που χρησιμοποίησες και η φωτογράφηση όπως πάντα..εξαιρετική!

  8. Eva Stiakaki 20/12/2016 at 16:12 #

    Ωραία συνταγή. Μου αρέσει που χρησιμοποιείς πετμέζι. Θα τα φτιάξω οπωσδήποτε. Καλές γιορτές.

  9. Penelope 20/12/2016 at 19:39 #

    Άκρως ατμοσφαιρική φωτογράφιση φίλε Άρη!
    Μ’ έκανες να νιώσω σαν παιδί που θέλει να κλέψει γλυκό από την σερβάντα της μάνας του (το έχω κάνει κάπου 40 χρόνια πίσω…κι’ ας την είχε κλειδωμένη η μάνα μου).
    Πολύ όμορφο φαίνεται το panettone σου και αξίζει σίγουρα μια δοκιμή.
    Τις πιο θερμές ευχές μου για τα φετινά Χριστούγεννα.

  10. Χρυσαυγή 20/12/2016 at 20:26 #

    Πάλι έκανες το θαύμα σου!!
    Υπέροχες φωτογραφίες και ξεχωριστό το γλυκό που έχεις «νεανικοποιήσει» όπως λες Άρη! Τα σμέουρα είναι τέλεια για τώρα τις γιορτές! Χαλάλι!!

    Σου εύχομαι ολόψυχα καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα και πολλές – πολλές χαρούμενες στιγμές!

  11. Marion 21/12/2016 at 20:51 #

    Τις λατρεψα τις φωτογραφίες σου.
    Υπέροχη παρουσίαση του πανετόνε. Και από εμφάνιση και γεύση.
    Από την υφη του φαίνεται ότι είναι μαλακό.

    Καλές γιορτές, να περάσεις καλά!!

  12. Αγγελική 22/12/2016 at 20:53 #

    Ως λάτρης της Ιταλίας, έχω αδυναμία και στα χριστουγεννιάτικα γλυκά τους! Η δική σου εκδοχή ίσως είναι καλύτερη και από την κλασσική…
    Καλά Χριστούγεννα Άρη! Να περάσεις όμορφα!!

  13. Christina Makri 23/12/2016 at 21:25 #

    Η συνταγή άκρως ενδιαφέρουσα για ένα γλυκό που το είχαμε συνηθίσει εντελώς διαφορετικό. Η φωτογράφηση απλά μαγευτική! Καλά Χριστούγεννα Άρη μου με υγεία και ότι άλλο επιθυμείς!!!

  14. mia maria 24/12/2016 at 12:09 #

    Πολύ όμορφο και γιορτινό! Καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία!

  15. katerina@delightfularea 25/12/2016 at 22:55 #

    Που να ψάχνεις τώρα για ένα καλο, ποιοτικό panettone!
    Οριστε, η συνταγή και για το πιο ποιοτικό και για το πιο πρωτότυπο!
    Καλές γιορτές Αρη, με υγεία και με περισσοτερες υγιεινές γλυκες νοστιμιές!

  16. Ariadni St. 28/12/2016 at 18:48 #

    Χρόνια Πολλά με υγεία και χαρά!
    Πωπω μπραβο9 βρε Αρη για αυτο το γλυκό!
    Δεν εχω δοκιμασει να το φτιάξω, νομιζω πως θα αποτυχω παταγωδως!

Leave a Reply