Γλυκό του κουταλιού ξινοκέρασο !!!

11 Ιούν

Θα μου πείτε ποια η διαφορά από το βύσσινο; Μάλλον ελάχιστη! Ίσως η ποικιλία ξινοκέρασο να είναι λίγο λιγότερο όξινη σε σχέση με το κλασσικό βύσσινο, και λίγο πιο μικρός ο καρπός. Η συνταγή βέβαια για το γλυκό του κουταλιού ξινοκέρασο δεν διαφέρει καθόλου από αυτή που παρουσιάσαμε πριν χρόνια για το βύσσινο. Απλά την επαναλαμβάνω, με μία μικρή διαφοροποίηση, ώστε να απολαύσουμε και φέτος το καλοκαίρι το φανταστικό αυτό γλυκό, που προσωπικά το κατατάσσω στην κατηγορία «βάλσαμο» :-)

Πριν πάμε στην συνταγή μας, να στείλω και από εδώ ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Athens Voice και την Κρίστυ Περρή για την υπέροχη συνέντευξη !!!!! Ήταν μεγάλη χαρά να πω λίγα λόγια για το Νεανικόν και την προσπάθεια μου σε ένα μέσο τόσο διαδεδομένο και αγαπητό !!!

Επιστρέφουμε στο γλυκό μας!

H διαφοροποίησή μου σε σχέση με την παλιά συνταγή είναι ότι αυτή την φορά πρόσθεσα περισσότερο πετιμέζι ώστε να προκύψει περισσότερο σιρόπι. Το έξτρα σιρόπι μπορεί ευχάριστα να στολίσει παγωτάκια ή να μετατραπεί σε βυσσινάδα αραιώνοντάς το με νερό. Αρχικά φοβήθηκα μήπως η γεύση από το πολύ πετιμέζι καπελώσει το ξινοκέρασο, αλλά τελικά ο έντονη προσωπικότητα αυτού του μικροσκοπικού φρούτου δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο να συμβεί! Το αποτέλεσμα; Πλούσιο και υπέροχο!

Θα χρειαστούμε:

– Περίπου ένα κιλό και κάτι ξινοκέρασα ή βύσσινα.
Μετά την αφαίρεση των κουκουτσιών μου προέκυψαν περίπου 750 γρ
– 800 γρ πετιμέζι, ιδανικά με ήπια γεύση, όχι πολύ βαρύ. π.χ. άθερμο
– ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού

Αυτή την φορά δεν πρόσθεσα κάποιο αρωματικό. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό φυλλαράκι αρμπαρόριζα ή μισό κλωναράκι από φυσική βανίλια, ταιριάζουν και τα δύο ταμάμ!

Με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα βύσσινα και τα τοποθετούμε μαζί με το πετιμέζι σε ένα μπολ. Αφήνουμε το μπολ στο ψυγείο για ένα βράδυ ώστε να βοηθήσουμε το φρούτο να «κατεβάσει» τα υγρά του.

Την επόμενη μέρα, αδειάζουμε το μείγμα μέσα σε μία κατσαρόλα πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και περιμένουμε να ξεκινήσει ο βρασμός. Δεν εγκαταλείπουμε την κουζίνα, είμαστε από πάνω και παρατηρούμε το γλυκό μας, ελάχιστα ανακατεύοντας το. Με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια ενώ με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής τσεκάρουμε συνεχώς την θερμοκρασία του μείγματος. Μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 105 βαθμούς κελσίου, αποσύρουμε.

Δεν εμφιαλώνουμε αμέσως το γλυκό μας αλλά το αφήνουμε άλλο ένα βράδυ (εκτός ή εντός ψυγείου) μήπως υπάρχουν ακόμα υγρά στην σάρκα του φρούτου και ξεδέσουν το σιρόπι μας. Στόχος στα γλυκά του κουταλιού είναι το φρούτο να είναι εγκλωβισμένο μέσα σε ένα καλά δεμένο σιρόπι και όχι μέσα σε «ζουμιά», διαφορετικά θα χαλάσει σύντομα.

Την επόμενη μέρα ξεκινάμε με τα βάζα μας. Τα πλένουμε σχολαστικά και τα τοποθετούμε προσεκτικά στο φούρνο, στον αέρα, στους 150 βαθμούς για 15 λεπτά. Στο τελευταίο πεντάλεπτο βάζουμε και τα καπάκια, τα οποία δεν θέλουμε να τα αφήσουμε πολλή ώρα μη και καταστραφεί η εσωτερική μεμβράνη. Όσο έχουμε τα βάζα στο φούρνο, τοποθετούμε πάλι το γλυκό μας σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και περιμένουμε να πάρει δυο – τρεις καλές βράσεις. Πάλι ελέγχουμε με την βοήθεια του θερμόμετρου αν φτάσαμε στους 105 βαθμούς ή εναλλακτικά τσεκάρουμε την πυκνότητα του σιροπιού με το κλασσικό κόλπο δηλαδή τοποθετώντας ελάχιστο σιρόπι πάνω σε ένα παγωμένο πιάτο ώστε να φανεί εάν έχει τελικά συμπυκνωθεί στο επιθυμητό βαθμό.

Βγάζουμε τα βάζα από τον φούρνο. Προσεκτικά και με γρήγορες κινήσεις τοποθετούμε το καυτό γλυκό μέσα στα καυτά βάζα. Πολύ σημαντικό τα δύο υλικά να έχουν την ίδια θερμοκρασία, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος το γυαλί να σπάσει. Βιδώνουμε τα καπάκια και αναποδογυρίζουμε τα βάζα αφήνοντάς τα να κρυώσουν. Αυτό ήταν! Αποθηκεύουμε σε σκοτεινό ντουλάπι ή για μεγαλύτερη σιγουριά στο ψυγείο. Το απολαμβάνουμε σκέτο ή παρέα στο παγωτό μας  🙂

Και μια και λέω παγωτό, στο τέλος σας έχω μία ακόμα συνταγή (bonus!) για πανεύκολο παγωτό σοκολάτα, χωρίς παγωτομηχανή!

Πριν όμως φτάσουμε σε αυτή θα σας πω και για την νέα μου δημιουργία  🙂
Όπως θα είδατε στο προηγούμενο post η ραπτομηχανή μου δεν σταμάτησε να δουλεύει τις τελευταίες μέρες και το αποτέλεσμα είναι 2 μικρά παιδικά λεπτά στρωματάκια, φτιαγμένα μόνο από βαμβακερά υλικά. Ειδικά για το εσωτερικό υλικό δυσκολεύτηκα πολύ να βρω βαμβακερή βάτα μιας και ό,τι κυκλοφορεί για γέμιση μέσα σε μαξιλάρια, παπλώματα και στρώματα είναι συνήθως συνθετικό. Κατάφερα όμως και βρήκα, δυστυχώς με πάρα πολύ υψηλότερο κόστος, αλλά το αποτέλεσμα έχει άλλη ποιότητα  🙂
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ !!!  🙂

Αυτή την εποχή τυπώνω παράλληλα νέες καρτούλες, κάποιες μάλιστα αποτελούν αποκλειστικές συνεργασίες με συγκεκριμένα καταστήματα, ενώ επίσης κατασκευάζω και μερικές παιδικές tote bags που βγαίνουν (θέλω να πιστεύω) πανέμορφες και θα σας τις δείξω πολύ πολύ σύντομα 🙂

Πάμε και στην συνταγή bonus! Πρόκειται για το σοκολατό – παγωτό με βάση το αβοκάντο σε νέα πιο πλούσια έκδοση!

Θα χρειαστούμε:

2 (μεσαίου μεγέθους) ώριμα αβοκάντο
1 μεγάλη ώριμη μπανάνα
6 κουταλιές μέλι
1 κουταλιά ταχίνι ολικής
3 κουταλιές κακάο
1 κουταλάκι καφέ (χρησιμοποίησα στιγμιαίο)
2 (κοφτά) κουταλάκια κανέλα
150 ml νερό

Πολτοποιούμε στο μούλτι όλα τα υλικά μέχρι να προκύψει μία λεία κρέμα. Δοκιμάζουμε να δούμε αν μας αρέσει, αν όχι προσθέτουμε λίγο περισσότερο κακάο ή μέλι, ανάλογα με τα γούστα μας. Μεταφέρουμε το μείγμα στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει αρκετά. Τόσο απλό! 🙂

Πολύ σημαντικό είναι το αβοκάντο, που μας προσφέρει την πλούσια λιπαρή βάση, να είναι πραγματικά ώριμο, πολύ μαλακό, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η γεύση και η υφή του παγωτού δεν θα είναι καθόλου, μα καθόλου, καλή 😉 Μόνο αυτό πρέπει να προσέξετε! Κατά τα άλλα είναι πανεύκολο !!!

Το παγωτό όσο μένει στην κατάψυξη τόσο νοστιμίζει! Μη το φοβηθείτε, είναι υπέροχο, πάναπλο και υπέρ θρεπτικό !!! Περιττό να αναφέρω πως ταιριάζει υπερβολικά με το γλυκό ξινοκέρασο 😉 🙂 !!!!

5 Responses to “Γλυκό του κουταλιού ξινοκέρασο !!!”

  1. paraxeno pirouni 13/06/2018 at 10:53 #

    Πολύ ωραίο το γλυκό κουταλιού με πετιμέζι μόνο, η πρώτη ύλη αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο πιστεύω.
    Άψογη παρουσίαση και αναλυτική περιγραφή, μπράβο! Αξιόλογη όλη η δουλειά στο blog σου γενικότερα.
    Καλή συνέχεια!

  2. Penelope 27/06/2018 at 17:54 #

    Μα τι ωραία που “έγραψε” στον φακό σου Άρη τούτο το παραδοσιακό γλυκάκι.
    Έχεις πια βάλει πολύ υψηλά τον πήχη (!!) και εύγε σου.
    Χαιρετισμούς πολλούς.

Trackbacks and Pingbacks

  1. Black Forest !!!! | NEANIKON - 09/09/2018

    […] ξεκίνησαν πριν 1-2 μήνες, όταν εκτός από γλυκό του κουταλιού & βυσσινάδα αποφάσισα να φυλάξω και μερικά βύσσινα […]

  2. | Γλυκό Βερίκοκο!NEANIKON - 19/06/2021

    […] είναι το πιο fail – free γλυκό του κουταλιού (όπως π.χ. το βύσσινο) αλλά νιώθω πως αξίζει μία καλή προσπάθεια. Εκπέμπει […]

Leave a Reply