Τούρτα Φράουλα

13 Μάι

Τελευταία είμαι αρκετά απασχολημένος με το νέο μου stationary projectάκι. Το έχω ξεκινήσει περίπου εδώ και δυο βδομάδες και ευελπιστώ στο επόμενο post να αναρτήσω το πρώτο μέρος. Για άλλη μια φορά προσπαθώ να κατασκευάσω μαζικά κάτι ταυτόχρονα νοσταλγικό και νεανικό χρησιμοποιώντας ξεχασμένα εργαλεία που βρήκα άλλα στο μοναστηράκι και άλλα στο ebay.

Τούρτα Φράουλα

Ως αποτέλεσμα δεν έχω τόσο χρόνο όσο θα ήθελα για τα θέματα που παράλληλα παρουσιάζω. Ενώ τις συνταγές προλαβαίνω και τις δουλεύω καλά πάσχω να βρω τον απαιτούμενο χρόνο για την φωτογράφιση. Φωτογραφίσεις αυτήν την εποχή, με βάση το επιθυμητό χρώμα του ήλιου, μπορώ να κάνω μόνο 7 το πρωί ή 7 το απόγευμα, έχοντας ένα χρονικό παράθυρο περίπου 45 λεπτών. Αναγκαστικά λοιπόν αυτή την περίοδο, στριμώχνω όλη τη φωτογράφιση σε ένα session το οποίο διαρκεί μόλις τρία τέταρτα γιατί ύστερα ο ήλιος είτε πέφτει είτε δυναμώνει ανεξέλεγκτα.

Χτες λοιπόν έχοντας αυτό το ωραίο γλυκάκι στα χέρια μου, λέω θα κάνω ένα θέμα τύπου τα “απομεινάρια ενός πάρτυ”. Θα είναι φωτεινό και απλά σε ένα τραπέζι θα δημιουργήσω ένα χρωματικό χάος, τάχα μου ό,τι ξέμεινε (μαζί με ένα γλυκό) από κάποιο πάρτυ … Σήμερα που παρατηρώ αναλυτικά τις φωτογραφίες σε κανονική οθόνη αναρωτιέμαι πώς μου ΄ρθε και επέλεξα αυτό το θέμα! Και πόσο μέτρια το έστησα και πόσο μέτρια έγραψε τελικά στο φακό 🙁 Αλλά το μυαλό μου έτσι είναι, φαντάζεται ωραία πράγματα που στην πράξη δύσκολα υλοποιούνται με όσα διαθέτω.

Σκέφτηκα να επαναλάβω από το μηδέν όλη τη φωτογράφιση μέσα στο σαββατοκύριακο, μετά όμως βλέποντας πως οι φωτογραφίες δεν έχουν τεχνικά προβλήματα και πως το γλυκάκι αποτυπώνεται καλά, λέω για μια στο τόσο δεν πειράζει αν το composition και τα props δεν λειτούργησαν όπως θα ήθελα. Αρκεί να αισθάνομαι confident για την συνταγή.

Η συνταγή λοιπόν είναι μία εξέλιξη του φραουλοπαγωτού που παρουσίασα στο προ – προηγούμενο post. Ξεκίνησα να τη δουλεύω περίπου πριν ένα μήνα και μάλιστα επέλεξα να την φτιάξω και για την ήμερα του Πάσχα ώστε να συγκεντρώσω περισσότερες εντυπώσεις. Φάνηκε να αρέσει αλλά κατά την άποψή μου έκανα τότε το λάθος να βάλω μεγαλύτερη ποσότητα βάσης (σύκα & αμύγδαλα) με αποτέλεσμα η υπέροχη και ευχάριστα διακριτική γεύση της φράουλας και της φυσικής βανίλιας που βρίσκεται στην κρέμα μερικώς να καπελωθεί. Για αυτό λοιπόν, στην εκδοχή που σας παρουσιάζω έχω μειώσει αρκετά την ποσότητα αφήνοντας για βάση ένα λεπτό και τραγανό μαλακό αμυγδαλωτό παστέλι που απλά συμπληρώνει την αρωματική και υπέρ – υπέροχη σε υφή κρέμα 😉

Θα χρειαστούμε:

Βάση
100 γρ αλεσμένα λευκά αμύγδαλα
80 γρ μουλιασμένα ξερά σύκα
50 ml νερό (από αυτό που περίσσεψε από το μούλιασμα)
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Κρέμα Βανίλιας
200 γρ κάσιους μουλιασμένα για 6 ώρες
100 ml καθαρό νερό
5 κουταλιές μέλι
τα σποράκια από μία (μικρή) φυσική βανίλια
50 γρ φυσικό βούτυρο κακάο

Κρέμα Φράουλας
το 1/3 της παραπάνω κρέμας
5 μεσαίου μεγέθους νόστιμες φράουλες

Στολισμός
Φράουλες, δυόσμος (πάει πολύ!), μύρτιλλα και ό,τι άλλο σας αρέσει

Τσέρκι διαμέτρου 16 εκ

Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
Προκύπτουν περίπου 6 μικρές μερίδες

Πολτοποιούμε τα μουλιασμένα σύκα και τα ενώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά της βάσης. Πλάθουμε ελαφρώς και απλώνουμε το μείγμα στο τσέρκι, το οποίο έχουμε προηγουμένως τοποθετήσει στην πιατέλα που θα σερβίρουμε το γλυκό

Σε δυνατό επεξεργαστή τροφών, στην μέγιστη ταχύτητα πολτοποιούμε τα κάσιους. Σταδιακά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο κακάο. Το βούτυρο κακάο προσεκτικά και υπομονετικά σε χαμηλή θερμοκρασία το λιώνουμε πάνω σε μπεν μαρί. Το προσθέτουμε και αυτό και αλέθουμε επίμονα μέχρι να βεβαιωθούμε πως έχει προκύψει μία ομοιογενής και λεία κρέμα. Το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει!

Ρίχνουμε τα 2/3 (με το μάτι) πάνω από την βάση και στο υπόλοιπο προσθέτουμε τις φράουλες. Πολτοποιούμε ξανά μέχρι να σχηματιστεί και η φραουλόκρεμα μας. Την απλώνουμε και αυτή πάνω από την αρχική μας κρέμα. Και αυτό ήταν!

Παγώνουμε στο ψυγείο, ξεφορμάρουμε με προσοχή και ορμάμε !!!!

Τούρτα Φράουλα

Τούρτα Φράουλα

strawberrytart5 (1 of 1)

Ευχές για ένα ωραίο σ/κ! Τα λέμε σύντομα με κάτι διαφορετικό!

35 Responses to “Τούρτα Φράουλα”

  1. my little cosy world 14/05/2016 at 07:15 #

    Αρη αυτό που εισέπραξα από τη φωτογραφία είναι ότι πρόκειται για κάποιο παρτυ! Νοστιμότατη φαίνεται η τοτρτα φράουλα και μπαίνει στη λίστα μου! Αλλά και οι φωτογραφίες σου πολύ ωραίες (μου άρεσε και η γιρλάντα σου)! Κάλο Σαββατοκύριακο!

    • aris 15/05/2016 at 15:22 #

      Ευχαριστώ Σωτηρία! Αυτή ήταν ιδέα, ένα πάρτυ … Απλά ήθελα να βγει λίγο πιο “στυλάτο”. Το γλυκάκι είναι πολύ νόστιμο και η κρέμα από κάσιους απίστευτη 🙂

  2. Ξανθή 14/05/2016 at 09:46 #

    Πολύ ιδιαίτερα υλικά όμορφα ταιριασμένα.

    • aris 15/05/2016 at 15:23 #

      Χαίρομαι πολύ Ξανθή που το λες! Γιατί θεωρώ πως έχεις εξαιρετικές γνώσεις στην μαγειρική!

  3. Beauty Follower 14/05/2016 at 15:28 #

    Απλά καθομαι και χαζευω τις λαχταριστες φωτογραφιες σου!

    Καλό ΣουΚου 🙂

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    • aris 15/05/2016 at 15:24 #

      Είναι η καλύτερη θεραπεία! 🙂 Κάθεσαι και κοιτάς για λίγη ώρα το blog μου και ξεχνάς όλα τα προβλήματα 🙂 Λέγεται “νεανικοθεραπεια” 🙂 🙂

      • Beauty Follower 16/05/2016 at 09:45 #

        Πραγματι χαχα!
        Γενικα μου φτιαχνει πολύ το κέφι οταν κοιτώ ομορφα γλυκα και φαγητα.
        Γιατρε λες να έχω πρόβλημα?!

  4. Theodora 14/05/2016 at 15:41 #

    Ξέρω πως τα στανταρ σου είναι πολύ υψηλά αλλά στην προκειμένη περίπτωση νομίζω πως είσαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό σου. Εκτός από το τραπέζι του πάρτυ πολύ ωραίο είναι και το πράσινο φόντο. Τα φρούτα πολύ ζωντανά, το γλυκό σίγουρα τέλειο! Καλό Σ/Κ!

    • aris 15/05/2016 at 15:25 #

      Ευχαριστώ πολύ Θεοδώρα!!! Ίσως είμαι λίγο … απλά φαντάζομαι κινηματογραφικές εικόνες και νομίζω θα τις υλοποιήσω με τα λίγα μέσα που διαθέτω ! 🙁

  5. Ariadni St. 14/05/2016 at 17:59 #

    Τα διαφορετικα μαγειρεματα μου κεντρίζουν το ενδιαφερον! Δεν εχω γευτει κατι αντίστοιχο και φαινεται υπέροχο!
    Μπραβο Αρη!
    Φιλια

    • aris 15/05/2016 at 15:26 #

      Αριάδνη πρέπει να το φτιάξεις! Είναι απλό! Θα δεις θα σου αρέσει!

  6. Vegan in Athens 15/05/2016 at 06:25 #

    Άρη οι φωτογραφίες είναι καταπληκτικές! Όσο για το γλυκό δεν το συζητώ. Φτιάχνω και εγώ κάτι παρόμοιο και είναι από τα αγαπημένα μου αυτή την εποχή 🙂 Keep on !!!

    • aris 15/05/2016 at 15:28 #

      Ευχαριστώ πολύ Βίκυ! Μας έχεις χαρίσει πολύ ωραίες συνταγές με τέτοια γλυκάκια μέσα από το blog σου!

  7. Katerina Dovinou 15/05/2016 at 09:42 #

    Αρη, οι φωτογραφίες ειναι καταπληκτικές!!!!! Οι συνταγές φαντάζομαι ότι θα εκτελούνται ωράια , αλλά επειδή εγώ έχω δώσει την σκυτάλη της μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής στην επομενη γενιά δεν μπορώ να σου κάνω feed-back.Αυτό όμως που με εντυπωσίασε στο συγκεκριμένο post , είναι ο τρόπος που αναφέρεσαι στο παρελθόν.Γράφεις , ” ταυτόχρονα νοσταλγικό και νεανικό “…………..ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΟ……. Τ ι ευγενικός τρόπος για να αναφερθείς σε κάτι παλιό και παρωχημένο……..Αλλο ενα ταλέντο!!!!! Το γράψιμο!!!!!!
    Πολλά φιλιά

    • aris 15/05/2016 at 15:34 #

      Χαίρομαι που το προσέξατε κυρία Κατερίνα! Για μένα νοσταλγικό είναι κάτι που έρχεται από το παρελθόν αλλά ακόμα μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα. Αντίθετα παλιακό είναι κάτι που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και δεν μας προσφέρει κάτι.

      (Το εξηγώ και λίγο στην σελίδα “Προφιλ” http://www.neanikon.gr/about/ προς στο τέλος, εκεί που αναφέρομαι στο ύφος του blog και τις επιρροές του)

      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!

  8. Christina Makri 15/05/2016 at 09:45 #

    Τώρα που τις είδες τις ατέλειες στο στήσιμο, μόνο εσύ ξέρεις! Ή εγώ δεν ξέρω τίποτα από φωτογραφία… μάλλον αυτό ισχύει! Εγώ θα πω πως στα μάτια μου και για τα χρώματα της τούρτας είναι ιδανικό το στήσιμο. Μιας τούρτας που θα ήθελα να την γευτώ άμεσα αλλά αλίμονο οι ικανότητες μου δεν φτάνουν μέχρι εκεί. Καλή συνέχεια Άρη μου και καλή Κυριακή!

  9. Λαμπρινή 15/05/2016 at 13:21 #

    Εισαι οχι απλα σκληρός κριτης αλλα άδικος κριτης σου . Εγω με το που ειδα αυτες τι φωτογραφιες …αγαλίασα !!!
    Ειναι τοσο ευχαριστο συναισθημα !!! Χαρά ,ζωντανια , παρτυ , φύση !!!
    Λαχταριστα ολα , θελω να κλέψω μια φραουλίτσα !!!

  10. Marion 15/05/2016 at 22:33 #

    Πολύ ωραία τούρτα Αρη.
    Οι στρώσεις με τα διαφορετικά χρώματα πολύ ωραίες.
    Η βάση όπως την περιγράφεις ως τραγανο αμυγδαλωτό παστέλι μου κίνησε το ενδιαφέρον..

    Τώρα για τις φωτογραφίες: νομίζω πως υπερβάλλεις λίγο.. Ολες σου οι φωτογραφίες ειναι εξαιρετικές, επαγγελματικές. Το ντεκόρ που χρησιμοποίησες ταίριαξε απόλυτα με την τούρτα και την αίσθηση του παρτυ που ήταν σε εξελιξη. Την μετέφερες πολύ ωραία με τον φακό σου.
    Και νομίζω αυτό είναι το ζητούμενο: να καταφέρεις να αποδώσεις τη συνταγή μέσα από τις φωτογραφίες. Και το κάνεις πολύ καλά 😉

  11. Tante Kiki 15/05/2016 at 23:56 #

    Καλησπέρα Άρη!! Εμένα πάλι, ό,τι κι αν λες, οι φωτογραφίες σου μου αρέσουν και μου φαίνονται σαν σε πάρτυ και το γλυκό είναι πολύ καλά φωτογραφημένο και λαχταριστό.
    Μην είσαι τόσο αυστηρός… εξάλλου το βασικό είναι να φαίνεται το γλυκό λαχταριστό κι αυτό το αποδίδεις!!!
    Καλή εβδομάδα!!

    • aris 18/05/2016 at 21:41 #

      Ευχαριστώ Κική! Έχεις δίκιο, το παν είναι να φαίνεται σωστά το γλυκό!

  12. Νανά @ kouzinista 17/05/2016 at 10:21 #

    Άρη, αντιλαμβάνομαι πολύ καλά όσα λες. Αλλιώς το φανταζόμουν, το φως δεν ήταν κατάλληλο, τα χρώματα που επέλεξα ήταν λάθος, έπρεπε να το είχα στήσει διαφορετικά… ένας συνδυασμός ανικανοποίητου και τελειομανίας μαζί.
    Η τούρτα, πάντως, είναι πολύ όμορφη και συμφωνώ μαζί σου ότι το φόντο την αδικεί. Ο συνδυασμός των υλικών, οι διαφορετικές στρώσεις και υφές δημιουργούν ένα πολύ λαχταριστό αποτέλεσμα!

    • aris 18/05/2016 at 21:40 #

      Έτσι είναι Νανά! Άσε! Μανία για την τέλεια φωτό και σχεδόν ποτέ δεν είμαι ευχαριστημένος 🙂

  13. Wow! Άρη οι φωτογραφίες είναι τέλειες και η συνταγή θα εκτελεστεί με την πρώτη ευκαιρία. Πες μου όμως από που προμηθεύτηκες τα φρέσκα μύρτιλλα; Ψάχνω ψάχνω και δεν βρίσκω…

    • aris 18/05/2016 at 21:39 #

      Ευχαριστώ Παναγιώτα! Τα βρήκα στο Biofos στη Θεμιστοκλέους / Ομόνοια. Ακόμα είναι νωρίς για μύρτιλλα και δύσκολα βρίσκεις. Σε 1 – 1,5 μήνα όμως θα είναι παντού 🙂

  14. tanja 18/05/2016 at 21:22 #

    Αυτα τα φυλλαράκια δύοσμου, με πόση επιμέλεια έχουν μπει, πάνω στα στρατηγικά τοποθετημένα μύρτιλλα και φράουλες; Δεν ξέρω τι λες εσύ, εμένα μου αρέσουν οι φωτος κα τα χρώματα, όλα έδεσαν όμορφα, σε μια party time διαθεση.

    • aris 18/05/2016 at 21:37 #

      Χα χα! Παίζει πολύ στρατηγική στο food styling, αλλά λίγος χρόνος. Όλα κάπως βιαστικά μη φύγει το καλό φως του ήλιου 🙂

  15. Χρυσαυγή 20/05/2016 at 16:16 #

    Κατανοώ τον προβληματισμό σου και την απογοήτευση ότι αυτό που είχες φανταστεί δεν σου βγήκε. Πολλές φορές κι εγώ αλλα φαντάζομαι και η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είχα στο μυαλό μου. Τελικά καταλήγω ότι το μίνιμαλ είναι και το ασφαλέστερο.

    Ωστόσο δεν συμφωνώ μαζί σου ότι αυτό που τελικά παρουσιάζεις δεν είναι και τόσο καλό. Μπορεί να μην είναι το ιδανικό για σένα αλλά για μένα που δεν ήμουν μεσα στη φαντασία σου είναι τέλειο!!!!!

    Πολλά μπράβο λοιπόν όχι μόνο για το styling και τη φωτογράφιση αλλά κυρίως για το υπέροχο γλυκό σου!!! Πολύ θα ήθελα να φάω την τούρτα αυτή.

  16. katerina@delightfularea.com 26/05/2016 at 21:36 #

    Αυτή την κρέμα πρέπει οπωσδήποτε να τη δοκιμάσω!

    Ε, δεν μπορεί να ξέμεινε τέτοιο γλυκό σε ένα πάρτυ! Αδιανόητο!

  17. Κωνσταντίνα 23/06/2016 at 13:57 #

    Η τούρτα είναι όντως καταπληκτική, την έφτιαξα για τα γενέθλιά μου, για να φάει και το νεότερο μέλος της οικογένειας, η Σωτηρία που είναι 8 μηνών, η οποία ξετρελάθηκε (όπως και οι υπόλοιποι)!

    • aris 26/06/2016 at 22:26 #

      Ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνα! Χαίρομαι πραγματικά για όσα μου λες!!!

    • Αγγελική 18/04/2017 at 21:44 #

      Γεια σου Άρη!Παρακολουθώ το site σου και μου έχει πέσει το σαγόνι!Υπέροχες φωτογραφίες αν και ομολογουμένως το παρακολουθώ για τα ωραία γλυκά χωρίς ζάχαρη. Θέλω να φτιάξω την τούρτα για τα γενέθλια της κόρης μου και αναρωτιέμαι αν μπορώ να προσαρμόσω τις δοσολογίες για να τη φτιάξω για 21 ατομα.

      • aris 18/04/2017 at 23:01 #

        Γεια σου Αγγελική! Θα μπορούσες, αλλά προτείνω όχι “με μιας”, εκτός αν έχεις το μεγαλύτερο και ισχυρότερο blender/food processor.
        Θα μπορούσες να το φτιάξεις σε δόσεις, πρώτα την βάση σε δύο δόσεις, να την απλώσεις στο τσέρκι και μετά πάλι σε δύο δόσεις την κρέμα. Έτσι με σιγουριά θα πολτοποιηθούν σωστά τα υλικά 😉 και θα έχεις την διπλάσια ποσότητα σε γλυκό. Την κρέμα με τις φράουλες θα μπορούσες να την φτιάξεις μόνο στην δεύτερη δόση κρέμας, υπολογίζοντας την αντίστοιχη ποσότητα. Έχε υπόψη όταν θα απλώνεις την βάση πως δεν πρέπει να είναι πολύ χοντρή, γιατί θέλουμε να ακούγεται περισσότερο η κρέμα και οι φράουλες και λιγότερη η βάση 😉

        Είναι υπέροχο και πλούσιο γλυκάκι, και αξίζει τον κόπο! Κανείς δεν θα πιστέψει πως έχει αυτά τα υλικά!

        Περιμένω εντυπώσεις 🙂

  18. Χρυσα 12/05/2018 at 21:47 #

    Πολύ ωραία η τούρτα. Ή κρέμα είναι πολυ γευστική, θυμιζει κάπως τη γεύση που ειχε το γλυκό kiss. Δροσερή, ότι πρέπει για άνοιξη.

Leave a Reply