Βασιλόπιτα !!!

26 Δεκ

Χρόνια πολλά !!!!! Εύχομαι να περάσατε υπέροχα τα Χριστούγεννα και να ετοιμάζεστε να περάσετε ακόμα πιο όμορφα την Πρωτοχρονιά που μας έρχεται!

Για το Νεανικόν τελειώνει ένας πολύ δημιουργικός χρόνος! Αισθάνομαι μεγάλη ευγνωμοσύνη που έχω την χαρά να μοιράζομαι τις καλλιτεχνικές μου δημιουργίες  μέσα από τα αγαπημένα μου καταστήματα.

Να πω ότι προστέθηκε ένα ακόμα, το φανταστικό I do. στα Άνω Πετράλωνα (Καλλισθένους 68, πάνω παράλληλη της Τρώων).  Πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο plantshop, σε μοναδικό οίκιμα/κατάστημα του 1930, το οποίο με πολύ προσοχή και φροντίδα αναπαλαιώθηκε. Το Σάββατο είχε εγκαίνια, πέρασα τέλεια, και για του λόγου το αληθές 🙂 στο τέλος του post θα δείτε και μερικές φωτό από τα stories μου στο insta. Αααα, μη ξεχάσω να αναφέρω πως στο I do. θα βρείτε και τις χειροποίητες μπλούζες μου (ενηλίκων & παιδικές).

Για γλυκάκι τι άλλο θα μπορούσα να προτείνω από μία αρωματική & πικάντικη βασιλόπιτα! Με κρέμα από κάσιους και κατακόκκινα κράνμπερι για στολισμό!

Πάμε να την φτιάξουμε;

Θα χρειαστούμε:

μισό μήλο ή ένα μικρό (καθαρισμένο)

70 γρ σταφίδες

2 αυγά

70 ml ελαιόλαδο

50 ml νερό

100 ml χυμό πορτοκαλιού

100 γρ ζάχαρη καρύδας

150 γρ αλεύρι ολικής (περίπου)

20 γρ baking powder

1 γεμάτη κουταλιά ginger

ξύσμα από μισό λεμόνι

ψίχα από 4-5 καρύδια

1 φλουρί

Προκύπτουν περίπου 8 μερίδες.

Δουλεύουμε στο μούλτι τις σταφίδες  μάζι με το μήλο μέχρι να πολτοποιηθούν, και σχεδόν να γίνουν μία μάζα.

Σε ένα μπολ ανάδευσης ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα αυγά και την ζάχαρη καρύδας. Με το μίξερ χτυπάμε επίμονα μέχρι να ενώσουμε καλά τα υλικά. Σταδιακά προσθέτουμε, τις σταφίδες με το μήλο, το χυμό πορτοκαλιού και το νερό. Συνεχίζουμε να κτυπάμε και προσπαθούμε τις  λιωμένες σταφίδες να τις διαλύσουμε μες στο υπόλοιπο μείγμα.  Τελευταία ρίχνουμε το ξύσμα και το ginger. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Κοσκινίζουμε ή ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι (στο οποίο έχουμε ενσωματώσει το baking powder) στο υγρό μείγμα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με μία σπάτουλα σιλικόνης. Αφού ψιλοσπάσουμε τα καρύδια τα προσθέτουμε και αυτά.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα τσέρκι με διάμετρο περίπου 16 εκ (ή και μεγαλύτερο – εγώ ήθελα να πάρει ύψος 🙂 ), το τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί και στο εσωτερικό του αδειάζουμε τον χυλό που ετοιμάσαμε. Σε κάποιο σημείο κρύβουμε καλά το φλουρί 😉 Φουρνίζουμε για 50 λεπτά, στους 160 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο ή μέχρι να βγαίνει η μαχαίρι καθαρό. Ειδικά αν το ταψί είναι μεγαλύτερο, θα χρειαστεί μάλλον λιγότερος χρόνος. Μη την παραψήσετε, θα σκληρύνει και θα βαρύνει 😉

Προχωράμε στο frosting, το οποίο όμως πρέπει να το φτιάξουμε την μέρα που θα σερβίρουμε το γλυκό μας γιατί δεν διατηρείται πάνω από μία μέρα εκτός ψυγείου 😉

Θα χρειαστούμε:

150 γρ ωμά κάσιους μουλιασμένα για 4 ώρες σε νερό

7 κουταλιές καυτό νερό, από αυτό που περίσσεψε από τα κάσιους

1,5 κουταλιά μέλι

μισό κουταλάκι τριμμένη φυσική βανίλια

10 γρ βούτυρο κακάο

Πολτοποιούμε τα κάσιους στο μούλτι, αφού πρώτα τα στραγγίσουμε.  Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο κακάο. Δουλεύουμε επίμονα μέχρι να προκύψει μία λεία κρέμα. Παράλληλα λιώνουμε σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο και το μεταφέρουμε, όπως είναι λιωμένο, στην κρέμα μας. Συνεχίζουμε την λειτουργία της συσκευής για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να προκύψει ένα εντελώς ομοιογενές μείγμα.

Με μία σπάτουλα απλώνουμε την κρέμα πάνω στην επιφάνεια της βασιλόπιτας. Εάν θέλουμε στολίζουμε με φρέσκα κράνμπερι, ρόδια, ξηρούς καρπούς ή ό,τι άλλο μας αρέσει.

Απολαμβάνουμε!

* update: μετά από νέα εκτέλεση χθες, προσάρμοσα λίγο την παραπάνω συνταγή προσθέτοντας λίγο μήλο στις σταφίδες (για ευκολότερη πολτοποίηση και λίγη απαραίτητη υγρασία στο κέικ μας) αυξάνοντας και ελάχιστα τα στερεά για να κρατήσω την ισορροπία.

Κλείνοντας σας αποχαιρετώ, όπως υποσχέθηκα, με μερικές φωτό από το όμορφο plantshop I do. στα Άνω Πετράλωνα 🙂 αφού πρώτα όμως σας ευχηθώ μία πάρα πολύ γλυκιά Πρωτοχρονιά με όλους όσους αγαπάτε! Και μια νέα χρονιά γεμάτη υγεία και χαρά! (χωρίς κόβιντ παρακαλώ). Φιλιά πολλά !!!!!

* οι παραπάνω φωτογραφίες από το I do. έχουν τραβηχτεί με κάμερα κινητού χρησιμοποιώντας το instagram φίλτρο “Paris”. 

No comments yet

Leave a Reply