Βυσσινάδα Σπέσιαλ!

6 Ιούλ

Το πόσο μου αρέσει η βυσσινάδα δεν περιγράφεται!

sourcherryconcetratedjuice1

Πέρυσι είχαμε φτιάξει γλυκό του κουταλιού! Θυμάστε; Είχε γίνει νοστιμότατο αλλά φέτος που οι ζέστες βαράνε για τα καλά προτίμησα τη βυσσινάδα!

Επέλεξα άθερμο πετιμέζι γιατί είναι ελαφρύ, εύγευστο και ευχάριστο. Σε αντίθεση με το κοινό πετιμέζι, που σε κάποιες περιπτώσεις (όχι πάντα) είναι λίγο βαρύ, το άθερμο λειτουργεί υπέροχα στις συνταγές. Και ειδικά εδώ μπορώ να πω πως το πετιμέζι δεν ακούγεται καθόλου στη γεύση. Το πανίσχυρο βύσσινο κάνει θαύματα!

Βυσσινάδα

Θα χρειαστούμε:

1300 γρ ζουμερά βύσσινα (χωρίς τα κουκούτσια προκύπτουν περίπου 1000 γρ)
600 γρ ελαφρύ στη γεύση πετιμέζι (2 μπουκάλια) (ιδανικά άθερμο πετιμέζι ή σταφυλόμελο)

ειδικό εργαλείο για την αφαίρεση κουκουτσιών
μήλο λαχανικών με λεπτή σήτα ή σουρωτήρι

Προκύπτει περίπου 800 ml συμπυκνωμένη βυσσινάδα

Αφαιρούμε αποβραδίς τα κουκούτσια από τα βύσσινα και τα τοποθετούμε σε μία λεκάνη μαζί με το πετιμέζι. Τα αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο ώστε να κατεβούν τα υγρά από το φρούτο.

Την επόμενη μέρα αλέθουμε λίγο το μείγμα στον επεξεργαστή τροφών (ή λίγα λίγα στο μούλτι) και τοποθετούμε τον πολτό σε μία κατσαρόλα πάνω σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Μόλις ξεκινήσει να βράζει περνάμε με προσοχή το καυτό μείγμα από τον μύλο λαχανικών ώστε να αφαιρέσουμε τα φρούτα και να πάρουμε τους χυμούς. Δεν πιέζουμε πολύ γιατί δεν θέλουμε να τα λιώσουμε, αλλά μόνο να τα ξεζουμίσουμε. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά για πιο “καθαρό” αποτέλεσμα μπορούμε με ένα σουρωτήρι και ένα κουτάλι να πιέσουμε ώστε να βγει αποκλειστικά ο χυμός.

Το σιρόπι που προέκυψε το τοποθετούμε πάλι στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε και λίγο να ανακατεύουμε. Ελέγχουμε αν έδεσε είτε ρίχνοντας μία σταγόνα σε ένα παγωμένο πιάτο και εξετάζοντας αν η τελική πυκνότητα προσεγγίζει ένα παχύρρευστο (αλλά που ρέει) σιρόπι ή με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής μόλις φτάσει στους 105 βαθμούς. Δεν θέλουμε να το συμπυκνώσουμε περισσότερο γιατί μπορεί να βαρύνει η γεύση και επίσης να μην αραιώνεται εύκολα με το νερό.

Πλένουμε σχολαστικά τα μπουκάλια μας και τα αποστειρώνουμε τοποθετώντας τα στο φούρνο, στους 150 βαθμούς, στον αέρα για 15 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος τοποθετούμε και τα καπάκια τους. Τα αφαιρούμε και μέσα τους ρίχνουμε το σιρόπι. Σημαντικό: τα δύο υλικά (γυαλί και σιρόπι) πρέπει να εξίσου ζεστά, διαφορετικά το γυαλί μπορεί να σπάσει. Βέβαια μπορείτε να αποφύγετε τη διαδικασία της αποστείρωσης και απλά να αποθηκεύσετε τη βυσσινάδα στο ψυγείο.

Για να την σερβίρουμε, σε ένα ποτήρι βάζουμε 2 δάκτυλα σιρόπι, παγωμένο νερό και μπόλικα παγάκια!

Βυσσινάδα

Λίγες Παρατηρήσεις ακόμα:
1. H βυσσινάδα, λόγω του πετιμεζιού έχει ελαφρά πιο σκούρο χρώμα από την κλασσική. Αλλά και πάλι μόλις αραιωθεί αποκτά κανονικά κόκκινο χρώμα! Στην φωτογραφία, οφείλω να πω, πως το έχω τονίσει ώστε να έχει την ίδια ένταση με τα υπόλοιπα γραφικά.
2. Αυτή τη φορά η παρουσίαση βασίστηκε περισσότερο στη γραφιστική και λιγότερο στη φωτογραφία. Είναι κάτι που θέλω πολύ να μάθω και να εξελίξω, για αυτό και έδωσα περισσότερο βάρος.
3. Το μπουκαλάκι της πρώτης εικόνας, που χρησιμοποίησα και στη φωτογράφιση για τις καρτ ποστάλ, το εντόπισα στο Μοναστηράκι. Πιθανότατα είναι της δεκαετίας του 50, μιας και τότε κυκλοφορούσαν αυτά τα υπέροχα “κοντόχοντρα” μπουκαλάκια και σε αναψυκτικά. Το συγκεκριμένο γράφει “Σπέσιαλ Αμαρουσίου” και το μόνο που βρήκα κάπου στο Internet ήταν μία απλή αναφορά πως ήταν μία μικρή βιοτεχνία παραγωγής αναψυκτικών στο Μαρούσι.
4. Το concept της πρώτης εικόνας έχει βασιστεί σε μια πανέμορφη παλιά διαφήμιση της Φιξ για το χυμό μήλο. Δείτε την εδώ  (πηγή: Kalithea)

Αυτά! Σε 6 μέρες επιστρέφω με παγωτό, 2 παγωτά 😉

Σημαντικό update 2020:

Τα τελευταία 2 χρόνια δεν ακολουθώ την παραπάνω διαδικασία ως προς την αφαίρεση του χυμού από τα βύσσινα. Αδειάζω (λίγα λίγα για να είναι πιο εύκολο) τα βύσσινα μαζί με τα κουκούτσια και τα κοτσάνια τους σε ένα σουρωτήρι το οποίο τοποθετώ μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Με το χέρι πιέζω πολύ καλά και επίμονα να λιώσουν και να βγουν τα ζουμιά τους. Έτσι στο μπολ έχω το χυμό, τον οποίο εάν θέλω τον περνάω από λεπτή σήτα για να βγει πιο καθαρός (κάτι που δεν κάνω γιατί δεν με ενοχλεί να έχει μικροσκοπικά κομματάκια μέσα του 😉 )

Μεταφέρω τον χυμό μαζί με το πετιμέζι και βράζω το μείγμα μέχρι να φτάσω στους 105 βαθμούς. Αφαιρώ τυχόν αφρό που σχηματίζεται. Φέτος αντί για κάποιο ήπιο πετιμέζι (όπως το άθερμο) χρησιμοποίησα σταφυλόμελο που παρασκευάζεται από λευκά σταφύλια, έχει ανοιχτό χρυσό χρώμα και απαλή γεύση. Βγήκε υπέροχη!

32 Responses to “Βυσσινάδα Σπέσιαλ!”

  1. κατερίνα 06/07/2016 at 23:09 #

    Τέλειαααα!!! Θα τη δοκιμάσω Άρη!!! Χαίρομαι που είναι με πετιμέζι!!! Αν μου πετύχει, θα την έχω όπως τη λεμονάδα!!! Πίνω κάθε μέρα!!!

    • aris 10/07/2016 at 16:53 #

      Τι ωραία που πίνεις κάθε μέρα τη λεμονάδα!!!!
      Ναι, πες μου εντυπώσεις!

  2. Maria Ifadopoulou 06/07/2016 at 23:45 #

    Στην υγειά σου, Άρη! Κι ό,τι ήθελα να ρωτήσω για το γυάλινο μπουκαλάκι, που θαύμασα και στο προηγούμενο ποστ! Λατρεύω τη γεύση της βυσσινάδας και μου θυμίζει την παιδική μου ηλικία, όταν μας κερνούσαν αραιωμένη βυσσινάδα σε επισκέψεις! Πόσες αναμνήσεις κρύβουν κάποια πράγματα τελικά; Πολύ ρετρό παρουσίαση! Η αδερφή μου έχει σπουδάσει γραφιστική και είναι όντως πολύ ενδιαφέρουσα! Εύχομαι να έχεις τον χρόνο -δε λέω όρεξη, γιατί την έχεις ήδη- να μάθεις περισσότερα.

    • aris 10/07/2016 at 16:54 #

      Και εγώ λατρεύω τη γεύση της! Και η συγκεκριμένη θυμίζει εντελώς την κλασσική!!!!
      Έχω πολύ δρόμο με την γραφιστική μπροστά μου … αλλά προσπαθούμε. 🙂

  3. Beauty Follower 07/07/2016 at 07:26 #

    Ωραια φωτογράφιση!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

  4. Christina Makri 07/07/2016 at 11:15 #

    Δεν νομίζω Άρη πως υπάρχει και κάτι που δεν μπορείς να κάνεις! Εξαιρετικά τα γραφικά σου σε πάνε σε άλλες εποχές και σε συνδυασμό με την βυσσινάδα που έτσι κι αλλιώς και ποιος δεν την λατρεύει εμένα δεν ξέρω γιατί μου θυμίζει θερινό σινεμά!

    • aris 10/07/2016 at 16:55 #

      Υπερβάλλεις Χριστίνα αλλά ευχαριστώ!
      Είμαι εξαιρετικά φάλτσος και ανίκανος στο χορό! 🙁

  5. Katerina@delightfularea.com 07/07/2016 at 11:31 #

    Καλά OK την αγοράζω! Μα πόσο τέλεια παρουσίαση!

  6. peps@pepi's kitchen 07/07/2016 at 19:49 #

    Μπράβο Αρη!!! Απίθανη βυσσινάδα με πετιμέζι!!! Φαντάζομαι γεύση που θα ΄χει!!!

    • aris 10/07/2016 at 16:56 #

      Να τη φτιάξεις Πέπη! Έχεις το καλό πετιμέζι 😉 🙂

  7. Ερμιόνη 07/07/2016 at 19:52 #

    Άρη πραγματικά απολαμβάνω τη γραφή σου εξίσου με τις συνταγές!
    Μου αρέσει που γράφεις από καρδιάς και που πραγματικά μας βάζεις “μέσα” σε κάθε σου ανάρτηση.
    Είναι πολύ ενδιαφέρουσες όλες οι πληροφορίες που δίνεις για προϊόντα που ανακαλύπτεις + πηγές έμπνευσης!
    Η βυσσινάδα σπέσιαλ πραγματικά!
    Υπεραγαπημένο ρόφημα των παιδικών -και όχι μόνο- χρόνων, αξεπέραστη, διαχρονική και εθιστική!

    • aris 10/07/2016 at 16:57 #

      Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη! Προσπαθώ να είμαι ειλικρινής και ο εαυτός γιατί αλλιώς δεν ξέρω αν θα άξιζε όλη αυτή η προσπάθεια.

  8. Tante Kiki 07/07/2016 at 22:21 #

    Πολύ ιδιαίτερη η βυσσινάδα σου Άρη… με έναν συνδυασμό που δεν μπορώ να φανταστώ την τελική του γεύση. Πολύ ιδιαίτερες και οι φωτό!!

    • aris 10/07/2016 at 16:58 #

      Κική, το πετιμέζι χάνεται, το βύσσινα νικά!

  9. Αγγελική 08/07/2016 at 12:40 #

    Θα σου το πω, ότι αυτή την στιγμή δεν έχω το κουράγιο να φτιάξω βυσσινάδα αλλά πραγματικά την λιμπίζομαι!
    Ποτό σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού, όπως και η φωτογράφιση! Καλό σκ Άρη!!

  10. evi@thehealthycook 08/07/2016 at 21:41 #

    σπέσιαλ, σπέσιαλ!!! 😉

  11. spoon-stories 09/07/2016 at 09:38 #

    Ουάου!!Εγώ που κάνω και το πετιμέζι μόνη μου με έφτιαξες τώρα! Φαντάζομαι γεύση!Μπράβο Άρη για ακόμα μια φορά^^

    • aris 10/07/2016 at 16:59 #

      Τέλεια Λίλια! Μπορείς να τα φτάξεις και μαζί, δηλαδή με χυμό σταφυλιού 😉

  12. Στρατσιατέλα 10/07/2016 at 10:19 #

    Μπράβο Άρη, καταπληκτική η βυσσινάδα σου

  13. Νανά @ kouzinista 10/07/2016 at 12:12 #

    H γιαγιά μου έφτιαχνε αμέτρητα μπουκάλια βυσσινάδας κάθε καλοκαίρι και τα σφράγιζε με βουλοκέρι. Η γεύση αυτής της βυσσινάδας έχει μείνει αποτυπωμένη στο μυαλό μου και σπάνια απολαμβάνω την βυσσινάδα του εμπορίου.
    Τη δική σου θα περιμένω να κυκλοφορήσει στην αγορά για να τη δοκιμάσω. Νομίζω ότι θα έκανε μεγάλη εμπορική επιτυχία με το vintage μπουκάλι της και τα μοναδικά συστατικά της!

    • aris 10/07/2016 at 17:01 #

      Με βουλοκέρι ε;; Πολύ ενδιαφέρον και αυτό!!

      Λες Νανά;;; θα ήταν τόσο τέλειο 🙂

  14. Χρυσαυγή 11/07/2016 at 08:27 #

    Είμαι φαν σου ‘Αρη!!! Τόσο των συνταγών σου όσο και των υπολοίπων ταλέντων σου!!! Φανταστική φωτογράφιση και υπέροχο μπουκάλι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  15. mia maria 12/07/2016 at 09:20 #

    Δεν είναι μόνο που η βυσσινάδα είναι ότι πιο καλικαιρινό, είναι και η παρουσιάση σου που την κάνει τόσο λαχταριστή!!
    Συγχαρητήρια!

Trackbacks and Pingbacks

  1. Βυσσινάδα, Τεφτέρι & It’s all, oh so souvenir to me !!!!! | NEANIKON - 04/07/2017

    […] και στην βυσσινάδα! Πέρυσι σας παρουσίασα την συνταγή και φέτος δεν άντεξα να μην την ξαναφτιάξω! Τολμήστε […]

  2. Λεμονάδα με τζίντζερ !!! | NEANIKON - 02/05/2018

    […] έχουμε ξαναφτιάξει (και βυσσινάδα βέβαια) αλλά σήμερα σκέφτηκα να προτείνω μία νέα της […]

  3. Λεμονάδα !!! | NEANIKON - 02/05/2018

    […] έχουμε ξαναφτιάξει (και βυσσινάδα βέβαια) αλλά σήμερα σκέφτηκα να προτείνω μία νέα της […]

  4. Black Forest !!!! | NEANIKON - 10/09/2018

    […] πριν 1-2 μήνες, όταν εκτός από γλυκό του κουταλιού & βυσσινάδα αποφάσισα να φυλάξω και μερικά βύσσινα σε κομπόστα. […]

Leave a Reply