Μηλοταρτάκια!
9 Ιαν
Πρώτα να σας ευχηθώ καλή χρονιά, γεμάτη με υγεία και χαρά ! 🙂
Σκόπευα να καθυστερήσω λίγο ακόμα το πρώτο post του 2018, αλλά δεν άντεξα! Δεν καθόμουν βέβαια, εργάζομαι εδώ και λίγο καιρό στην αναβίωση του παλιού μικροσκοπικού ραφείου! To νέο μου project! Αν θυμάστε και στο post για τα 3 χρόνια του Νεανικόν κάτι είχα αναφέρει 😉 Ούτε και σήμερα θα πω πολλά όμως για το ποια θα είναι η πρώτη – πρώτη δημιουργία. Θα πω μόνο πως θα ανήκει στην παιδική ένδυση και θα είναι κάτι πρακτικό και χαριτωμένο 🙂 Πιστεύω σε 2 βδομάδες θα είναι έτοιμα τα πρώτα κομμάτια και θα τα παρουσιάσω μέσα από ένα όμορφο post, και θα τρέξω και διαγωνισμό με δώρο!
Αυτά λοιπόν! 🙂 Πάμε τώρα στην συνταγή μας! Πολύ απλά μηλοταρτάκια με λίγο διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με παρόμοιες παρασκευές. Αυτή την φορά δίνω γλύκα και έντονο άρωμα στην ζύμη και αφήνω στην γέμιση το μήλο και τις σταφίδες απλά να μελώσουν! Υπέροχο χειμωνιάτικο γλυκάκι!
Για την ζύμη θα χρειαστούμε:
220 ml πετιμέζι (ιδανικά «άθερμο» που έχει πιο ήπια γεύση)
80 ml νερό ή χυμό πορτοκαλιού (αρκεί να μην είναι πολύ ξινός)
300 ml ελαιόλαδο
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κοφτή κουταλιά ξερό ginger
1 κοφτή κουταλιά κανέλα
1/8 κουταλάκι γαρύφαλλο
Αλεύρι ολικής όσο πάρει (χρησιμοποίησα Ζέας)
Για την γέμιση θα χρειαστούμε:
5 νόστιμα μήλα (χρησιμοποίηση και 1-2 χρυσόμηλα)
5 κουταλιές σταφίδες
1 κουταλιά αλεύρι ολικής
1 κουταλιά πετιμέζι
Φόρμες για τάρτες σε διάφορα μεγέθη.
Μου προέκυψαν 2 πολύ μεγάλες ατομικές τάρτες, μία μεσαία ατομική και 5 μικρές ατομικές τάρτες. Μπορείτε φυσικά να φτιάξετε την μισή ποσότητα ή όποια άλλη ποσότητα θέλετε. Έχετε υπόψη σας όμως πως η συγκεκριμένη ζύμη προσφέρετε πολύ για μικρές τάρτες γιατί, χάρη στο έξτρα ελαιόλαδο που περιέχει, αποκτά μπισκοτένια υφή κάτι που βολεύει σε μικρά και τραγανά ταρτάκια που τα τρώμε ολόκληρα.
Στο μούλτι ή στον επεξεργαστή τροφών, δουλεύουμε επίμονα, για λίγα λεπτά, όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από το αλεύρι. Θέλουμε όλα να ενωθούν ως προς το άρωμα και την γεύση τους ώστε να «καπελωθεί» η αίσθηση που αφήνει γενικά το ελαιόλαδο 😉
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ ανάδευσης και σταδιακά προσθέτουμε αλεύρι. Παράλληλα ζυμώνουμε. Χρειαζόμαστε τόσο αλεύρι όσο απαιτείται για να μη κολλάει η ζύμη στα χέρια μας, αλλά να είναι και σχετικά μαλακή. Την αφήνουμε μια ώρα στο ψυγείο να «ξεκουραστεί» και λαδώνουμε και αλευρώνουμε τις φόρμες ώστε να είναι έτοιμες.
Εφαρμόζουμε ομοιόμορφα μικρά κομμάτια ζύμης στις φόρμες και ό,τι περισσέψει με την βοήθεια του πλάστη το ανοίγουμε σε λεπτό φύλο.
Προχωράμε με την γέμιση. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Σε ένα μπολ τα ανακατεύουμε μαζί με το λίγο πετιμέζι, τις σταφίδες και την μία κουταλιά αλεύρι.
Γεμίζουμε το εσωτερικό της κάθε τάρτας, προσπαθώντας να μην αφήνουμε καθόλου κενά γιατί τα φρούτα μαζεύουν κατά το ψήσιμο και δεν θέλουμε το γλυκάκι μας να μην είναι χορταστικά γεμάτο 😉
Με το φύλο ζύμης που κρατήσαμε διακοσμούμε την πάνω επιφάνεια της κάθε τάρτας. Πάντα πρέπει να αφήνουμε κάποιες οπές ώστε να εκτονώνεται η υγρασία και ψήνεται καλύτερα η γέμιση. Τις τρυπούλες στις μικρές τάρτες τις έκανα με ένα καλαμάκι, ενώ τα σχέδια με κουπ – ατ, αφού όμως είχα τοποθετήσει και απλώσει την ζύμη.
Φουρνίζουμε για 45 λεπτά (τουλάχιστον, και ανάλογα με τα μεγέθη) στους 170 βαθμούς. Σταδιακά χαμηλώνουμε λίγο την ένταση, αλλά παρακολουθούμε την εξέλιξη του ψησίματος. Βασικός στόχος είναι να έχουμε μία ελαφρά τραγανή βάση και μία μελωμένη γέμιση.
Προειδοποίηση: Θα μοσχοβολήσει το τόπος 🙂
Είμαι πραγματικά πολύ περίεργη να δω τι θα γίνουν αυτά τα μπλε κομμάτια υφάσματος στην “αρχοντική” ραπτομηχανή σου, Άρη…
Καλή Χρονιά να έχεις “πολυμήχανη” και να σε φέρει ακόμη πιο κοντά στα όποια όνειρά σου.
Μηλοταρτάκια εξαιρετικά βλέπω και καταγράφονται…για χρήση στο μέλλον.
Καλή χρονιά με πολλές όμορφες δημιουργίες στις κατασκευές σου αλλά και στη μαγειρική!!
Καλή και δημιουργική χρονιά Άρη, με υγεία, χαρά και έμπνευση!
Πολύ όμορφα τα ταρτάκια, καλοσχηματισμένα και λαχταριστά!
Με το καλό και το επόμενο πρότζεκτ, αναμένουμε τις λεπτομέρειες 🙂
Καλή χρονιά καλέ μου Άρη! Τι εκπλήξεις βλέπω; Έχω κι εγώ όμως τέτοια ραπτομηχανή χοχο δύο για την ακρίβεια.
Μούρλια τα μηλοπιτάκια σου!!!