Μαρμελάδα Βερίκοκο και Ψωμάκια Ζέας
31 Μάι
Mία αρωματική μαρμελάδα καθώς και απλά & πρακτικά ψωμάκια από αλεύρι Ζέας! Όλα αυτά στην σημερινή μας ανάρτηση!
Πρώτα από όλα να σας υπενθυμίσω πως μέχρι αυτή την Παρασκευή μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για τα τέσσερα τετραδιάκια – δώρο που παρουσίασα στο προηγούμενο post στα πλαίσια την ενασχόλησής μου με την χειροποίητη τυπογραφία 🙂
Και προχωράμε! Το βερίκοκο είναι υπέροχο και η γεύση του απογειώνεται όπως όλα όταν ωριμάζει καλά. Για την μαρμελάδα χρησιμοποίησα μέλι γιατί το πετιμέζι δεν ταίριαζε. Η ποσότητα του μελιού είναι η μισή σε σχέση με το φρούτο και όχι 1-1 όπως παλιά συνήθιζαν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η μαρμελάδα να διατηρεί μία ελαφριά όξινη επίγευση αλλά έχει το προτέρημα να μας γεμίζει αρώματα και φρουτονοστιμιές χωρίς καθόλου να μας λιγώνει.
Η λεβάντα ταιριάζει ταμάμ με το βερίκοκο, κάτι που Γάλλοι γνωρίζουν και εφαρμόζουν και σε τάρτες. Μη το παρακάνετε όμως, λίγη μόνο λεβάντα είναι αρκετή
Για ευκολία και ακρίβεια εντόπισα το σημείο δεσίματος με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής στους 105 βαθμούς Κελσίου. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια άλλη τεχνική θέλετε. Εγώ παλιά πάγωνα ένα πιάτο στο ψυγείο και στην συνέχεια έσταζα πάνω του μερικές σταγόνες από το καυτό μείγμα. Χάρη στο παγωμένο πιάτο η θερμοκρασία τους μείγματος έπεφτε αμέσως και έτσι μπορούσα να αξιολογήσω την πυκνότητα και την υφή του τελικού παρασκευάσματος.
Επίσης περνάω την μαρμελάδα από μήλο λαχανικών, στη λεπτή σήτα, για να πετύχω μία μεταξένια και “καθαρή” υφή. Μπορείτε όμως, αν σας αρέσουν τα κομμάτια φρούτου στις μαρμελάδες, να παρακάμψετε εντελώς αυτό το στάδιο ή αν έχετε ραβδομπλέντερ απλά να την πολτοποιήσετε καθώς βράζει.
Θα χρειαστούμε:
1 κιλό ώριμα & νόστιμα βερίκοκα (χωρίς το κουκούτσι)
500 γρ μέλι
1/2 κουταλάκι αποξηραμένη λεβάντα
σποράκια από 1/4 φυσικής βανίλιας
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Επίσης:
2 μεσαία καθαρά γυάλινα βάζα με μεταλλικό καπάκι
θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής
ανοξείδωτο μύλο λαχανικών
Παράλληλα ετοιμάζουμε τη μαρμελάδα και αποστειρώνουμε τα βάζα. Πρέπει οι δύο αυτές εργασίες να γίνουν παράλληλα ώστε τα δύο υλικά όταν συναντηθούν να έχουν την ίδια θερμοκρασία. Διαφορετικά το γυαλί μπορεί να σπάσει.
Πλένουμε καλά τα βαζάκια και τα τοποθετούμε όρθια σε ένα ταψί. Τα αφήνουμε στον φούρνο, στον αέρα, στους 150 βαθμούς για 15 λεπτά. Δυο λεπτά πριν τα βγάλουμε βάζουμε και τα καπάκια ώστε να αποστειρωθούν και αυτά. Τα καπάκια τα βάζουμε στο τέλος γιατί δεν θέλουμε να λιώσει η εσωτερική τους μεμβράνη.
Ψιλοκόβουμε τα φρούτα και μαζί τα υπόλοιπα υλικά εκτός του χυμού από το λεμόνι τα προσθέτουμε σε μία κατσαρόλα (χρησιμοποίησα μία ανοξείδωτη) θέτοντας τη θερμοκρασία μέτρια προς δυνατή. Τοποθετούμε το θερμόμετρό σε σημείο όπου να ‘ναι ορατή ή ένδειξή της μέτρησης. Καθώς βράζει, με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται και απαλά ανακατεύουμε. Ελάχιστα πριν φτάσουμε στην θερμοκρασία των 105 βαθμών περνάμε με προσοχή το καυτό μείγμα από τον μύλο λαχανικών ώστε τα φρούτα να λιώσουν και ό,τι περιττό (σκληρές ίνες-φλούδες) να φιλτραριστεί. Το μείγμα το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις.
Κλείνουμε τη φωτιά. Με ένα κουτάλι (βοηθάει και το ειδικό ανοξείδωτο χωνί) σιγά σιγά γεμίζουμε τα ζεστά βάζα. Τα κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε αφήνοντάς τα να κρυώσουν.
Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη και είναι ό,τι καλύτερο πάνω σε ένα ζεστό χειροποίητο ψωμάκι. Η συνταγή είναι πάναπλη και θα σας πείσει πως τελικά δεν αξίζει να αγοράζετε έτοιμο ψωμί.
Θα χρειαστούμε:
1 κούπα χλιαρό νερό (όχι ζεστό)
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλεύρι Ζέας όσο πάρει
Σε ένα μπολ ανάδευσης διαλύουμε την μαγιά στο νερό και στην συνέχεια προσθέτουμε και το ελαιόλαδο. Με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε πολύ καλά και σταδιακά προσθέτουμε αλεύρι. Θέλουμε η ζύμη μας να έχει συνοχή και ομοιόμορφη κατανομή υγρασίας. Μόλις δούμε πως “μπαίνει χέρι” αρχίζουμε και πλάθουμε καλά ρίχνοντας όσο αλεύρι χρειάζεται για να προκύψει μία ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια μας. Σχηματίζουμε μια μεγάλη μπάλα μες στο μπολ σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε σε ένα θερμό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει. Περίπου μετά από μια ώρα (το πολύ), με λίγο αλεύρι στα χέρια μας ξαναπλάθουμε ελαφρώς την ζύμη και σχηματίζουμε σε ένα ταψί μικρά ψωμάκια. Με ένα μαχαίρι, αν θέλουμε, χαράσσουμε επιφανειακές γραμμές. Τοποθετούμε στο φούρνο, αρχικά για 15 λεπτά στους 50 βαθμούς και στην συνέχεια στους 150 για όσο χρειαστεί μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν.
Απολαμβάνουμε 🙂
Μπράβο Άρη!!!
Υπέροχη μαρμελάδα και το ψωμάκι σου τέλειο!!!!
Θέλω να τα δοκιμάσω και τα δυο!!!
Πολύ ωραία φωτογράφιση!!!
Ευχαριστώ Πέπη!
Ω ναι! Εισακούστηκε η επιθυμία μου για γλυκιά δημιουργία με βερίκοκα! Πολύ λαχταριστή φαίνεται η μαρμελάδα και ομολογώ ότι δε γνώριζα ότι ταιριάζει με τη λεβάντα. Αν βρω καλά βερίκοκα, θα δοκιμάσω την παραλλαγή με μέλι που μας προτείνεις και γιατί όχι και τα ψωμάκια ζέας.
Χα χα! Μα το σκέφτηκα! Λέω να που θα πραγματοποιηθεί η επιθυμία της Μαρίας!
Καλησπέρα, θα μπορούσες να μου πεις τι μέλι βάζεις γιατί σε κάποιο πειραματισμό μου η γεύση του μελιού επισκίαζε το φρούτο.
Ξανθή, αυτή τη φορά χρησιμοποίησα το Μέλι Bio Farma, που είναι οικονομικό και έχει ήπια γεύση 😉
Τις περισσότερες φορές στα γλυκά μου προτιμώ το Βιολογικό Μέλι Ανθέων και Δάσους “Άξιον Εστί” που είναι γλυκό και υπέροχο.
Ευχαριστώ πολύ θα τα ψάξω.
όσο κι αν μου αρέσουν τα βερίκοκα ως φρούτα, τόσο δεν τα θέλω καθόλου σε μορφή μαρμελάδας.Για τα ψωμάκια πάντως δεν θα έλεγα όχι.Ένα τεφτεράκι ελπίζω να το κερδίσω.Τα φιλιά μου!
Πάντως δεν το συζητώ! Τίποτα δεν σε συγκρίνεται με ένα νόστιμο ώριμο φρούτο εποχής! Κανένα γλυκοπαρασκεύασμα! 😉
Aρη πολύ ωραία η μαρμελάδα, τελικά και εγώ έχω αρχίσει να χρησιμοποιώ το μέλι σε πολλά γλυκά!!
Υπέροχες φωτογραφίες!!
Ευχαριστώ Πολύ Μάχη!
Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι η αδυναμία μου, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να την ετοιμάσω με μέλι, μου έδωσες μια πολύ καλή ιδέα για τη φετινή μου σοδειά!
Και η συνταγή για τα ψωμάκια πανεύκολη, έχω ένα πακέτο αλεύρι ζέας στο ντουλάπι, βρήκα πώς θα το αξιοποιήσω!
Χρύσα αν το μέλι έχει ήπια και γλυκιά γεύση ταιριάζει μια χαρά!
Η μαρμελάδα δείχνει εξαιρετική!
Με το μέλι και τη λεβάντα γίνεται τόσο ευφάνταστη!
Πάνω στα επίσης σπιτικά ψωμάκια θα είναι σκέτη απόλαυση, δεν το συζητώ!
Και οι φωτογραφίες πάρα πολύ καλές, δεν μπορεί θα είσαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα αυτή τη φορά ε;
Καλό βράδυ!
Χα χα χα! Ναι ευχαριστημένος είμαι 🙂 !!
Υπέροχη συνταγή Άρη μου όπως και φανταστικές φωτό σου.Κραταω την συνταγή και κάνω pin… καλό και γλυκό μήνα!
Ευχαριστώ Μαρία!
Υπέροχη η μαρμελάδα σου, Άρη! Πρέπει να είναι απίθανη με τα φρεσκοψημένα ψωμάκια! Καλή σου μέρα 🙂
Ευχαριστώ Χαρά!
Τέλεια μαρμελάδα, από τις αγαπημένες μου! Βλέποντας και τα φρεσκοψημένα ψωμάκια σου μου άνοιξες την όρεξη! Μπράβο Αρη! Φιλιάαα
Ευχαριστώ Σωτηρία!
Απορώ ποιος σκέφτηκε την αναλογία 1:1 για τις μαρμελάδες. Απεχθάνομαι τις μαρμελάδες που θυμίζουν περισσότερο γλυκό του κουταλιού και που η ζάχαρη επισκιάζει όλη τη γεύση και τη νοστιμιά του φρέσκου φρούτου.
Μου αρέσει πολύ η ιδέα της προσθήκης λεβάντας στη μαρμελάδα. Έχω ένα βαζάκι μέλι λεβάντας που έχει κρυσταλλώσει και σκέφτομαι πως ίσως θα μπορούσα να το αξιοποιήσω για να φτιάξω μαρμελάδα (ευχαριστώ για την ιδέα!).
Ο συνδυασμός της μαρμελάδας με φρεσκοψημένα σπιτικά ψωμάκια είναι ό,τι καλύτερο!
Ακριβώς! Τα γλυκά του κουταλιού είναι κάτι το διαφορετικό γιατί πρόκειται για κέρασμα και κάποιος θα φάει λίγο. Την μαρμελάδα όμως την απλώνουμε σε ποσότητα και είναι λάθος να καταναλώνουμε τόσα ζακχαρα.
Και η μαρμελάδα και τα ψωμάκια φαίνονται πολύ λαχταριστά και πεντανόστιμα! Τα έχεις αποτυπώσει ολοζώντανα. Μπράβο Άρη
thanks Elena!
Την έχω δει από χθες την μαρμελάδα (με τις φωτογραφίες της) στο FB αλλά σήμερα κατάφερα να την διαβάσω Άρη και ομολογώ πως με ξεσήκωσες. Την λατρεύω κι’ εγώ την μαρμελάδα βερίκοκο αλλά επειδή είχα κάνει φράουλα πρόσφατα καθώς και μούρα με μήλα, είπα να μην κάνω βερίκοκο. Αλλά τώρα με έβαλες στα αίματα και θα πάω για δοκιμές από βδομάδα!
Καλό απόγευμα και χαιρετισμούς πολλούς.
Υ.Γ. τα ψωμάκια άκρως χαριτωμένα.
Και ναι….σήμερα κιόλας την έφτιαξα (που να άντεχα το από εβδομάδα που έγραψα χθες!) Αλλά επειδή δεν είχα αρκετά βερίκοκα έβαλα και δύο ώριμα ροδάκινα μαζί.
Εξαιρετική!!! Εξαιρετική… σου λέω αγαπητέ μου Άρη.
Τέλεια Πηνελόπη!!!!!! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!!
Αυτή την μαρμελάδα, μαζί με τα ψωμάκια, νομίζω πως πρέπει να την φτιάξω. Μέρες τώρα θέλω μαρμελάδα αλλά αυτές που έχω στο ψυγείο είναι οι κλασικές, ξέρεις οι φουλ ζάχαρη, που όπως λέει και η Νανά περισσότερο θυμίζουν γλυκό κουταλιού παρά κάτι άλλο!
Καλημέρα Άρη και καλό σκ!
Ναι, δεν υπάρχει λόγος για τόση γλυκύτητα. Ένα fruit spread είναι 😉
Πώς γίνεται να τρώω τα βερίκοκα αλλά να μην αντέχω τη μαρμελάδα τους ; Ειναι φυσιολογικό δλδ αυτο; Το ψωμάκι πάντως θα το τσακίζα με ότι βάλει ο νους σου χεχε!!!!
Δεν είναι κακό! Το σημαντικό είναι ότι τρως τα φρέσκα βερίκοκα!
Ρικο ρικο ρικοκο!
Ωραια τα εετικετάκια 😉
Καλό Σουκου!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Thanks!!!!!Επίσης!!!
Από τις πιο αγαπημένες μαρμελάδες Άρη μου!Την έφτιαξες υπέροχη!Λογικά όταν ωριμάσουν τα βερίκοκα στο δέντρο μας θα φτιάξω και εγώ. Και το ψωμί όμως σούπερ!
thanks Λίλια!
Μπράβο Άρη!! Υπέροχη η μαρμελάδα αλλά και το ψωμάκι!! Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ το συγκεκριμένο αλεύρι αλλά με βάζεις σε πειρασμό!!!
Όσο για το τεφτέρι…σκέτο καλλιτέχνημα!!!
Υπέροχη ανάρτηση!
Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι!!
Κική πρέπει οπωσδήποτε να το χρησιμοποιήσεις, είναι υπέροχο!
Ευχαριστώ, για όλα 🙂
Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι απο τις αγαπημένες μου.
Και την έκανες πολύ ωραία Αρη. Αν και μου αρέσει να ”βρίσκω” το φρούτο, μου αρέσει που την πέρασες από τον μύλο λαχανικών και της έδωσες βελούδινη υφή.
Τα ψωμάκια υπέροχα.
Μπράβο!!!
Ναι και μένα μου αρέσει με τα κομμάτια φρούτου! Απλά εδώ ήθελα τέλεια υφή γιατί θα τη παρουσίαζα και έπρεπε να βάλει τα καλά της 🙂
Εδώ με έχεις 1000% όχι δηλαδή πως όλα τα υπόλοιπα μου αρέσουν λιγότερο. Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι από τις αγαπημένες μου αλλά δεν την φανταζόμουν σε συνδυασμό με λεβάντα. Θα μου πεις όμως ότι γι αυτό είσαι εσύ εδώ! Όσο για τα ψωμάκια Ζέας που είναι και το αγαπημένο μου ψωμί μα είναι τελικά τόσο απλό για να το φτιάξεις; Πηγαίνω σ ένα φούρνο στο Π Φάληρο που μένω που έχει ψωμί Ζέας και δεν είναι και κοντά στο σπίτι μου. Όμως σήμερα κιόλας θα ζυμώσω!!! Καλή εβδομάδα Άρη μου!
Μου αρεσει η προσθηκη λεβάντας στη μαρμελάδα! Τα ψωμακια άπαιχτα, θα προσπαθησω να το κανω και γω! Μπραβοοο
Πολύ ωραία η συνταγή!!! 🙂 Ευχαριστούμε!!!Την δοκίμασα αλλά χωρίς βανίλια – μου ήταν αδύνατο να βρω στα πέριξ! Έβαλα μέλι θυμαρίσιο, βιολογικό και ώριμα βιολογικά βερύκοκα. Ίσως να είναι λίγο πιο ξινή απ’ότι περίμενα – δεν ξέρω μήπως έφταιγε η βανίλια που παραλήφθηκε;! Επίσης, θα μπορούσε η μαρμελαδίτσα να χρησιμοποιηθεί στη συνταγή για την πάστα φλώρα, αντί για την κρέμα βύσσινο? 🙂
Νίκη και εγώ ευχαριστώ! Χαίρομαι που την έφτιαξες. Ναι, όπως το λέω και στην αρχή του post, έχει μία λίγο όξινη επίγευση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το γλυκαντικό μας (στην περίπτωσή μας μέλι) είναι σε πολύ λιγότερη ποσότητα σε σχέση με τις κλασσικές μαρμελάδες που κάποιες έχουν “τόνους” ζάχαρης :-). Αυτό έγινε συνειδητά γιατί θεωρώ η μαρμελάδα τρώγεται σε μεγαλύτερη ποσότητα (π.χ. από το γλυκό κουταλιού) και θα δεν ήταν σωστό να μας επιβαρύνει με τόσα πολλά ζάχαρα ακόμα και αν αυτά προέρχονται από μέλι.
Λοιπόν ένα από τα επόμενα προγραμματισμένα μου post είναι αυτό που λες! Πάστα φλώρα με την μαρμελάδα. Αν θέλεις μπορείς να γλυκάνεις περισσότερο τη βάση ώστε το όξινο της μαρμελάδας να ισορροπήσει το γλυκάκι σου 😉
Όχι η βανίλια δεν προσθέτει γλύκα, απλά δυναμώνει γεύση & άρωμα αρκεί βέβαια να χρησιμοποιηθεί σε συγκρατημένη ποσότητα.
Και πάλι ευχαριστώ!
Καλό τριήμερο!
Τέλεια!!! Ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινήσεις και προκαταβολικά για το επικείμενο post για την πάστα φλώρα!!
Καλημέρα Άρη! Συγχαρητήρια για τη διπλή συνταγή σου! Η μαρμελάδα αυτή διατηρείται εκτός ψυγείου όσο το βάζο είναι σφραγισμένο;
Ευχαριστώ Βασιλική! Θεωρητικά ναι, αν έχει γίνει σωστή αποστείρωση και είναι καλά δεμένη. Εγώ την άφησα ένα μήνα εκτός και δεν έπαθε κάτι…
Καλημέρα. Στη συνταγή της μαρμελάδας πρέπει να έχεις παραλείψει το νερό. Αλλιώς πως θα βράσει?
Γιάννη καλημέρα! Επειδή τα βερίκοκα είναι ώριμα και μαλακά και σε μεγαλύτερη αναλογία από το γλυκαντικό βγάζουν αρκετά υγρά οπότε αρκούν για να βράσουν κ να λιώσουν. Αν βάλεις νερό θα την βράσεις περισσότερο την μαρμελάδα και ίσως η γεύση της να αλλοιωθεί. Γενικά το μέλι προσπαθώ να μην το βράζω πολυ γιατί γινεται κάπβς βαρύ μετά και επίσης χάνει και τα θρεπτικά του…