Μπαμπάς Με Πετιμέζι

21 Σεπ

Αν θυμάστε στο προ – προηγούμενο post σας μίλησα για την γνωριμία μου με Μαρία από τον Southern Wine Roads και τον Θοδωρή από το Kontogiannis Family.

Μπαμπάς με Πετιμέζι

Με τα προϊόντα που μου χάρισαν έφτιαξα αρχικά μία σαγκρία και σήμερα ετοιμάζομαι για την δεύτερη προσπάθεια που είναι ένας σιροπιαστός μπαμπάς, ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά.

Η συνταγή μας θα βασιστεί σε μία παλιότερη ανάρτηση, με μόνη διαφορά πως θα προσθέσουμε στη ζύμη μερικές σταφίδες και στο σιρόπι θα χρησιμοποιήσουμε μόνο πετιμέζι.

Μπαμπάς Με Πετιμέζι

Επιπλέον θα χρειαστεί να αυξήσουμε την ποσότητα των υλικών μας ώστε αντί για μικρούς μπαμπάδες να φτιάξουμε έναν και καλό, αξιοποιώντας και την ωραία φόρμα που προμηθεύτηκα από το Παρίσι.

Για το κέικ:
280 γρ αλεύρι ολικής από σκληρό σιτάρι
80 ml αραιωμένο πετιμέζι (με 40% νερό)
1 φακελάκι μαγιά
2 αυγά και 2 κρόκους
80 γρ πολτό μήλου (βράζουμε και αλέθουμε λίγη μεγαλύτερη ποσότητα καθαρισμένων μήλων)
2 κουταλιές σταφίδες

Για το σιρόπι
700 ml αραιωμένο πετιμέζι (με 40% νερό)
2 αστεροειδή γλυκάνισο
2 ξυλαράκι κανέλας
2 φύλο δάφνης
6 ολόκληρα γαρύφαλλα
5 φλούδες από πορτοκάλι + λίγο χυμό
2 φλούδες από λεμόνι + λίγο χυμό

Με τα παραπάνω υλικά προκύπτει ένα γλυκό με ύψος 11 εκ και κάτω διάμετρο 10 εκ

Στο αραιωμένο πετιμέζι (να είναι χλιαρό) διαλύουμε τη μαγιά μας. Μεταφέρουμε το μείγμα στο μίξερ και αρχίζουμε το χτύπημα (ιδανικά με το φτερό διαφορετικά με το S blade) σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι και τον πολτό μήλου. Η ζύμη προκύπτει πολύ μαλακή, αλλά έτσι πρέπει. Με τη βοήθεια μίας σπάτουλας τη μεταφέρουμε σε ένα αλευρωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Τοποθετούμε το μπολ σε ένα θερμό σημείο του σπιτιού και περιμένουμε μία ώρα ώστε να διπλασιαστεί σε μέγεθος

Στην συνέχεια λαδώνουμε και αλευρώνουμε την φόρμα, τη γεμίζουμε με τη ζύμη και παράλληλα προσθέτουμε λίγες λίγες τις σταφίδες.

Μεταφέρουμε στο φούρνο, τον οποίο ανάβουμε αρχικά στους 20 βαθμούς και μετά από λίγο στους 50. Μόλις δούμε πως η ζύμη φουσκώνει πέρα από το χείλος της φόρμας ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170 και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ξεφορμάρουμε προσεκτικά.

Προχωράμε με το σιρόπι. Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι το σιρόπι ελαφρώς να δέσει. Παίρνουμε το κέικ, του ανοίγουμε στο κάτω μέρος μικρές τρύπες και το βουτάμε στο καυτό σιρόπι. Με ένα κουτάλι ομοιόμορφα σιροπιάζουμε κάθε πλευρά του.

babaausiropderaisin2

Για να βεβαιωθούμε πως θα γλυκαθεί και το εσωτερικό, γεμίζουμε μία ένεση ζαχαροπλαστικής με το σιρόπι που έμεινε και χτυπάμε στο κέικ και μερικές ενέσεις. Ξέρω ακούγεται κάπως, αλλά κάνει δουλειά. 🙂

Μπαμπάς Με Πετιμέζι

Πριν το σερβίρισμα γαρνίρουμε με τα φρούτα της αρεσκείας μας.

45 Responses to “Μπαμπάς Με Πετιμέζι”

  1. peps@pepiskitchen 21/09/2015 at 19:47 #

    Δεν εχω καταφερει ακομα να διαβασω την αναρτηση…εχω μεινει να κοιταω τις φωτογραφιες!!!!!
    Καταπληκτικες!!! Απιθανες!!! Μπραβο σου!!!

    • aris 22/09/2015 at 22:04 #

      Σε ευχαριστώ Πέπη !! Χαίρομαι που σου αρέσουν!!

  2. Χρυσαυγή 21/09/2015 at 20:23 #

    Καλά, αυτό με την ένεση με τελείωσε!!!!!!!!!!!!!!! Είναι η πιο εντυπωσιακή σου φωτογραφία μακράν γιατί απλά έχει μέσα “χέρι” και ξέρεις πόσο μου αρέσουν αυτές οι φωτογραφίες και δεύτερον έχει την ένεση που οκ, δεν το συναντάς και κάθε μέρα σε αναρτήσεις!!!!!!!!!! Τέλειος ο μπαμπάς ωστόσο με μια ακόμη φορά να διαπρέπεις σε συνταγή αλλά και φωτογραφίες!!! Εύγε Άρη!

    • aris 22/09/2015 at 22:06 #

      Το ξέρω ότι σου αρέσουν, και μένα !!! Είναι ωραίο να υπάρχουμε και εμείς λίγο στις φωτογραφίες, δίνει ζωή, αλλά τεχνικά γίνεται πιο δύσκολo..
      Ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή, τα λόγια σου πάντα με εμψυχώνουν!

  3. My little cosy world 21/09/2015 at 21:16 #

    Πολύ καλός αυτός ο μπαμπάς!!! Ο τρόπος με την ένεση πολύ αστείος δείχνει, χαχα! Όσο για τις φώτο δεν έχω λόγια, απλά υπέροχες! Καλή εβδομάδα!

    • aris 22/09/2015 at 22:07 #

      Ήξερα πως η ένεση θα κάνει εντύπωση 🙂 είναι απαραίτητη όμως για να σιροπιαστεί σωστά 😉

  4. sonia 22/09/2015 at 05:18 #

    Οι φώτο κ το food styling για ακομα μια φορά κλέβουν την παρασταση …είμαι σίγουρη κ για την συνταγή!

    • aris 22/09/2015 at 22:08 #

      Thanks Σόνια !! Βγαίνει πολύ νόστιμος και αρωματικός!

  5. Beauty Follower 22/09/2015 at 08:23 #

    Μα πόσο ομορφα διακοσμημενο!!!!

    Καλημερα σου 🙂

  6. Maria Pirgianaki 22/09/2015 at 09:30 #

    Και μόνο απο τις φωτο σου,μπορεί να κρίνει κάποιος ότι πρέπει να είναι σούπερ γλυκό και ειδικά με την προσθήκη του πετιμεζιού και της σταφίδας…την καλημέρα μου!

    • aris 22/09/2015 at 22:10 #

      Του πάει πολύ! Το πετιμέζι μου φαίνεται ιδανικό για σιροπιαστά γλυκά. Ανυπομονώ να ξαναφτιάξω τα μελομακάρονα
      Ευχαριστώ Μαρία!

  7. mia maria 22/09/2015 at 09:31 #

    Πολύ όμορφες φωτογραφίες! Ο μπαμπάς φαίνεται λαχταριστός!

  8. Dimitra Decorasylum 22/09/2015 at 10:51 #

    Μήπως κρατάς από Ρώμη μεριά;;; Με πολύ roman αισθητική η σημερινή σου ανάρτηση 😉 Εύγε Άρη!

    • aris 22/09/2015 at 22:11 #

      Δεν το σκέφτηκα έτσι, αλλά έχεις δίκιο 😉
      Τη Ρώμη τη λατρεύω …

  9. Penelope 22/09/2015 at 15:36 #

    Αυτό πρέπει να το δοκιμάσω και μάλιστα σύντομα!! Αγαπητέ μου Άρη.

    • aris 22/09/2015 at 22:11 #

      Γίνεται πεντανόστιμος, δροσερός και αρωματικός. Και γλυκός όσο πρέπει!

  10. tanja 22/09/2015 at 16:01 #

    Η πιο γλυκιά ένεση είναι αυτή… πολύ ομορφες φωτος!!!

  11. Athena Craftcooklove 22/09/2015 at 19:09 #

    Λοιπόν τον μπαμπά τον έχω παρεξηγημένο ως γλυκό γιατί δεν είμαι τρελή φαν των σιροπιαστών!! Αλλά τον δικό σου Άρη το λέω τον λιγουρεύτηκα ήθελα πολύ ένα κομάτι 🙂 !! Πολύ ωραίος και εντυπωσιακός ο μπαμπάς σου Άρη μπράβο !!

    • aris 24/09/2015 at 21:58 #

      Νομίζω Αθηνά πως ο κλασσικός είναι πολύ λιγωτικός. Αυτός όμως είναι γλυκός αρωματικός και δροσερός ταυτόχρονα, δεν είναι βαρύς… Το αραιωμένο πετιμέζι λειτουργεί άψογα !!

  12. Athena Craftcooklove 22/09/2015 at 19:13 #

    κομμάτι – με διορθώνω στην ορθογραφία χα χα : )

  13. Αγγελική 22/09/2015 at 19:28 #

    Συμφωνώ με την Αθηνά, ο μπαμπάς δεν είναι από τα γλυκά που θα επέλεγα ή θα ετοίμαζα αλλά επειδή τον προτείνεις εσύ, και σου έχω εμπιστοσύνη, θα τον δοκίμαζα!
    Οι φωτογραφίες σου θυμίζουν ρωμαϊκό συμπόσιο…

    • aris 25/09/2015 at 20:56 #

      Αγγελική, όπως έλεγα και στην Αθηνά, με το πετιμέζι, τα αρωματικό και τα εσπεριδοειδή γίνεται γλυκός και δροσερός αλλά όχι βαρύς. Για μένα είναι από τα top γλυκά μου 😉

  14. spoon stories 22/09/2015 at 21:51 #

    Εξαιρετική φωτογράφιση!Είμαι σίγουρη πως είναι γευστικότατος ο μπαμπάς!!Καλό βράδυ!

  15. evi@thehealthycook 22/09/2015 at 22:04 #

    παρόλο που και μένα τα σιροπιαστά δεν μου πολυαρέσουν, έτσι όπως μας τον παρουσιάζεις θα τον δοκίμαζα σίγουρα!! και με ευχαρίστηση νομίζω!! 😉
    το κόλπο με την ένεση τέλειο και οι φωτογραφίες σου εξαιρετικές!!

    • aris 25/09/2015 at 20:57 #

      Thanks Εύη !! Αξίζει να τον δοκιμάσεις !

  16. Νανά {kouzinista} 23/09/2015 at 00:23 #

    Σε άνθρωπο δε θα τολμούσα να χτυπήσω ποτέ ενέσεις αλλά στον μπαμπά θα δοκίμαζα ευχαρίστως! Σίγουρα δεν θα κινδυνέψει, δεν θα πονέσει και δεν θα διαμαρτυρηθεί. Άλλωστε είναι για το καλό του, για να γλυκάνει και να νοστιμίσει.
    Εξαιρετική δουλειά, Άρη!

    • aris 25/09/2015 at 20:58 #

      Τι ωραία που το περιγράφεις Νανά 🙂
      Ευχαριστώ!!, το blog σου είναι εξαιρετικό !!!

  17. Χριστίνα 23/09/2015 at 04:07 #

    Α μπράβο που το βάζεις το σιροπάκι προσεκτικά με τη σύριγγα! Πραγματικά αν πέσει λίγο παρά πάνω σιρόπι μπορεί να χαλάσει όλο το γλυκό! (βλέπω καινούριο φόντο στις φωτογραφίες σου!)

    • aris 25/09/2015 at 21:00 #

      Όχι, είναι ο πάγκος της κουζίνας μου με την μαύρη τσιμεντοκονία. Απλά έμαθα κάπως να βγάζω φωτογραφίες σε dark backround 🙂

  18. Iris mama goes vintage 23/09/2015 at 10:31 #

    Μα είναι δυνατόν να μην έχω δοκιμάσει ποτέ μπαμπά; Αλήθεια δεν ξέρω γιατί δεν έτυχε.. ή μάλλον όπως λέει η μαμά που είναι δίπλα μου τώρα..
    -Δεν δοκίμασες γιατί το μυαλό σου μόνο με σοκολάτα τα φτιάχνει τα γλυκά ..
    Απα πα της απάντησα όλο κακίες είσαι… χάχα!!!!
    Οι φωτογραφίες σου Άρη όμως βάζουν σε πειρασμό και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο πιστεύω. Συγχαρητήρια κι απ τις δυο μας για το γλυκό αλλά και την παρουσίαση ♡

    • aris 25/09/2015 at 21:04 #

      Καταρχήν δώσε πολλά φιλιά στη μητέρα σου και πες της 1000 μπράβο που μεγάλωσε έναν τόσο ευγενικό άνθρωπο 🙂
      Και εγώ δεν θυμάμαι να έχω δοκιμάσει, πάντως είναι νόστιμο και εντυπωσιακό γλυκό!

  19. Μπαμπά junkie πρώτη φορά βλέπω!
    Εντυπωσιακότατη και αυτή η συνταγή σου!
    Μπράβο σου!
    🙂

    • aris 25/09/2015 at 21:04 #

      Δεν το είχα σκεφτεί έτσι, χα χα χα!

  20. missionary mom 25/09/2015 at 10:23 #

    Αγαπημένο πετιμέζι! Πόσο νόστιμο μοιάζει και πόσο ζωντανές οι φωτογραφίες! Θες να απλώσεις το χέρι να δοκιμάσεις!
    Χαμογέλασα διαβάζοντας πως ”χτυπάμε στο κεικ μερικές ενέσεις” με το σιρόπι! αλλά αφού δουλεύει 🙂
    Συγχαρητήρια για άλλη μια υπέροχη συνταγή και για το ευφάνταστο στήσιμο της φωτογράφισης!

  21. Tante Kiki 25/09/2015 at 11:01 #

    Καλημέρα Άρη,
    εκπληκτικές οι φωτογραφίες σου… ειδικά η πρώτη είναι σαν πίνακας ζωγραφικής!! Κάθομαι και την χαζεύω ένα πεντάλεπτο τώρα!!
    Το κέικ σου επίσης πρέπει να είναι πολύ νόστιμο και με το πετιμέζι …απογειώνεται!!! Υπέροχο!!!
    Μπράβο για την ανάρτηση!

    • aris 25/09/2015 at 21:10 #

      Ωωωω, τι ωραία που το λες!! Μακάρι να είναι τόσο όμορφες οι φωτογραφίες. Και σε αυτό προσπαθώ πολύ 🙂

  22. Marion 25/09/2015 at 14:44 #

    ”Xτύπα μια ένεση στον… μπαμπά”!!
    Κάπως ακούγεται, αλλά σίγουρα έχει ενδιαφέρον. Ωραία συνταγή και ωραία παρουσίαση (όπως πάντα).
    Ο μπαμπάς είναι αγαπημένο μου γλυκό.

    Εξαιρετική φωτογράφιση!!!

    • aris 25/09/2015 at 21:12 #

      Ναι, ακούγεται κάπως … το ξέρω … Πάντως το αρχικό concept ήταν να φοράω και ένα λευκό πουκάμισο σαν στολή γιατρού, αλλά λέω μετά ότι είναι too much κάτι τέτοιο … και δεν είναι απόκριες 🙂

  23. maxistinkouzina.blogspot.gr 25/09/2015 at 22:10 #

    Εντυπωσιακός ο μπαμπάς έκλεψε την παράσταση ούτε την σύριγγα δεν είδα!!
    Υπέροχο γλυκό, μπράβο σου Αρη!!

Leave a Reply