Χριστουγεννιάτικο Κέικ !!!
16 Δεκ
Γεια χαρά και πάλι! Συνεχίζω ακάθεκτος και χριστουγεννιάτικος 🙂
Με ένα πολυώροφο κεκάκι, σκέτη ζωγραφιά! Και επίσης λίγα λόγια (και πολλές φωτογραφίες) για τις δημιουργίες μου και γενικά για τον κόσμο του Νεανικόν 🙂
Πάμε πρώτα στην συνταγή μας;;
Για το κέικ θα χρειαστούμε:
2,5 κουταλιές μέλι
70 ml νερό
2 κουταλάκια κακάο
1 κουταλάκι χαρουπάλευρο
20 γρ βούτυρο κακάο
3 αυγά
μια κοφτή κουταλιά baking powder
130 γρ (περίπου) αλεύρι ολικής (χρησιμοποίησα Ζέας)
3 μικρά τσέρκια των 12 εκ ή ένα μεγαλύτερο π.χ. των 20 εκ (δες παρατηρήσεις)
Για την μαρμελάδα θα χρειαστούμε:
140 κατεψυγμένα cranberries (βρίσκουμε στα καταστήματα με βιολογικά)
3 κουταλιές μέλι
Για την κρέμα θα χρειαστούμε:
150 γρ κάσιους μουλιουσμένα σε νερό για 4 ώρες
2 κουταλιές μέλι
70 ml νερό
40 γρ βούτυρο κακό
(τα παραπάνω υλικά της κρέμας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου εκτός από το νερό που πρέπει να είναι ζεστό)
Ξεκινάμε με το κέικ! Σε ένα μπρίκι πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά ενώνουμε το μέλι, το νερό, το κακάο και το χαρουπάλευρο δημιουργώντας ένα σχετικά αραιό σιρόπι. Παράλληλα λιώνουμε το βούτυρο κακάο σε μπεν μαρί και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο σιρόπι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε επίμονα. Λίγο λίγο ρίχνουμε το σιρόπι που φτιάξαμε. Ενσωματώνουμε σταδιακά το αλεύρι καθώς και το baking και ανακατεύουμε ελαφρά με μία σπάτουλα σιλικόνης. Τοποθετούμε τα τσέρκια πάνω σε ένα ταψί και τα γεμίζουμε με ίσες ποσότητες. Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 – 25 λεπτά περίπου, στους 160 βαθμούς. Μόλις κρυώσουν, ξεφορμάρουμε με προσοχή.
Προχωράμε με την μαρμελάδα. Τοποθετούμε σε μία πολύ μικρή κατσαρόλα τα cranberries, το μέλι και μια – δυο κουταλιές νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το μείγμα. Με πιρούνι ανακατεύουμε και πιέζουμε τα φρουτάκια ώστε μερικώς να λιώσουν. Προσέχουμε μόνο μη μας αρπάξει η μαρμελάδα. Μόλις φανεί η πυκνότητά της ικανοποιητική, αποσύρουμε από την κουζίνα και αφήνουμε την μαρμελάδα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Τελευταία φτιάχνουμε την κρέμα. Στραγγίζουμε τα κάσιους και αφήνουμε το νερό (που έμεινε) στην άκρη για μία άλλη χρήση. Τα μεταφέρουμε στο μούλτι μαζί με το μέλι και το νερό. Αλέθουμε στην μέγιστη ταχύτητα μέχρι να προκύψει μία λεία κρέμα. Παράλληλα λιώνουμε σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο και αμέσως το ρίχνουμε στο δοχείο του μούλτι. Συνεχίζουμε επίμονα την λειτουργία της συσκευής μέχρι το λιωμένο βούτυρο κακάο να αφομοιωθεί πλήρως. Αφήνουμε την κρέμα για μισή ώρα στο ψυγείο ώστε να πήξει και να μπορούμε να την διαχειριστούμε καλύτερα.
Συναρμολόγηση. Σε ένα πιάτο τοποθετούμε το πρώτο κεκάκι. Αλείφουμε με μία πρώτη λεπτή στρώση από μαρμελάδα, προσθέτουμε μια γενναία δόση κρέμας και εφαρμόζουμε από πάνω το δεύτερο κέικ. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και για το τρίτο.
Στην πάνω πάνω επιφάνεια τοποθετούμε πάλι μια στρώση κρέμα και στολίζουμε είτε με μαρμελάδα είτε με cranberries.
Με ένα μαχαίρι διορθώνουμε περιμετρικά την κρέμα καλύπτοντας ελαφρά και τα τμήματα των κέικ. Έτσι συνολικά γίνεται κομψό και τέλειο 🙂
Αυτό ήταν! Απολαμβάνουμε!
Παρατηρήσεις:
To κέικ βγαίνει πολύ μικρό οπτικά, μη σας ξεγελά η φωτογραφία. Είναι μικρούλι σε διάμετρο αλλά θεωρώ πως βγάζει 5 μερίδες. Το πολυώροφα κέικ δεν είναι καθόλου πρακτικά ούτε κατά την κατασκευή τους ούτε κατά την μεταφορά ούτε κατά το σερβίρισμα. Ο μόνος λόγος που τα φτιάχνω είναι γιατί γράφουν υπέροχα στον φακό. Όταν ξαναφτιάξω το συγκεκριμένο θα κάνω το εξής: θα ψήσω το κέικ σε ένα μεγαλύτερο τσέρκι (ή ταψάκι), θα στρώσω από πάνω την κρέμα και θα τελειώσω με την μαρμελάδα. Σαν cheese cake δηλαδή 😉
H μαρμελάδα cranberries δίνει υπέροχη ένταση, η κρέμα έχει κάτι το πλούσιο που θυμίζει λευκή σοκολάτα και το κέικ είναι απλό με μία διακριτική γεύση κακάο. Αν θέλετε να αναβαθμίσετε περισσότερο το κέικ μπορείτε να του προσθέσετε και κομματάκια σοκολάτας.
Το γλυκό μας λόγω της κρέμας συντηρείται στο ψυγείο.
Κλείνοντας να σας θυμίζω πως θα βρείτε όλες τις χειροποίητες δημιουργίες μου τόσο στην πλατφόρμα jamjar όσο και στα υπέροχα καταστήματα που με φιλοξενούν! Να σας πω μόνο ότι η καρτούλα Τζινκλγ Μπελς είναι κ πάλι διαθέσιμη (τουλάχιστον αυτή την στιγμή που μιλάμε 🙂 ) καθώς πως οι φίλοι μας στην Αμερική μπορούν να βρίσκουν τις κάρτες μου μέσα από το online greek store ammosandsea.
Τα ξαναλέμε την άλλη εβδομάδα!
No comments yet