Σιροπιαστό Κέικ !!!!
25 Σεπ
Καλησπέρα! Να μαι και εδώ! Με ένα post, λίγο φθινοπωρινό και λίγο καλοκαιρινό μαζί.
Για γλυκάκι σκέφτηκα να τιμήσω τον παλιό μου μπαμπά, σε μία παραλλαγή του.
Πολύ νόστιμο. Απλά εάν το φτιάξετε σε φόρμα σαν την δική μου (και όχι απλά σε ένα ταψάκι) ίσως σας δυσκολέψει το σιρόπιασμά του. Εκεί έξυπνη λύση είναι μία σύριγγα ζαχαροπλαστικής 😉
Πριν πάμε όμως αναλυτικά να περιγράψουμε την συνταγή να σας πως ένα νέο τετραδιάκι είναι διαθέσιμο! Ποιότης Πρώτη και το αγαπημένο μου φρούτο! Θα το βρείτε είτε online είτε στο αγαπημένο Flâneur στην Πλάκα.
Θα χρειαστούμε:
Για το κέικ/ψωμί:
400 γρ αλεύρι ολικής από σκληρό σιτάρι (περίπου)
200 ml πετιμέζι με ήπια γεύση (ιδανικά να γράφει η ετικέτα άθερμο ή σταφυλλόμελο)
50 ml νερό
1 φακελάκι μαγιά
3 αυγά και 2 κρόκους
50 ml νερό
Για το σιρόπι
200 ml πετιμέζι με ήπια γεύση (ιδανικά να γράφει η ετικέτα άθερμο ή σταφυλλόμελο)
150 ml νερό
2 ξυλαράκι κανέλας
6 ολόκληρα γαρύφαλλα
2-3 φλούδες από πορτοκάλι + λίγο χυμό
Μία φόρμα διαμέτρου 16 εκ και ύψους 10 εκ ή ένα ταψάκι διαμέτρου 20 εκ
Ενώνουμε πετιμέζι με νερό και διαλύουμε τη μαγιά μας. Χτυπάμε με το μίξερ σε πολύ χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε τα αυγά, και λίγο λίγο το αλεύρι. Σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι όταν η ζύμη ξεπεράσει αρκετά σε πυκνότητα την ζύμη του κέικ αλλά είναι ακόμα πιο μαλακή από αυτή του ψωμιού. Δεν είναι ρευστή αλλά μαλακή και κολλάει στα χέρια μας Με τη βοήθεια μίας σπάτουλας τη μεταφέρουμε σε ένα αλευρωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Τοποθετούμε το μπολ σε ένα θερμό σημείο του σπιτιού και περιμένουμε να φουσκώσει. Αν δούμε ότι δεν φουσκώνει δεν απογοητευόμαστε, θα συμβεί πιθανότατα κατά το ψήσιμο 😉
Στην συνέχεια λαδώνουμε/αλευρώνουμε την φόρμα και τη γεμίζουμε με τη ζύμη πάλι με την βοήθεια της σπάτουλας.
Τοποθετούμε στο φούρνο, τον οποίο ανάβουμε αρχικά στους 20 βαθμούς και μετά από λίγο στους 50. Μόλις δούμε πως η ζύμη φουσκώνει ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170 και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Κόβουμε λίγο από τον πάτο που λογικά έχει φουσκώσει ανομοιόμορφα.
Προχωράμε με το σιρόπι. Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι το σιρόπι ελάχιστα να δέσει. Παίρνουμε το κέικ, του ανοίγουμε παντού μικρές τρύπες (με ένα μαχαίρι ή ιδανικά ένα ξυλάκι για σουβλάκια) και το βουτάμε στο καυτό σιρόπι. Με ένα κουτάλι ομοιόμορφα σιροπιάζουμε κάθε πλευρά του. Λόγω του μεγέθους είναι δύσκολο το σιρόπι να φτάσει παντού, οπότε όπως ανέφερα και παραπάνω η λύση είναι η σύριγγα ζαχαροπλαστικής όπως φαίνεται στην φωτό από το post με τον μπαμπά. Αν το κάνετε βέβαια σε ταψάκι σίγουρα θα πετύχετε πιο εύκολα καλύτερο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι το σιρόπι πρέπει να πάει παντού, αλλιώς θα είναι απλά ένα στεγνό γλυκό ψωμί.
Δεν θέλω να σας προβληματίσω άλλο! Βγαίνει υπέροχο! Ζουμερό ζουμερό και αρωματικό 🙂
Πέρα από τον γλυκό μας να σας πω πως δούλεψα και ένα ακόμα projectάκι φτιάχνοντας το παρακάτω μικρό ρεζερβέ stand για το εστιατόριο Pizza_Days.
Να σας πω επίσης 🙂 πως το φανταστικό kids store Living Green ανανέωσε το stock με τις δημιουργίες μου!
Αυτά! Σας αφήνω με λίγες ακόμα καλοκαιρινές φωτό από τα stories μου στο instagram (account: aris_sotiriou)
No comments yet