Χαρουπο – κέικ !!!
27 Αυγ
Την αγάπη μου για το χαρούπι και τα προϊόντα του (χαρουπόμελο & χαρουπάλευρο) την γνωρίζετε! Άλλωστε ένας από τους λόγους που ξεκίνησα το Νεανικόν ήταν και για αναδείξω αυτά τα υπέροχα υλικά που ένιωθα πως ενώ τα έχουμε σε αφθονία είναι κάπως ξεχασμένα 🙁
Σήμερα θα τα αξιοποιήσουμε σε άλλο ένα ωραίο χαρουποκέικ! Εντυπωσιακό, θρεπτικό, γεμάτο αρώματα και πανεύκολο!
Πριν όμως πάμε να το απολαύσουμε, πρέπει οπωσδήποτε να σας μιλήσω για την υπέροχη ευκαιρία που πρόσφατα είχα. Ο εξαιρετικός και αγαπημένος δημοσιογράφος (και συγγραφέας) Νίκος Βατόπουλος αφιαίρωσε ένα ολόκληρο άρθρο στο Νεανικόν μου! Μπορείτε να το διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή στο site της Καθημερινής, και όπως θα διαπιστώσετε και εσείς περιγράφει τόσο, μα τόσο, εύστοχα και τόσο όμορφα την προσπάθεια μου!
Θέλω μέσα από την καρδιά μου να τον ευχαριστήσω θερμά και να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στο νέο του πανέμορφο βιβλίο “Μικροί Δρόμοι της Αθήνας” από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Και τώρα φύγαμε για την συνταγή μας!
Το χαρουπόμελο έχει ένα δικό του πολύ δυνατό άρωμα, ίσως βαρύ για τα αρτοπαρασκευάσματά μας. Για αυτό, όπως πάντα λέω, πρέπει λίγο να το “καπελώσουμε” με αρωματικά και μπαχάρια, διαφορετικά δεν θα μας είναι ευχάριστο στην γεύση 😉
Για το κέικ θα χρειαστούμε:
200 ml χαρουπόμελο
100 ml ελαιόλαδο
120 ml χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλιές ταχίνι ολικής
1 αυγό
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
ξύσμα από 1/3 λεμονιού
1 κουταλιά χαρουπάλευρο
1 κουταλιά κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
180 γρ αλεύρι ολικής (χρησιμοποίησα Ζέας)
1 κουταλιά baking powder
2 μικρά τσέρκια διαμέτρου 12 εκ
προκύπτει ένα πολύ μικρό αλλά ψηλό κέικ – περίπου 7-8 μερίδες
Για την αμυγδαλόπαστα θα χρειαστούμε:
300 γρ αλεύρι αμυγδάλου (βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά)
2 κουταλιές μέλι
50 ml ζεστό νερό
Στολισμός:
Φρούτα εποχής
Ξεκινάμε με το κέικ. Τοποθετούμε στο μίξερ το χαρουπόμελο, το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ταχίνι και το αυγό και δουλεύουμε για 1 λεπτό το μείγμα μέχρι τα υλικά μας να ενωθούν. Αδειάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης και προσθέτουμε τα αρωματικά, το χαρουπάλευρο και το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού. Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι, στο οποίο έχουμε ενσωματώσει το baking powder. Ανακατεύουμε και πάλι μέχρι να δημιουργηθεί ο επιθυμητός χυλός.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε τα τσέρκια και τα τοποθετούμε πάνω στο ταψί. Γεμίζουμε σε ίσες ποσότητες και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, περίπου για μισή ώρα.
Παράλληλα, όσο ψήνεται το κέικ, προχωράμε με την αμυγδαλόπαστα. Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα υλικά και πλάθουμε (με τα χέρια μας) μέχρι να σχηματιστεί μία μαλακή ζύμη. Δεν θέλουμε να είναι πολύ “σκληρή”, ας είναι λίγο πιο ζουμερή ώστε να μπορούμε εύκολα να την απλώσουμε χωρίς να χρειαστεί άνοιγμα με πλάστη.
Μόλις κρυώσει το κέικ αφαιρούμε τα δύο τσέρκια. Με μαχαίρι κόβουμε κάθε κέικ σε δύο ίσα μέρη. Αν τα κεκάκια φούσκωσαν πολύ, καλό είναι να αφαιρέσουμε λίγο την “κοιλιά” τους ώστε να είναι όλα επίπεδα και στο ίδιο πάχος περίπου.
Τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι στον δίσκο που θα σερβίρουμε το γλυκό μας, απλώνουμε αμυγδαλόπαστα (το 1/3 της ποσότητας) αφήνοντας περισσότερο περιμετρικά στις άκρες ώστε να καλύπτει τα κενά που θα σχηματιστούν ανάμεσα στα δύο επίπεδα.
Τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθούν και τα 4. Με ένα μαχαίρι ισιώνουμε την αμυγδαλόπαστα γύρω γύρω, δίνοντας στο γλυκό μας ωραία και κομψή εμφάνιση 🙂
Στολίζουμε με φρούτα εποχής και ό,τι άλλο μας αρέσει και απολαμβάνουμε! Συντηρούμε καλύτερα στο ψυγείο 😉
Λίγες Παρατηρήσεις:
Όπως είπαμε και παραπάνω το κέικ μας είναι κάπως “μικρό στο μάτι” :-). Βέβαια επειδή είναι ψηλό και συμπαγές βγάζει πάνω κάτω 8 λεπτές αλλά χορταστικές μερίδες.
Στην αμυγδαλόπαστα δεν έβαλα κάποιο αρώματικό γιατί ήθελα να ακούγεται περισσότερο το κέικ. Αν θέλετε όμως μπορείτε να δοκιμάσετε λίγη φυσική βανίλια 😉
Πρέπει να γνωρίζετε πως η αμυγδαλόπαστα (χάρη στο μέλι) έχει χρώμα μπεζ, λίγο πιο μπεζ από ότι φαίνεται στην φωτογραφία.
Μία άλλη έκδοση, λίγο πιο φρουτένια και πικάντικη χάρη στην μπανάνα και στο ginger είναι αυτή.
Στα υπόλοιπα νεα του Νεανικόν να σας πω πως το τετράδιο τεφτέρι είναι και πάλι διαθέσιμο, σε νέα έκδοση, όπως επίσης και η καρτούλα Βίος Ανθόσπαρτος. Παράλληλα συνεχίζω να φτιάχνω εσπαντρίγιες γιατί μπορεί το φετινό καλοκαίρι να φτάνει στο τέλος του, εγώ όμως θέλω του χρόνου να είμαι σούπερ έτοιμος 🙂
Σας εύχομαι ένα υπέροχο (ακόμα Αυγουστιάτικο) Σαββατοκύριακο που έρχεται, και πολύ σύντομα θα τα ξαναπούμε με ένα post λίγο διαφορετικό 😉
🙂
Ωραίο αλλά λίγο δύσκολο να βρεις τα υλικά μου φαίνεται
όχι, καθόλου δύσκολο Νατάσα 🙂 Ακόμα και στα σουπερ μάρκετ τα βρίσκουμε! Καταστήματα με βιολογικά υπάρχουν πλέον πολλά, αλλά και πολλά online 😉