Κερασόπιτα
10 Ιούν
Επηρεασμένος από την πορεία του strudel στον πρόσφατο διαγωνισμό, αισθάνθηκα την ανάγκη να ασχοληθώ περισσότερο με αυτή την κατηγορία γλυκισμάτων. Στο strudel έγινε η πρώτη προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν ως γλυκαντικό μόνο ολόκληρα φρούτα (όχι κάποιος συμπ. χυμός), στοχεύοντας έτσι στην συνολική αξιοποίηση του προiόντος που έξυπνα η φύση έχει συνθέσει.
Στην κερασόπιτα, στο σημερινό γλυκό, για εγγυημένη γλύκα και έξτρα γεύση θα επιστρατεύσω τη μάυρη κορινθιακή σταφίδα, που φημίζεται για την θρεπτική και γευστική της υπέρ δύναμη. Δεν λέω, καλά είναι τα goji berries (έχω και στο μπαλκόνι δυο γλάστρες), καλές και όσες υπερτροφές μας διαφημίζουν αλλά το σταφύλι είναι απλά ο βασιλιάς μας και η αποξήρανσή του μας επιτρέπει όλο τον χρόνο να το χαιρόμαστε.
Πάμε για την συνταγή ! Για τη γέμιση θα χρειαστούμε
150 γρ σταφίδες
200 ml νερό
230 γρ φρέσκα κεράσια
1 κουταλιά αλεύρι ολικής
σποράκια από μισή φυσική βανίλια
Αδειάζουμε τις σταφίδες σε ένα μικρό μπολ και προσθέτουμε το νερό. Τις αφήνουμε για 2 – 3 ώρες ώστε να μαλακώσουν καλά. Στραγγίζουμε το νερό και το φυλάμε για τη ζύμη. Τις σταφίδες τις πολτοποιούμε στον επεξεργαστή τροφών και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ ανάδευσης. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια, τα προσθέτουμε στο μπολ, ρίχνουμε τη βανίλια και το αλεύρι και ελαφρώς πλάθουμε το μείγμα ώστε λίγο να δέσει.
Για τη ζύμη θα χρειαστούμε
140 ml από το νερό που χρησιμοποιήθηκε στις σταφίδες
60 ml ελαιόλαδο
αλεύρι ολικής, όσο πάρει (χρησιμοποίησα Ζέας)
2 κουταλάκια baking powder
τσέρκι διαμέτρου 16 εκ (εγώ την έψησα σε ένα εμαγιέ κατσαρολάκι το οποίο δεν έπαθε τίποτα)
Ανακατεύουμε καλά το νερό με το λάδι και στη συνέχεια προσθέτουμε το baking powder. Σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι, δουλεύοντας το μείγμα μέχρι να προκύψει μία μαλακή ζύμη που δεν κολλά στο χέρια μας. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια ένα για την βάση και ένα μικρότερο για το πάνω μέρος. Τα ανοίγουμε με τον πλάστη αφού πρώτα τα τοποθετήσουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε καλά το σκεύος και εφαρμόζουμε στο εσωτερικό του τη ζύμη.
Γεμίζουμε με τη γέμιση και την καλύπτουμε με τη ζύμη που κρατήσαμε. Στις άκρες, με ένα πιρούνι ενώνουμε καλά με τα πλαϊνά. Εάν θέλουμε με το μαχαίρι (ή καλύτερο με κοπίδι) δημιουργούμε μικρές διακοσμητικές οπές.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (170 βαθμούς) για 30 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε την κερασόπιτά μας ελαφρώς ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Τέλος, να μη ξεχάσω να ευχαριστήσω την Χριστίνα, και μέσα από το blοg, για την όμορφη συνέντευξη στο the k-magazine.
Επειδή έφτιαξα το strudel και ενθουσιάστηκα τόσο από την ευκολία όσο και από την γεύση του, είμαι σίγουρη ότι και η κερασόπιτα σου θα είναι υπέροχη! Και θα δοκιμαστεί άμεσα, αν και έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου να μην φτιάξω σύντομα γλυκό…
Οι φωτογραφίες είναι πανέμορφες, όπως και το κατσαρολάκι/ταψάκι!
Καλό βράδυ Άρη!
Το θυμάμαι που το είχες φτιάξει !!!! Τις φωτογραφίες τις ήθελα πιο ατμοσφαιρικές. Για παράδειγμα πρέπει να βρω σκούρες ξύλινες τάβλες – γράφουν καλύτερα ..
Κι ό,τι θα σου έλεγα για τις τάβλες σου πόσο όμορφες είναι!Πέρασέ τες με wood stain νερού σε καρυδί,αν τις θέλεις πιο σκούρες.Την πιτούλα θα την φτιάξω κι εγώ,μου φάνηκε εύκολη.Καλό βράδυ!
Ναι, να το κάνω..Για να πω την αλήθεια (που σε ένα blog πρέπει να τα λέμε όλα 🙂 ) αυτές είναι οι τάβλες που στηρίζουν το στρώμα του καναπέ μου !!!! Βέβαια τι πειράζει αν βάψω μερικές; Αφού δεν φαίνονται !!
Μα τι ωραία σκεύη που έχεις? Το είχα προσέξει από τις προηγούμενες φορές και είναι ευκαιρία να το πω σήμερα. Αναδεικνύεται έτσι το κάθε τι που φτιάχνεις!!!
Ωραία η πίτα σου!
Ό,τι παλιό ή ό,τι μοιάζει με παλιό μου αρέσει 😉
Τι ωραια ιδεα να φτιαξεις την πιτα σε αυτη την υπεροχη κατσαρολα!!!!
Καλοφάγωτη 🙂
http://beautyfollower.blogspot.gr
Ευχαριστώ !! Το έχω δει το κόλπο και αλλού, όχι ακριβώς έτσι, με ένα παρόμοιο σκεύος και άλλο γλυκό, αλλά εμπνεύστηκα 😉 Πάντως ξεφορμάρεται κανονικά.
Μου αρέσουν πολυ τα υλικά που επελεξες να χρησιμοποιήσεις. Συμφωνώ οτι η σταφίδα ειναι σούπερ τροφή. Θα έπρεπε να την προτιμάμε περισσοτερο διότι ειναι κ ελληνική. Εννοειται οτι μου αρέσουν πολυ οι φωτογραφίες σου καθώς κ η παρουσίαση. Ειναι μια συνταγη που σιγουρα θα έφτιαχνα
Ευχαριστώ Ευαγγελία !!
Φέτος λέω να δοκιμάσω για πρώτη φορά να φτιάξω οπότε κάποια στιγμή στο σύντομο μέλλον θα ανατρέξω σε αυτή σου την ανάρτηση Άρη. Πολλά συγχαρητήρια και για την συνέντευξη! Και εις ανώτερα 🙂
Ευχαριστώ Δήμητρα !!
Εύκολη, λαχταριστή και άκρως καλοκαιρινή η κερασόπιτα σου Άρη! Πολύ ωραία και η παρουσίαση! Εντυπωσιασμένη από την συγκεκριμένη ζύμη! Καλημέρα!
Η ζύμη είναι από γλυκύτητα ισορροπημένη χάρη στο σταφιδόζουμο. Άλλωστε πρέπει να είναι απλή και να αφήνει την γέμιση να έχει τον πρώτο ρόλο ..
Εκτιμώ πολύ μια τέτοια κερασόπιτα!Η ζύμη μου άρεσει πολύ όπως και η προσθήκη της υπέροχης σταφίδας!
Πρέπει ως τώρα να με έχεις μάθει..ένα κομμάτι θα στο βουτήξω δεν γλιτώνει χαχα
Καλημέρα, πάω να δω την συνέντευξη!
Λίλια έχεις δίκιο, που μου το λες συνέχεια !! Πρέπει να σου κρατήσω την επόμενη φορά 🙂
Εχουμε και μία ιδιαιτερη αδυναμία στις κερασόπιτες, ήρθε κι αυτό το ποστ, είναι και πρωί και αναρωτιόμαστε πώς θα την παλέψουμε όλη μέρα και γενικώς μας αποτελείωσες!!!
Πολύ ωραία ιδέα το σκεύος-κατσαρόλι, είσαι μπροστά!!!
Επίσης, δεν είχα ιδέα ότι υπάρχει γκοτζιμπεριά σε γλάστρα…
Την καλημέρα μας!
Μελ & Κατ
Ναι, σε μια σχετικά μεγάλη γλάστρα ευδοκιμεί, βέβαια δεν θα δώσει φοβερή παραγωγή…αλλά το φρέσκο γκότζι σου θα το φας 😉
ενδιαφέρον!
θα το δοκιμάσω (Κατ) αν και δεν φημίζομαι για την προκοπή μου στις γλάστρες….
Υπέροχη συνταγή! Πολύ ωραία ιδέα να βάλεις σταφίδες για να δώσεις γλυκιά γεύση στην πίτα!
Μαρία καλώς ήρθες !! Σε ευχαριστώ !!
Τι όμορφα που είναι τα κεράσια στην πρώτη φωτογραφία! Και η κερασόπιτα φυσικά 🙂
Μου αρέσει που δίνεις γλύκα μόνο με τις σταφίδες. Και που στη συνέχεια χρησιμοποιείς το νερό που μούλιασαν οι σταφίδες, στη ζύμη.
Ωραία κ εύκολη συνταγή και νομίζω ότι συνδυάζεται άψογα με παγωτό!
Καλό βράδυ!
Ερμιόνη καλώς ήρθες !! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !
Υπέροχη η κερασόπιτα, Άρη! Πολύ ωραία η προσθήκη της σταφίδας στη γέμιση και του σταφιδόνερου στη ζύμη! Κρατώ τη συνταγή για να δοκιμάσω την κερασόπιτα, μόλις βρω ωραία κεράσια…τα μέχρι στιγμής δε με έχουν ενθουσιάσει… Καλή σου μέρα!
Δίκιο έχεις, αν τα κεράσια ή σταφίδες μας δεν έχουν την ποιότητα που θέλουμε δεν έχει νόημα να μπούμε στον κόπο. Για αυτό τα δοκιμάζουμε πριν τα υλικά μας 😉
Υπέροχη παρουσίαση, με ξετρελαίνουν τα vintage κατσαρολικά! Επίσης, μου αρέσει πολύ ο δημιουργικός τρόπος που αξιοποιείς τα υλικά, ώστε να αποφύγεις τη ζάχαρη και να εντείνεις τη γεύση!
Νανά ευχαριστώ !!! Οι δικές σου φωτογραφίες όμως είναι σε άλλο επίπεδο ! Απλά τέλειες !
Η σταφίδα είναι το δικό μας super food, πολύ καλά τα λες.
Θα σου ομολογήσω ότι μέχρι στιγμής όσα κεράσια έχω αγοράσει, με απογοήτευσαν, κι έτσι δεν έχω φέτος φτιάξει ακόμα κάποιο κερασογλυκάκι.
Η ιδέα της πίτας σου, πολύ καλή!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Έχεις δίκιο Έλενα, παίζει ρόλο κάθε υλικό μας. Εγώ βρήκα κάτι τραγανά Σερρών που μου φάνηκαν καλά. Ίσως τα πολύ όψιμα, αυτά τέλη Ιουνίου, να είναι καλύτερα..
Ευχαριστώ πολύ, καλό ΣΚ !! 🙂
Τι ωραία συνταγή μας παρουσίασες Άρη!!! Ειλικρινά σε ευχαριστώ πολύ γιατί είναι απλή και τόσο ευπαρουσιαστη!!! Η κερασοπιτα είναι top για μένα και σίγουρα θα δοκιμάσω την εκδοχή αυτή.Οι φωτογραφίες σου πάντα υ π ε ρ ο χ ε ς!!!!!
Σου εύχομαι μια όμορφη Κυριακή!!! Φιλιά
Εγώ σε ευχαριστώ Ίρις, γιατί πάντα έχεις ένα καλό λόγο να πεις !!!
απίθανη συνταγή για άλλη μια φορά και απίθανες φωτογραφίες! 🙂
καλή εβδομάδα Άρη!
Thanks Εύη !!
Μμμ! Εξαιρετική καλοκαιρινή πίτα που μου αρεσει πολυ και σίγουρα αρέσει στους περισσότερους!
Καλημέρα!
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο !!
Υπέροχη φαίνεται η κερασόπιτα …και μια ερώτηση… το αλεύρι ζέας έχει την ίδια συμπεριφορά με το ολικής;;;; Πολύ ωραίες οι φωτό σου!!
Εγώ χρησιμοποιώ Ζέας ολικής. Μάλλον εννοείς αν το ολικής Ζέας διαφέρει από το ολικής σιταριού .. Λένε πως η Ζέα έχει λιγότερη γλουτένη, επίσης λένε πως το σιτάρι είναι όμως πιο γλυκό άρα πιο κατάλληλο για γλυκά.. Δεν έχω καταλάβει .. εγώ το Ζέας το βρίσκω πεντανόστιμο και εύκολο στην χρήστη 🙂
την είχα φτιάξει πέρυσι, τι νοστιμιά! περιμένουμε πώς και πώς τα κεράσια του καλοκαιριού!
Τέλεια! Ευχαριστώ πολύ!!!!