Σαρλότ Σοκολάτα – Κάστανο
25 Οκτ
Καλησπέρα! Πιστός στον προγραμματισμό μου επιστρέφω 6 μέρες μετά, με ένα νέο post!
Όπως είχα λίγο – πολύ αποκαλύψει το σημερινό μας γλυκό είναι μία τούρτα Σαρλότ με γεύση σοκολάτα – κάστανο. Αν θυμάστε, πριν ένα χρόνο είχα ξαναφτιάξει σαρλότ, κάπως διαφορετική, τώρα όμως έχοντας την ειδική φόρμα από το Παρίσι 😉 αλλά και περισσότερες ιδέες για την μους επιστρέφω πιο δυναμικά!
Για τα μπισκότα σαβαγιάρ θα χρειαστούμε:
4 φρέσκα αυγά
1 κουταλιά μέλι
100 γρ αλεύρι ολικής Ζέας
2 κουταλάκια baking powder
Ακολουθούμε προσεκτικά τα βήματα που περιγράφονται στο σχετικό post και ετοιμάζουμε τα μπισκότα. Το μήκος το προσαρμόζουμε ανάλογα με το επιθυμητό ύψος της τούρτας. Η δική μου φόρμα έχει μεγάλη διάμετρο 14 εκ και ύψος 8 εκ και φτάνει περίπου για 6 μερίδες. Δεν μας προβληματίζει που προκύπτουν άγευστα διότι θα “ρουφήξουν” όλη τη γλύκα και τη γεύση από το σιρόπι.
Για τη μους θα χρειαστούμε:
250 γρ καθαρισμένα, καλά βρασμένα, κάστανα
200 ml χυμό πορτοκαλιού και λίγο ξύσμα
3 κουταλιές μέλι
1,5 κουταλιά κακάο
1 κουταλιά χαρουπόσκονη
50 γρ φυσικό βούτυρο κακάο
Στο επεξεργαστή τροφών αλέθουμε τα κάστανα μέχρι να γίνουν πουρές. Σταδιακά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με τη σειρά που αναγράφονται, εκτός από το τελευταίο. Σταματάμε για λίγο τη λειτουργία της συσκευής και σε μπεν μαρί θερμαίνουμε ελαφρά το βούτυρο κακάο. Μόλις λιώσει το προσθέτουμε στο μείγμα, ενεργοποιούμε ξανά τη δυνατή ταχύτητα και αλέθουμε μέχρι να προκύψει μία λεία κρέμα. Αυτό ήταν!
Για το σιρόπι θα χρειαστούμε:
200 ml νερό
1,5 κουταλάκι κακάο
1 κουταλάκι χαρουπόσκονη
2 κουταλιές μέλι
Σε ένα μπρίκι θερμαίνουμε σε σιγανή φωτιά όλα τα υλικά ανακατεύοντας σταθερά μέχρι να προκύψει ένα ελάχιστα δεμένο σιρόπι
Για τη γέμιση θα χρειαστούμε:
Περίπου 200 γρ καλά βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
Προαιρετικά για στολισμό:
Λίγο κακάο για πασπάλισμα
Φρέσκα φρούτα του δάσους, π.χ. σμέουρα
Συναρμολόγηση:
Κόβουμε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλα ακριβώς στο μέγεθος της βάση της φόρμας. Το τοποθετούμε στο πάτο της έτσι ώστε να πετύχουμε ένα ευκολότερο ξεφορμάρισμα.
Βουτάμε καλά ένα – ένα τα σαβαγιάρ στο σιρόπι και κτίζουμε, στο εσωτερικό της φόρμας, τα τοιχώματα της τούρτας. Μόλις ολοκληρώσουμε όλη την περίμετρο γεμίζουμε με το 1/3 της μους. Από πάνω απλώνουμε μία οριζόντια στρώση με σιροπιασμένα σαβαγιάρ και κομμάτια από κάστανα. Συνεχίζουμε με το άλλο 1/3 της μους, ξανά σαβαγιάρ και ξανά κάστανα. Επαναλαμβάνουμε για άλλη μία φορά την παραπάνω διαδικασία.
Καλύπτουμε με μία μεμβράνη τη φόρμα και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 με 3 ώρες. Για να την ξεφορμάρουμε, με ένα λεπτό μαχαίρι ξεκολλάμε προσεκτικά τα σαβαγιάρ και την αναποδογυρίζουμε. Λίγο πριν την σερβίρουμε την γαρνίρουμε με φρούτα τους δάσους ή με ό,τι άλλο θεωρούμε πως δένει γευστικά. Σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός σοκολάτα – κάστανο αρκεί για να σας εντυπωσιάσει!
Να σας υπενθυμίζω πως μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για το δωράκι του προηγούμενου post μέχρι την Τετάρτη. Κάπου το απόγευμα θα κάνω την κλήρωση και θα αναρτήσω στο τέλος του post τους δύο τυχερούς φίλους.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Unilever, χορηγό στα βραβεία του ΒΗΜΑ Gourmet για τα όμορφα προϊόντα που μου έστειλε. Μελετώντας το site της Unilever, ένα από τα πολλά που μου έκαναν θετική εντύπωση ήταν το γεγονός πως η εταιρεία εφαρμόζει zero waste πολιτική.
Στα πλαίσια των Βραβείων καλούμαστε όλοι bloggers που συμμετέχουμε να ετοιμάσουμε δύο post με συνταγές που αξιοποιούν το προϊόν του χορηγού της κατηγορίας που ανήκουμε. Οι συγκεκριμένες αναρτήσεις θα είναι σημαντικές γιατί θα αξιολογηθούν και από τους κριτές. Αν και προγραμματίζω να τις βγάλω κάπου σε 2 βδομάδες έχω ήδη ξεκινήσει τις προετοιμάζομαι και φυσικά να αγχώνομαι 🙂 Με ξέρετε πια …
από εμφάνιση σκίζει!! είμαι σίγουρη ότι θα σκίζει και από γεύση! με τέτοια υλικά δεν υπάρχει αμφιβολία!
ωραίο και το gif! 😉
καλό βράδυ Άρη
Ευχαριστώ Εύη, καληνύχτα!
Καλησπέρα Άρη!! Είδα το gif στο google plus και ενθουσιάστηκα!! Πολύ εντυπωσιακή η σαρλότ σου, και εξωτερικά και εσωτερικά!! Καλή επιτυχία εύχομαι στις δοκιμασίες σου! Σε καταλαβαίνω για το άγχος, να είσαι ο εαυτός σου και όλα θα πάνε καλά 🙂 Υ.Γ. Μπορείτε να κερδίσετε 2 ή 3 από κάθε κατηγορία;;;; δεν μπορώ, θέλω να κερδίσετε οι μισοί συμμετέχοντες!!!
Μακάρι να μπορούσαμε !! Αλλά δεν γίνεται 🙂
Ευχαριστώ Αθηνά!
Εντυπωσιακή εμφάνιση!!!
Εντυπωσιακή η πρώτη φωτό/gif!!!
Θα έχει σούπερ γεύση! Είμαι σίγουρη!!!
Thanks Πέπη! Πολύ καλή γεύση! Και στη μους ο πουρές κάστανο λειτουργεί θαυμάσια 😉
Πόσο κόπο έκανες πάλι! Μπράβο ρε Άρη να ‘σαι πάντα έτσι μερακλής! Νομίζω πως το κάστανο θα έχει κάνει το γλυκό σου από τέλειο, θεϊκό!
Ευχαριστώ Χριστίνα (για όλα!)
Έχω μεγάλη αδυναμία στα κάστανα και τις τελευταίες μέρες σκεφτόμουν αν μπορώ να φτιάξω γλυκό με βρασμένα κάστανα και όχι έτοιμο πουρέ. Μου απάντησες με τον καλύτερο τρόπο. 🙂 Εντυπωσιακή η animated photo!
Θεοδώρα με τον πουρέ κάστανο, η μους γίνεται τέλεια. Πλέον τον χειμώνα θα βάζω κάστανο και το καλοκαίρι αβοκάντο 😉
Άρη φαίνεται απίστευτα εντυπωσιακή και λαχταριστή! Η φώτο είναι υπέροχη! Δε λέω όσα θέλω να πω γιατί μπορεί να θεωρηθώ υπερβολική και γραφική, πάντως νομίζω ότι θα είναι παραπάνω από τέλεια!
Thanks Maria!
Εντυπωσιακότατη και με Παριζιάνικο αέρα λοιπόν η συγκεκριμένη σαρλότ. 🙂
Συνδυασμός κάστανο και σοκολάτα μου θυμίζει τόσο πολύ Χριστούγεννα. Φυλάσσεται για Δεκέμβριο η συνταγή.
Πολύ ωραία η τελευταία photo.. τόσο ζωντανή!
Ευχαριστώ Εύη!! Ωραία ιδέα για Χριστουγεννιάτικο γλυκό !
Μα τι ωραία συνταγή! Είναι πολύ λαχταριστή και η φωτογραφία τόσο μα τόσο υπέροχη! Καλή εβδομάδα!
Ευχαριστώ Σωτηρία!!!!!
Εντυπωσιακή η πρώτη φωτό και ακόμα πιο ωραία η σαρλότ που έφτιαξες!!!! Θυμίζει Χριστούγεννα.
Μην αγχώνεσαι τα ποστ σου θα είναι πολύ ωραία!!!
Όσο για τη Unilever και την πολιτική των zero waste …μακάρι να την εφάρμοζαν περισσότερες εταιρίες αλλά και ιδιώτες!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Ακριβώς! Πρόσφατα σε ένα blog διάβαζα για ένα εστιατόριο, αν θυμάμαι καλά, στην Αυστραλία που εφαρμόζει πολιτική μηδέν απορριμάτων. Χρησιμοποιεί πολλές μεθόδους: ανακύκλωση, κομποστοποίηση, διαθεσιμότητα φαγητών μόνο από μπουφέ … και σκέφτηκα πόσο ωφέλιμο είναι κάτι τέτοιο 😉
Πόσο εμφανίσιμο γλυκό!
Εύγε Άρη!
Μπράβο και για τα χειροποίητα σαβαγιάρ! Η δε μους με ενθουσίασε, πρέπει να είναι απίστευτα γευστική!
Ευχαριστώ Ερμιόνη! Είναι πολύ γευστική, το κάστανο δημιουργεί μία υπέροχη βάση.
Wow έφτιαξες τα σαβαγιάρ εσυ!
Πανεμορφη!!!
Να έχεις μια γλυκιά νέα εβδομάδα 🙂
Ναι, τα σαβαγιάρ είναι από τα πρώτα που έμαθα να φτιάχνω. Στην αρχή μου ήταν λίγο δύσκολα, αλλά τώρα και με κλειστά μάτια τα φτιάχνω 🙂
Πέτυχε το gif Άρη, μπράβο! Αγαπημένο συνδυασμός η σοκολάτα με το κάστανο και όντως θυμίζει Χριστούγεννα…Η παριζιάνικη σαρλότ του ταίριαξε απόλυτα!
Νομίζω πως πέτυχε. Όμως δεν μου αρέσει το floral ύφασμα (όλο δεν μου αρέσει και όλο το χρησιμοποιώ ..) και θα ήταν καλύτερο το μαύρο φόντο ή κάτι άλλο …
Με τα δώρα να στείλεις και σαλιάρες ,τρέχουν και δε συμμαζεύονται τα σάλια.Μου έβαλες και αγαπημένο φρουτάκι πάνω στο γλυκό…Εντάξει, δε θέλει πολύ ο άνθρωπος για να λιποθυμήσει από λιγούρα.
Thanks Aleka!
Κούκλα η σαρλότ…νομίζω και από γεύση επίσης…μπράβο Άρη!
Ευχαριστώ Λίλια!
Νόμιζω ότι το γλυκό σου θα πρέπει να ονομαστεί σαρλοτ υγείας Άρη! Είναι φανταστικό να μπορείς να τρως κάτι χωρίς τύψεις!!! Καλή επιτυχία εύχομαι σε κάθε βήμα σου και εύχομαι το άγχος σου να λειτουργήσει θετικά και να τα πας περίφημα!!!
Χα χα 🙂 Ευχαριστώ Ιρις !
Σαρλότ δεν εχω φάει ποτέ, φαίνεται όμως εντυπωσιακότατο!!! φοβερό και το .gif, ανάβει φωτιες!
That was the idea 😉
Πέρα από τις φωτογραφίες σου που πραγματικά είναι άκρως εντυπωσιακές Άρη μας, εκείνο που με εντυπωσίασε πραγματικά είναι το γεγονός ότι έφτιαξες και τα μπισκότα για την Σαρλότ.
Προσωπικά δεν ξέρω αν θα το έκανα, ή θα προτιμούσα να αγοράσω έτοιμα, φοβούμενη πάντα μια αποτυχία, καθώς αυτά τα τύπου σαβαγιάρ, απατούν “μαεστρία”.
Εύγε και πάλι.
Καλό σου βράδυ και καλή αυριανή.
Ευχαριστώ Πηνελόπη ! Με τόσο που ξέρεις να φτιάχνεις εσύ, τα σαβαγιάρ θα σου είναι σίγουρα παιχνιδάκι.
Πολύ όμορφο το gif! Καλά έκανες και το τόλμησες τελικά.
Η σαρλότ είναι ένα γλυκο που δεν έχω δοκιμάσει. Εκτός από εντυπωσιακή, στοιχηματίζω πως είναι πεντανόστιμη! Θέλει λίγη παραπάνω δουλίτσα αλλά αξίζει τον κόπο.
Μα είδα και το δικό σου πριν λίγο καιρό και ζήλεψα!
Με εντυπωσίασες με την παρασκευή των σαβαγιάρ,μου αρέσει να παρασκευάζω τα μπισκότα που χρησιμοποιούμε σαν πρώτη ύλη στα γλυκά μας.
Τέλεια η σαρλότ με κάστανο, φαίνεται ότι είναι πολύ νόστιμη!
Καλή επιτυχία στις παρασκευές σου, είμαι σίγουρη ότι θα πας πολύ καλά γιατί στο τέλος θα έχεις έμπνευση και επιτυχία!!
Ευχαριστώ πολύ Μάχη!
Λατρεμενο καστανο και χειροποιητα σαβουαγιαρ! Θεικο χειμωνιατικο διαφπρετικο γλυκακ! Ευχαριστουμε!
και εγώ ευχαριστώ!
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ!!!!! Αυτό μου ήρθε κατ ευθείαν στο μυαλό. Είσαι πραγματικός τεχνίτης των γλυκών Άρη και ότι φτιάχνεις είναι άρτιο μεχρι το τέλος. Καταλαβαίνω που αγχώνεσαι για τις δύο συνταγές που ετοιμάζεις άλλωστε οι καλοί αγχώνονται!!!!
Σε ευχαριστώ πολύ Χριστίνα!
Τη λάτρεψα τη μους!! Και με τα κάστανα πρέπει να είναι φανταστική!! Με ΄γεια τη νέα φόρμα, είμαι σίγουρη οτι θα κάνεις θαύματα! Καλή επιτυχία και πάλι, έχεις την υποστήριξή μας! Κ πάλι οι φωτογραφίες εξαιρετικές….!!!
Γεια σου Νατάσα! Ναι, η μους είναι ωραία, να την τολμήσεις!