Χειροποίητη Σοκολάτα

17 Νοέ

Δεν ξέρω για σας, αλλά για μένα, η σοκολάτα είναι “εκ των ων ουκ άνευ”. Σαν να τη ζητάει ο οργανισμός μου κάποιες μέρες. Στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, μόνο κάτι μικροσκοπικές σοκολάτες με την ένδειξη raw θεωρώ πως αξίζουν. Οι τιμές τούς όμως είναι φωτιά. Άρα τι να κάνω, απευθύνομαι και πάλι στο Νεανικον! Και έτσι φτιάχνουμε με αγνές πρώτες ύλες τη δική μας πραγματική σοκολάτα! Τη χαιρόμαστε ή τη χαρίζουμε σε αυτούς που αγαπάμε!

chocolategift

 

chocolatebarΘα χρειαστούμε:

65 γρ ακατέργαστο φυτικό βούτυρο από κακάο (κατά προτίμηση με την ένδειξη ωμό)

23 γρ σκόνη κακάο (κατά προτίμηση με την ένδειξη ωμό)

23 γρ χαρουπάλευρο (όχι χαρουπόσκονη, γιατί είναι κάπως πιο βαριά στη γεύση)

2 κοφτές κουταλιές καλής ποιότητας μέλι

1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1/2 κουταλάκι του γλυκού χοντροκομμένο ξύσμα πορτοκαλιού

2 κουταλιές αμύγδαλα

τετράγωνο τσέρκι διαστάσεων 12 χ 12 εκ.

κόσκινο (βολεύει το μηχανικό με τη λαβή)

Πάμε? 

Η συγκεκριμένη συνταγή απαιτεί οργάνωση και ετοιμότητα. Για αυτό λοιπόν ξεκινάμε έχοντας έτοιμο το τσέρκι μας (εικ 1) και συγκεντρώνοντας όλα τα υλικά μας σε ένα σημείο κοντά στην κουζίνα (εικ 2). Τη σκόνη κακάο, την κανέλα και το χαρουπάλευρο τα ενώνουμε σε ένα μπολ. Το βούτυρο κακάο το θρυμματίζουμε λίγο και το έχουμε σε ένα άλλο μπολ χωριστά.

chocolatesteps1

Η ομογενοποίηση των υλικών θα γίνει σε μπεν μαρί. Τοποθετούμε μία κατσαρόλα με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά. Από πάνω της εφαρμόζουμε ένα ανοξείδωτο μπολ. Ρίχνουμε πρώτα το βούτυρο κακάο. (εικ 1). Ανακατεύουμε και υπομονετικά περιμένουμε να λιώσει (μην ανεβάσετε τη θερμοκρασία, θέλουμε να παραμείνει χαμηλή, περίπου 40 oC). Μόλις λιώσει (εικ 2) ρίχνουμε σιγά σιγά το μέλι και ανακατεύουμε συνεχώς. Ρίχνουμε το μειγμα κακάο & χαρούπι στο κόσκινο και το κοσκινίζουμε μέσα στο υγρό μας (εικ 3). Δεν σταματάμε να ανακατεύουμε (εικ 4).

chocolatesteps2

 

Μόλις ολοκληρώσουμε όλη την ποσότητα, με γρήγορες κινήσεις ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα μέσα στο τσέρκι (εικ 1). Προσθέτουμε ένα – ένα τα αμύγδαλα καθώς και το ξύσμα (εικ 2) και την αφήνουμε να πήξει. Δεν θέλει πολύ, μετά από μία ώρα θα είναι έτοιμη. Προσεκτικά την ξεφορμάρουμε….

 

chocolatesteps3

 

Παρατήρηση: Παλιότερα την έφτιαχνα μόνο με κακάο, χωρίς δηλαδή το χαρουπαύλευρο, αλλά γινόταν πολύ πικρή. Το χαρούπι πραγματικά ισορροπεί τη γεύση χωρίς να μας την καλύπτει.

Αν αντέξουμε και δεν τη φάμε, αξίζει να τη χαρίσουμε. Μια ιδέα είναι να την τυλίξουμε με μία λαδόκολλα και να κολλήσουμε ένα δικό μας αυτοκόλλητο. Που θα το βρούμε? Πολύ απλό, τυπώστε αυτό το pdf αρχείο πάνω σε αυτοκόλλητο χαρτί Α4, κόψτε το και εφαρμόστε το στην πλευρά που έχετε διπλώσει τη λαδόκολλα. Έτοιμο! Εναλλακτικά εάν θέλετε φτιάχνετε το δικό σας περιτύλιγμα.  🙂

 

chocolatesteps4

 

Πώς σας φαίνεται??

52 Responses to “Χειροποίητη Σοκολάτα”

  1. konstantina 17/11/2014 at 21:39 #

    Καταπληκτικό. Μπράβο!

    • aris 17/11/2014 at 22:03 #

      Κωνσταντίνα, ευχαριστώ!

  2. Evangelia Vlassopoulou 18/11/2014 at 09:02 #

    Σίγουρα αξίζει να τη δοκιμάσω. Εχω χαρουπαλευρο κ μέχρι τώρα εχω κάνει μονο αποτυχημένες δοκιμές. Μου άρεσε παρα πολυ κ η κατασκευη

    • aris 18/11/2014 at 18:27 #

      Μη το αφήσεις, προσπάθησε ξανά γιατί αξίζει! Εμένα μου πήρε καιρό για να το μάθω και είχα πολλές αποτυχίες. Πρέπει να ομολογήσω πως και για το post χρειάστηκε να τη φτιάξω 2 φορές! Την πρώτη είχα το νου μου στις φωτογραφίες και μάλλον την άφησα περισσότερη ώρα και σβόλιασε…:( Καλή ιδέα επίσης είναι να συνεργάζονται δύο άτομα, ώστε ο ένας να ανακατεύει και να παρακολουθεί το μείγμα και άλλος να προσθέτει με το κόσκινο… Σίγουρα θέλει προσοχή η θερμοκρασία. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο!

  3. rena 18/11/2014 at 17:10 #

    Πολύ δεαλιστική πρόταση,ευχαριστούμε!!!!!!!

    • aris 18/11/2014 at 18:28 #

      Ρένα, και εγώ ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιό σου!

  4. Vivi 18/11/2014 at 20:39 #

    Μπράβο Άρη μου! εξαιρετική πρόταση ! σίγουρα θα τη δοκιμάσω…
    αν και περιμένω να τη δοκιμάσω και απο τα χεράκια σου 🙂

    • aris 18/11/2014 at 20:47 #

      Βιβή, πόσο χαίρομαι που επιβραβεύεις την προσπάθειά μου! Σου στέλνω πολλά φιλιά και σου υπόσχομαι ένα γλυκό σύντομα!

  5. peps@pepi's kitchen 06/04/2015 at 16:31 #

    Θα τη φτιάξω και θα τη φάω μόνη μου!!!
    Πολύ ωραία είναι!!

    • aris 06/04/2015 at 19:24 #

      Σε καταλαβαίνω 🙂 Και εγώ δύσκολα αντιστέκομαι 🙂

  6. Αθανασία 02/05/2015 at 12:19 #

    Την έφτιαξα! Χρησιμοποίησα ανεπεξέργαστη ζάχαρη και έβαλα το μίγμα σε θήκη σιλικόνης για σοκολατάκια. Η συνταγή είναι πάρα πολύ καλή και οι αναλυτικότατες οδηγίες σου σε συνδυασμό με τις φωτογραφίες με διευκόλυναν πολύ. Και έχεις δίκιο, βοηθάει ένα τρίτο χέρι για το κοσκίνισμα! Αν και με τον φίλο μου δεν μας αρέσουν οι μπίτερ σοκολάτες, αυτή εδώ την ευχαριστηθήκαμε. Έχω μια απορία, και θα εκμεταλλευτώ τις γνώσεις σου: αν ήθελα να προσθέσω λίγο γάλα ρυζιού ή αμυγδάλου για να απαλύνω τη γεύση της, θα πρέπει να αυξήσω το βούτυρο κακάο; Ευχαριστούμε για την υπέροχη αυτή συνταγή 🙂

    • aris 02/05/2015 at 14:14 #

      Μπράβο Αθανασία, χαίρομαι που την φτιάξατε και σας άρεσε !!!! 🙂 Λογικά ναι, πρέπει να αυξήσεις το βούτυρο κακάο, αν και με την ακατέργαστη ζάχαρη που είναι στερεό (σε αντίθεση με το μέλι) μπορεί τελικά να απαιτείται λίγο υγρό. Στην δική μου εκδοχή η αναλογία στερεών – υγρών φαίνεται να λειτουργεί καλά ως προς την υφή και δεν έχω δοκιμάσει να αραιώσω το μείγμα … ίσως θα μπορούσες και με λίγο χυμό πορτοκάλι… Ευχαριστώ πολύ για όλα !!!

  7. Eugenia 15/11/2015 at 20:45 #

    Υπέροχη!πολλά μπράβο, ελπίζω να καταφέρω να τη φτιάξω σύντομα.

  8. Χριστίνα 16/11/2015 at 02:57 #

    Αχ η σοκολάτα είναι πάρα πολύ υγιεινή και αναγκαία για τον οργανισμό μας! Εξαιρετική εκτέλεση Άρη! (το βούτυρο κακάο από πού το ζητάμε;)

    • aris 16/11/2015 at 07:51 #

      Χριστίνα το βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά. Πρεπει να την φτιάξεις αξίζει 🙂

  9. ntina 19/11/2015 at 21:36 #

    Ωραία η σοκολάτα αλλά αν μείνει έξω από το ψυγείο για λίγο λερώνει τα χέρια. Γιατί;

    • aris 19/11/2015 at 22:05 #

      Ντίνα καλησπέρα. Το βούτυρο κακάο που είναι το αυθεντικό υλικό για να παρασκευάσει κάποιος μία φυσική σοκολάτα (στη βιομηχανία χρησιμοποιούν και διάφορα άλλα πηκτικά υλικά…) έχει την ιδιότητα να λιώνει στη θερμοκρασία του σώματος. Αυτό μπορεί λίγο να μας λερώνει τα χέρια (ειδικά αν βοηθάει και το σχετικά θερμό κλίμα της εποχής) αλλά μας δίνει την χαρά να λιώνει εύκολα μες στο στόμα μας καθώς την μασάμε 😉

      Χαίρομαι που την έφτιαξες!

  10. Νικη 20/11/2015 at 12:12 #

    Απίστευτη συνταγή για να φτιάξεις Nutella!!!

    How to Make Homemade Nutella – Easy!!!

    https://youtu.be/F8aFHHLlCVA

  11. Olympia 11/01/2016 at 12:16 #

    Φαίνεται τέλεια! Μπράβο Άρη για τις ιδέες σου. Έχω μόνο μία απορία: που θα βρω βούτυρο κακάο? Καλή επιτυχία για το Σάββατο! 🙂

  12. Olympia 11/01/2016 at 12:17 #

    Μόλις είδα ότι απάντησες στην ερώτησή μου σε άλλη κοπέλα οπότε έχω καλυφθεί!

  13. Sts 04/06/2017 at 15:03 #

    Απίθανη!
    Την ευχαριστηθήκαμε οικογενειακώς!
    Έβαλα την διπλάσια ποσότητα υλικών,
    για ένα τσέρκι 16x16x1 και βγήκε ακριβώς όση έπρεπε.
    Την έβαλα στην άκρη να κρυώσει και έφτιαξα άλλη τόση.
    Γέμισα 2 φόρμες σιλικόνης για σοκολατάκια
    και όση περίσσεψε την έφαγαν τα παιδιά λιωμένη, βουτώντας μέσα φρούτα!

    Μία ερώτηση:
    Την άφησα μία ώρα να πήξει, όπως γράφεις στη συνταγή, αλλά βλέπω ότι αργεί ακόμα…
    Να την βάλω στο ψυγείο ή θα την καταστρέψω;

    Ευχαριστούμε πολύ!

    • aris 25/02/2019 at 11:26 #

      Απαντώ δυστυχώς με τεράστια καθυστέρηση 🙁 δεν την καταστρέφεις αν την βάλεις στο ψυγείο (ακόμα και στην κατάψυξη για λίγο) αλλά άν είναι χειμώνας προτείνω να την αφήσεις έξω να πήξει. Θέλει τον χρόνο της, ανάλογα την θερμοκρασία του χώρου μας, αλλά θα στερεοποιηθεί σίγουρα 😉

      Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!!!!!!!!!!!!!

  14. Χρυσα 07/04/2018 at 18:27 #

    Ή πιο ωραία σοκολάτα που έχω φάει. Ούτε άσχημη, όξινη επιγευση, ούτε τίποτα. Μπράβο σου. Μακάρι το ίδιο αποτέλεσμα να γινόταν και χωρίς το βούτυρο κακάο, θα ένιωθα πιο ασφαλής όσον αφορά στην υγεία, αλλά μάλλον είναι αδύνατον. Χιλια μπράβο ξανά, και για τη σοκολάτα, αλλά και για την προσπάθεια σου. Έχω ενθουσιαστεί.

    • aris 25/02/2019 at 11:32 #

      Γεια σου Χρύσα !!! 1000 συγνώμη που βλέπω τώρα το σχόλιο σου! Μου τα πηγαίνει στα spams και κάποια τα χάνω ή αργώ να τα δώ. Το βούτυρο κακάο παίζει να είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές στον πληνήτη. Είναι 1000% φυτικό υλικό που εξάγεται μηχανικά από τον καρπό του κακαόδεντρου και λένε πως έχει τόσa αντιοξειδοτικά όσο τίποτα στον κόσμο. Αν το ερευνήσεις λίγο το θέμα θα δεις πόσο οφέλη λένε πως έχει αυτή η τροφή. Εγώ να φανταστείς φτιάχνω σοκολάτα αφενός γα να την απολαύσω και αφετέρου για να χαρίσω στον οργανισμό μου λίγο από το βούτυρο κακάο. Επίσης σε κάποια βιολογικά μπορείς να βρεις μία έκδοση σε γυάλινο βαζάκι το οποίο έχει την ένδειξη raw (ωμό) και έχει ένα άρωμα που πραγματικά μαγέυει 🙂 Είναι ακριβό αλλά μια στο τόσο αξίζει!

  15. Χρυσα 07/04/2018 at 18:47 #

    Επίσης μου αρέσει ότι φαίνεσαι πολύ συνειδητοποιημενος όσον αφορά στην υγεία, κάτι που δεν το έχω συναντήσει σε άλλες σελίδες ( vegan κτλ), όπου η έμφαση δίνεται στο μη ζωικό και όχι σε άλλες λεπτομέρειες (πχ τηγάνισμα), έχεις λοιπον κερδίσει την εμπιστοσύνη μου. Μακάρι να καταπιανοσουνα και με αλμυρές γεύσεις, να μας έδινες τα φώτα σου.

    • aris 25/02/2019 at 11:42 #

      Ευχαριστώ πολύ! και πάλι συγνώμη που άργησα να απαντήσω.

      Στην καθημερινότητά μου η διατροφή μου είνάι πολύ απλή, δεν είναι τόσο δημιουργική όπως τα γλυκάκια. Τρώω πάρα πολλά φρούτα ωμά και ξερά, λαχανικά, πολλούς ξηρούς καρπούς, ολικής δημητριακά, όσπρια, 2-3 αυγά την εβδομάδα, κεφίρ με ταχίνι και βρώμη κάθε πρωί, 3-4 φορές τον μήνα κρέας ή ψάρι. Όσο πιο ωμά γίνεται και όσα πρέπει να μαγειρευτούν πάλι όσο πιο απλά μπορώ χώρίς να καταλήγουν βαριά 😉 🙂

      Βέβαια να τονίσω πως κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες, οπότε αυτά τα εφαρμόζω γιατί αισθάνομαι ότι μου ταιριάζουν.

  16. Χρυσα 20/05/2018 at 09:28 #

    Ή καλύτερη σοκολάτα που έχω δοκιμάσει ποτέ.

  17. Lina 26/05/2019 at 22:12 #

    Άρη ξαναέκανα τις καριοκες και η σοκολάτα έγινε σούπερ όπως πάντα. Το λάθος ήταν ότι είχα αφήσει το Μπεν Μαρί πάνω από το σβηστό μάτι, γιατί φοβήθηκα μήπως δεν προλάβω να βουτήξω τις καριοκες και πιστεύω για αυτό έσφιξε η σοκολάτα και έγινε σαν να σβολιασε. Επομένως ακυρο το προηγούμενο ερώτημα. Όλα στέφθηκαν με επιτυχία. Και πάλι μπράβο. Καλή συνέχεια σε ολα.

    • aris 27/05/2019 at 11:08 #

      Μπράβο Λίνα! Είναι θέμα εμπειρίας, και μετά είναι παιχνιδάκι η χειροποίητη σοκολάτα!!!
      Ευχαριστώ πολύ για όλα! Φιλιά!!!!

  18. ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 16/09/2019 at 15:34 #

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΡΗ ΕΥΓΕ ΓΙΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ

  19. Κατερίνα 15/10/2019 at 16:16 #

    Αναζητώντας μια συνταγή για χειροποίητη σοκολάτα, ανακάλυψα την πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα σας. Έχω πειραματιστεί μια ακόμη φορά με μια αντίστοιχη συνταγή μόνο με κακάο όμως αλλά ήταν όντως αρκετά πικρή. Αντί για βούτυρο κακάο έδινε την εναλλακτική για λάδι καρύδας. Πιστεύετε θα λειτουργήσει με αυτήν την συνταγή; Ευχαριστώ πολύ!

    • aris 15/10/2019 at 18:09 #

      Γεια σου Κατερίνα! Την εχω δοκιμάσει και με λαδι καρύδας που ειναι πιο οικονομικό αλλα δεν μου αρεσε πολυ (εμενα τουλαχιστον) γιατι ακουγόταν η γεύση της καρύδας και γιατί έλιωνε εκτος ψυγείου. Το βούτυρο κακάο έχει ισχυρότερη πηκτική ικανότητα (λιώνει στην θερμοκρασια του σώματος, και για αυτό προσφέρει το melt in mouth effect) και επίσης έχει υπέροχο άρωμα σοκολάτας. Δοκίμασε να βρεις raw cacao butter,που είναι 100% unprocessed, αν και ακριβό πάει την σοκολάτα σε άλλο επίπεδο!!! Το χαρούπι, που θυμίζει ελάχιστο το κακάο, ειναι γλυκό κ ισορροπεί την πικρή γεύση. 🙂

      • Κατερίνα 15/10/2019 at 18:26 #

        Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να βρω βούτυρο κακάο εδώ που βρίσκομαι (σε ένα μικρό νησί των 12νησων) αλλά θα προσπαθήσω να το παραγγείλω. Εν τω μεταξύ θα το επιχειρήσω με λάδι καρύδας. Τα παιδάκια μου θα φροντίσουν να μην προλάβει να λιώσει, πιστέψτε με!!!

        • aris 15/10/2019 at 22:38 #

          Μπορείς να το παραγγείλεις online, έχε υπόψη σου το βούτυρο κακάο σχεδόν ποτέ δεν χαλάει οπότε μεταφέρεται. Αλλά κ παλι μια χαρά θα γίνει με λάδι καρύδας και το σημαντικό ειναι οτι
          θα γίνει μια σοκολάτα – θρεπτική βομβα 🙂 καλό βράδυ και καλές σοκολατοδημιουργίες !!!!!!

Trackbacks and Pingbacks

  1. Κέικ με δαμάσκηνα | NEANIKON - 26/09/2016

    […] της ακολουθούμε τα βήματα που περιγράφουμε στο post χειροποίητη σοκολάτα. Μόλις σταθεροποιηθεί την μοιράζουν σε δύο ίσα […]

  2. Σοκολατάκια με γέμιση! | NEANIKON - 03/12/2016

    […] σοκολάτα εφαρμόζουμε πιστά τις οδηγίες του σχετικού μας post. Μόλις το μείγμα ετοιμαστεί ρίχνουμε από λίγο (ένα […]

  3. Χαρουπολάτα! | NEANIKON - 17/02/2017

    […] δεν συγκρίνεται με την σοκολάτα του Νεανικόν, που θα έλεγα χάρη στο κακάο έχει μία […]

  4. Ωμοφαγικό Easter Brownie | NEANIKON - 08/04/2017

    […] με λίγο κακάο, δημιουργούμε με λεπτά κομμάτια από την χειροποίητη σοκολάτα μία φωλιά και στο κέντρο τοποθετούμε τα αυγά Και […]

  5. Μπεζέδες & Κάρτα Βίος Ανθόσπαρτος | NEANIKON - 08/05/2017

    […] μπορείτε να στολίσετε το γλυκάκι με την χειροποίητη σοκολάτα ή την χαρουπολάτα. Εγώ έφτιαξα σοκολάτα, κυρίως γιατί […]

  6. Τούρτα Παγωτό Σαρλότ! | NEANIKON - 28/05/2017

    […] Σοκολάτα Μισή ποσότητα από την χειροποίητη σοκολάτα […]

  7. Παγωτό Μόκα & άλλες εργασίες !!! | NEANIKON - 28/05/2018

    […] τριμμένη χειροποίητη σοκολάτα, φρούτα […]

  8. Τούρτα Καρότο!! | NEANIKON - 23/01/2019

    […] Κυρίως το χρησιμοποιούμε για την παρασκευή της χειροποίητης σοκολάτας αλλά και σε κρέμες και όπου αλλού θέλουμε να δώσουμε […]

  9. Σοκολατένιες Μπάρες με Καρύδα !!! | NEANIKON - 07/02/2019

    […] εύκολο! Ειδικά εάν κάποιος έχει εμπειρία στην χειροποίητη σοκολάτα τότε δεν θα δυσκολευτεί καθόλου. Αν μάλιστα αγαπάει […]

  10. Τούρτα Τιραμισού! | NEANIKON - 27/02/2019

    […] κακάο (ή ακόμα και κομμάτια χειροποίητης σοκολάτας) […]

  11. Σοκολατο – Ποντακάκι! | NEANIKON - 11/02/2020

    […] για τα αυτιά κ τα μάτια τέσσερα λεπτά κομματάκια σοκολάτας για τις […]

  12. Σοκολατένιο Κέικ !!! | NEANIKON - 08/04/2020

    […] powder 140 γρ αλεύρι ολικής (χρησιμοποίησα Ζέας) μισή δόση χειροποίητης σοκολάτας (περίπου 60 γρ) – […]

  13. | Σνίκερς !!!NEANIKON - 18/02/2021

    […] Μία δόση χειροποίητης σοκολάτας (χωρίς το πορτοκάλι και τα αμύγδαλα) […]

  14. | Κέικ Ανάμεικτο !!!NEANIKON - 31/03/2021

    […] 30 γρ ψιλοκομμένη χειροποίητη σοκολάτα […]

  15. | Σοκολατάκια με περγαμόντο!NEANIKON - 22/01/2022

    […] παρασκευής της σοκολάτας είναι ακριβώς ίδια με την βασική συνταγή μου. Αλλάζουν εδώ βέβαια πολύ λίγο τα υλικά, αλλά θα έλεγα […]

Leave a Reply