Σαρλότ Σοκολάτας
24 Νοέ
Πάντα μου άρεσαν οι τούρτες Σαρλότ. Όχι τόσο οι “σπιτικές”, αυτές δηλαδή με τα ετοιματζίδικα σαβαγιάρ και τις κρέμες του κουτιού, αλλά οι αληθινές που σαν μικρά έργα τέχνης στολίζουν τα παριζιάνικα ζαχαροπλαστεία.
Η δική μας εκδοχή κρατά καλά τις παραδόσεις του Γλυκοπλαστείου Νεανικόν. Είναι προσεκτικά σχεδιασμένη έτσι ώστε να περιέχει αρκετές χρήσιμες τροφές και ταυτόχρονα να μας χαρίζει μία πλούσια σοκολατένια γεύση. Και το πιο σημαντικό, είναι υλοποιημένη χωρίς κρέμα γάλακτος, χωρίς βούτυρο και χωρίς ζάχαρη.
Πάμε να δούμε?
Τα υλικά μας:
1/3 από την χειροποίητη σοκολάτα που φτιάξαμε σε αυτό το post
τα μπισκότα σαβαγιάρ με αλεύρι από Ζέα που ετοιμάσαμε στο προηγούμενo post
τσέρκι διαμέτρου 16 εκ
Για την κρέμα σοκολάτα:
370 ml συμπυκνωμένο γάλα (ναι – ναι υπάρχει βιολογικό)
1 κουταλιά κακάο
1 κουταλιά χαρουπάλευρο
4 κουταλιές corn flour (ναι – ναι υπάρχει βιολογικό)
2 κουταλιές μέλι
Για την λευκή κρέμα:
185 ml συμπυκνωμένο γάλα
1 κουταλιά μέλι
2 κουταλιές corn flour
λίγη κανέλα
Για το σιρόπι:
2 κουταλιές μέλι
6 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
Πάνω στο δίσκο που θα σερβίρουμε το γλυκό τοποθετούμε το τσέρκι και εσωτερικά του εφαρμόζουμε μία λωρίδα από λαδόκολλα. Παίρνουμε ένα χάρακα και κόβουμε τα σαβαγιάρ από τη μία πλευρά αφήνοντας τελικό μήκος 6,5 εκ. Επίσης αν χρειάζεται τριμάρουμε ελαφρά τις δύο κάθετες πλευρές έτσι ώστε όλα να έχουν το ίδιο πάχος. Δεν πετάμε τα κομμάτια που περισσεύουν, τα θέλουμε και αυτά. Εκτελούμε αυτή την εργασία περίπου για τα 18 πρώτα. (εικ 1).
Ετοιμάζουμε το σιρόπι ομογενοποιώντας τα υλικά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (μπεν μαρί). Με πινελάκι, μουσκεύουμε ένα – ένα τα σαβαγιάρ (εικ 2) και τα τοποθετούμε εσωτερικά στο τσέρκι (εικ 3). Δεν αφήνουμε κενά. Αν δούμε πως δε φτάνουν, κόβουμε μερικά ακόμα. Μόλις ολοκληρώσουμε την περίμετρο (εικ 4), καλύπτουμε και τη βάση τοποθετώντας μικρότερα κομμάτια (εικ 5). Σταματάμε, και προχωράμε με την κρέμα σοκολάτα.
Ρίχνουμε τα 3/4 από το γάλα μέσα σε μία κατσαρόλα τοποθετημένη σε μέτρια φωτιά. Το υπόλοιπο γάλα (που πρέπει να είναι κρύο) το αδειάζουμε σε ένα μπολ όπου προσθέτουμε το corn flour, το κακάο και το χαρουπάλευρο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε για λίγο στην άκρη (εικ 1). Παράλληλα ανακατεύουμε και το γάλα που βρίσκεται στη φωτιά, προσέχοντας μη μας καεί. Μόλις το γάλα πάρει την πρώτη βράση, ρίχνουμε το μέλι και μετά το μείγμα με το corn flour. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα (εικ 2). Αμέσως τη μεταφέρουμε στο εσωτερικό της τούρτας (εικ 3).
Ραντίζουμε τα υπόλοιπα σαβαγιάρ και δημιουργούμε άλλη μία στρώση. (εικ 4).
Συνεχίζουμε με τη λευκή κρέμα. Με όμοιο τρόπο βάζουμε σε μία μικρότερη κατσαρόλα τα 3/4 από το γάλα και στο υπόλοιπο διαλύουμε το corn flour. Μόλις το γάλα πάρει βράση, ρίχνουμε το μέλι, το μείγμα με το corn flour, λίγη κανέλα και ανακατεύουμε πάλι μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Μόλις ετοιμαστεί την αδειάζουμε στο γλυκό μας (εικ 5).
Περιμένουμε λίγο και όταν το γλυκό κρυώσει το μεταφέρουμε στο ψυγείο. Μετά από μία ώρα περίπου το βγάζουμε ώστε να τοποθετήσουμε τη τελευταία στρώση με τα κομμάτια της σοκολάτας. Διακοσμούμε όπως μας αρέσει, με η χωρίς τα αμύγδαλα (εικ 6). Ξανά στο ψυγείο για τουλάχιστον άλλες 4 ώρες. Πριν σερβιριστεί απομακρύνουμε προσεκτικά το τσέρκι και τη λαδόκολλα.
Αυτό ήταν !!!
Εύγε και πάλι!
Χαίρομαι πολύ που βρεθήκαμε!
Σοφία, σε ευχαριστώ!!! Να ξέρεις πως η πρώτη συνταγή για υγιεινά σαβαγιάρ που διάβασα (κάπου τον Μάρτιο που παιδευόμουν με την Σαρλότ…), ήταν η δικιά σου:
http://sofeto.gr/2013/02/tiramisu-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%B6%CE%AC%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CE%BB%CE%AF%CE%B3%CE%B1-%CE%BB%CE%B9%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC/
Δροσερή και γλυκιά χωρίς να είναι λιγωτική. Ταιριάζουν υπέροχα μεταξύ τους οι γεύσεις σοκολάτας, πορτοκαλιού, κανέλας και μελιού. Ελαφριά και παιχνιδιάρα για τον ουρανίσκο μου….
Ωραία πρόταση για τη γιορτή ενός καλού φίλου!
Άρη σε ευχαριστώ! Ενθουσιάστηκαν όλοι με την Σαρλότ σου!
Μαρία σε ευχαριστώ, και για όλη τη βοήθεια μέσα από το fb!!!!! Να πούμε πως την Σαρλότ την ετοίμασα το Σάββατο για τη γιορτή σου! Χαίρομαι που άρεσε!!!!
Να σαι καλά και να περνάμε πάντα έτσι ωραία στο σπίτι σου!!! Φιλιά πολλά!
Μιάμιση, μιας. Μπαίνει στα προσεχως
Ωραία! Μόλις το φτιάξεις να μας πεις και τις εντυπώσεις σου! Σε ευχαριστώ για το σχόλιο!
Άρη χίλια μπράβο καταρχήν για την πρωτοβουλία αλλά κυρίως για την εκτέλεση και την παρουσίαση!!!
Η Σαρλότ και η λεμονόπιτα έχουν ξετρελάνει τα πλήθη και έχω πάρει την απόφαση να αποτολμήσω το απονενοημένο. Η ιδέα να απολαύσω γλυκό χωρίς ζάχαρη και αλεύρι δηλαδή χωρίς ενοχές, είναι πράγματι εξαιρετική.
Εμείς οι αδαής ίσως χρειαστούμε κατευθύνσεις για την προμήθεια των υλικών (μόνο βιολογικά μαγαζιά’η και supermarkets) και ενδεχομένως μια εκτίμηση για τον χρόνο και την δυσκολία κάθε συνταγής.
Ρέα, χίλια ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!!!! Βεβαίως, ό,τι χρειαστείς με ρωτάς!!! Δεν είναι δύσκολα και πραγματικά αξίζουν τον κόπο! Καλό βράδυ!
Πρεπει να το φτιάξω αυτο καποια στιγμή… φαινεται τόσο λαχταριστό!
Έχει λίγο κόπο αλλά αξίζει!!!! Σε εμφάνιση είναι καλύτερο, στη φωτογραφία δε βγήκε καλά…