Πασχαλινό Αυγό!
23 Απρ
Πάλι καθυστέρησα! Θεωρητικά στο πλάνο μου πάντα αναλογεί ένα post την εβδομάδα, αλλά στην πράξη για άλλη μια φορά βγαίνω με μερικές μέρες καθυστέρηση 🙁
Δεν έχω χαλαρώσει (όχι ότι θα ήταν κακό), ασχολούμαι με επιμονή και ενθουσιασμό, αναλαμβάνοντας πιο δύσκολα projects. Απλά πλέον νιώθω πως δεν πρέπει να παρουσιάζω ένα θέμα αν το τελικό αποτέλεσμα δεν προσεγγίζει την ποιότητα που θέλω.
Έτσι και με το πασχαλινό αυγό 🙂 Εδώ και πολύ καιρό έχω ξεκινήσει την έρευνα και τις δοκιμές και όλα πάνε καλά. Όμως χρειάζεται χρόνος για να ολοκληρωθούν όλα όσα πρέπει και να καταγραφούν σε όμορφες φωτογραφίες.
Δεν θέλω να σας τρομάξω δεν πρόκειται για κάτι δύσκολο. Tα μόνα που χρειάζονται είναι η ειδική φόρμα και λίγη εμπειρία στην παρασκευή χειροποίητης σοκολάτας.
Στο amazon βρήκα πολλές φόρμες για κατασκευή 3D σοκολατένιων αυγών (chocolate egg moulds). Τελικά κατέληξα σε αυτή, κυρίως γιατί το μεσαίο μέγεθος της με βόλευε.
Για την σοκολάτα θα βασιστούμε στην κλασσική μου συνταγή, φτιάχνοντας 50% παραπάνω ποσότητα.
Τα υλικά μας:
100 γρ φυσικό βούτυρο κακάο
3 κουταλιές μέλι
35 γρ καλής ποιότητας κακάο
35 γρ χαρουπάλευρο
1/4 κουταλάκι κανέλα
Προαιρετικά: Αποξηραμένα Φρούτα του δάσους, ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή ό,τι άλλο μας αρέσει με την σοκολάτα.
Φόρμα για 3D σοκολατένια αυγά (δείτε παραπάνω)
Κόσκινο, βολεύει το μηχανικό με τη λαβή
Έχουμε όλα τα υλικά και τα εργαλεία μαζεμένα και ζυγισμένα.
Σε μπεν μαρί, πάνω σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε υπομονετικά (και ανακατεύοντας τακτικά) το βούτυρο κακάο. Η θερμοκρασία του μείγματος θέλουμε να διατηρείται χαμηλή, περίπου στους 40 βαθμούς. Σιγά σιγά προσθέτουμε το μέλι. Αν το μέλι μας είναι πολύ πυκνό/σκληρό, πριν το προσθέσουμε, ελαφρά το ζεσταίνουμε. Ανακατεύουμε επίμονα για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι τα δύο υγρά να ενωθούν. Αδειάζουμε στο κόσκινο τα στερεά μας (κακάο, χαρούπι & κανέλα) και σταδιακά τα κοσκινίζουμε μέσα στο μπολ μας. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ολοκληρώσουμε όλη την ποσότητα. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 10 λεπτά περίπου.
Στην συνέχεια αδειάζουμε το περιεχόμενο εσωτερικά στις δύο φόρμες. Όχι όλο, κρατάμε ένα 20% (με το μάτι το υπολογίζουμε) για την ένωση. Περιμένουμε πάλι λίγα λεπτά να πήξει λίγο η σοκολάτα (εναλλακτικά μπορούμε για ελάχιστο χρόνο να βάλουμε τη φόρμα στο ψυγείο) και με ένα κουτάλι την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την εσωτερική επιφάνεια ώστε να σχηματιστούν τα δύο μέρη του αυγού. Μόλις απλωθεί και στέκεται καλά στα τοιχώματα, ρίχνουμε, αν θέλουμε τα ψιλοκομμένα ξερά φρούτα ή τα αμύγδαλα. Αμέσως μετά τοποθετούμε για 5 λεπτά στην κατάψυξη ώστε να πήξει πλήρως. Στην συνέχεια αφαιρούμε προσεκτικά τη φόρμα (σχετικά εύκολα βγαίνει) και έχουμε στα χέρια μας τα δύο κομμάτια.
Με την σοκολάτα που περίσσεψε (αν πρόλαβε και σκλήρυνε την μαλακώνουμε σε μπεν μαρί) προσπαθούμε περιμετρικά να ενώσουμε τα δύο μέρη απλώνοντας στις ενώσεις σοκολάτα. Για πρακτικούς λόγους μπορούμε να το κάνουμε σε δύο στάδια, πρώτα το μισό το οποίο παγώνουμε στο ψυγείο για άμεσο αποτέλεσμα και στην συνέχεια το υπόλοιπο. Καθώς το δουλεύουμε μπορούμε να ακουμπάμε το αυγό στην μία από τις δύο θήκες της φόρμας ώστε να στέκεται μόνο του.
Πρέπει να πω, πως ενώ βγαίνει τέλειο και λείο από τις φόρμες, η διαδικασία της ένωσης το πασαλείβει δημιουργώντας μία ανώμαλη επιφάνεια στις πλαϊνές άκρες. Δεν είναι τελείως άσχημο, φαίνεται κάπως πιο χειροποίητο και ακατέργαστο αλλά μετά από σκέψη κατέληξα πως μπορούμε να το αφήσουμε και χωρίς να το ενώσουμε Και να γλιτώσουμε και το παίδεμα! Άλλωστε για να το παρουσιάσουμε θα το τυλίξουμε με σελοφάν, το οποίο θα συγκρατεί τα δύο μέρη. Επίσης όταν έρθει ώρα να το φάμε βολεύει να είναι ήδη κομμένο, έτσι δεν είναι;;;
Εγώ σύνολο, έφτιαξα 4 αυγά! Τρία για τα βαπτιστηράκια μου και ένα για το blog! Τις λαμπάδες παραδοσιακά τις αναλαμβάνει η μητέρα μου. Φέτος χρησιμοποίησε πηλό:
Πώς σας φαίνεται η όλη προσπάθεια; Νομίζω πήγε καλά! Του χρόνου θα το προσπαθήσω πάλι 😉
Δεν θα σας ευχηθώ ακόμα, την επόμενη εβδομάδα επιστρέφω ξανά …
(Ααααα, ξέχασα! Στο τέλος του προηγούμενου post μπορείτε να δείτε από χθες τα αποτελέσματα της κλήρωσης )
Δεν πειραζει Άρη εμείς ειμαστε εδω και σε περιμένουμε! Πολύ ωραία προσπάθεια. Ισως δοκιμασω να το κανω κ γω αν και δεν ξερω αν θα τα καταφερω!
Ευχαριστώ Αριάδνη! Δεν είναι δύσκολο, αλήθεια!
Άψογο το αυγό, τέλειες και οι λαμπάδες της μαμάς Άρη. Τα βαφτιστήρια σου θα ενθουσιάστηκαν! Καλό Πάσχα!
Thanks Θεοδώρα!!! Καλό Πάσχα!!
Απίστευτο!! Συγχαρητήρια και μπράβο για την επιμονή σου. Είναι εντελώς επαγγελματικό το σοκολατένιο σου αυγό! Πραγματικό έργο τέχνης :)Σου στέλνω όλες μου τις ευχές να περάσεις πανέμορφα αυτές τις μέρες!
Ευχαριστώ πολύ Βίκυ! Τι να πω εγώ για τα ωραία γλυκοπαρασκεύασματά σου;;; !!!
μπράβο βρε Άρη! κάτι είχα μυριστεί ότι θα έφτιαχνες αυγό!! 😉
για άλλη μια φορά το αποτέλεσμα υπέροχο!
Thanks Evi! Ναι, το είχα λίγο πολύ πει … 🙂
Εξαιρετικό , συγχαρητήρια !!!
Και η λαμπάδα ονειρεμένη !!!
Ευχαριστώ πολύ Λαμπρινή!
Υπέροχες φωτογραφίες! Πολύ ωραίο στήσιμο και τα χρώματα καταπληκτικά! Για την εργασία τι να πω… σε φανταζόμουν να το φτιάχνεις και κουράστηκα!
Ευχαριστώ Βασίλη! Δεν είναι τόσο κουραστικό, με λίγη εμπειρία εύκολα μετά το ξεπετάς 🙂
Τα λέμε και από κοντά …
Πόσο όμορφο που έφτιαξες χειροποίητα αυγά για τα βαφτιστηράκια!
Το αποτέλεσμα εξαιρετικό και αξιοζήλευτο Άρη!
Και η λαμπάδα επίσης πολύ προσεγμένη!
Πολλά μπράβο 🙂
Thanks Ερμιόνη!!!
Ε ο καλύτερος νονός του κόσμου! Σούπερ! Πράγματι εκεί που έπρεπε να κάτσει η σοκολάτα στα τοιχώματα χωρίς να τρέξει αγχώθηκα.
Καλή Ανάσταση σε όλη την οικογένεια σου καλέ μας Άρη. Να ζήσετε ωραίες οικογενειακές στιγμές ευωδιαστές και νόστιμες!
Ευχαριστώ Χριστίνα!! Το πιο μικρό μου βαπτιστηράκι μου είπε χτες πως είμαι ο πιο καλός νονός γιατί είμαι πάντα στην ώρα μου και γιατί έχω ένα ωραίο σπίτι με μια ωραία ξαπλώστρα 🙂
Εξαιρετικό το αβγό σου Άρη και πολύ ωραία η λαμπάδα της μαμάς!
Ευχαριστούμε Σωτηρία!
Καλό Πάσχα Αρη! Αχ δεν ημουν τυχερούλα στην κλήρωση….Περιμένω με αγωνία την επόμενη!
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε! Νέο project τον Μάιο. Θα συναρμολογήσω και θα τυπώσω τετραδιάκια, 100% χειροποίητα δηλαδή 😉
Wonderful still lives! Delectable, too, I’m sure. 🙂
Thank you so much! For a moment I thought your comment was spam 🙂 This is my first foreign message!
είστε η προσωποποίηση του χειροποίητου! Καλλιτέχνης και η Μητέρα λοιπόν. 🙂 Τα βαφτιστήρια θα πρέπει να πήραν μεγάλη χαρά! Άντε και του χρόνου!
Ευχαριστούμε Εύη! Νομίζω τους άρεσαν ναι! Μένει άλλο ένα, για να δούμε! 🙂
Εξαιρετική δουλειά Άρη και άλλη μια φορά πολύ όμορφες φωτογραφίες!!!
Ευχαριστώ Σόνια!
Το καλύτερο χειροποίητο αυγό!! Είδες και το blogάκι; Το τέταρτο πνευματικό σου παιδί!! Μπράβο Άρη για το μεράκι και ευχαριστούμε για τη συνταγή – tutorial!!
Χα χα χα! Φοβάμαι έχεις δίκιο για το bloggάκι 🙂
Πολυ ωραιο το αυγο και η λαμπάδα! Εχεις πολλά βαφτιστηρια 😉
Δεν πρεπει να ειναι οτι πιο ευκολο να φτιαξεις σοκολαένιο αυγο… μια φιλη που ρποσπαθησε φετος, μου ελεγε οτι ειναι δύσκολο να μην σου ασπρίση η σοκολάτα οταν παγώσει.
Μακάρι να είχα περισσότερα, αλλά δεν υπάρχει χρόνος 🙂
Λοιπόν για να ασπρίσει η σοκολάτα μάλλον κάπως διαχωρίστηκε το βούτυρο κακάο από τα άλλα υλικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν ενώθηκε αρχικά καλά, είναι ή το προκάλεσε η έκθεση της σοκολάτας σε μεγαλύτερη θερμοκρασία και κάπως έκοψε. Στο παρελθόν για αυτούς τους λόγους εμένα μου έχει συμβεί.
Χίλια μπράβο Άρη! Και σε σένα για την υπομονή και το αποτέλεσμα!! Οι φωτό εξίσου καταπληκτικές. Όσο για την λαμπάδα είναι πανέμορφη! Και του χρόνου με υγεία!!! Να περάσετε πανέμορφα!!!
Ευχαριστώ Κική! Και εσείς να περάσετε πανέμορφα !!!!!!!!!!
Τυχερά τα βαφτιστήρια!! Τα σοκολατένια αυγά του εμπορίου είναι χαμηλής ποιότητας, ενώ η πρότασή σου είναι το απόλυτα υγιεινό και θρεπτικό αυγό. Εύγε σε μαμά και γιο!
Αυτό πιστεύω και εγώ … ακόμα και στα βιολογικά δεν έβρισκα κάτι πραγματικά αγνό.
Thanks Αγγελική!
Αυτό είναι αυγό σοκολάτας…!!Τυχερά τα βαφτιστήρια αλλά και εμείς που σε έχουμε στη παρέα μας…μπράβο και πάλι!
🙂
Για μια ακόμη φορά, με εντυπωσιάζεις αγαπητέ μου Άρη.
Νομίζω πως το μεράκι για ότι χειροποίητο και αυθεντικό θα σε χαρακτηρίζει πάντα(!!!) ακόμη κι’ αν κάποια στιγμή θελήσεις να χαλαρώσεις :-))
Καλή Ανάσταση σου εύχομαι.
Ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη! Καλό και όμορφο Πάσχα!
Εντάξει, μας ”έστειλες” !!!
Δεν το φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσε να γίνει τρισδιάστατο σοκολατένιο αυγό με αυτά τα υλικά.Τέλεια, Άρη μου, συνέχισε να μας εκπλήσεις.Καλό Πάσχα!
Ευχαριστώ για όλα Αλέκα! Πάντα με στηρίζεις, παντού!
Το πιο ωραίο σοκολατένιο αυγό.
Μπράβο Αρη έχεις κάνει πολύ ωραία δουλειά και οι οδηγίες σου πολύ καλές.
Προσεγμένη δουλειά με μεράκι.
Και η λαμπάδα πολύ ωραία 😉
Καλό Πάσχα εύχομαι
Ευχαριστούμε Μάριον! Χαρούμενο Πάσχα!
Εγινε τέλειος ο αβγουλάρας σου Άρη!!! Και αν είναι και τόσο νόστιμο; οσο δείχνει, τί να τις κάνεις τίς τέλειες “ραφές”???
Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση, να περάσεις πολύ όμορφα!
Κατερίνα & Μελίνα
Ευχαριστώ Κατερίνα και Μελίνα!!!
Να περάσετε και εσείς πολύ όμορφα! Πάντα χαίρομαι να βλέπω τις δημιουργίες σας 🙂
Τυχερά τα βαφτιστήρια! Τέλειο το χειροποίητο σοκολατένιο αυγό και πανέμορφη η λαμπάδα από τα χεράκια της μαμάς! Μαμά και γιος έχετε καλλιτεχνική φύση! Καλό Πάσχα!
Απίθανο το αυγό και η παρουσίαση!Μου άρεσε και η λαμπάδα της μαμάς.Νομίζω πως τα πιτσιρίκια θα το κατα ευχαριστηθούν! Και του χρόνου…