Σοκολατένιος Κορμός
13 Δεκ
Γεια και χαρά σας! και από εδώ 🙂
Τα Χριστούγεννα αποτελούν σημαντική γιορτή για το Νεανικόν, γεμάτη πολλή δημιουργία! Έτσι και φέτος ετοίμασα νέες καρτούλες και στολίδια, τα οποία θα τα βρείτε στα πολύ αγαπημένα μου καταστήματα:
Flâneur Souvenirs & Supplies (Φλέσσα 1 Πλάκα Αθήνα)
Living Green (Χ. Τρικούπη 33, Εξάρχεια, Αθήνα & Αλωνίων 2, Κηφισιά)
Paraprhernalia (Πλατεία Κλαυθμώνος , Αθήνα)
It’s all oh so souvenir to me (Σινα 44 , Αθήνα)
και online φυσικά στην πλατφόρμα jamjar
Από γλυκάκι σκέφτηκα για σήμερα έναν σοκολατένιο κορμό! 🙂
Θα χρειαστούμε:
200 γρ αποξηραμένους χουρμάδες
200 γρ βούτυρο κάσιους (χωρίς αλάτι και άλλες προσθήκες)
1 γεμάτη κουταλιά καλής ποιότητας κακάο
60 γρ φυσικό βούτυρο κακάο
1/2 κουταλάκι φυσική τριμμένη βανίλια
3-4 κουταλιές λευκά αμύγδαλα
(όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, όχι παγωμένα)
Βάζουμε τους χουρμάδες μέσα σε νερό να μουλιάσουν για 3 ώρες. Στην συνέχεια τους στραγγίζουμε και τους αδειάζουμε στον κάδο του μούλτι. Προσθέτουμε 2 κουταλιές καυτό νερό (μπορούμε να ζεστάνουμε και αυτό που περίσσεψε) και πολτοποιούμε καλά. Ρίχνουμε το κακάο (σκόνη) και το βούτυρο κάσιους λίγο λίγο και δουλεύουμε την συσκευή μας. Παράλληλα, σε μπεν μαρί λιώνουμε προσεκτικά και υπομονετικά το βούτυρο κακάο και το ρίχνουμε αμέσως όπως είναι ρευστό και ζεστό στο μείγμα μας. Συνεχίζουμε επίμονα με το μούλτι μας μέχρι όλα τα υλικά να γίνουν ένα σώμα. Προσέχουμε πολύ μη μας καεί η συσκευή μιας και η πάστα που σχηματίζουμε είναι πιο σκληρή σε σχέση με μία κρέμα.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα αμύγδαλα, ανακατεύοντας απαλά με ένα κουτάλι ώστε να πάνε παντού.
Μεταφέρουμε σε μία λαδόκολλα και σχηματίζουμε ένα λουκάνικο. Το τυλίγουμε γερά σαν τεράστια καραμέλα ώστε να συγκρατεί το σχήμα του. Το αφήνουμε για 15 λεπτά και στην συνέχεια το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα βράδυ. Μη σας προβληματίζει που είναι μαλακό, μόλις παγώσει το βούτυρο κακάο θα σφίξει εντυπωσιακά ο κορμός μας. Αρκεί μη κάναμε το λάθος και προσθέσουμε περισσότερο νερό από δύο κουταλιές. Αν κάνουμε αυτό το λάθος προφανώς το αποτέλεσμα θα είναι πιο “κρεμώδες” οπότε δεν γίνεται να πάρει την μορφή κορμού. Μπορούμε όμως να το σερβίρουμε σε μπολάκια 😉
Την επόμενη μέρα, αφαιρούμε την λαδόκολλα, πασπαλίζουμε εάν θέλουμε με κακάο και κόβουμε σε φέτες. Αυτό ήταν 🙂
Λίγες Παρατηρήσεις:
Όπως είπαμε και παραπάνω θέλει προσοχή μη μας καεί το μούλτι. Δουλεύουμε όσο πιο προσεκτικά γίνεται. Βοηθάει πολύ να ψιλοκόψετε τους μουλιασμένους χουρμάδες πριν τους ρίξετε στον κάδο για να βοηθήσετε την πολτοποίηση. Μπορείτε και σε ένα μικρό κατσαρολάκι να τους ζεστάνετε λίγο ώστε να μαλακώσουν και να αλέθονται πιο εύκολα. 😉
Το βούτυρο κακάο, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, είναι ένα υπέροχο φυσικό υλικό το οποίο βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Είναι σημαντικό να λιώσει καλά και να ομογενοποιηθεί πλήρως με το υπόλοιπο μείγμα ώστε να δράσει πηκτικά και να στερεοποιήσει τον κορμό μας. Επιπλέον θα μας χαρίσει υπέροχο άρωμα σοκολάτας και υψηλής ποιότητας λιπαρότητα που λιώνει στο στόμα 🙂
Κλείνω με δύο βιντεάκια! Ένα με τον παλιό παντοδύναμο μου γωνιοκόφτη που στρογγυλεύει τις άκρες των τετραδίων ώστε να αντέχουν στον χρόνο και ένα καθώς σκαλίζω μία σφραγίδα για το τυπογραφικό μου πιεστήριο.
Αυτά 🙂 Εύχομαι κάτι παραπάνω από πανέμορφες γιορτές !! 🙂 Αν και νομίζω θα επιστρέψω με ένα ακόμα ποστ 😉
Θέλω να κάνω κι εγώ έναν κορμό όμως το αναβάλω συνέχεια