4όροφο σόκο-Κέικ και νέα Κάρτα!

31 Ιαν

Καλησπέρα! Είμαι χαρούμενος, γιατί έχω ένα τόσο γεμάτο post να σας παρουσιάσω.

Να ξεκινήσω με κάτι πολύ όμορφο! Η Έλενα από το blog Busy Mama’s Corner αυτή την εβδομάδα τρέχει έναν διαγωνισμό με δώρο 4 δημιουργίες μου 🙂 Η συμμετοχή είναι πάρα πολύ απλή, απαιτεί μόνο ένα σχόλιο κάτω από post της.

Να υπέρ ευχαριστήσω την Έλενα μέσα από την καρδιά μου για την τέλεια παρουσίαση και για τα συγκινητικά λόγια για μένα και το Νεανικόν. Η Έλενα, από την στιγμή που ανακάλυψε το blog μου, το στηρίζει με κάθε τρόπο, και για αυτό θα της είμαι για πάντα ευγνώμων.

Και προχωράμε στην συνταγή μας, 4όροφο σοκολατένιο κέικ 🙂

Για το πρόχειρο γλυκό κουταλιού με cranberries χρειαστούμε:

150 γρ cranberries φρέσκα ή κατεψυγμένα
170 γρ μέλι

Μέσα σε μία κατσαρόλα, πάνω με μέτρια φωτιά, τοποθετούμε τα δύο υλικά. Περιμένουμε να βράσουν, τόσο όσο χρειάζεται για να βγάλουν τα φρούτα τα υγρά τους και το σιρόπι που θα σχηματιστεί από το ζουμί και το μέλι να δέσει.

Για το κέικ θα χρειαστούμε:

300 γρ πολτό μήλου
3 αυγά (θερμοκρασία δωματίου)
4 κουταλιές μέλι
80 γρ φυσικό βούτυρο κακάο
130 γρ αλεύρι ολικής
1,5 κουταλιά κακάο
1,5 κουταλιά χαρουπάλευρο
0,5 κουταλάκι κανέλα
1 κοφτή κουταλιά baking powder
μια τσιμπιά αλάτι

2 μικρά τσέρκια διαμέτρου 12 εκ.

Για να παρασκευάσουμε 300 γρ πολτό μήλου, καθαρίζουμε 4 μεσαίου μεγέθους μήλα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε μία κατσαρόλα, μαζί με πολύ λίγο νερό, τα βράζουμε καλά μέχρι να μαλακώσουν εντελώς και να πιουν τα υγρά τους. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα αλέθουμε στο μούλτι.

Τοποθετούμε στο κάδο του μίξερ τον πολτό μήλου μαζί με τα αυγά και ξεκινάμε το χτύπημα. Παράλληλα σε δύο διαφορετικά μπεν μαρί (πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία) λιώνουμε το βούτυρο κακάο και μαλακώνουμε το μέλι ώστε να ρέει πιο εύκολα. Προσοχή, δεν τα βάζουμε στο ίδιο μπεν μαρί, αλλά χωριστά. Ουσιαστικά θέλουμε τα δύο υλικά να τα φέρουμε σε ρευστή μορφή ώστε στην συνέχεια να τα διοχετεύσουμε με ευκολία στο μείγμα μας.

Μόλις ο πολτός με τα αυγά φουσκώσει, συνεχίζοντας την λειτουργία του μίξερ, σαν κλωστή ρίχνουμε πρώτα το μέλι και στην συνέχεια το βούτυρο κακάο. Χτυπάμε λίγο ακόμα ώστε να ενωθούν τα υλικά, αλλά δεν το παρακάνουμε γιατί θα μας φύγει ο αέρας.

Αδειάζουμε τον κάδο σε ένα μπολ ανάδευσης. Ενώνουμε όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά μας σε ένα άλλο καθαρό μπολ και σταδιακά τα κοσκινίζουμε μέσα στο αρχικό μας μείγμα. Με μία σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά δημιουργώντας ένα ενιαίο χυλό.

Μοιράζουμε στα δύο (λαδωμένα) τσέρκια και φουρνίζουμε για 35 λεπτά στους 170 βαθμούς. Ξεφορμάρουμε με προσοχή και αφήνουμε τα κεκάκια να κρυώσουν.

Για την πάστα σοκολάτας θα χρειαστούμε:

200 γρ αποξηραμένους χουρμάδες
1 κουταλιά κακάο
1 κουταλιά χαρουπάλευρο
150 γρ αλεσμένα φουντούκια
1 τσιμπιά αλάτι
4-5 κουταλιές νερό, από αυτό που περίσσεψε από το μούλιασμα

Μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε νερό το οποίο αρχικά να τους καλύπτει. Περίπου για 2-3 ώρες. Μεταφέρουμε στο μούλτι (ή στον επεξεργαστή τροφών) και τους πολτοποιούμε. Σιγά σιγά ρίχνουμε το νερό, το κακάο και το χαρουπάλευρο. Παράλληλα λιώνουμε σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο και το εντάσσουμε και αυτό. Συνεχίζουμε την λειτουργία της συσκευής μέχρι να προκύψει μια ομοιογενής κρέμα. Προσθέτουμε τα αλεσμένα φουντούκια και ανακατεύουμε καλά.

Συναρμολόγηση:
Με ένα πριονωτό μαχαίρι ή με το ειδικό πριονάκι κόβουμε τα δύο κεκάκια στην μέση, ώστε να προκύψουν 4 κομμάτια. Εάν θέλουμε αφαιρούμε το κομμάτι που φούσκωσε ώστε να έχουμε επίπεδες επιφάνειες. Εφαρμόζουμε το πρώτο κομμάτι στην πιατέλα που θα σερβίρουμε το γλυκό, απλώνουμε την πάστα, τοποθετούμε ξανά ένα κομμάτι κέικ, ξανά την πάστα μέχρι να συμπληρώσουμε όλο το οικοδόμημα. Στολίζουμε με γλυκό του κουταλιού + (αν θέλουμε) μερικά ωμά cranberries για έξτρα κόκκινο χρώμα.

Συντηρούμε στο ψυγείο και απολαμβάνουμε!

Παρατηρήσεις:

Κατεψυγμένα cranberries βρίσκουμε στα περισσότερα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Αν σας αρέσουν τα όξινα φρούτα (όπως το βύσσινο) θα τα λατρέψετε. Μετατρέπονται σε τέλειο γλυκό του κουταλιού, με αρκετή ένταση ώστε να απογειώσει το σοκολατένιο παρασκεύασμα μας. Αν και εγώ τα τοποθέτησα όλα (μαζί με ελάχιστα ωμά) στην πάνω επιφάνεια για εντυπωσιακό εφέ, προτείνω να τα μοιράσετε στις ενδιάμεσες στρώσεις ώστε ομοιόμορφα να απλωθεί η γεύση τους σε όλο το γλυκό.

Το βούτυρο κακάο είναι μία φυσική υπέροχη τροφή που προκύπτει με μηχανική συμπίεση του καρπού του κακαόδεντρου. Να επιλέγετε πάντα φυσικό γιατί, εκτός από την καταπληκτική λιπαρότητα, μας προσφέρει και επιπλέον άρωμα και γεύση σοκολάτας. Είναι ακριβό υλικό, αλλά για μια στο τόσο αξίζει. Αν το παραλείψουμε, το αποτέλεσμα θα είναι στεγνό και ίσως όχι τόσο ευχάριστο όσο θα θέλαμε.

Πρέπει να σας πω πως το κυρίως κεκάκι δεν βγαίνει πολύ γλυκό και αυτό γιατί οι 4 κουταλιές μέλι μάλλον δεν αρκούν. Αν θέλετε να φτιάξετε μόνο αυτό, χωρίς την πάστα, πρέπει σίγουρα να το εμπλουτίσετε με κάποιο επιπρόσθετο γλυκαντικό, το οποίο να ναι σε στερεά μορφή (όχι όμως άλλα υγρά). Για παράδειγμα ζάχαρη καρύδας ή κομμάτια από χουρμάδες ή κάποια άλλη επιλογή που πιστεύετε ότι ταιριάζει με το κακάο. Παρόλα αυτά στην συγκεκριμένη συνταγή ισορροπεί μια χαρά με την πεντανόστιμη και γλυκιά πάστα σοκολάτας (η οποία άνετα μετατρέπετε σε τέλεια τρουφάκια η απλά τρώγεται με το κουτάλι!) καθώς και με το εκρηκτικό γλυκόξινο cranberry.

Κλείνοντας να σας παρουσιάσω και την νέα καρτούλα του Νεανικόν Paperie, με θέμα “Σ’αγαπώ”. Την λες και Αγίου Βαλεντίνου, αλλά νομίζω πως ταιριάζει και σε άλλες πολλές περιστάσεις εκδήλωσης ενός οποιουδήποτε όμορφου συναισθήματος 😉

Όσοι με παρακολουθούν καιρό γνωρίζουν πως καθετί το δημιουργώ εκ του μηδενός. Το σχέδιο χαράσσεται με το χέρι σε λινόλεουμ, οι κάρτες κόβονται μία – μία με το παλιό κοπτικό των φωτογράφων ενώ η εκτύπωση γίνεται σε ιστορικό τυπογραφικό πιεστήριο με υψηλής ποιότητας Παριζιάνικα μελάνια λαδιού. Για αυτό το χρώμα, ακόμα και στο ακατέργαστο χαρτόνι, είναι τόσο επικαλυπτικό και αναλλοίωτα ζωντανό και λαμπερό. Μικρά πινακάκια ζωγραφικής 🙂

31 Responses to “4όροφο σόκο-Κέικ και νέα Κάρτα!”

  1. peps@pepiskitchen 31/01/2017 at 21:17 #

    Υπέροχο το κέικ!!!!! Θα το δοκιμάσω σίγουρα!!
    Όσο για τη κάρτα….πολύ έξυπνη η ιδέα σου να γράψεις τόοοσοοο με δυο χεράκια όπως κάνουν τα παιδάκια!!!
    Μπράβο Άρη!!!

  2. Ξανθή 31/01/2017 at 21:36 #

    Άρη για μια ακόμα φορά μας εξέπληξες!! Μπράβο!!!
    Θα ήθελα να δοκιμάσω κομματάκι αυτού του γλυκού.
    Οι κάρτες σου δε μεταφέρουν το σωστό μήνυμα αγάπης.

  3. Κίτρινο σπίτι 31/01/2017 at 21:47 #

    Την κράτησα στο φάκελο με τις συνταγές για να τη φτιάξω! Πολύ όμορφα και προσεγμένα όλα. Σκέτη απόλαυση!

  4. κατερίνα 31/01/2017 at 22:14 #

    Ομορφιές

  5. Ερμιόνη 31/01/2017 at 22:21 #

    Πω πω Άρη, πόσο λαχταριστό φαίνεται το γλυκό!
    Και τα cranberries, τι ωραίο χρώμα που δίνουν οπουδήποτε και αν προστεθούν!
    Το τραπεζάκι της φωτογράφισης, φανταστικό 🙂

    • aris 05/02/2017 at 19:40 #

      Ναι, είναι απίθανα τα cranberries! Πανέμορφο κόκκινο χρώμα!

  6. Ελενα Μητροπαπα 31/01/2017 at 23:10 #

    Αρη κεικ-καρτα σημειωσατε χ… Δεν ξερω να σου πω τι με ενθουσιασε περισσοτερο!!! Το κεικ φαινεται τελειο και αυτη τη στιγμη παρακαλαω για ενα κομματι αλλα και η καρτα που συνδυαζει την παιδικη αφελεια με την απεραντη αγαπη αιχμαλωτισε την καρδια και την ψυχη μου!!! Για μενα η καρτα σου ειναι τα χερια του Βαγγελακη που καθε βραδυ δειχνουν τοοοοοοοσο μιας κι ακομα δε μπορει να πει “σ’αγαπω”. Η αναρτηση σου εχει μια γλυκα απιστευτη!!!

  7. Ελευθερία 01/02/2017 at 02:39 #

    Τι υπέροχες συνταγές! Παρακολουθώ τα ποστ σου καιρό κ εχω κανει πολλές απο τις συνταγές. Ερώτηση, αν βάλω κανονικό βούτυρο αντί για βούτυρο κακάο λες να βγει καλό; Σε ευχαριςτω;

    • aris 01/02/2017 at 07:59 #

      Ευχαριστώ πολύ Ελευθερία!
      Φαντάζομαι πως ναι, θα δώσει την λιπαρότητα που χρειάζεται ειδικά στο κεκάκι αλλά δεν ξέρω πως θα επηρεάσει την γεύση. Μάλλον καλό θα βγει. Το βούτυρο κακάο αφήνει και ένα σοκολατένιο άρωμα. Εναλλακτικά θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις και μία καλής ποιότητας έτοιμη σοκολάτα που περιέχει βούτυρο κακάο (διάβασε όμως καλά τι άλλο περιέχει γιατί είναι όλο άγνωστα πρόσθετα), μειώνοντας λίγο την ποσότητα του κακάο.

      • Ελευθερία 01/02/2017 at 20:33 #

        Σε ευχαριςτω Ακή. Ναι σίγουρα η γεύση δεν θα ειναι η ίδια. Μπα όχι σοκολάτα με τίποτα. Θα το προσπαθήσω με βούτυρο κ θα δω.

  8. Marion 01/02/2017 at 10:39 #

    Αυτά τα ψηλά κεικ τα λατρεύω. Εκτός της ωραιας εμφάνισης, τρως και διπλό κομμάτι 😉

    Φαίνετα απίστευτα νόστιμο, ιδίως η πάστα σοκολάτας με τα φουντούκια!! Υπέροχη δουλειά όπως πάντα 😉

    η καρτούλα πολυυυυ πρωτοτυπη. Ναι είναι ότι πρέπει για του Αγ. Βαλεντίνου.

    • aris 05/02/2017 at 19:39 #

      Ευχαριστώ Μάριον, και μένα μου αρέσουν! Απλά δεν γίνεται να είναι τόσο αφράτα και αέρινα όσο π.χ. μια τούρτα, για λόγους στήριξης … αλλά τα τρως και με τα μάτια!

  9. evangelia vlassopoulou 01/02/2017 at 10:52 #

    Πωπωπωπωπω, δε σταματάς ποτέ να με εκπλήσεις. Πολύ δύσκολο το εγχείρημα αλλά τα κατάφερες άψογα- όπως πάντα. Το τραπεζάκι σου πολύ το ζήλεψα…

  10. Penelope 01/02/2017 at 18:41 #

    Όπως έγραψα και στο FB, θα σε διαβάσω αναλυτικά…
    Πάλι “έγραψες” υπέροχα Άρη.
    Εκείνο που μου άρεσε ως σκέψη είναι το γρήγορο γλυκό κουταλιού με τα cranberries.

    Αν το επεξεργαστώ περισσότερο στο μυαλό μου, θα μου κάνει μια πολύ ωραία “βάση” για ένα κανονικό γλυκό κουταλιού με cranberries.

    Άξιος!!!

    • aris 05/02/2017 at 19:37 #

      Ευχαριστώ Πηνελόπη! Καλά τα cranberries είναι φανταστικά! Και σε χρώμα και σε “ξινή αλλά ευχάριστη” γεύση!

  11. Αθηνά 01/02/2017 at 21:47 #

    Πἀρα πολύ όμορφο και το κείκ και η κάρτα!! Και εμένα μου φαίνεται τόσο γλυκιά η καρτούλα!! Αληθινή αγνή αγάπη!! Με κέρδισαν πάρα πολύ ο στολισμός του κείκ και φυσικά το τραπεζάκι. Προτείνω την ενοικίασή του στις fellow bloggers 😉 Καλό βράδυ Άρη!!

  12. Christina Makri 02/02/2017 at 16:51 #

    Εκτός του ότι μεγάλωσε το Νεανικόν μετά τα γενέθλια του άρχισε βλέπω να ψηλώνει κιόλας. Το δε μήνυμα της κάρτας αφαιρετικά αγαπησιάρικο!

  13. mia maria 05/02/2017 at 00:45 #

    Υπέροχο. Τέσσερις όροφοι νοστιμιάς! Και η κάρτα πολύ πρωτότυπη. Συγχαρητήρια!

  14. Χρυσαυγή 06/02/2017 at 11:15 #

    Αρη ξέρω οτι έχεις ανεβάσει νέο ποστ με τα φρουτοπιτάκια αλλά εγώ ηρθα εδώ γιατί δεν πρόλαβα την προηγούμενη βδομάδα να σου γράψω τις εντυπώσεις μου!!
    Κατ΄αρχήν με ξετρελαίνει η κάρτα σου και όλες σου οι κάρτες γιατι δεν λένε το προφανές αλλά κάτι που το εννοούν. Με τρελαίνει αυτό!! Το τόοοοοσο είναι αυτό που χρειάζεται για να καταλάβει ο παραλήπτης το “σ΄αγαπώ” που έχει προηγηθεί!!! Μπράβο Άρη!! Δείγμα εξυπνάδας και ευστροφίας είναι αυτό για μένα και το θαυμάζω!!!
    Οσο για την τούρτα 4ων ορόφων……….. Τι να πω??? Χρειάζεται να πω ότι έχω πάθει πλάκα???? Πρέπει να την δοκιμάσω οπωσδήποτε!! Την λαχτάρησα!!!!!!!!

  15. ΕΙΡΗΝΗ 10/02/2017 at 15:41 #

    Το βλέπω και θέλω να το φάω τώρα,το θέλω τόσοοοοοοοοοοο πολύ. Καταπληκτικό γλυκό και υπέροχη κάρτα.
    Με συγκίνησες με την κάρτα.Όταν η Σοφία ήταν 2,5 χρονών τι ρώτησα και εκείνη μου απάντησε

  16. Αγγελική 10/02/2017 at 20:10 #

    Τοοοοσοο ωραίο το κέικ όοοοσοο και οι καρτούλες!! Μπράβο Άρη!!

Trackbacks and Pingbacks

  1. Handmade Love : Neanikon !!! - Ef Zin Creations - 10/10/2018

    […] with you… because with my beloved notebooks and the triangle garland, I have received also a Delicious 4 layer Chocolate Cake!!! So…who wants a piece??? Hands Up and Yell… Tooosoooo! So, join me for a small trip […]

Leave a Reply