Το κέικ των Χριστουγέννων !!
20 Δεκ
Αρωματικό, πικάντικο, γλυκό και ζουμερό το κέικ των φετινών Χριστουγέννων! Με μία ελαφριά δροσερή λεμονένια κρέμα! Με πανέμορφα κατακόκκινα cranberries! Σκέφτεστε κάτι καλύτερο? 🙂
Εμπνευσμένο από την κλασσική πουτίγκα, διαφορετικό όμως στην παρασκευή του, χωρίς δηλαδή να βράσουμε το κέικ σε μπεν μαρί για 6 ώρες. Δεν λέω η πουτίγκα του Νεανικόν είναι ένα εξαιρετικό γλύκισμα, με υπέροχη υφή και έντονο άρωμα αλλά φέτος ήθελα κάτι πιο απλό αλλά εξίσου εντυπωσιακό. Δεν βγαίνει φυσικά αφράτο και «στεγνό» σαν ένα κλασσικό κέικ. Όπως με τα περισσότερα κέικ με πετιμέζι και ελαιόλαδο, έτσι και αυτό προκύπτει λίγο πιο συμπαγές και λίγο πιο υγρό. Είναι ένα χορταστικό Χριστουγεννιάτικο και χειμωνιάτικο κέικ, με πικάντικη γεύση, χάρη στο τζίντζερ, που μένει 😉
Πριν προχωρήσουμε στην συνταγή, να σας πω πως τις χριστουγεννιάτικες μου κάρτες θα τις βρείτε και στο πανέμορφο MON COIN στην περιοχή της Ακρόπολής, Ερεχθείου 16. Επιπλέον θα τις βρείτε, μαζί και με άλλες μου δημιουργίες, και στο υπέροχο PAGOURI est. in Ioannina στα Ιωάννινα, Λεωφ. Καραμανλή 35.
Τους τελευταίους μήνες ήμουν πολύ δημιουργικός με το μικροσκοπικό μου τυπογραφείο και αισθάνομαι πολύ χαρούμενος και γεμάτος! Πολλές από τις παλιότερες δημιουργίες μου χρειάστηκε να τις επανακατασκεύασω ενώ παράλληλα υλοποίησα και μερικά νέα σχέδια. Μες τους επόμενους δύο μήνες θα αφήσω για λίγο το τυπογραφείο και θα ζωντανέψω το μικρό μου ραφείο. Θα ξαναφτιάξω πάνινα καπέλα, αλλά και κάτι ακόμα που τόσο πολύ ανυπομονώ να το δω να παράγεται. Πιο πολλά όμως θα σας πω από το νέο έτος 😉
Πάμε και στο γλυκάκι μας!
Θα χρειαστούμε:
200 ml πετιμέζι (κατά προτίμηση ελαφρύ στη γεύση)
200 ml ελαιόλαδο
200 ml χυμό πορτοκαλιού
1/2 κουταλιά κανέλα
1 κουταλιά τζίντζερ (αποξεραμένο σε σκόνη)
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 μήλο, καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
2 αυγά
260 γρ αλεύρι ολικής (ή και ελάχιστα παραπάνω, θέλουμε να βγει ένας κλασσικός πυκνός χυλός κέικ, όχι υπερβολικά αραιός)
1 κουταλιά baking powder
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
ξύσμα από 1/4 λεμόνι
80 γραμμάρια ψιλοκομμένα ξερά σύκα
50 γραμμάρια σταφίδες
50 γραμμάρια ψιλοκομμένα ξερά δαμάσκηνα
50 γραμμάρια ελαφρώς κοπανισμένα καρύδια (καρυδόψυχα)
Ένα ταψάκι διαμ. 20 εκ ή μία φόρμα. Εγώ χρησιμοποίηση μία ψηλή που είχα πάρει από το Παρίσι, η οποία αν και δίνει ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα, τελικά δεν βοηθάει να ψηθεί σωστά το κέικ. Προτιμήστε μία φόρμα με τρύπα στην μέση ώστε να περνά η θερμότητα, ή αλλιώς ένα στρογγυλό ή ορθογώνιο ταψάκι 😉
Προκύπτουν περίπου 10 μερίδες.
Για την λεμονένια κρέμα θα χρειαστούμε:
150 γρ ωμά κάσιους μουλιασμένα για 6 ώρες σε νερό
5 κουταλιές καυτό νερό, καθαρό, όχι αυτό που περίσσεψε από τα κάσιους
1,5 κουταλιά μέλι
χυμό και ξύσμα από ένα μικρό λεμόνι
10 γρ βούτυρο κακάο
Στολισμός: φρέσκα κράνμπερι ή ό,τι άλλο μας αρέσει
«Χτυπάμε» στο μούλτι πολύ καλό το ελαιόλαδο μαζί με το πετιμέζι. Προσθέτουμε το μήλο, την κανέλα, το τζίντζερ, το γαρύφαλλο και το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι. Συνεχίζουμε για λίγα ακόμα δευτερόλεπτα την λειτουργία της συσκευής.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ ανάδευσης. Προσθέτουμε τα αυγά, τον χυμό πορτοκάλι και χτυπάμε με τον αυγοδάρτη ή με το μίξερ χειρός. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι (στο οποίο έχουμε προηγουμένως εντάξει το baking powder) και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Τελευταία ρίχνουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τα καρύδια, αφού τα ψιλοκόψουμε.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε την φόρμα και την γεμίζουμε με τον χυλό του κέικ.
Επειδή θα φουσκώσει το κέικ δεν πρέπει να γεμίσει μέχρι πάνω. Φουρνίζουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς. Μπορεί να χρειαστεί παραπάνω ή και λίγο λιγότερο. Θα καταλάβουμε αν είναι έτοιμο όταν ένα μαχαίρι βγαίνει καθαρό από το εσωτερικό του κέικ 😉
Προχωράμε με την κρέμα. Στραγγίζουμε τα κάσιους και αφήνουμε το νερό που περίσσεψε στην άκρη για μία άλλη χρήση. Πολτοποιούμε στο μούλτι τα κάσιους προσθέτοντας σταδιακά και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο κακάο. Δουλεύουμε επίμονα μέχρι να προκύψει μία λεία κρέμα. Παράλληλα λιώνουμε σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο και το ενσωματώνουμε, όπως είναι λιωμένο, στην κρέμα μας. Συνεχίζουμε την λειτουργία της συσκευής για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να προκύψει ένα εντελώς ομοιογενές μείγμα.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία το ξεφορμάρουμε. Λίγο πριν το σερβίρουμε απλώνουμε την κρέμα και προαιρετικά στολίζουμε με τα φρούτα της αρεσκείας μας.
Μερικές Παρατηρήσεις
Να ξέρετε πως η πάνω επιφάνεια του κέικ φουσκώνει και λίγο “ανοίγει”. Εγώ, επειδή ήθελα να είναι επίπεδη ώστε να μπορώ να το αναποδογυρίσω, την έκοψα με ένα μαχαίρι.
Λόγω της υγρασίας που έχει τόσο το κέικ αλλά κυρίως λόγω της κρέμας, είναι προτιμότερο το γλυκάκι μας να το συντηρήσουμε στο ψυγείο, σε περίπτωση που δεν φαγωθεί όλο με μιας 🙂
Χάρη στο τζίντζερ η γεύση είναι αρκετά πικάντικη, το λέω σε περίπτωση που κάποιος λίγο τρομάξει. Εμένα μου αρέσει πολύ γιατί αποκτά έντονη προσωπικότητα αυτό που τρώω 🙂 Άλλωστε η λίγο όξινη κρέμα έρχεται και σβήνει αυτή την ελαφριά “κάψα” 😉
Ααααα και κάτι ακόμα !!!! Πριν λίγους μήνες έλαβα στο Instagram ένα μήνυμα από τον αγαπητό Γιώργη Χριστοδούλου. Με ρώταγε έαν θα μπορούσα να κατασκεύασω μερικές κάρτες με τους στίχους του νέου του τραγουδιού “Κάποτε” για τις ανάγκες ενός lyric video.
Ο Γιώργης Χριστοδούλου είναι ένας από τους πολύ αξιόλογους και αγαπημένους μου τραγουδοποιούς. Έχει διανύσει μία ουσιαστική πορεία, τουλάχιστον 20 ετών, με εξαιρετικές δουλειές και συνεργασίες.
Η τελευταία του δουλειά “Αν η Αγάπη ήταν δρόμος” κυκλοφόρισε το καλοκαίρι και περιέχει τα πιο γλυκά τραγούδια. Το Κάποτε, ντουέτο με την καταπληκτική Μαρίζα Ρίζου, είναι αυτό που οπτικοποιήθηκε μέσα από το lyric video.
Δυστυχώς λόγω της λίγο χρονοβόρας τεχνικής μου, κατάφερα να ολοκληρώσω μία oversize 🙂 κάρτα, μόνο με τον τίτλο του τραγουδιού!
Το τραγούδι είναι πανέμορφο και το video clip είναι ό,τι πιο feel good υπάρχει! Απολάυστε το εδώ!
Αυτά 🙂 Θα τα πούμε ξανά μετά τις γιορτές, με πολλές πολλές νέες δημιουργίες!
Εύχομαι να περάσατε τα πιο Φελίζ Ναβιδαδ του κόσμου !!!!
Υπέροχο και γιορτινό!!
Καλές γιορτές με υγεία και πολλές δημιουργίες.
Ευχαριστώ πολύ Ξανθή! Εύχομαι υπέροχες γιορτές!
Καλημερα! Ειναι υπέροχο το κεικ σου!! Δυο ερωτήσεις: τα φρεσκα κρανμπερις που τα βρισκεις? Και επισης τι μιξερ χρησιμοποιείς για να σπας ξηρους καρπους γενικά (κασιους, χουρμαδες κλπ:?
Σ ευχαριστούμε πολύ για τος υπέροχες συνταγές!!
Χρόνια πολλά και χίλια συγνώμη για την καθυστερημένη απάντησή μου. Το σχόλιο πήγε από λάθος στα spam και δεν το είδα άμεσα.
Για να αλέθω ξυρούς καρπούς πλέον χρησιμοποιού το “μούλτι” της kitchenaid που αν και μικρό κάνει (με λίγη παραπάνω προσπάθεια) την δουλειά του. Βέβαια πριν χρησιμοποιούσα τον επεξεργαστή τροφών από την κουζινομηχανή της Kenwood που δυστυχώς μου χάλασε και θέλει επισκεύη. Σε κάθε περίπτωση βοηθάει το blender/food processor να έχει σχετικά μεγάλο κάδο, η ισχύ να είναι πάνω από 1000 Watt και να λειτουργεί χωρίς να πατάμε το κουμπί συνεχώς όπως με τα μούλτι.
Φρέσκα cranberries βρήκα στο κατάστημα με βιολογικά Τέσσερεις Εποχές στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα, Αθηνα. Δεν φέρνει πάντα όμως. Εναλλακτικά μπορείς να βρεις και σε ειδικά μανάβηκα που έχουν όλων των εποχών φρούτα. Υπάρχει ένα επίσης στην Νίκης, ένα στο Κουκάκι στο τέλος της Δράκου, άλλο ένα στην πλατεία Κολωνακίου.. Επίσης στα καταστήματα με βιολογικά θα βρεις και φρέσκα κατεψυγμένα.
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Εύχομαι μια υπέροχη Πρωτοχρονιά !!! 🙂