Χριστουγεννιάτικος Κορμός
23 Δεκ
Ένα από τα ομορφότερα Χριστουγεννιάτικα γλυκά, σε μία συνταγή που αληθινά αξίζει τον κόπο. Τα υλικά είναι όλα ταιριαστά και το αποτέλεσμα ισορροπημένο, νόστιμο και πολύ αρωματικό. Φύγαμε;;;;;
Για το παντεσπάνι θα χρειαστούμε:
120 γρ πολτό μήλου
3 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
100 γρ αλεύρι ολικής
1 κουταλιά Baking Powder
50 ml νερό
2 κουταλάκια του γλυκού καλής ποιότητας κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού χαρουπόσκονη
2 κουταλιές μέλι
Για την μους θα χρειαστούμε:
250 γρ καλά βρασμένα, καθαρισμένα κάστανα
160 γρ πολτό μήλου
2 κουταλιές καλής ποιότητας κακάο
2 κουταλιές χαρουπόσκονη
6 κουταλιές μέλι
200 ml νερό
80 γρ βούτυρο κακάο
Επιπλέον: αποξηραμένα φρούτα του δάσους, κατά προτίμηση σμέουρα
Ξεκινάμε με τον πολτό μήλου. Για πάρουμε συνολικά 270 γρ, που χρειαζόμαστε, καθαρίζουμε 4 μήλα, το κομματιάζουμε και τα βράζουμε μαζί με λίγο νερό μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Στην συνέχεια, αφού κρυώσουν λίγο, τα πολτοποιούμε και τα μοιράζουμε στις ποσότητες που πρέπει.
Προχωράμε με το παντεσπάνι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπρίκι, πάνω σε χαμηλή φωτιά ομογενοποιούμε το μέλι, το νερό, το κακάο και το χαρούπι. Το αφήνουμε και αυτό στην άκρη ελαφρώς να κρυώσει. Τοποθετούμε στο μίξερ τον πολτό μήλου μαζί με τα αυγά και χτυπάμε στην μέγιστη ταχύτητα μέχρι το μείγμα να αφρατεύσει και να γεμίσει όλο τον κάδο. Μόλις συμβεί αυτό, σιγά-σιγά, σαν κλωστή ρίχνουμε το σιρόπι μας και συνεχίζουμε για πολύ λίγο το δυνατό χτύπημα. Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα μπολ ανάδευσης και απαλά με μία σπάτουλα (μαρίζ) ενώνουμε σταδιακά το αλεύρι, χωρίς να ξεφουσκώσει το μείγμα μας. Σε ένα ταψί, απλώνουμε μία λαδόκολλα και από πάνω ρίχνουμε το παντεσπάνι βοηθώντας το να πάρει ένα ορθογώνιο σχήμα. Δεν μας νοιάζει αν οι άκρες δεν είναι τέλειες γιατί θα κοπούν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 12 λεπτά ακριβώς. Αμέσως μόλις το βγάλουμε το καλύπτουμε με ένα νέο κομμάτι λαδόκολλας και το αναποδογυρίζουμε με προσοχή πάνω στο τραπέζι. Αφαιρούμε την αρχική λαδόκολλα και με την βοήθεια της καινούργιας, που πλέον βρίσκεται από κάτω, το διπλώνουμε ρολό. Το αφήνουμε να κρυώσει και να πάρει την νέα του μορφή.
Και πάμε στην μους. Βράζουμε καλά περίπου 300 και κάτι γρ κάστανα με σκοπό να προκύψουν 250 καθαρισμένα που χρειαζόμαστε. Τα τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφών μαζί με τον πολτό μήλου και και αλέθουμε δυνατά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο κακάο. Το βούτυρο κακάο το λιώνουμε σε μπεν μαρί και το προσθέτουμε προς το τέλος συνεχίζοντας όμως το χτύπημα μέχρι να προκύψει μία λεία και συνολικά καφέ στο χρώμα κρέμα. Θέλει λίγη επιμονή αλλά το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάζει σε γεύση και σε υφή.
Ανοίγουμε το παντεσπάνι, και απλώνουμε περίπου την μισή κρέμα. Τοποθετούμε και τα αποξηραμένα φρουτάκια, ψιλοκομμένα.
Διπλώνουμε το παντεσπάνι μαζί με την κρέμα, χωρίς φυσικά την λαδόκολλα, και το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να σφίξει. Το βγάζουμε και το καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Με ένα πιρούνι δημιουργούμε παράλληλες γραμμές, στολίζουμε με λίγα ακόμα φρουτάκια και αφαιρούμε δύο κομμάτια από την κάθε άκρη ώστε το γλυκό μας να έχει τέλεια όψη. Αυτό ήταν! Ψυγείο, υπομονή και μετά απόλαυση. Βγαίνουν περίπου 7 μερίδες. Καλοφάγωτο!!!
Και πριν σας ευχηθώ για τις γιορτές, να ευχαριστήσω θερμά την Κατερίνα που έφτιαξε το Easter Brownie (και ας είναι Χριστούγεννα, αφού αυτό λιμπίστηκε 😉 ) και στο σχόλιο της μας λέει πως έγινε πολύ νόστιμο αλλά και την Πηνελόπη που έφτιαξε το Χαρουπομπισκοτόσπιτο και παρουσιάζει όλη την όμορφη προσπάθεια της μέσα από μια γλυκιά ιστορία στο blog της.
Και κλείνοντας να σας ευχηθώ ολόψυχα να περάσετε υπέροχα τις μέρες των Χριστουγέννων !!!!!!
Εγώ δεν θα σας λείψω 🙂 Ανάμεσα στις γιορτές θα επιστρέψω με ένα φωτογραφικό θέμα, ενώ τις πρώτες μέρες του 2016 θα απολαύσουμε ένα νέο γλυκάκι! Φιλιά πολλά!
Υπέροχο το γλυκο σου Άρη! Γιορτινο και λαχταριστο! Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αγάπη και πολύ χαρά!
Ευχαριστώ Σωτηρία !!! Χρόνια πολλά! Καλές Γιορτές!!
Ο κορμός είναι από τα πιο κλασικά και όμορφα γλυκά των εορτών! Φαίνεται υπέροχος…Μου άρεσε και η φωτογραφία με το αλεύρι που πέφτει!
Γλυκά και χαρούμενα Χριστούγεννα Άρη!
Άσε Αγγελική, ούτε οι σημερινές φωτογραφίες μου αρέσουν πολύ .. και δεν έχω καταλάβει γιατί .. Νομίζω τα αποξηραμένα φρουτάκια λόγω της υφής δεν βγαίνουν όσο sharp θα ήθελα …
Ο κορμός βγήκε ωραίος στην γεύση!!!
Καλά Χριστούγεννα !!!!!!
Εκανες παλι ενα υπεροχο και κλασσικο γλυκο μεταμορφωμενο σε υγιεινη εκδοχη! Φανταστικο! Και πολυ ωραια η φωτογραφιση με τα ελατα!! Καλα Χριστουγεννα
Ευχαριστώ Χρυσαυγή! Καλά Χριστούγεννα!!!!!!
Υπέροχο, θρεπτικο, υγιεινο… Τι αλλο να ζητησει κανεις μεσα στις γιορτες;! Καλα Χριστούγεννα σου ευχομαι!
Καλά Χριστούγεννα Σταυρούλα! Ευχαριστώ!
Είναι εξαιρετικά εμφανίσιμο και τόσο υγιεινό που πραγματικά κάνει τη διαφορά!! Και συνδυάζει ένα από τα αγαπημένα μου φρούτα!! Σημειώνεται για άμεση δοκιμή!!! Καλά Χριστούγεννα Άρη !!! Εύχομαι να περάσεις όμορφες στιγμές με την οικογένειά σου!
Ευχαριστώ Πολύ Αθηνά! Πολλές ευχές και σε σένα για υπέροχες γιορτές!
WOw ποσο μα ποσο χριστουγεννιάτικος ο κορμος σου!
Ευχομαι το σημερινο τραπέζι να ηταν τοσο λαχταριστο και ευπαρουσιαστο οσο και οι φωτογραφίες σου, παραπάνω!
Merry Christmas!
beautyfollower.blogspot.gr
Ευχαριστώ πολύ!! Ήταν όμορφα γιατί ήταν οικογεννιακά!
Καλές γιορτές Άρη, με υγεία και χαρά πάνω από όλα!
Να περάσεις μαγικά και υπέροχα!
Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη, επίσης!!!
Τι όμορφος κορμος!!! Και πολύ ζωντανές και άκρως εορταστικές φωτογραφίες. Χρόνια Πολλα! (και πάλι)
Χρόνια Πολλά Τάνια !!! Ευχαριστώ πολύ!!
Πέρασα και εγώ να πω τις ευχές μου Άρη!
Χρόνια Πολλά, δημιουργικά, πολύχρωμα και χαμογελαστά!
Ο κορμός σου είναι τόσο φινετσάτος και εορταστικός! well done! 🙂
Χρόνια Πολλά Εύη!!! Σε ευχαριστώ πολύ!
Ευχές για μία υπέροχη Πρωτοχρονιά!!!
Υπέροχος κορμός και κυρίως με υγιεινά και νόστιμα υλικά!! Συμπατριώτισσα εγώ, μόλις ανακάλυψα την άκρως ενδιαφέρουσα σελίδα σου!!
Χρόνια πολλά!!
Ευχαριστώ Μαρί, καλώς ήρθες!
Χρόνια Πολλά !!!
Χμμμμ δύσκολο μου φαίνεται και ενώ λαχτάρησα τα υπέροχα υλικά που χρησιμοποίησες νομίζω πως δεν θα τα καταφέρω! Παρόλα αυτά για άλλη μια φορά σε συγχαίρω για την τέλεια συνταγή και εκτέλεση της! Καλές γιορτές Άρη, γλυκές και μελένιες πασπαλισμένες με ζάχαρη, υγεία και αγάπη!
Χριστίνα, οι δικές σου κατασκευές είναι πολύ πιο δύσκολες!
Χρόνια Πολλά με υγεία και χαρά!!!
Εντυπωσιακή και πολύ εναλλακτική η παραλλαγή του κορμού που έφτιαξες Άρη… με βάζεις σε πειρασμό αν και εγώ είμαι του κλασσικού μια και κανείς στο σπίτι δεν είναι οπαδός των εναλλακτικών παραλλαγών. Πρέπει να είναι νόστιμος αν κρίνω από τα υλικά του. Όσο για τις φωτό …είναι πολύ ωραίες!!
Χρόνια πολλά και καλή Πρωτοχρονιά!
Thanks Κική!
Μια δοκιμή ίσως τους πείσει 😉
Καλή Πρωτοχρονιά !!!!!
Πωπωπωπω κολάστηκα ! Τετοια ωρα, τετοιες εικονες-συνταγες!!!!!!!
Γεια στα χερια σας
Καλο μας ξημέρωμα!
Φιλια πολλά 🙂
χα χα χα !!! Χρόνια Πολλά Αριάδνη!!
Τέλειος ο κορμός!!! Σοκολάτα και φρούτα του δάσους αγαπημένος συνδυασμός. Τέλεια διπλωμένος και ο κορμός με ίση ποσότητα μους παντού. Για άλλη μια φορά μπράβο!
Ευχαριστώ Θεοδώρα !!
Τα μεγάλα μυαλά συναντιούνται! Τέλειο! Καλές γιορτές 🙂
Ακριβώς 😉 !
Ενδιαφέρουσα παραλλαγή χριστουγεννιάτικου κορμού!
Χρόνια πολλά!
Υγεία, αγάπη, ευτυχία, αισιοδοξία, όλα σε μεγάλες δόσεις!
Ζ.
Χρόνια Πολλά !!! Πολλές Ευχές και σε σένα Ζαμπία!
Ευχαριστώ πολύ!
Υπέροχη εκδοχή του Χριστουγενιάτικουκορμού! Ένα υγιεινό αριστούργημα! Συγχαρητήρια! Καλή χρονιά με υγεία και περισσότερη δημιουργία!
Ευχαριστώ Σοφία! Καλή Χρονιά και σε σένα !!!!!!
Να φανταστώ είναι γλυκόξινο ε; Πολύ δυναμωτικό και νόστιμο φαίνεται!
Η φωτογραφίες σκίζουν!!!
Ναι ελάχιστα, τα φρουτάκια για αυτό μπαίνουν για να δώσουν μία μικρή υπόξινη νότα και να αποκτήσει σπιρτάδα το γλυκό 😉 Το υπόλοιπο έχει σταθερή γεύση. Αν κάποιος δεν μπορεί να βρε φρούτα του δάσους, μπορεί να βάλει ξύσμα πορτοκαλιού. Όχι όμως και τα δυο μαζί.
Υπέροχος!!! και ωραία φωτογράφιση!!
Καλή Χρονιά Άρη!!
Αυτό με την ανάδευση για την ένωση των υλικών νομίζω δεν θα το καταφέρω ποτέ μου…κρίμα και φαίνεται τόσο λαχταριστό…Μωρέ λες να το προσπαθήσω;
Τον κορμό αυτόν τον φτιάχνω κάθε χρόνο από το 2016! Μου αρέσει πάρα πολύ και η απλότητά του και η νοστιμιά του δεν περιγράφονται! Και πάντα κερδίζει τις εντυπώσεις! Έτσι θα τον φτιάξω κ φέτος! Ευχαριστούμε πολύ
Αλήθεια??!!! Ωωωω ευχαριστώ πολύ!