Χριστουγεννιάτικα Γεμιστά Μπισκότα
12 Δεκ
Με άρωμα Ιταλίας! Σήμερα θα πεταχτούμε μέχρι την κοντινή μας Σικελία και θα εμπνευστούμε από τα μπισκότα buccellati. Πρόκειται για παραδοσιακά μπισκότα με γέμισή από αποξηραμένα σύκα που προσφέρονται ως κέρασμα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Μελετώντας τις συνταγές στο Internet, βρήκα πάμπολες παραλλαγές αλλά τελικά αποφάσισα πως η δική μας πρέπει να παραμείνει λιτή σε υλικά και πλούσια σε αρώματα. Επιπλέον, λέω να αλλάξουμε και λίγο το σχήμα τους, γιατί scusatemi αγαπητοί Italiani αλλά έτσι πως τα φτιάχνετε θυμίζουν περισσότερο “λουκανικοπιτάκια”… 🙂 🙂
Λοιπόν, θα χρειαστούμε
Για τη ζύμη:
300 – 350 γραμμάρια αλεύρι Ζέας Ολικής
100 ml ελαιόλαδο
100 ml χυμό πορτοκάλι
100 ml συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού ή αραιωμένο πετιμέζι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
Για τη γέμιση:
300 gr αποξηραμένα σύκα
150 ml χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
Ξεκινάμε με τη γέμιση. Ψιλοκόβουμε τα σύκα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τα αφήνουμε καμιά ώρα ώστε να τον απορροφήσουν. Κατόπιν μεταφέρουμε το μείγμα στον επεξεργαστή τροφών, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αλέθουμε καλά.
Προχωράμε με τη ζύμη. Σε ένα μπολ ανάδευσης ρίχνουμε τα υγρά και το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ομογενοποιούμε τα στερεά και τα προσθέτουμε. Πλάθουμε απαλά μέχρι η ζύμη να μη κολλάει στα χέρια μας (εικ 1). Στη συνέχεια την τυλίγουμε με μία μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο. την βγάζουμε και με ένα πλάστη την ανοίγουμε όσο μπορούμε περισσότερο (εικ 2). Δημιουργούμε με ένα μαχαίρι λωρίδες (εικ) πάνω στις οποίες τοποθετούμε σα γραμμή τη γέμιση (εικ 3). Ξεκινώντας από την άκρη της λωρίδας διπλώνουμε την ζύμη με σκοπό να καλυφθεί η γέμιση (εικ 4). Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από το μπαστουνάκι που σχηματίσαμε και το τυλίγουμε κυκλικά (εικ 5) Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να μας τελειώσει η ζύμη και η γέμιση (εικ 6). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 170 οC. Και αυτό ήταν, τα αφήνουμε να κρυώσουν και είμαστε έτοιμοι για τις γιορτές!
Πώς σας φαίνονται? Θα ευχηθείτε φέτος στα Ιταλικά?? Είναι απλό, κεράστε ένα buccellato και πείτε Buon Natale!
Στην αρχή τρόμαξα λίγο με τα υλικά αλλά μετά πρόσεξα ότι τα μπαχαρικά κάνουν την λίστα μεγάλη (..και την συνταγή πολύ ενδιαφέρουσα βεβαίως!!) 🙂
Μου αρέσουν τέτοιου είδους μπισκοτάκια! Ιδιαίτερα στην γεύση και πολύ αρωματικά!
Καλημέρα! Στα περισσότερα γλυκά προσπαθώ να μη μπλέκω πολλά υλικά μαζί, έτσι γίνονται πιο εύκολα στην παρασκευή και πιο αφομοιώσιμα από τον οργανισμό μας. Βέβαια στα αρώματα δεν έχω μέτρο 🙂 🙂
Πάντως έγιναν πεντανόστιμα και η γέμιση τα έκανε σχεδόν εθιστικά 🙂
Μέχρι εδω εχει φτάσει το άρωμα τους. Μου αρέσει πολυ κ η παρουσιαση
🙂 Πραγματικά, τα μπαχάρια είναι θησαυρός!!!
Θα φάω ένα αν μου προσφέρεις 😀
Αν και δεν έχω δοκιμάσει ποτέ με σύκα!!
Την άλλη μέρα φαγώθηκαν όλα μέσα σε λίγα λεπτά !!!! Μόλις τα ξαναφτιάξω θα σε ενημερώσω άμεσα 🙂 🙂
Kαι πάνω που θα σε ρωτούσα για μπισκοτάκια με πετιμέζι το οποίο μαραζώνει στο ράφι! Ήμουν σίγουρη οτι η πρόταση θα ήταν υπέροχη όπως και είναι και τα αρώματα μοναδικά! Τα μπισκοτάκια είναι το επόμενο γλυκάκι μας!Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
Τέλεια ! Περιμένω εντυπώσεις !!