Ρολά Κανέλας
5 Φεβ
Κανελο – σταφιδο – μηλο ψωμάκια! Με πολύ απλά υλικά για να παρασκευάζονται και να καταναλώνονται ακόμα πιο εύκολα!
Θα χρειαστούμε:
Για την γέμιση:
70 γρ σταφίδες
4 ξερά σύκα
200 ml νερό
3 μεσαία νόστιμα μήλα
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Για την ζύμη:
200 ml νερό (που προέκυψε από το μούλιασμα)
1 φακελάκι ξερή μαγιά
25 ml ελαιόλαδο
αλεύρι Ολικής από Δίκοκκο Σιτάρι (όσο πάρει)
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Σε ένα μπολ μουλιάζουμε τις σταφίδες και τα σύκα στα 200 ml νερού για 1-2 ώρες. Σουρώνουμε, κρατάμε το νερό στην άκρη για τη ζύμη, και τοποθετούμε τα μουλιασμένα φρούτα σε μία κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε λίγο νερό από την βρύση καθώς και τα μήλα αφού πρώτα τα καθαρίσουμε και τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια. Βράζουμε αρκετά μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά μας και το μείγμα να πιει όλα τα υγρά του. Αποσύρουμε από την φωτιά, περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία και πολτοποιούμε στο μούλτι.
Προχωράμε με την ζύμη. Παίρνουμε το νερό που περίσσεψε από το μούλιασμα και το συμπληρώνουμε με όσο χρειάζεται για να φτάσουμε στα 200 ml. Ο λόγος που χρησιμοποιούμε το ζουμί από τα ξερά φρούτα είναι για να γλυκάνουμε ελαφρά και τη ζύμη μας 😉
Αδειάζουμε στο νερό (να είναι χλιαρό) την μαγιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και την κανέλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι, ανατέυουμε και ελάχιστα περιμένουμε για να αντιδράσει η μαγιά. Στην συνέχεια, σταδιακά ενσωματώνουμε όσο αλεύρι απαιτείται για να προκύψει μία ζύμη που δεν θα κολλά στα χέρια μας. Πλάθουμε προσεκτικά ώστε να υπάρχει συνοχή και ομοιογένεια.
Σκεπάζουμε με μία πετσέτα το μπολ με τη ζύμη και το αφήνουμε για μια ώρα να φουσκώσει κοντά σε ένα θερμό σημείο του σπιτιού. Κατόπιν πασπαλίζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας με λίγο αλεύρι και με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σχηματίζοντας ένα τετράγωνο σχήμα. Αν δούμε πως κολλάει, πάλι με λίγο αλεύρι την δουλεύουμε τοπικά. Στην μισή επιφάνεια απλώνουμε την γέμιση και από πάνω ρίχνουμε ομοιόμορφα την κανέλα μας.
Διπλώνουμε τη ζύμη και με ένα μαχαίρι (ιδανικά αυτό που χρησιμοποιούμε για την πίτσα) κόβουμε λεπτές λωρίδες.
Με προσοχή (και λίγο αλεύρι στα δάκτυλά μας αν χρειάζεται) τυλίγουμε σε ρολά.
Τα μεταφέρουμε στο φούρνο και αρχικά θέτουμε θερμοκρασία στους 50 βαθμούς. Μετά από 10 λεπτά περίπου ανεβάζουμε στους 150 και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά περίπου. Και είναι έτοιμα!
Να στείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Φάρμα της Άβας και στην The Trinity Farm που μου έστειλαν το εξαιρετικό βιοδυναμικής καλλιέργειας αλεύρι Triticum Dicoccum Ολικής.
Ήταν χαρά μου να το δοκιμάσω!
Και τέλος να σας υπενθυμίζω πως την Δευτέρα ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για τις χειροποίητες προσκλήσεις – καρτούλες που δημιούργησα στο προηγούμενο θέμα. Για να τις κερδίσετε μπορείτε να αφήσετε απλά ένα σχόλιο κάτω από το post, αν δεν το έχετε ήδη κάνει.
Αυτά 🙂 Σας εύχομαι ένα υπέροχο σ/κ! Εγώ επιστρέφω σε μία εβδομάδα με ένα θέμα που θα περιλαμβάνει και συνταγή και κατασκευή και τυπογραφία 🙂
Υ.Γ. 1: Ούτε σήμερα είμαι ευχαριστημένος με τις φωτογραφίες. Δεν ξέρω … Μου φταίει η χρωματική παλέτα; Δεν ταιριάζει το θέμα με dark/moody photography; Είναι απλά η φαντασία μου που οργιάζει και πάντα δημιουργεί προσδοκίες μεγαλύτερες από αυτές που μπορώ τεχνικά να εκπληρώσω;
Υ.Γ. 2: Instagram έχετε;; Εγώ μόλις απέκτησα! Λέω να το χρησιμοποιήσω και για backstage / making-of photos …
Οι συνταγές σου με το υγρό από τα μουλιασμένα φρούτα πάντα μου αρέσουν. Είμαι σίγουρη ότι τα ρολάκια θα έχουν υπέροχη γεύση!
Οι φωτογραφίες σου είναι όμορφες αλλά ίσως συμφωνήσω για την χρωματική παλέτα. Αλλά και πάλι, τα χρώματα γράφουν ωραία!
Welcome to Instagram, ήταν καιρός πια!!
Καλό σαββατοκύριακο!
Χα χα χα! Μα μου το λέγατε! Και εσύ, και η Τάνια και η Χρυσαυγή! “Γιατί δεν σε βρίσκουμε στο Instagram;;;” Λέω δεν πάει άλλο! Πρέπει να το ξεκινήσω και αυτό 🙂
Ναι, θα τις ήθελα λίγο καλύτερες τις φωτό, θα βάλω τα δυνατά μου στις επόμενες!
Υποκλίνομαι για τις συνταγές σου και σου λέω πολλά συγχαρητήρια μέσα από τη καρδιά μου!!!! Θα ήθελα πολύ να φιλοξενήσω κάποιες στο μαμαδίστικο blog μου! ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ!!!
Ευχαριστώ πολύ Βαρβάρα! Φυσικά, μπορείς να αναδημοσιεύσεις όποια θέλεις στο blog σου!
Εγώ σ’ευχαριστώ μέσα από τη καρδιά μου!
Φαίνονται φανταστικά! Νομίζω είναι πολύ ωραία εναλλακτική και σίγουρα πιο νόστιμη από του εμπορίου. Αναρρωτιέμαι αν είναι αρκετά γλυκιά η ζύμη με το νερό από τα μουλιασμένα φρούτα ή αν εγώ -που μου αρέσουν τα γλυκά- πρέπει να προσθέσω και λίγο πετιμεζάκι. Ποια είναι η γνώμη σου;
Γεια σου Βίκυ! Η ζύμη δεν είναι γλυκιά, αλλά επειδή εναλλάσσεται με την γέμιση δεν γίνεται αντιληπτή 😉
Βέβαια, αν τα θέλεις λίγο πιο γλυκά, το πετιμεζάκι είναι άψογη λύση 🙂
Μ’αρέσει τόσο μα τόσο πολύ ο συνδυασμός που εχετε επιλεξει….και αναφέρομαι στο συνταγη-φωτογραφία-τυπογραφία-καλλιτεχνία-vegan!!! Πραγματικά συγχαρητήρια!!! Όσο για τα ρολά,ανυπομωνώ να τα δημιουργήσω…
Ευχαριστώ πολύ Alex!!!!
Διαφορετική και πρωτότυπη η εκδοχή των ρολών κανέλας που μας προτείνεις, τα οποία τυχαίνει να λατρεύω! Πολύ ταιριαστός ο συνδυασμός σταφίδας, σύκου και μήλου στη γέμιση!
Μάλλον θα συμφωνήσω μαζί σου για τις φωτογραφίες. Είναι, όμως, εξαιρετικά δύσκολο να διατηρείς την ποιότητα των φωτογραφιών στο ίδιο επίπεδο σε κάθε ανάρτηση. Άλλοτε φταίει το ίδιο το θέμα, άλλοτε η επιλογή των props, άλλοτε τυχαίνει να σου λείπει η διάθεση ή η έμπνευση… Το να είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου, σε βοηθάει να γίνεσαι καλύτερος! Συνέχισε την καλή δουλειά, Άρη!
Έχεις δίκιο, το συνειδητοποιώ και εγώ! Κάποιες φορές είναι εύκολο και κάποιες όχι. Θέλω δουλειά όμως ακόμα για να μπορώ να διαχειριστώ διαφορετικά concepts αποτελεσματικά.
Είσαι άδικος με τις φωτός σου απλά ίσως θέλανε λίγο παραπάνω φως.
instagram ok!!!
Ίσως ναι σε ορισμένα σημεία. Δεν βοηθούσε και το ίδιο το θέμα.
Άρη, οι φωτογραφίες σου μου αρέσουν πολύ 🙂
Δεν ξέρω, ίσως επειδή και λόγω καιρού η διάθεση μου είναι κάπως μελαγχολική, μου φαίνονται πολύ ταιριαστές και ατμοσφαιρικές!
Η συνταγή σου πολύ εναλλακτική και διαφορετική σε σχέση με αυτές που έχω συνηθίσει για τα συγκεκριμένα ρολάκια!
Καλό βράδυ!
Ευχαριστώ Ερμιόνη! Ναι είναι διαφορετική, αλλά πολύ πολύ νόστιμη!!!
(Για να είμαι ειλικρινής δεν θυμάμαι την γεύση έχουν αυτά του εμπορίου … 🙂 )
Ωχ έκανες και ρολάκια; Τα ρολάκια σου που λες με καλούνε να τα φτιάξω, να δω να συγκρίνω, να προβληματιστώ ακόμα περισσότερο περί επιλογής υλικών, αυτά που συνηθίζαμε να χρησιμοποιούμε, αυτά που μπορούμε να αλλάξουμε…
Υ.Γ. Στις φωτογραφίες σου βλέπω ωραία σύνθεση, καλό φωτισμό, ποικιλία στη “θεματολογία” (γλυκό+props) του κάθε ποστ, ενδιαφέροντα props σε ταιριαστή χρωματική παλέτα μεταξύ τους (τυρκουάζ+μπεζ – πλακάκια+αεροπλάνο), ε μα τι άλλο; 🙂
Να τα φτιάξεις Κατερίνα!!! 🙂
Δίκιο έχεις, αλλά νομίζω πως όλη θεματολογία θα ταίριαζε μάλλον σε bright στυλ .. και όχι σε dark moody. Αλλά και πάλι, δεν λέω ότι είναι χάλια, απλά δεν όπως θα τις ήθελα.
Μα τι ωραία λιχουδια ή σημερινή σου Άρη! Κι εμένα με καλούν να τα φτιαξω άμεσα! Και μπορεί να μην έχω κάνει σχετικες αναρτήσεις (λόγω έλλειψης χρόνου) αλλά να ξέρεις ότι έχω δοκιμάσει κάμποσες συνταγές σου! Όσο για τις φωτό θα συμφωνησω με την Νάνα & kouzinitsa παραπάνω! Σε κάθε περίπτωση πάντως την τέχνη της φωτογραφίας την κατέχεις και με το παραπάνω! Τα φιλια μου!
Ευχαριστώ Σωτηρία! Και βέβαια σε καλούν να τα φτιάξεις 🙂
Καλημέρα Άρη, εντάξει με έπεισες θα τα δοκιμάσω γιατί θέλω επιτέλους να ξεκινήσουμε διατροφή και ψάχνω συνταγές χωρίς ζάχαρη!! Τα ρολλάκια θέλω να τα φτιάω εδώ και πολύ καιρό!! Αχ αυτές οι φωτογραφίες και εγώ πάντα μαράζι το έχω ότι δεν είναι καλή και αυτή είναι θολή και αυτή σκοτεινή κλπ κλπ!! Στο συγκεκριμένο μου άρεσαν πολύ ειδικά η προτέλευταία…στις δύο πρώτες θα μπορούσε η σκιά να ξεκινάει λίγο πιο πίσω…με πιάνεις; στην πρώτη και στη δεύτερη!! Όλα τα άλλα μου άρεσαν πολύ!! Πάω να ακολουθηθούμε στο insta !! Welcome to instagram το έχω κατεβάσει από την αρχή της εφαρμογής και μου αρέσει πολύ !!!
Α επίσης να πω ότι οι εξειδικευμένοι φακοί, τολάχιστον εμένα με δυσκόλεψαν αρκετά… αν βρεις κανένα καλό και οικονομικό σεμινάριο φωτογραφίας, count me in 😉
Δεν το έχω ψάξει καθόλου για μαθήματα … Πολύ καλό θα ήταν, αλλά δεν έχω χρόνο ούτε για αστείο… Ευτυχώς έχουν άπειρη πληροφορία μέσα από το web..
Και εμένα με δυσκολεύουν οι φακοί και όλα γύρω από την φωτογραφία – πονοκέφαλος θα έλεγα 🙂
επιτέλους το instagram!!! yeah!! 🙂
υπέροχα τα ρολάκια σου! μου αρέσει πολύ που κάθε φορά μας εκπλήσεις με το πόσο “εύκολα” μπορούμε να φτιάξουμε υγιεινές κάποιες λιχουδιές που αρέσουν σε όλους!
όσο για τις φωτογραφίες, μου φτάνει που έβαλες αεροπλάνο! 🙂
όλα τέλεια Άρη!
Ναι Εύη, αυτός είναι ο στόχος να δημιουργώ από απλές πρώτες ύλες!
Αν ειναι απο τα χερακια σου θα δοκιμασω τουτα τα ρολλάκια! Οι εικονες σου ειναι υπέροχες! Και ασφαλώς εχουμε instagram τρεχω να σε ακολουθησω (ariast27)
Καλό μας ξημέρωμα!
Σε φιλώ γλυκά 🙂
Ευχαριστώ πολύ Αριάδνη! Ωραία θα σε ακολουθήσω! Ακόμα δεν το έχω πάρει ζεστά με το instagram αλλά σιγά σιγά θα μπω δυναμικά 🙂
Είναι από τις πιο αγαπημένες μας οικογενειακές λιχουδιές τα ρολά κανέλας (με διάφορες παραλλαγές τα έχω κάνει κι’ εγώ) Άρη μου, αλλά εδώ εσύ (όπως πάντα …) κατάφερες να τους δώσεις άλλη διάσταση, και ομολογώ πως με προκαλεί να την δοκιμάσω για να δω, αν θα πείσω τα παλικάρια να γευτούν και την δική σου εκδοχή.
Καλό βράδυ σου εύχομαι και δύναμη πάντα!
Ευχαριστώ Πηνελόπη! Νομίζω ναι σηκώνουν πολλές παραλλαγές. Υπάρχει και η εκδοχή με κάρδαμο, που πρέπει έχει ενδιαφέρον!
Κάνε μια δοκιμή, μήπως του πείσεις! Δεν μπορεί, με κάτι θα τους καταφέρουμε 🙂
Απίθανα δείχνουν τα ρολάκια Άρη, χρησιμοποίησες πολύ ωραία υλικά! Καλημέρα και καλή εβδομάδα 🙂
Ευχαριστώ Χαρά!!!!!!
Πολύ εύκολα τα ρολάκια σου ακόμη και για μένα την αδαή! Όσο για τις φωτογραφίες τι να πω… μάλλον έχεις ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχυ μόνο σου και επέτρεψε μου να σου πω πως δεν πάει άλλο … που θα το πας; χαχαχχα!
Έχω δρόμο μπροστά μου 🙂 Ευχαριστώ Χριστίνα, για όλα!
Μ αρεσουν πολύ αυτα τα ρολάκια!
Τι ωραιο το αεροπλανακι!!!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Αυτό το αεροπλανάκι το έχω πάρει από το ωραιότερο μαγαζί που έχω δει ποτέ μου. Λέγεται “A vida Portoguesa” και βρίσκεται στην Λισσαβόνα!
Ποο πολύ ωραία! Λατρευω τα cinammon rolls και αυτην την συνταγή πρέπει να την δοκιμάσω οπωσδήποτε! Οι φωτογραφίες είναι ωραίες, έχουν μία δόση μυστηρίου…. χαχα 🙂 Και το αεροπλανάκι ταιριάζει. Ξεχωρίσω την 4η φωτογραφία σαν εστίαση φως και σύνθεση 🙂
Ναι, ήθελα να έχουν λίγο “μυστήριο”. Μήπως το παράκανα;;;; 🙂
wow! Ποτέ δεν είχα φανταστεί τα cinnamon rolls σε τόσο υγιεινή εκδοχή! Πολύ ωραία!
Τώρα σχετικά με τις φωτογραφίες μην είσαι τόσο αυστηρός βρε Άρη! Δεν είναι εύκολο να φωτογραφίζουμε σε moody στυλ. Μια χαρά είναι οι photos, απλά πιστεύω ότι τους λείπει λίγο ένταση.
Επίσης έχω την αίσθηση ότι φωτογραφίζεις με απ’ ευθείας φως ε? Δηλαδή δεν υπάρχει κάποια κουρτίνα που να παίζει τον ρόλο του diffuser (αν μιλάμε για φως από παράθυρο πχ). Έχω αυτή την εντύπωση γιατί πχ στην πρώτη φωτο, μου φαίνεται λίγο “σκληρό” το φως, όπως και οι σκιές που δημιουργεί.
Όλες οι φοβερές super dark photos φαγητού που βλέπουμε και θαυμάζουμε έχουν (προφανώς) υποστεί post editing. Και στο συγκεκριμένο στυλ είναι καλό να τραβάς ελαφρώς underexposed φωτογραφίες αρχικά και μετά να επιλέγεις συγκεκριμένες περιοχές (συνήθως εκεί που είναι το φαγητό και θέλεις να εστιάσεις) στις οποίες αυξάνεις λίγο το exposure ή το brightness (στο photoshop με layers ή για πιο εύκολα στο Lightroom με το adjustment brush). Αν φωτογραφίζεις σε raw, δεν χάνεις καθόλου από ποιότητα.
Τέλος λίγο vignette πάντα αναδεικνύει τις dark φωτογραφίες, αλλά αυτό νομίζω το κάνεις ούτως ή άλλως!
Sorry για το τεράσιο comment και τα μισο-αγγλικο-ελληνικά! 🙂
Σε υπέρ ευχαριστώ Εύη! Ξέρεις πόσο εκτιμώ και θαυμάζω τις ικανότητές σου στην φωτογραφία!!!!
Η αλήθεια είναι πως τα κάνω όλα αυτά! Και λευκά πανιά χρησιμοποιώ ως diffusers και μαύρα χαρτόνια ως blockers και φωτογραφίζω σε raw format, και φωτομέτρηση στο ανοιχτό χρώμα του θέματος ώστε να έχω μερικό underexposure …
Βέβαια προσπαθώ να πετύχω dark / moody περισσότερο μέσω του setup/composition και λιγότερο στο lightroom ώστε το τελικό αποτέλεσμα να δείχνει φυσικό.
Πάντως έχεις δίκιο πως τους λείπει ένταση. Αυτό είναι! Και οφείλεται πως το γλυκό και τα props δεν δημιουργούν τις σωστές αντιθέσεις με το γενικότερο dark σκηνικό. Άρα θα ήθελε τελικά πιο φωτεινή προσέγγιση ώστε τα χρώματα να προκαλέσουν το ενδιαφέρον.
Δεν ξερω τι λες εσύ, οι φωτογραφίες σου είναι το ίδιο υπέροχες με τα ρολλακια σου. Ισως όταν το φαγητό είναι σκούρο, να δοκιμάζεις και εναλλακτική με πιο φωτεινό φοντο?
Με γεια και το ινστα, ειμαι σιγουρη οτι αν του δωσεις μια ευκαιρια θα το λατρεψεις πιο πολυ από τα άλλα σοσιαλ μεντια (δεν εχει πολυ κουτσομπολιο και drama και είναι οτι πρέπει για τους λατρεις τις φωτογραφίες, που σε εχω κοψει να είσαι)
Έχεις δίκιο Τάνια, το έλεγα και στην Εύη παραπάνω. Το γλυκό δεν ήταν ιδανικό για σκούρο φόντο. Δεν είναι άσχημο, το αντιλαμβάνομαι, απλά θα μπορούσε να γίνει καλύτερο.
Ναι, νομίζω το instagram έχει και ενδιαφέρον και δύναμη! Για να δούμε…
Να και η υγειηνή πλευρά της συνταγής!Υπέροχη!!
Ωραιες φωτογραφιες και ωραία προταση για ρολακια! Θα επιχειρήσω να τα φτιαξω 🙂
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν σου άρεσαν οι φωτό σου Άρη… εγώ τις βρίσκω καταπληκτικές και πανέμορφες!!! Αλλά και τα ρολά κανέλας… είναι ακαταμάχητα!!!
Τι ωραίο πλακάκι είναι αυτό; Τρως τα ρολάκια και πετάς ε; Δεν έχεις άδικο, σούπερ θρεπτικά! Αντί για μήλο θα δοκίμαζα αχλαδάκι που έχει πιο ήπια γεύση.
Αγαπητέ Αρη,Ευχαριστούμε θερμά που ανέδειξες με τόσο γλυκό τρόπο το βιοδυναμικό αλεύρι μας. Καλή συνέχεια!
Και εγώ ευχαριστώ! Το προϊόν σας μου αρέσει από κάθε άποψη! Μου αρέσει που προκύπτει από βιοδυναμική καλλιέργεια, το ότι είναι αλεσμένο σε πετρόμηλο, η υφή και η γεύση στο τελικό παρασκεύασμα, και τέλος η αισθητική της συσκευασίας!!!
Καθώς ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε το κτήμα μας στο κοινό, αν δεν έχεις αντίρρηση, θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε τα ρολάκια σου στα κεράσματά μας.
Το ρωτάτε ;;;; 🙂 Τιμή μου !!!!
Συνήθως τα φτιάχνω με άσπρο αλεύρι όμως θα κάνω και μία δοκιμή με το δικό σου τρόπο γιατί είναι υγιεινός και γιατί τρελαίνομαι για το μήλο μέσα στα γλυκά!! Πάντως οφείλω να ομολογήσω πως με έχεις καλύψει με το θέμα νηστίσιμο γλυκό μέσα στη Σαρακοστή!! χαχαχα
Με τις φωτογραφίες γίνεσαι άδικος.. Πολύ ωραία η χρωματική παλέτα και το concept της φωτογράφισης. Ξεχωρίζει το πλακάκι και μία τσάντα που μοιάζει με παλιά σάκα κάπου στο background! Τουλάχιστον εμένα εκεί πήγε το μυαλό μου με το μπλε βιβλίο… Φιλιά!