Βασιλόπιτα Εσπεριδοειδή & Κάρδαμο
30 Δεκ
Για να μας βρει καρδαμωμένους !!! Πιστοί στην υπόσχεσή μας το σημερινό post περιλαμβάνει μία βασιλόπιτα με όλο το άρωμα της εποχής. Περγαμόντο, νεράντζι, πορτοκάλι και μανταρίνι θα γίνουν γλυκό του κουταλιού και παρέα με το κάρδαμο θα μας χαρίσουν μια πρωτότυπη γεύση !
Και όταν λέμε γλυκό του κουταλιού, μη πάει ο νου σας στους τόνους ζάχαρης που απαιτεί η γνωστή συνταγή. Εμείς θα γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και θα φτιάξουμε ένα ρετσέλι, δηλαδή ένα γλυκό του κουταλιού με πετιμέζι, όπως το έφτιαχναν τα πολύ πολύ παλιά χρόνια! Πάμε;
Προμηθευόμαστε τα εσπεριδοειδή της αρεσκείας μας. Εγώ χρησιμοποίησα ένα περγαμόντο, ένα νεράντζι, δύο μανταρίνια και δύο πορτοκάλια. Εάν δεν μας αρέσει καθόλου η πικρή γεύση, το περγαμόντο και το νεράντζι καλό είναι τα αποφύγουμε. Θα στερηθούμε όμως το απίθανο άρωμά τους. Με ένα λεπτό τρίφτη, ξύνουμε γύρω γύρω το κάθε μας φρούτο, προκειμένου να ανοίξουν οι πόροι.
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις φλούδες σε μικρά κομμάτια, τα οποία τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό ώστε να τα καλύπτει. Βράζουμε καλά για ένα 10 λεπτο. Κατόπιν αδειάζουμε το νερό και προσθέτουμε νέο και ξανά βράζουμε για άλλα 10 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία (ξεπίκρισμα) για άλλες 4 φορές.
Στραγγίζουμε καλά τις φλούδες και τις ρίχνουμε πάλι στη κατσαρόλα. Αυτή τη φορά προσθέτουμε: πετιμέζι ίσα να τις καλύψει, λίγο νερό (περίπου 100 ml) και μία κουταλιά μέλι. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το σιρόπι να δέσει. Αν χρειαστεί το τσεκάρουμε σε ένα παγωμένο πιατάκι. Μόλις κρυώσει, το μεταφέρουμε σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι και το φυλάμε ιδανικά στο ψυγείο.
Προχωράμε με τη βασιλόπιτα. Θα χρειαστούμε τα εξής:
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
220 γρ τριμμένο καρότο
300 γρ αλεύρι ολικής Ζέας
1,5 κουταλιά από το γλυκό κουταλιού
1 κουταλιά baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1,5 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
100 ml ελαιόλαδο
350 ml πετιμέζι
Τσέρκι διαμέτρου 16 εκ και ύψους τουλάχιστον 5 εκ
Αρχικά ψιλοκόβουμε το καρότο στον επεξεργαστή τροφών. Ενώνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα και το γαρύφαλλο και θρυμματίζουμε στο γουδί τα σποράκια από το κάρδαμο απομακρύνοντας τα περιβλήματά τους. Ψιλοκόβουμε το γλυκό του κουταλιού σε μικρά κομμάτια και συγκεντρώνουμε όλα τα στερεά μας σε ένα σημείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 οC. Κτυπάμε στο μίξερ τα αυγά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέυσουν, ενώ παράλληλα σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το λάδι με το πετιμέζι.
Σιγά σιγά στα κλωστή ρίχνουμε στο μίξερ το μείγμα με το λάδι και το πετιμέζι και αμέσως μετά μεταφέρουμε σε ένα μπολ ανάδευσης. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και τα μπαχαρικά και διπλώνουμε απαλά με μία σπάτουλα. Ρίχνουμε το κάρδαμο, το γλυκό του κουταλιού και το καρότο και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ανακάτεμα μέχρι να βεβαιωθούμε πως το μείγμα έχει ομογενοποιηθεί.
Σε ένα ταψί απλώνουμε μία λαδόκολλα και τοποθετούμε το τσέρκι μας. Εσωτερικά του εφαρμόζουμε μία λωρίδα λαδόκολλα. Αδειάζουμε το μπολ με το μείγμα στο τσέρκι και πριν το μεταφέρουμε στο φούρνο, τυλίγουμε με λαδόκολλα ένα νόμισμα, το λαδώνουμε, το αλευρώνουμε και το πιέζουμε απαλά μέσα στη βασιλόπιτα. Ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερο τσέρκι, θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε προσεκτικά.
Έτοιμη 🙂 !
Επιπλέον ιδέα: Αν θέλετε μπορείτε να την καλύψετε με το σοκολατένιο γλάσο που φτιάξαμε στην τούρτα κάστανο. Της πάει πολύ !!
Πως κ πως την περίμενα τη βασιλόπιτα σου. Το σκ έφτιαξα μαρμελάδα πορτοκάλι με παρόμοιο τρόπο κ λέω να τη χρησιμοποιήσω στη βασιλόπιτα. Νομιζω οτι η συνταγη σου θα ειναι τόσο νόστιμη που θα βαπτιστεί κέικ κ θα γίνεται συχνά στο σπίτι μου. Χιχιχιχιχι
Καλημέρα !! Ναι ναι, μια χαρά θα είναι και με την μαρμελάδα πορτοκάλι !!! Επίσης, όπως λέω και στο τέλος, της ταιριάζει πολύ και η σοκολατένια επικάλυψη. 🙂 🙂
Ποσα αρώματα… και του χρόνου!
Εύχομαι μια υπέροχη & γλυκιά χρονιά 🙂
Ευχαριστώ !! Επίσης , επίσης !! Χωρίς αρώματα πώς να ζήσουμε ?? 🙂 🙂
Τον όρο ρετσέλι πρώτη φορά τον ακούω! Χμμ μας μαθαίνεις πράγματα εδώ μέσα! 🙂
Πρέπει να ναι απίστευτα αρωματική η βασιλόπιτα σου!
Εύχομαι να κερδίσεις και το φλουρί! hehe
Καλή Χρονιά!
Ναι, ναι αν το googlάρεις θα δεις πως τα πιο συνηθισμένα ρετσέλια ήταν με κυδώνι, κολοκύθα και φλούδα καρπουζιού..Αλλά και με άλλα φρουτάκια γίνεται, στα επόμενα post θα φτιάξουμε αρκετά γλυκά του κουταλιού π.χ αγριόσυκο, κεράσι, βύσσινο κ.α….
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!! Καλή Χρονιά με Υγεία και Ευτυχία !!!
Πολύ αρωματική και ενδιαφέρουσα αγαπητέ Άρη!Τόσο διαφορετική! Πήγε για pin απευθείας!!Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά…
Ευχαριστώ ευχαριστώ !!! Καλή Χρονιά !!! Με Υγεία και Ευτυχία !!! Και νέες συνταγές 🙂 🙂
Πολύ ωραία φαίνεται και αρωματική!
Καλη χρονια 🙂
Αριάδνη Ευχαριστώ !!! Καλή Χρονιά !!
μα καλά πως μου ξέφυγε αυτή η ανάρτηση???????
πολύ θέλω να δοκιμάσω τον συνδυασμό των εσπεριδοειδών και του καρότου μαζί σε κέικ!!
νομίζω πως θα το φτιάξω ακόμη κι αν δεν του βάλω φλουρί!!! 😉
🙂 🙂 🙂 Ναι ναι, και εγώ λέω να το παρουσιάσω ξανά σαν κέικ.. θα δεις, θα δεις σύντομα … 🙂