Σοκολατένιες Μπάρες με Καρύδα !!!
5 Φεβ
Πώς πάνε τα κέφια ;;; 🙂 Εγώ μια χαρά! Λίγο – πολύ όπως τα ξέρετε 🙂
Όλο τον Ιανουάριο τον αφιέρωσα στο projectάκι εσπαντρίγιες! Πάρα πολύ ράβε – ξήλωνε 🙁 Με πολλή δυσκολία κατάφερα να καταλήξω στο πατρόν για δύο μόλις νούμερα: το 43 & το 41. Αλλά και πάλι και σε αυτά ακόμα έχω στο μυαλό μου μικρό μεταβολές – βελτιώσεις.
Παλιότερα όταν τις έφτιαχνα για τον εαυτό μου όλα μου ήταν πιο απλά. Tώρα όμως που θέλω πραγματικά να μάθω την τέχνη και τα μυστικά της όλα ξαφνικά έγιναν πολύπλοκα. Με υπομονή βέβαια και πολλή επιμονή θα το προσπαθήσω και άλλο και ξανά και άλλο μέχρι να το κατακτήσω! Δεν θα μου ξεφύγει!
Στόχος είναι, κάπου τον Μάιο, να έχω έτοιμα τα πρώτα ζευγάρια, σε πολύ πολύ λίγα και πολύ πολύ συγκεκριμένα μόνο νούμερα. Χωρίς βιασύνη, με προσεκτικά και μελετημένα βήματα 😉 Άλλωστε σε μία δουλειά αγάπης καθετί θέλει τον χρόνο του για να ωριμάσει 🙂
Όσο για το σημερινό γλυκάκι είναι το γνωστό bounty, στην νεανικόποιημένη εκδοχή του. Πολύ εύκολο! Ειδικά εάν κάποιος έχει εμπειρία στην χειροποίητη σοκολάτα τότε δεν θα δυσκολευτεί καθόλου. Αν μάλιστα αγαπάει την γεύση της καρύδας, τότε θα ενθουσιαστεί με το αποτέλεσμα καθώς και με την ευκολία να παρασκευάσει κάτι θρεπτικό και πολύ νόστιμο 😉
Υλικά:
150 γρ τριμμένη αποξηραμένη καρύδα
2,5 κουταλιές μέλι
1 δόση χειροποίητη σοκολάτα (χωρίς τα αμύγδαλα)
1 μικρό τετράγωνο τσέρκι διαστάσεων 12 x 12 εκ.
Ρίχνουμε στο κάδο του μούλτι την καρύδα και το μέλι και δουλεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να μείγμα να αρχίσει να ενώνεται. Αδειάζουμε στο τσέρκι (το οποίο έχουμε τοποθετήσει πάνω σε ένα μικρό επίπεδο ταψάκι) και πατάμε καλά με ένα πιρούνι για να απλωθεί η «ζύμη» ομοιόμορφα.
Αφαιρούμε το τσέρκι και με ένα μαχαίρι κόβουμε (χαράσσουμε) σε ορθογώνιες μπάρες. Μεταφέρουμε το ταψάκι με τις μπάρες στην κατάψυξη περίπου για μία – δυο ώρες τουλάχιστον ώστε να παγώσουν καλά.
Προχωράμε με την παρασκευή της σοκολάτας ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του σχετικού post. Μόλις ολοκληρώσουμε την «ένωση» των υλικών και όσο η σοκολάτα είναι λιωμένη και ζεστή, με την βοήθεια ενός πιρουνιού, ρίχνουμε μέσα στο μπολ μία μία τις παγωμένες μπάρες καρύδας. Με το πιρούνι γυρνάμε την μπάρα ώστε να καλυφθεί και από όλες τις πλευρές και στην συνέχεια την αφαιρούμε από την λιωμένη σοκολάτα και την ακουμπάμε σε μία λαδόκολα ή μεταλική σχάρα. Ολοκληρώνουμε αυτή την διαδικασία για όλες τις μπάρες που έχουμε.
Κατά προτίμηση φυλάσσουμε τις μπάρες στο ψυγείο, ειδικά τους θερμούς μήνες.
Λίγες Παρατηρήσεις:
Για ευκολία μπορούμε να δώσουμε σφαιρικό σχήμα δημιουργώντας με το μείγμα της καρύδας μπαλίτσες, τις οποίες μετά τις βουτάμε στην λιωμένη σοκολάτα
ή εναλλακτικά να κόψουμε τις μπάρες αφού παγώσει το μείγμα. Είναι ομως πιο δύσκολο και θέλει προσοχή μη μας φύγει το μαχαίρι.
Δεν αλέθουμε υπερβολικά πολύ την καρύδα με το μέλι στο μούλτι γιατί θα αρχίσει η καρύδα να βγάζει τα έλαια της και μετά δεν θα είναι εύκολο να την πλάσουμε σε μπάρες. Αν συμβεί αυτό, αφήνουμε το μείγμα λίγη ώρα στο ψυγείο να σφίξει και μετά το απλώνουμε στο τσέρκι ή το κάνουμε μπαλίτσες 😉
Καλό είναι οι μπάρες μας να είναι λεπτές, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα κυριαρχεί πολύ περισσότερο η καρύδα σε σχέση με την σοκολάτα. Εκτός εάν αυτό προτιμάμε. Είναι θέμα γούστου!
Τέλος, σε άλλες συνταγές είδα ότι στην καρύδα κάποιοι προσθέτουν ελάχιστο αλάτι καθώς και βανίλια. Δεν το έκανα γιατί θεωρώ πως η καρύδα έχει δυνατή γεύση και δεν χρειάζεται ενίσχυση. Το μόνο που δοκίμασα στην πρώτη μου εκτέλεση, ήταν να προσθέσω στο μείγμα μια κουταλιά λιωμένο βούτυρο κακάο, αλλά και αυτό δεν νομίζω πως ήταν τελικά απαραίτητο.
Επιπλέον να σας πληροφορήσω πως τα σημαιάκια του Νεανικόν είναι και πάλι διαθέσιμα σε οποίο χρώμα θέλετε ή σε πολύχρωμη έκδοση μέσω jamjar. Πρέπει να πω 🙂 πως είναι πολύ πιο ανθεκτικά και στιβαρά σε σχέση με ό,τι κυκλοφορεί και δίνουν χαρά σε οποιο χώρο προστεθούν!
Αυτά! Σας αφήνω! Τα ξαναλέμε σύντομα!
Καλημέρα, Άρη! Λατρεύω τη γεύση των σοκολατών bounty από τα χρόνια που έδινα Πανελλήνιες και τις τσάκιζα στα διαλείμματα του φροντιστηρίου, αν και τα τελευταία χρόνια προτιμώ τη σπιτική εκδοχή τους! Παλιότερα είχα κάνει κάτι παρόμοιο, όμως θα δοκιμάσω και τον τρόπο που προτείνεις, αφού είναι τόσο απλό τελικά!Καλή και δημιουργική συνέχεια!
Γεια σου Μαρία! Εγώ δεν τις πολυ έτρωγα μικρός, νομίζω προτιμούσα μία άλλη μπάρα, μάλλον χειρότερη :-), που είχε μέσα καραμέλα! Τελικά όμως μου αρέσει αρκετά η γεύση της καρύδας και θα την αξιοποιήσω ξανά 😉
Κατάλαβα ποιες σοκολατο-μπάρες εννοείς! Και εκείνες με την καραμέλα και το μπισκότο έτρωγα, όπως και τις άλλες με καραμέλα και φυστίκια, αλλά τις θεωρούσα πιο “αμαρτωλές” λόγω της καραμέλας, οπότε προτιμούσα περισσότερο αυτές με την καρύδα! Τι μου θύμισες, χαχαχα! 🙂
Μμμμ, Μαρία πρέπει να ασχοληθώ και με τις μπάρες που αναφέρεις. Ειδικά αυτές με το φιστίκι + καραμέλα από χορμάδες 🙂 😉
Η εκδοχή σε στρογγυλά μικρά σοκολατάκια καρύδας…πολύ με ξεσηκώνει αγαπητέ Άρη.
Όσο για τις εσπαντρίγιες σου, δείχνουν πραγματικά πολύ όμορφες και μου αρέσει ιδιαίτερα το “πετρόλ” χρώμα που διακρίνω στις φωτογραφίες με τα έτοιμα κομμάτια.
Μπράβο, για μια ακόμη φορά!
Ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη! Το χρώμα πάει πιο πολύ προς το πράσινο – λαδί. Είναι πολύ ωραίο και βολικό χρώμα και ταιριάζει υπέροχα με ένα μπλε τζιν παντελόνι ή με ένα εκρού 😉 🙂
Τι έφτιαξες πάλι ωρέ και μας τρέχουν τα σάλια; Ωχ Παναία μου. Μιαμ
🙂
Φίλε μου, κατα τύχη έπεσα στη σελίδα σου. Απλά μοναδικός. Άνοιξε μαγαζί σε παρακαλώ…
Καλώς ήρθες !!!! Ευχαριστώ τοοοοοσοοοοο πολύ για καλά σου λόγια 🙂 🙂 🙂