Κατασκευάζοντας Τετράδια (Μέρος 1ο)

20 Μάι

Η ενασχόλησή μου με το χαρτί συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον! Λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου μες στην εβδομάδα, πλέον αφιερώνω τεράστιο μέρος του Σαββατοκύριακου στο blog και στις κατασκευές μου. Δεν με πειράζει όμως, το απολαμβάνω! Και στην πραγματικότητα με ξεκουράζει 🙂

notebooksprogressmain (1 of 1)

Το έχω ξαναπεί και στο προφίλ πως για μένα οι κατασκευές δεν διαφέρουν από τα γλυκά που φτιάχνω. Και στις δύο περιπτώσεις προσπαθώ να δημιουργήσω κάτι μόνο με απλές πρώτες ύλες με στόχο πάντα να βελτιώσω οργανικά την καθημερινότητά μου.

Στις χάρτινες κατασκευές το έχω πάει ένα επίπεδο πιο πέρα, προσπαθώ να διασώσω παλιά εργαλεία που ρημάζουν σε παλιατζίδικα και να τα επαναχρησιμοποιήσω δίνοντάς τους την ευκαιρία να αποδείξουν πόσο χρήσιμα μπορούν να ξαναγίνουν.

Το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι μπορώ να προμηθεύομαι επαγγελματικά εργαλεία σε κόστος εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με τα αντίστοιχα σημερινά και έτσι ως χομπίστας να έχω την δυνατότητα να δημιουργήσω κάτι που να είναι ίσως ανώτερο του ερασιτεχνικού. Και μου φαίνεται τόσο ωραία και αισιόδοξη αυτή η ιδέα γιατί μου περνάει συνεχώς το μήνυμα πως με τη δύναμη των χεριών μας και με λίγο κόστος μπορούμε τελικά να παράξουμε πολλά! Και με το Internet, το μεγαλύτερο & καλύτερο πανεπιστήμιο όλων των εποχών, να μας παρέχει δωρεάν γνώση στα πάντα και παντού, τα όρια πραγματικά νιώθω πως δεν υπάρχουν!

Πάμε στο θέμα μας. Μετά τις καρτούλες, δεύτερο μεγάλο project είναι η κατασκευή τετραδίων. Με νοσταλγικό ύφος και μπόλικη σημερινή διάθεση σχεδίασα το επιθυμητό notebook. Έχει διαστάσεις περίπου A5 (μισό Α4), περιλαμβάνει εξώφυλλο από σκληρό kraft χαρτόνι και εσωτερικά αποτελείτε 60 λευκές σελίδες σε χρώμα κρεμ.

Κατασκεύαζοντας Τετράδια

Με προσοχή έκοψα και δίπλωσα τα εσωτερικά χαρτιά, τα εξώφυλλα καθώς και τις χάρτινες διακοσμητικές ταινίες από λεπτό κραφτ που θα κολληθούν στην τσάκιση.

Κατασκεύαζοντας Τετράδια

Επόμενο βήμα το τύπωμα στο εξώφυλλο. Αφού αντέστρεψα το σχέδιο,

 

tefterilinocut

το μετέφερα και το σκάλισα σε λινόλεουμ για κάθε ένα χρώμα χωριστά (με το ίδιο τρόπο που παρουσιάζω και στα προηγούμενα projectάκια τυπογραφίας)

notebooksprogress9 (1 of 1)

Κατασκεύαζοντας Τετράδια

Με το τυπογραφικό μου πιεστήριο ξεκίνησα τα μαγικά!

Κατασκεύαζοντας Τετράδια

Κατασκεύαζοντας Τετράδια

Και προχώρησα στην συρραφή! Δύο συρραπτικά βρήκα στο Μοναστηράκι, το ένα το πιο παλιό και το πιο όμορφο είχε δυστυχώς ένα ελάττωμα, αλλά το δεύτερο που τελικά πήρα δεν μασάει σε τίποτα!

notebooksprogress10 (1 of 1)

Επόμενο βήμα μετά την συναρμολόγηση είναι το πρεσάρισμα των τετραδίων ώστε να αποκτήσουν όμορφη επίπεδη φόρμα και στην συνέχεια το τριμάρισμα των άκρων ώστε το τελείωμα να είναι κάθετο. Για αυτά ακόμα δεν έχω εργαλεία (αλλά ψάχνω) οπότε προσωρινά κάνω τις πατέντες μου 🙂 Έχω όμως ένα φοβερό εργαλείο, το βρήκα στο ebay και ήρθε από Αμερική, που στρογγυλεύει τις ακριανές γωνίες ώστε να μη τσαλακώνουν και χαλάνε 😉 Σημαντικότατη λεπτομέρεια, αλήθεια!

Κατασκεύαζοντας Τετράδια

notebooksprogress8 (1 of 1)

Περισσότερα δεν θα σας δείξω τώρα αλλά στο επόμενο post όπου θα παρουσιάσω τα τετραδιάκια μέσα μία από όμορφη φωτογράφιση. Και φυσικά θα χαρίσω και μερικά σε τυχερούς αναγνώστες 🙂 Ελπίζω να σας αρέσουν!

22 Responses to “Κατασκευάζοντας Τετράδια (Μέρος 1ο)”

 1. in my closet 20/05/2016 at 22:08 #

  Υπέροχα τα τετράδια και πολύ αγαπημένο το corner rounder <3 Μπράβο και αναμένω και την όμορφη φωτογράφιση!

  • aris 24/05/2016 at 20:24 #

   Ευχαριστώ Σωτηρία! Το corner rounder είναι καταπληκτικό 🙂

 2. Maria Ifadopoulou 20/05/2016 at 22:21 #

  Καλά, το ένα project σου καλύτερο από το άλλο! Λατρεύω το vintage στυλ στα stationary είδη και αυτό το “τεφτέρι” είναι ένα πραγματικό vintage item! Περιμένω το δεύτερο μέρος! 🙂

 3. Penelope 21/05/2016 at 12:03 #

  Αυτό που κάνεις με τα projects σου Άρη, είναι στην κυριολεξία “ταξίδι στο χρόνο”!
  Τώρα πια που η τεχνολογία στον χώρο των πάσης φύσης εκδόσεων, έχει φτάσει σε απόλυτη “απογείωση” το να έχει κανείς το κουράγιο να ασχοληθεί με παλιά τυπογραφικά εργαλεία δείχνει μεράκι αλλά και κουράγιο!
  Τι άλλο να σου πω…
  Χαιρετίσματα πολλά.

  • aris 24/05/2016 at 20:28 #

   Έχεις δίκιο Πηνελόπη … Η τεχνολογία κάνει θαύματα και είναι υπέροχη, δεν το συζητώ! Νιώθω όμως πως κάποιες φορές, σε κάποιες περιπτώσεις αξίζει να γυρνάμε και λίγο πίσω … Ίσως για να μπορέσουμε τελικά να πάμε ακόμα πιο μπροστά 😉

 4. Eleftheria Bogioglou 22/05/2016 at 11:02 #

  Χρυσά είναι τα χεράκια σου Άρη και τόσο ευρηματικός ο τρόπος που σκέφτεσαι και οι ιδέες σου. Μπράβο για τα τεφτέρια, μου αρέσει πολύ αυτή η λέξη, έγιναν άψογα και στην παραμικρή λεπτομέρεια.

  • aris 24/05/2016 at 21:07 #

   Ευχαριστώ Ελευθερία! Και μένα μου αρέσει η λέξη “ταφτέρι”!

 5. Marion 22/05/2016 at 22:03 #

  Aυτά τα παλιά εργαλεία μου αρέσουν πολύ.
  Μεγάλη τύχη να τα βρίσκεις στο Μοναστηράκι.
  Και τα χρησιμοποιείς πολύ ωραια.
  Το τεφτέρι πολύ ωραίο.

  Περιμένω και την συνέχεια 😉

  • aris 24/05/2016 at 21:09 #

   Δεν είναι εύκολο να βρεις, φοβάμαι πως στην Ελλάδα πολλά παλιά εργαλεία απλά τα έλιωσαν 🙁 Γιατί βλέπω πως στο εξωτερικό έχουν πολύ περισσότερα σωθεί…Ψάχνω όμως 🙂

 6. Tante Kiki 23/05/2016 at 08:26 #

  Καλημέρα Άρη!! Έχω μείνει άφωνη!!! ΤΕΛΕΙΟ το τετράδιο, πανέμορφο!!!! Χίλια μπράβο σου για την ευρηματικότητα και το ταλέντο σου!!!
  Καλή εβδομάδα!!

 7. evi@thehealthycook 23/05/2016 at 16:57 #

  υπέροχο το τεφτέρι σου! μου αρέσει πολύ το πως σχεδίασες το εξώφυλλο και η σημασία που δίνεις, όπως πάντα, στις λεπτομέρειες!
  καλή και δημιουργική εβδομάδα Άρη!

 8. mia maria 24/05/2016 at 09:20 #

  Θέλει πολύ χρόνο και κυρίως πολύ μεράκι γι αυτό που κάνεις. Μπράβο σου Άρη! Πολύ ωραίο!

 9. Ειρήνη 24/05/2016 at 20:28 #

  Αγαπώ Τεφτέρι!!!!

 10. alekacraftaholic 24/05/2016 at 21:50 #

  Ένα τεφτεράκι για Θεσσαλονίκη μεριά θα κρατήσεις Άρη μου…να το κερδίσω εγώ ,γιατί πολύ ΜΕ αρέσει το vintage μπρε γιαβρί μου.Τέλειο το’κανες, όπως και με ό,τι άλλο καταπιάνεσαι.Η μανούλα σου πρέπει να είναι πολύ περήφανη που σ’έχει γιόκα της.Τα φιλιά μου!

 11. Kατερίνα 25/05/2016 at 06:25 #

  Τέλεια τα τεφτέρια!Άψογη δουλειά!Αυτή η αισθητική με πάει πίσω στο χρόνο και τη λατρεύω. Περιμένουμε πως και πως το giveaway!

 12. Beauty Follower 25/05/2016 at 10:36 #

  Πολύ ωραιο… μ αρεσουν οι στρογγυλες γωνιες 😉
  Πρεπει να ειναι συναρπαστικό να φτιαχνεις απο την αρχη κατι τετοιο!

 13. Καίτη 26/05/2016 at 04:20 #

  Μου αρέσει παρα πολυ το τεφτέρι. Μου αρέσει που χρησιμοποίησες όλα αυτα τα εργαλεία (τα θέλω και εγω-υπέροχα σαν να εισαι σε άλλη εποχη). Με πόση λεπτομέρεια!!!
  keep creating!!
  Καίτη-oiparamythenies

 14. Ίρις 03/06/2016 at 21:54 #

  Κόλλησα τη μούρη μου κυριολεκτικά στη οθόνη του ταμπλετ γιατί τα μηχανήματα σου ειναι πανέμορφα. Το καλύτερο όμως δεν ειναι το να τα βλέπεις μόνο αλλά να τους δίνεις ζωή ξανά όπως και έκανες. Δεν έχω λόγια, μπράβο Άρη!!!!

 15. Eleana A. 13/06/2016 at 12:53 #

  Εντάξει εγώ είδα πρώτα το αποτέλεσμα και μετά ήρθα εδώ. Αυτά τα εργαλεία που απέκτησες είναι στολίδια!! Χαίρομαι όμως που άνθρωποι σαν εσένα τους δίνουν και πάλι ζωή!

Leave a Reply