Exchange Post !!!
24 Ιαν
Έχω την χαρά να σας ανακοινώσω πως το τιμόνι του Νεανικόν για την σημερινή ανάρτηση αναλαμβάνουν δύο διαδικτυακοί μου φίλοι, ο Κώστας και Δημήτρης από το blog Dr Benefits. Και οι δύο τους έρχονται από την Θεσσαλονίκη, την πόλη, που κατά την άποψή μου, είναι πάντα ένα βήμα μπροστά σε νέες ιδέες. Ο Δημήτρης Κοπαράνης είναι chef, blogger & αρθρογράφος. Πριν δύο χρόνια “εφηύρε” το μπουγατσάν το γνωστό υβριδικό γλυκό που σχεδόν “έσπασε” το Instagram. Έκτοτε απολαμβάνουμε τις δημιουργίες του στο Estrella καθώς και στο πρόσφατο Estrella Athens. Ο Κώστας Φειδάντσης είναι βιολόγος και εργάζεται στην έρευνα. Παράλληλα ασχολείται σοβαρά με θέματα διατροφής αρθρογραφώντας είτε στο Dr Benefits είτε σε άλλα έντυπα. Η επιστημονική του κατάρτιση του επιτρέπει πέρα από τον σχεδιασμό της συνταγής να μας ερμηνεύει και τα οφέλη των τροφών που χρησιμοποιεί.
Σήμερα θα μας παρουσιάσουν μια υπέροχη συνταγή για γλυκά ψωμάκια ολικής άλεσης με ταχίνι και μήλο. Εγώ θα “πεταχτώ” μέχρι την συμπρωτεύουσα για να παρουσιάσω στο δικό τους blog την δική μου πρόταση για σήμερα: αχλάδια σε πετιμέζι.
Enjoy!
Γλυκά Ψωμάκια Ολικής Άλεσης με Ταχίνι και Μήλο
Με αλεύρι ολικής άλεσης, ταχίνι και μήλο, τα ψωμάκια αυτά είναι αρωματικά και τέλεια για πρωινό.
Υλικά για 8 ψωμάκια / 8 μερίδες
100 γρ. γάλα 2% χλιαρό
150 γρ. πουρές μήλου
70 γρ. ταχίνι
40 γρ. πετιμέζι
450 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
8 γρ. μαγιά ξηρή
Για τη γέμιση
200 γρ. πουρές μήλου
50 γρ. ταχίνι
1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρίφαλο
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι η μαγιά να ενεργοποιηθεί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον πουρέ μήλου, το ταχίνι και το πετιμέζι. Προσθέτουμε το γάλα με τη μαγιά. Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ελαστική ζύμη. Σχηματίζουμε μία μπάλα, τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την ανοίγουμε σε ένα φύλλο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον πουρέ μήλου με την κανέλα, το γαρίφαλο και το ταχίνι. Απλώνουμε το μείγμα στο μισό φύλλο και διπλώνουμε το υπόλοιπο από πάνω. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το διπλωμένο φύλλο σε 8 λωρίδες. Τυλίγουμε τη κάθε λωρίδα σχηματίζοντας ένα ψωμάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ºC, για 30΄λεπτά.
Διατροφική αξία
Ενέργεια: 2611,66 kcal, Πρωτεΐνη: 88,84 γρ, Λίπη: 82,62 γρ, Κορεσμένα λίπη: 12,82 γρ, Υδατάνθρακες: 429,57 γρ, Φυτική ίνα: 72,71 γρ
APPLE AND TAHINI SWEET WHOLE WHEAT BUNS
With whole wheat flour, tahini and apple, these sweet buns are full of flavor and perfect for breakfast.
Serves 8
100 g. lukewarm low fat (2%) milk
150 g. apple puree
70 g. tahini
40 g. molasses
450 g. whole wheat flour
8 g. dry yeast
For the filling
200 g. apple puree
50 g. tahini
1 tsp cinnamon
1/4 tsp cloves
Method
Mix the warm milk with yeast and let stand for a few minutes for the yeast to activate. In a bowl, mix the apple puree, tahini and molasses. Add the milk with yeast. Pour the wet ingredients into the flour and knead until you have an elastic dough. Form a ball, wrap with cling film and leave until doubled in volume. When the dough is ready, stretch it with a rolling pin in a spreadsheet.
In a bowl, mix the apple puree with cinnamon, cloves and tahini. Spread the mixture in half of the dough sheet and fold over the remaining sheet. With a knife cut the folded dough sheet into 8 strips. Wrap each strip to form a bun.
Bake in a preheated oven at 180ºC, for 30 minutes.
Nutritional facts
Energy: 2611,66 kcal, Protein: 88,84 g, Fat: 82,62 g, Saturated fat: 12,82 g, Carbohydrates: 429,57 g, Dietary fiber: 72,71 g
Tι ωραία η ιδέα για το exchange post Άρη! Ευκαιρία να γνωρίσουμε το blog των Dr. Benefits, το οποίο ομολογώ δε το γνώριζα (σε αντίθεση με το Estrella, της Αθήνας τουλάχιστον, το οποίο τιμώ συχνά!). Οπωσδήποτε follow λοιπόν!
[άσχετο π.σ.: μα εννοείται και τους συμπάθησα απ ευθείας από τη φωτό και τη μπλούζα ντε. πολύ καλή επιλογή! :))]
Αυτά είναι τα ωραία του blogging 🙂
Η αμοιβαία εκτίμηση που δημιουργεί υπέροχες προτάσεις και δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα πρόσωπα και blogs.
Πάρα πολύ ωραίες και οι 2 αναρτήσεις και φανταστικές οι φωτογραφίες σου με τα αχλάδια (όπως πάντα άλλωστε!)
Καλό βράδυ!
Συμφωνώ με την Ερμιόνη!
Τα καλά του Blogging…φέρνει κοντά ανθρώπους που ασπάζονται και μοιράζονται τις ίδιες αγάπες και τις ίδιες ιδέες.
Η συνταγή των φίλων είναι εξαιρετική και ότι πρέπει για το κολατσιό στο σχολείο (και όχι μόνον).
Καλή συνέχεια σε όλους σας φίλε Άρη.
Εξαιρετικά τα ψωμάκια σας, μόνο που αντί για ταχίνι που δεν είχα χρησιμοποίησα φυστικοβούτυρο!
Ευχαριστουμε! 🙂