Καλοκαιρινή Φρουτόπιτα!
29 Αυγ
Καλησπέρα!
Λίγο καθυστέρησα την επιστροφή μου εδώ 🙂 Αλλά το καλοκαίρι δεν αισθάνομαι καθόλου την επιθυμία να φτιάχνω και να τρώω γλυκά. Καταναλώνω τόσα πολλά φρούτα (μιλάμε για τόνους) που δεν έχει νόημα να γλυκαθώ περισσότερο. Στην προσπάθεια μου να σκεφτώ κάποιο γλυκάκι για σήμερα, μου ήρθε η ιδέα για μία καλοκαιρινή φρουτόπιτα!
Προσπάθησα τελευταία όπως θα δείτε παρακάτω να βγάλω και άλλες φωτογραφίες, όχι μόνο στο ύφος που με έχετε συνηθίσει. Δεν είναι εύκολο να φύγω από την comfort zone μου και να τολμήσω διαφορετικά πράγματα στο κομμάτι της φωτογράφισης 🙁 Ταλαιπωρήθηκα πολλά χρόνια να φτάσω στην ποιότητα που ήθελα. Από την άλλη, ο κόσμος του νεανικόν δεν είναι μόνο το “dark mood σε contrast με το προϊόν μου”, θέλω και άλλες εικόνες να επικοινωνήσω. Θέλω επίσης (απελπισμένα θα έλεγα 🙂 ) να δημιουργήσω και video με κινηματογραφική αισθητική. Όλα αυτά, υπόσχομαι, θα τα τολμήσω άμεσα! Για να δούμε …
Επιπλέον να σας παρουσιάσω μία νέα δημιουργία μου: την beach & market bag! Εξωτερικά έχει το υπέροχο ύφασμα που χρησιμοποιώ στις εσπαντρίγιες και εσωτερικά ένα φανταστικό βαμβακερό τεντόπανο. Στέκεται πολύ ωραία, είναι ευρύχωρη και φυσικά πολύ κομψή! Θα την βρείτε διαθέσιμη online στο jamjar
Και πριν πάμε στην φρουτόπιτα να σας πω πως το τετραδιάκι Εκδρομικόν (που πάντα μου εξαντλείται 🙂 ) είναι και πάλι διαθέσιμο στο αγαπημένο μου Flâneur Souvenirs & Supplies στην Πλάκα (Φλέσσα 1, κάθετος Ανδριανού)
Θα χρειαστούμε:
Γέμιση:
270 γρ ξερούς χουρμάδες
250 γρ περίπου νόστιμα & ώριμα ροδάκινα & βανίλες κομμένα σε φέτες (χρησιμοποίησα τελικά ένα μεγάλο ροδάκινο, μία βανίλια και ένα δαμάσκηνο)
χοντροκομμένο ξύσμα από 1/3 πορτοκάλι (μη το παραλείψετε, είναι αυτό που θα δώσει την ένταση 😉 )
1 γενναία κουταλιά αλεύρι ολικής
Ζύμη:
200 ml νερό (χρησιμοποιούμε αυτό που έμεινε από το μούλιασμα, συμπληρώνοντας με επιπλέον νερό αν χρειαστεί )
120 ml ελαιόλαδο (ιδανικά ήπιο στην γεύση)
1 κουταλιά από τους πολτοποιημένους χουρμάδες (βλέπε παρακάτω)
1 κουταλάκι κανέλα
αλεύρι ολικής – όσο πάρει (χρειάστηκε περίπου 240 γρ αλεύρι ολικής ζέας)
ταψάκι 25 εκ
Αφήνουμε για 2-3 ώρες τους χουρμάδες μέσα σε νερό (ίσα να τους σκεπάσει) να μουλιάζουν. Τους στραγγίζουμε και τους πολτοποιούμε καλά στο μούλτι. Το ζουμί που περίσσεψε συν μία κουταλιά πολτού το φυλάμε για την ζύμη.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα νωπά φρούτα μαζί με τον πολτό από τους χουρμάδες και το αλεύρι. Ζυμώνουμε ελαφρά δημιουργώντας μία σχετικά δεμένη πάστα χωρίς πολλά πολλά υγρά.
Προχωράμε αμέσως με τη ζύμη. Ενώνουμε το λάδι, το νερό, την μία κουταλιά πολτού και την κανέλα. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά καλά, αν θέλουμε χτυπάμε λίγο με το μίξερ. Ρίχνουμε αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μία μπάλα που εύκολα θα πλάθεται και δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Προσέχουμε μη μας σκληρύνει υπερβολικά. Μοιράζουμε σε δύο κομμάτια: 60 – 40%.
Σχηματίζουμε με το πρώτο την βάση και τα τοιχώματα μες στο ταψάκι. Φροντίζουμε η ζύμη μας να είναι λεπτή γιατί είναι σχετικά άγλυκη και δεν θέλουμε να κυριαρχεί στο γλυκό μας αλλά να το συγκρατεί και να το δένει.
Τοποθετούμε την γέμιση, πιέζοντας καλά ώστε να μη μείνουν κενά, και μετά με λωρίδες ζύμης (από το δεύτερο κομμάτι) πλέκουμε το πάνω μέρος της πίτας μας. Για να ανοίξουμε φύλο τοποθετούμε την ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με τον πλάστη απλώνουμε στην έκταση που θέλουμε.
Προαιρετικά, κυρίως για καλύτερη εμφάνιση, αλείφουμε στο τέλος με μείγμα από λίγο μέλι και ελάχιστο ελαιόλαδο.
Φουρνίζουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς για 1 ώρα και δέκα λεπτά.
Απολαμβάνουμε!
Και δύο πάρα πολύ μικρά teasers από τη προσπάθεια που σας έλεγα με τα video.
No comments yet