Κέικ με Φρούτα
14 Μαρ
Παίζει να είναι το πιο νόστιμο κέικ που έχω φτιάξει!
Κάτι λειτούργησε πάρα πολύ καλά! Οι υποψίες μου κινούνται γύρω από τα εξής 🙂
Αυτή την φορά περιόρισα την χρήση του πετιμεζιού και του ελαιόλαδου ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι βαρύ. Συνδύασα τον πολτό μήλου με μία ώριμη μπανάνα και έτσι κέρδισα έξτρα άρωμα και γλύκα. Έψησα το κέικ σε μία τσίγκινη παλιά φόρμα που βρήκα στην Ευριπίδου, ξεχασμένη σε ένα υπόγειο κατάστημα. Ενδεχομένως το συγκεκριμένο υλικό να διαχειρίζεται καλύτερα την θερμότητα και να ψήνει πιο σωστά. Τέλος μόλις φούσκωσε το κέικ χαμήλωσα σταδιακά την θερμοκρασία από τους 170 στους 150 βαθμούς ώστε τα υλικά να μην υπέρ ταλαιπωρηθούν από την συνεχή υψηλή θερμοκρασία.
Αυτά έκανα, και βγήκε υπέροχο! Γλυκό και αρωματικό. Ισορροπημένο, χωρίς να ακούγεται καθόλου το ελαιόλαδο 😉 Τα ξερά φρούτα έδωσαν έξτρα γλυκύτητα και νοστιμιά.
Η διαδικασία είναι απλή!
Θα χρειαστούμε:
2 μεσαίου μεγέθους νόστιμα μήλα
1 ώριμη μπανάνα
3 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
100 ml ελαιόλαδο
100 ml πετιμέζι (προτιμήστε άθερμο που έχει ήπια γεύση, διαφορετικά το αραιώνουμε σε αναλογία 80% πετιμέζι -20% νερό)
210 γρ αλεύρι ολικής από Ζέα
1 γεμάτο κουταλάκι κανέλα
1/3 κουταλάκι γαρύφαλλο (όχι παραπάνω)
1 κουταλιά baking powder
μια τσιμπιά αλάτι
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
100 γρ ξερά σύκα
100 γρ σταφίδες
Μία φόρμα με διάμετρο: εσωτ=7 εκ εξωτ=24 εκ
Αφού καθαρίσουμε τα μήλα και την μπανάνα, τα πολτοποιούμε (επίμονα) στο μούλτι. Μεταφέρουμε τον πολτό στο μίξερ, ρίχνουμε τα αυγά και ξεκινάμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να αφρατεύσει. Λίγη υπομονή χρειάζεται και θα φουσκώσει. Στην συνέχεια, ενώ λειτουργεί η συσκευή, ρίχνουμε σαν κλωστή το λάδι και στην συνέχεια το πετιμέζι. Δεν χτυπάμε άλλο, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ ανάδευσης και ετοιμάζουμε τα στερεά.
Ενώνουμε το αλεύρι, το baking, το αλάτι, την κανέλα και το γαρύφαλλο και λίγα – λίγα τα κοσκινίζουμε στο αρχικό μας μείγμα. Απαλά, με μία σπάτουλα, “διπλώνουμε” δημιουργώντας έναν ομοιογενή φουσκωμένο χυλό. Δεν ανακατεύουμε υπερβολικά για να μην μας φύγει ο αέρας. Στο τέλος ψιλοκόβουμε τα σύκα και τις σταφίδες και μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού τα προσθέτουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα και μεταφέρουμε στην φόρμα ψησίματος, την οποία προηγουμένως έχουμε λαδώσει και αλευρώσει καλά.
Φουρνίζουμε στους 170 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα. Μετά το πρώτο μισάωρο χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 150 βαθμούς.
Μόλις λίγο κρυώσει ξεφορμάρουμε προσεκτικά και … ορμάμε!
μπράβο, φαίνεται υπέροχο! Σίγουρα έπεξε ρόλο η φόρμα.
Θα το δοκιμάσουμε σύντομα 🙂
Εκπληκτικό!! Οι φωτογραφίες σου δε Υπέροχες!!
Ελπίζω αυτή τη φορά να μπορέσω να το φτιάξω.
Είχα φόρμα αλουμινένια και την έχω πάει στο χωριό μιας και άλλες δυο προστέθηκαν εδώ.
Νομίζω τα σπάει το κέικ!Οι φωτος υπέροχες Άρη. Μπράβο!
Μούρλια και η παρουσίαση απλά θεική! Συγχαρητήρια!
Με τόσο ωραία υλικά, πώς να μην είναι το κέικ νόστιμο και εξαιρετικά αρωματικό;
Μου αρέσει πολύ έτσι όπως φαίνεται και στην τομή. Η δε διακόσμηση του, άκρως ανοιξιάτικη!
Καλό βράδυ Άρη!
Πόσο μα πόσο ανοιξιάτικη φωτογράφιση! Να έχεις μια δημιουργική άνοιξη, Άρη! Νομίζω ότι στην επιτυχία αυτού του κέικ έπαιξε ρόλο και το μήλο, που λειτουργεί, όπως το βούτυρο στα γλυκά, αλλά και η μπανάνα. Πρόσφατα πειραματίστηκα να κάνω για πρώτη φορά νηστίσιμο κέικ μπανάνας με αλεύρι ολικής, μέλι και ελαιόλαδο και πρόσεξα ότι οι μπανάνες έδιναν πολύ αεράτη υφή στο μίγμα, η οποία παρέμεινε και μετά το ψήσιμο!
Ότι πρέπει για να συνοδέψει κανείς το ρόφημα της αρεσκείας του πρωί ή απόγευμα Άρη μου.
Όσο για την φόρμα στο εξοχικό έχω και εγώ μια παρόμοια, που ήταν της μάνας μου. Έχει ψήσει κι’ αν έχει ψήσει η συγκεκριμένη χρόνια τώρα!
δεν έτυχε..πέτυχε ε!!! ούτε που θυμάμαι από ποια διαφήμιση είναι αυτό το σλόγκαν… φοβερό το κεικ σου, προσεγμένες όλες οι λεπτομέρειες ώστε να έχεις ατό το άψογο αποτέλεσμα
Ενα κόσμημα! Προσπαθω να φανταστω τη γευση του!!!!!!!!!
Καταπληκτικό! Μα πόσο νόστιμο και υπέροχα αρωματικό από φρούτα και μπαχαρικά!
Ήθελα όμως να σε ρωτήσω τα εξής:
-Ο τύπος του θα λέγαμε ότι είναι ένα σχετικά υγρό κέικ, ή όχι;
-Ενώ μου φούσκωσε ανέλπιστα πολύ και ωραία κατά τη διαδικασία, στο φούρνο δε φούσκωσε καθόλου. Όχι ότι με χάλασε αλλά έχω περιέργεια να μου πεις και το δικό σου τι έκανε.
-Ψήνεις σε αντιστάσεις ή σε αέρα;
Κατερίνα 1000 συγνώμη! Τώρα το είδα! Ένα μήνα μετά 🙁
Χαίρομαι που σου άρεσε! Ευχαριστώ που το έφτιαξες!
Εμένα φούσκωσε σχετικά καλά, βέβαια βοήθησε και η φόρμα…
Μήπως είχες περισσότερα υγρά στο μείγμα? Και ήθελε λίγο περισσότερο αλεύρι? Μήπως δεν ψήθηκε αρκετά και δεν “κοκάλωσε” ο ιστός που σχηματίζεται, και μετά έμεινε ελαστικός και μάζεψε?
Μήπως άνοιξες τον φούρνο καθώς ψηνόταν και έπεσε απότομα η θερμοκρασία?
Πιστεύω απλά έτυχε! Και την επόμενη θα βγει κανονικό 🙂
Και πάλι ευχαριστώ Κατερίνα και συγνώμη που απαντώ με τόση καθυστέρηση!!!
Έφτιαξα σήμερα το κέικ και είναι ΤΕΛΕΙΟ! Εδώ Βαρκελώνη δε βρήκα πετιμέζι, αλλά έβαλα κρασί Port (είναι πολύ γλυκό) αναμιγμένο με λίιιιγο βιολογικό μέλι από δεντρολίβανο.
Γενικά υπέροχο το blog σου, το ακολουθώ πολύ καιρό. Έχει δική του μοναδική ταυτότητα και αυτό είναι σπάνιο. Είμαι πάντα της ίδιας άποψης, όσο πιο αληθινά τα υλικά τόσο πιο αληθινές οι γεύσεις και τα αρώματα. Καλή συνέχεια 🙂
Χαίρομαι πάρα πολύ Evan που σου αρεσε!!!!! Ευχαριστώ πολύ!!!!!!!