Παγωτό με αγριόσυκο!

14 Απρ

Πλέον το συγκεκριμένο γλυκάκι του κουταλιού έχει γίνει παράδοση για το Νεανικόν! Φέτος είπα να το πάω ένα επίπεδο παραπάνω και να το απολαύσω με παγωτάκι βανίλια 🙂 🙂

Και νομίζω ότι έκανα όχι απλά καλά, αλλά τέλεια 🙂

Πριν πάμε στο παγωτό μας να σας πω το τετράδιο εκδρομικόν (ίσως το δημοφιλέστερο από ό,τι έχω κατασκευάσει) είναι και πάλι διαθέσιμο σε νέα έκδοση!!

Επίσης κάπου εδώ να δείξω και άλλο ένα digital κολλάζ που έφτιαξα εμπνευσμένο από την αγαπημένη μου Κέρκυρα. Στο instagram μου θα βρείτε και μία animated εκδοχή του 😉 Όσο για την εικονιζόμενη χειροποίητη πετσέτα θαλάσσης αυτή είναι διαθέσιμη μέσω www.jamjar.gr/store/neanikon 🙂

Πάμε στο γλυκό μας!

Η εποχή που διανύουμε είναι κατάλληλη για να φτιάξουμε το γλυκό του κουταλιού αγριόσυκο (a.k.a. συκαλάκι) μιας και τα άγρια σύκα τώρα εμφανίζονται, σχεδόν παντού, ακόμα και μες στα μεγάλα αστικά κέντρα σε ακάλυπτους και ξεχασμένες αυλές. Ο μύθος λέει πως για να σου πετύχει το γλυκό πρέπει τα φρούτα να τα κλέψεις. Αυτό μη σας προβληματίζει γιατί τα αγριόσυκα δεν ωριμάζουν ποτέ και, σε αντίθεση με τα ήμερα, πάνε χαμένα. Εκτός αν κάποιος τα μετατρέψει σε αυτό το φανταστικό γλυκό του κουταλιού 😉 😉

Φέτος τα μάζεψα από ένα δέντρο ακριβώς κάτω από τον λόφο του Φιλοπάππου, τα οποία μάλιστα είχαν διαφορετικό μέγεθος σε σχέση με αυτά που τα προηγούμενα χρόνια “έκλεβα” από άλλα δέντρα στην Πλάκα. Συγκεκριμένα ήταν μεγαλύτερα και μακρύτερα, κάτι που με δυσκόλεψε, γιατί κατά το σιρόπιασμα δεν φούσκωσαν με την ίδια ευκολία, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να προσθέσω λίγο νερό και να τα βράσω ξανά. Στο τέλος όμως κατάφεραν να πάρουν σχήμα και από γεύση βγήκαν πραγματικά υπέροχα! Η διαδικασία περιγράφεται αναλυτικά στο προπέρσινο post. Και φέτος χρησιμοποίησα σταφυλόμελο που έχει ανοιχτό χρώμα και πολύ ήπια γεύση, αν δεν βρείτε, επιλέξτε ένα άθερμο πετιμέζι. Αυτό είναι σημαντικό γιατί ένα κλασσικό πολύ βαρύ πετιμέζι θα κυριαρχήσει γευστικά και δεν θα αφήσει το φρουτάκι να αναδείξει τον πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα του 😉

Το παγωτό μας είναι και αυτό μία μικρή παραλλαγή μίας παλιότερης συνταγής. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι με τις παρακάτω αναλογίες δεν χρειάζεται παγωτομηχανή! 😉

Θα χρειαστούμε:

270 γρ βούτυρο κάσιους (χωρίς πρόσθετα, μόνο αποφλοιωμένα κάσιους αλεσμένα σε μύλο)
380 ml γάλα αμυγδάλου (χωρίς πρόσθετα, με ήπια γεύση)
7 κουταλιές μέλι
μισό κουταλάκι (το πολύ) τριμμένη φυσική βανίλια (χρησιμοποίησα αυτή)

40 γρ φυσικό βούτυρο κακάο

(τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου)

Σε ένα μπολ ανάδευσης ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο κακάο, μέχρι να προκύψει μία σχετικά “νερουλή” κρέμα. Στην συνέχεια λιώνουμε σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο (αργά και προσεκτικά σε χαμηλή θερμοκρασία) και το ρίχνουμε σαν κλωστή στην κρέμα μας. Ανακατεύουμε επίμονα για λίγο ακόμα.

Αδειάζουμε το παγωτό μας σε ένα μεταλλικό μπολ το οποίο τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 5 ώρες. Αυτό ήταν, ορμάμε!

Μη ξεχάσω να σας πω πως το παραπάνω τετραδιάκι θα το βρείτε αποκλειστικά στο  Flâneur Souvenirs & Supplies (facebook.com) στην Πλάκα.

Επίσης στην σελίδα που βρίσκω το Νεανικόν θα δείτε όλα τα αγαπημένα μου καταστήματα που φιλοξενούν τις χειροποίητες μου 🙂

Αυτά για σήμερα! Κάπου εδώ σας αφήνω 🙂 Τα ξαναλέμε πολύ σύντομα!

No comments yet

Leave a Reply