Σιροπιαστή Καρυδόπιτα !!!

25 Νοέ

Καιρό ήθελα να φτιάξω μία σιροπιαστή καρυδόπιτα! Λίγο την απέφευγα γιατί τα σιροπιαστά (ακόμα και με τα δικά μου υλικά) μου φαίνονται βαριά 🙁 Συν ότι δεν μου αρέσει να ψήνω τους ξηρούς καρπούς, τους προτιμώ ωμούς ή σε άθερμα γλυκάκια. Αλλά η άτιμη βγαίνει τόσο νόστιμη! Τόσο αρωματική! Και τα καρύδια όταν ψήνονται παίρνουν μία άλλη γεύση, τόσο ωραία! Εεεε για αυτούς τους λόγους, είπα πως δεν πάει άλλο και ήρθε η στιγμή 🙂

Πριν πάμε στην ζουμερή καρυδόπιτα να σας πω πόσο ενθουσιασμένος είμαι με την νέα μου κάρτα “Είσαι …” !! Δεν είναι φανταστική ;;;;;; Όχι, πείτε μου !!! 🙂

Πάμε τώρα στην καρυδόπιτα!

Υλικά:

4 αυγά
2 κουταλιές μέλι
50 ml νερό
1 κουταλάκι κανέλα
ψιλοκομμένo ξύσμα 1/2 πορτοκαλιού
ψιλοκομμένo ξύσμα 1/5 λεμονιού
170 γρ. καρυδόψιχα (αλεσμένη στο μούλτι)
70 γρ αλεύρι ολικής
1 κοφτή κουταλιά baking powder
1 κοφτή κουταλιά χαρουπόσκονη

Σιρόπι
4,5 κουταλιές μέλι
120 ml νερό
1 φλούδα από ένα πορτοκάλι και 1 φλούδα από ένα λεμόνι
½ κουταλάκι σκόνη γαρύφαλλο (αποτελεί σημαντικό υλικό γιατί δίνει υπέροχη ένταση, αλλά προσοχή δεν πρέπει να μπει περισσότερο)

Ταψάκι διαμέτρου 24 εκ

Ξεκινάμε με το κέικ – παντεσπάνι! Στο κάδο του μίξερ (ή ακόμα και στο μούλτι αν είναι μεγάλο) ρίχνουμε τα αυγά και χτυπάμε δυνατά. Λίγο – λίγο προσθέτουμε το νερό και το μέλι και συνεχίζουμε την λειτουργίας της συσκευής μέχρι το μείγμα να αφρατεύει (όσο μπορεί περισσότερο). Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ενώνουμε τα στερεά (καρυδόψιχα, αλεύρι, χαρουπόσκονη, ξύσμα, baking powder, κανέλα) και σταδιακά τα ενσωματώνουμε στο υγρό μείγμα. Χρησιμοποιούμε μία σπάτουλα για να ενώσουμε, με απαλές κινήσεις, τα υλικα ώστε να μη χαθεί ο αέρας που έχει δημιουργηθεί από το μίξερ.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί και το γεμίζουμε με τον χυλό που ετοιμάσαμε. Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς (αρχικά, μετά χαμηλώνουμε λίγο) για 45 λεπτά περίπου.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Πάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέσα σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε καλά, για 5-10 λεπτά. Θέλουμε να παράξουμε ένα ελαφρύ σιρόπι χωρίς να βράσουμε/κάψουμε το μέλι μας 😉

Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και κόβουμε σε κομμάτια. Επιπλέον σε κάθε κομμάτι με ένα μαχαίρι ανοίγουμε μια – δυο τρύπες. Στην συνέχεια όσο είναι η καρυδόπιτα ζεστή την σιροπιάζουμε. Με ένα κουτάλι λίγο-λίγο απλώνουμε το σιρόπι σε όλη την επιφάνεια περιμένωντας να αποροφηθεί από τα κενά που δημιουργήσαμε.

Αυτό ήταν! Τώρα είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε!

Στα υπόλοιπα νέα του Νεανικόν πρέπει να σας πως οι δημιουργίες μου είναι διαθέσιμες και στην Κύπρο! Στο υπέροχο (υπέροχο!) concept store MERES !!!

Επίσης οι Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες μου είναι ήδη διαθέσιμες στο χαριτωμένο παιδικό βιβλιοπωλείο Κουκουbook στα Χανιά καθώς στο αγαπημένο Flâneur στην Αθήνα. Σύντομαι και σε πολλά από τα υπόλοιπα καταστήματα που με φιλοξενούν ή εναλλακτικά online μέσω jamjar 🙂

Τέλος να σας πω πως είμαι πάρα – πάρα πολύ χαρούμενος γιατί κατάφερα και βρήκα σε εξαιρετικά καλή τιμή έναν κοπτοράπτη πιθανότατα του 1933 ή του 1925. Είναι συντηρημένος, σε άψογη λειτουργική κατάσταση και ανυπομονώ να ξεκινήσω να τον δουλεύω. Ο κοπτοράπτης είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο και βρίσκει πολλές εφαρμογές. Εγώ σκοπεύω, με την βοήθειά του, να κάνω ένα μεγάλο μου όνειρο πραγματικότητα 🙂  Να φτιάξω ριγέ μπλούζες – μαρινιέρες !! Όχι άμεσα, αλλά στο μέλλον. Άλλωστε χρειάζομαι άλλη μία ειδική ραπτομηχανή, το τιγκέλι. Σύντομα όμως θα σας πω περισσότερα και θα σας δείξω κάποια πρώτα πειράματα 🙂

Τα ξαναλέμε! 🙂

No comments yet

Leave a Reply