Κορμός Σοκολάτας !!!

15 Μάι

ή μωσαϊκό ή σοκολατένιο λουκάνικό! Όπως και να το πεις αποτελεί ένα τα πιο μαμαδίστικα γλυκά των 80s, 90s.

Εμείς όμως δεν θα βασιστούμε στην κλασσική συνταγή, που μεταξύ μας, ήταν απλά μία σύνθεση/ομογενοποίηση έτοιμων προϊόντων, αλλά θα το προσεγγίζουμε με πιο ακατέργαστα υλικά. Το αποτέλεσμα προκύπτει υπέροχο, νοστιμότατο με τέλεια υφή που λιώνει στο στόμα μας 🙂

Θα δείτε πόσο απλό είναι! Αλλά πριν δείτε, να σας πω πως οι χειροποίητες εσπαντρίγιες μου είναι και φέτος διαθέσιμες μέσα από την πλατφόρμα jamjar. Ένα από τα πιο σημαντικά project του νεανικόν μου που με τόση, μα τόση, χαρά προσπάθησα να εξελίξω. 🙂

Πάμε και στον σοκολατένιο μας κορμό τώρα!

Θα χρειαστούμε:

200 γρ αποξηραμένους χουρμάδες

200 γρ φυστικοβούτυρο (χωρίς αλάτι και άλλες προσθήκες, μόνο από φιστίκια, ιδανικά χωρίς την φλούδα τους) (όχι παραπάνω από 200, ίσως και λίγο λιγότερο π.χ. 170 γρ)

1 γεμάτη κουταλιά καλής ποιότητας κακάο

60 γρ φυσικό βούτυρο κακάο

3-4 κουταλιές λευκά αμύγδαλα

6-7 μικρές νόστιμες φράουλες

(όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, όχι παγωμένα)

Βάζουμε τους χουρμάδες μέσα σε νερό να μουλιάσουν για 3 ώρες. Στην συνέχεια τους στραγγίζουμε και τους αδειάζουμε στον κάδο του μούλτι. Προσθέτουμε 2 κουταλιές καυτό νερό (μπορούμε να ζεστάνουμε και αυτό που περίσσεψε) και πολτοποιούμε καλά. Ρίχνουμε το κακάο (σκόνη) και το φυστικοβούτυρο λίγο λίγο και δουλεύουμε την συσκευή μας. Παράλληλα, σε μπεν μαρί λιώνουμε προσεκτικά και υπομονετικά το βούτυρο κακάο και το ρίχνουμε αμέσως όπως είναι ρευστό και ζεστό στο μείγμα μας. Συνεχίζουμε επίμονα με το μούλτι μας μέχρι όλα τα υλικά να γίνουν ένα σώμα. Προσέχουμε πολύ μη μας καεί η συσκευή μιας και η πάστα που σχηματίζουμε είναι πιο σκληρή σε σχέση με μία κρέμα.

Αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τις φράουλες και τα αμύγδαλα, ανακατεύοντας απαλά με ένα κουτάλι ώστε να πάνε παντού.

Μεταφέρουμε σε μία λαδόκολλα και σχηματίζουμε ένα λουκάνικο. Το τυλίγουμε γερά σαν τεράστια καραμέλα ώστε να συγκρατεί το σχήμα του. Το αφήνουμε για 15 λεπτά και στην συνέχεια το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα βράδυ. Μη σας προβληματίζει που είναι μαλακό, μόλις παγώσει το βούτυρο κακάο θα σφίξει εντυπωσιακά ο κορμός μας. Αρκεί μη κάναμε το λάθος και προσθέσουμε περισσότερο νερό από δύο κουταλιές.

Την επόμενη μέρα, αφαιρούμε την λαδόκολλα, πασπαλίζουμε εάν θέλουμε με κακάο και κόβουμε σε φέτες. Απολαμβάνουμε !!!!

Λίγες Παρατηρήσεις:

Όπως είπαμε και παραπάνω θέλει προσοχή μη μας καεί το μούλτι. Δουλεύουμε όσο πιο προσεκτικά γίνεται. Βοηθάει πολύ να ψιλοκόψετε τους μουλιασμένους χουρμάδες πριν τους ρίξετε στον κάδο για να βοηθήσετε την πολτοποίηση. Μπορείτε και σε ένα μικρό κατσαρολάκι να τους ζεστάνετε λίγο ώστε να μαλακώσουν και να αλέθονται πιο εύκολα. 😉

Το βούτυρο κακάο, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, είναι ένα υπέροχο φυσικό υλικό το οποίο βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Είναι σημαντικό να λιώσει καλά και να ομογενοποιηθεί πλήρως με το υπόλοιπο μείγμα ώστε να δράσει πηκτικά και να στερεοποιήσει τον κορμό μας. Επιπλέον θα μας χαρίσει υπέροχο άρωμα σοκολάτας και υψηλής ποιότητας λιπαρότητα που λιώνει στο στόμα 🙂

Την ίδια συνταγή την δοκίμασα με δύο διαφορετικά φιστικοβούτυρα. Ένα με πολύ ανοικτό καφέ χρώμα και ένα δεύτερο πιο σκούρο που λογικά περιέχει και την φλούδα του καρπού. Το δεύτερο είχε πιο έντονη γεύση και λίγο κυριάρχησε σε σχέση με το κακάο. Δεν ήταν άσχημη η τελική γεύση απλά στην πρώτη περίπτωση επικράτησε το κακάο και η καραμελένια αίσθηση των χουρμάδων κάτι που προσωπικά εμένα μου άρεσε λίγο περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να εντάξετε το φυστικοβούτυρο σταδιακά ώστε να δείτε μήπως προτιμάτε τελικά λίγο λιγότερο (π.χ. 170 γρ) ή εναλλακτικά θα μπορούσατε να αυξήσετε λίγο το κακάο (π.χ. άλλη μισή κουταλιά) εάν σαν αρέσει η πιο bitter αίσθηση. Είναι καθαρά θέμα γούστου.

Τέλος θυμηθείτε πως όσο μένει στο ψυγείο, δένουν όλα τα υλικά και νοστιμίζει ακόμα περισσότερο!

Μη το φοβηθείτε είναι υπέροχο και υπερβολικά θρεπτικό, και οι φράουλες δίνουν μια απίστευτη νότα δροσιάς!

Στα υπόλοιπα νέα του Νεανικόν, έχω κατασκευάσει ένα νέο μπλοκ ζωγραφικής ! Ο μικρός ζωγράφος! Υλοποιημένο 100% από το μηδέν με ποιοτικά υλικά και εργαλεία όλα παλιά. Και η δημιουργία της μήτρας για την εκτύπωση, και η βιβλιοδεσία και το πρεσσάρισμα, όλα με τον παλιό τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι όμορφο και άρτιο. Θα το βρείτε online στο jamjar και ελπίζω σύντομα και σε κάποια από τα καταστήματα που φιλοξενούν τις δημιουργίες μου 🙂

Τέλος να σας πω πως το αγαπημένο μου Paraphernalia ανανέωσε το stock του με τις δημιουργίες μου.

Αυτά! Τα ξαναλέμε σύντομα! Φιλιά πολλά !!!

7 Responses to “Κορμός Σοκολάτας !!!”

  1. Natassa's blog tips 03/06/2020 at 10:40 #

    Πολύ ωραίο το γλυκάκι σου, είχες δίκιο τελικά έβαζα https

  2. Angeliki 14/06/2020 at 17:01 #

    Πολύ ωραίος ο κορμός! Αν και δεν συνηθίζουμε τις vegan συνταγές, το απολαμβάνω και εγώ και η 4χρονη κόρη μου.
    Πόσο αντέχει στο ψυγείο;

    • aris 15/06/2020 at 10:38 #

      Χαίρομαι Αγγελική!!! Νομίζω 2-3 μέρες κρατάει, αν προλάβει 🙂

  3. Χρυσα 16/06/2020 at 21:08 #

    Ο κορμός σου είναι η μόνη τροφή που δέχεται, για να μην πω τρώει το 9 μηνών μωρακι μου. Σε ευχαριστώ απ την καρδιά μου. Πεντανοστιμο.

    • aris 17/06/2020 at 06:42 #

      Αλήθεια?!!! Χαίρομαι πολύ! Εγω ευχαριστώ! Δίκιο μαλλον εχεις ίσως κρατάειπερισσοτερο, ειπα 2-3 μέρες επειδή έχει τις φρέσκες φράουλες και λίγο νερό μέσα του. Η αλήθεια είναι ότι τρώω ολα τα γλυκά μου άμεσα και δεν ξέρω πόσο θα κράταγαν 🙂

  4. Χρυσα 16/06/2020 at 21:10 #

    Αλλά υπεθεσα ότι κρατάει περισσότερο στο ψυγείο μιας που δεν έχει ζωικά η φρέσκα υλικά.

Leave a Reply