Κουλούρι & Καρτούλα Θεσσαλονίκης !!!
12 Φεβ
Είμαι απίστευτα χαρούμενος που επιτέλους οι μικρές μου δημιουργίες ταξίδευσαν στην αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη!
Πριν λίγο καιρό είχα την τύχη να συναντήσω τον Κωνσταντίνο και την Ρωξάνη, τα παιδιά που έχουν στήσει το υπέροχο concept store hellofrom_. στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μου ζήτησαν, ανάμεσα στις δημιουργίες μου που θα φιλοξενηθούν στο κατάστημά τους, να υπάρχει μία ακόμα εμπνευσμένη από την πόλη τους. Ανταποκρίθηκα με μεγάλη χαρά και το αποτέλεσμα είναι μία καινούργια κάρτ ποστάλ!
Για να σας την παρουσιάσω, λέω να την συνοδεύσω με την συνταγή για το πιο iconic κουλούρι της Ελλάδας, το κουλούρι Θεσσαλονίκης, στην δική μου όμως εκδοχή.
Θα χρειαστούμε:
1 κούπα χλιαρό (όχι ζεστό) νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά.
2 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά πετιμέζι
μία τσιμπιά αλάτι
αλεύρι ολικής – όσο πάρει
σουσάμι
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά την μαγιά μέσα στο νερό μέχρι να διαλυθεί τελείως. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το αλάτι και ανακατεύουμε πάλι. Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε ώσπου να προκύψει μία ζύμη που δεν κολλά στα χέρια μας. Μοιράζουμε την ζύμη σε σχετικά μικρές μπάλες τις οποίες τις πλάθουμε σε σχήμα φιδάκι.
Τοποθετούμε στο πάγκο εργασίας μας ένα ρηχό πιάτο γεμάτο με το σουσάμι και ένα βαθύ γεμάτο με λίγο νερό. Παίρνουμε κάθε φιδάκι και το περνάμε πρώτα από το πιάτο με το νερό και στην συνέχεια το απλώνουμε καλά πάνω στο πιάτο με το σουσάμι ώστε αυτό να κολλήσει παντού. Ενώνουμε τις δύο άκρες, σχηματίζοντας το γνωστό στρογγυλό κουλούρι.
Φουρνίζουμε, αρχικά για 10 λεπτά στους 50 βαθμούς μέχρι να φουσκώσουν τα κουλούρια και συνέχεια στους 170 για άλλη μισή ώρα. Φροντίζουμε να τα αφήσουμε να ψηθούν τόσο όσο χρειάζεται για να γίνουν λίγο τραγανά εξωτερικά και μαλακά μέσα 😉
Τα απολαμβάνουμε!
Στο αρχικό σχέδιο της καρτούλας ο πύργος ήταν αρκετά μεγαλύτερος, αλλά δυστυχώς η πίεση δεν ήταν αρκετή, οπότε έπρεπε να μειωθεί η έκταση της εκτύπωσης. Παρόλα αυτά πιστεύω βγήκε χαρούμενη και πολύχρωμη! Κάθε ένα κομμάτι έχει περάσει μέσα από το παλιό τυπογραφικό πιεστήριο 5 φορές, μία για κάθε χρώμα!
Και αφού ολοκλήρωσα την καρτ ποστάλ για την Θεσσαλονίκη, σειρά έχει η επανεκτύπωση της κάρτας τόοσσσοο.
Τα ξαναλέμε 🙂
Πεντανόστιμα κουλουράκια και υπέροχη η νέα σου κάρτα Άρη! Μπράβο! Keep going!
Πολύ ωραία συνταγή! Ευχαριστουμε Αρη! Προσπάθησα με νωπή μαγια και αλλη φορα με ξερή…νωπή μαγια ειναι πολυ καλύτερη. Η αναλογία ειναι 8gr ξερή μαγια = 30gr νωπη μαγια
Θεσσαλονίκη διαβάζω δε θα μπορούσα να λείψω. χοχο Και τη συνταγή θα δοκιμάσω κι από το μαγαζάκι θα περάσω με την πρώτη ευκαιρία. Φιλιά Άρη μου