(un)Cheese Cake Λεμόνι!

15 Ιούλ

Άργησα λίγο! Είχα άλλα πλάνα για το σημερινό post, αλλά δεν μου βγήκαν 🙁 Είχα προγραμματίσει να παρουσιάσω ένα videάκι, με μένα να φτιάχνω την γνωστή λεμονάδα.

Όλα ωραία και καλά, είχα κατασταλάξει σε ένα φιλόδοξο σενάριο με εξωτερικά και εσωτερικά γυρίσματα και είπα την προηγούμενη Κυριακή θα ξεκινήσω πρώτα με όλα τα πολύ κοντινά πλάνα. Όλη μέρα είχα γύρισμα. Μόλις όμως πέρασα το υλικό στο PC απογοητεύτηκα. Ο φωτισμός ήταν προβληματικός, και η εστίαση (είχα θέσει aperture 1.8 για να έχω πολύ δραματικό bokeh) συνεχώς χανόταν από το θέμα 🙁 Δυστυχώς οι DSLR φωτογραφικές μηχανές, χωρίς ειδικό επιπρόσθετο εξοπλισμό, δεν προσφέρονται για πολλά πολλά στο θέμα του video. Θα μου πείτε, γιατί δεν άφηνα την μηχανή στο αυτόματο και να τραβήξω ένα απλό video; Γιατί δεν θέλω να κάνω video, θέλω να κάνω σινεμά! Έτσι το ονειρεύομαι, και στα όνειρα μάλλον θα μείνω γιατί αυτά που θέλω δεν γίνονται έτσι απλά … Anyway, θα το ξαναπροσπαθήσω!

Κάθε εμπόδιο όμως για καλό 🙂 Γιατί με τα λεμόνια που περίσσεψαν είπα τελικά να ετοιμάσω ένα (un)cheese cake. Με βεβαιότητα σας λέω πως βγήκε υπέροχο 🙂 Πολύ δροσερό και πάρα πολύ αρωματικό! Ο,τι πρέπει για την εποχή!

Θα χρειαστούμε:

Βάση:
50 γρ ξερά σύκα
100 γρ αμύγδαλα (ωμά)

Μους:
300 γρ κάσιους (ωμά)
5 κουταλιές μέλι
ξύσμα από ένα λεμόνι
100 ml χυμό λεμονιού
40 γρ φυσικό βούτυρο κακάο

(Προαιρετικός) στολισμός: φρούτα εποχής, λεβάντα, ξύσμα λεμονιού.

τσέρκι διαμέτρου 16 εκ. Προκύπτουν περίπου 5-6 μερίδες

Αφήνουμε για 2-3 ώρες τα ξερά σύκα μέσα σε νερό ώστε να μαλακώσουν καλά. Τα μεταφέρουμε, μαζί με τα αμύγδαλα, στον επεξεργαστή τροφών και αλέθουμε μέχρι να προκύψει μία ελαφρώς ζουμερή πάστα. Τοποθετούμε το τσέρκι στο δίσκο που θα σερβίρουμε το γλυκό και απλώνουμε ομοιόμορφα την πάστα σχηματίζοντας με λεπτή στρώση.

Προχωράμε με την “τυρένια” μους. Μουλιάζουμε για 6 ώρες τα κάσιους σε ένα μπολ με νερό. Τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφών. Ενεργοποιώντας την μέγιστη ταχύτητα, πολτοποιούμε επίμονα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο κακάο, και συνεχίσουμε την λειτουργία της συσκευής μέχρι να προκύψει μία λεία κρέμα. Το βούτυρο κακάο, το λιώνουμε υπομονετικά, σε μπεν μαρί, σε χαμηλή πάντα θερμοκρασία, και τελευταίο το ενσωματώνουμε στην κρέμα. Συνεχίσουμε να δουλεύουμε το μείγμα μέχρι το (το λιωμένο) βούτυρο κακάο να γίνει ένα με το υπόλοιπο υλικό. Όσο περισσότερο κτυπήσουμε την κρέμα τόσο καλύτερη θα γίνει.

Μόλις πετύχουμε το ικανοποιητικό αποτέλεσμα, ρίχνουμε την κρέμα πάνω από την βάση μας. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για αρκετές ώρες και απολαμβάνουμε! Αυτό ήταν!

Λίγες παρατηρήσεις:

– Μη κάνετε χοντρή βάση, πρέπει να είναι λεπτή ώστε στη γεύση να μας κερδίζει η δροσερή κρέμα.
– Καθώς ετοιμάζουμε την κρέμα, μπορούμε να δοκιμάζουμε. Με προσοχή προσθέτουμε λίγο παραπάνω ξύσμα λεμονιού ή μέλι ανάλογα με τα γούστα μας.
– Το βούτυρο κακάο είναι ένα υπέροχο φυσικό υλικό που εξάγεται με μηχανική πίεση από το καρπό του κακαόδεντρου. Το βρίσκουμε στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και αποτελεί για την συνταγή το πηκτικό μέσο ώστε η κρέμα από το κάσιους να πάρει την μορφή της μους. Ακριβώς για αυτό το λόγο πρέπει τα υλικά της κρέμας να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
– Για την φωτογράφιση “υπερστόλισα” το γλυκό με ξύσμα λεμονιού και λεβάντα. Πριν το σερβίρω τα αφαίρεσα γιατί δεν ήθελα να επηρεάσουν την γεύση. Τα φρούτα τα άφησα (κορόμηλα, βανίλια και αχλάδι)

Πριν σας πως για την αγαπημένη μου έκθεση που συμμετέχω, να υπέρ ευχαριστήσω και από εδώ την τόσο δημιουργική Ζήνα για το υπέροχο αφιέρωμα/συνέντευξη που μου έκανε στο blog της Ef Zin Creations.

Από το προηγούμενο post σας μίλησα για την έκθεση It’s All, Oh So Souvenir to me.vol.5 στην οποία συμμετέχει το Νεανικόν Paperie!

Την περασμένη Τρίτη, στα εγκαίνια, ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητικό για μένα, να βλέπω σε ένα πανέμορφο χώρο, δίπλα από μία φανταστική αυλή cafe-bar, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και καλοφτιαγμένα αντικείμενα να βρίσκονται τα δικά μου προϊόντα, που με τόση αγάπη αλλά και τόσο κόπο κατασκευάζω. Στις πιο δύσκολες ώρες, πραγματικά, αφιερώνοντας όλο το σ/κ για να προλάβω και παραγωγή αλλά και blog 🙂

Αξίζει να περάσετε μια βόλτα, το TAF τα σπάει! Απίστευτος χώρος, ωραίος κόσμος, μουσική, δράσεις και εκθέσεις!


Σας αφήνω, σήμερα χαλαρώνουμε (λέμε τώρα) και αύριο επιτέλους θα ασχοληθώ με την ραπτομηχανή. Πρέπει να την φέρω σε λειτουργία, ώστε μες στο 2018 να είναι έτοιμα και κάποια προϊόντα από ύφασμα 😉 Δεν σταματάω βέβαια το χαρτί, ούτε τα γλυκά! Άλλωστε ο κόσμος του Νεανικόν δεν έχει όρια 🙂

6 Responses to “(un)Cheese Cake Λεμόνι!”

  1. My Little World 16/07/2017 at 08:02 #

    Αρη είσαι τόσο ταλαντούχος με οτι καταπιανεσαι που πραγματικα σου αξιζουν πολλα συγχαρητήρια!!! Το κέικ φαίνεται πολυ δροσιστικό και η φωτογραφία ειναι υπέροχη! Αδημονω να δω τι θα δημιουργήσεις με τη ραπτομηχανή! Φιλιααα

  2. Ερμιόνη 16/07/2017 at 22:26 #

    Άρη πόσο πολύ καταλαβαίνω το ότι άλλο ήθελες να παρουσιάσεις και άλλο μας παρουσίασες τελικά 🙂
    Είναι νομίζω πολύ κλασικό φαινόμενο για έναν food blogger!
    Αλλά πραγματικά το cheesecake δείχνει φανταστικό οπότε τέλος καλό όλα καλά!
    Πολύ όμορφες και φωτεινές φωτογραφίες!
    Καλό βράδυ!

  3. Marion 17/07/2017 at 09:24 #

    Εμένα θα μου άρεσε κι ένα απλό βίντεο, γιατί απλά ξερω ότι θα το κάνεις τέλειο!!! Δεν πειράζει όμως, να ονειρευεσαι και να προσπαθείς 😉

    Ωραίο το γλυκό και μου άρεσε και ο στολισμος του πολυ.
    Δροσερό και καλοκαιρινό.
    Φωτεινές κι ωραιες φωτογραφίες

    καλή εβδομάδα

    🙂

  4. karat 24/04/2018 at 09:41 #

    Στη συνταγή δεν αναφέρεται η ποσότητα του τυριού. Για την ακρίβεια δεν αναφέρεται καθόλου το τυρί ως υλικό.

    • aris 24/04/2018 at 21:45 #

      Δεν υπάρχει τυρί στην συνταγή, για αυτό λέγεται (un)cheese cake. Στην γεύση και στην υφή θυμίζουν πολύ τα κλασσικά cheesecakes αλλά τον ρόλο του τυριού τον έχουν τα κάσιους σε συνδυασμό με το λεμόνι. Αν δοκιμάσεις θα εντυπωσιαστείς, είμαι σίγουρος! 🙂

Trackbacks and Pingbacks

  1. Παγωτό Μωσαϊκό !!! | NEANIKON - 25/07/2017

    […] τεχνικές που θα παρουσιάσω στο 2018. Όπως έλεγα και στο προηγούμενο post εκτός από τις συνταγές για γλυκά & το μικρoσκοπικό […]

Leave a Reply