Τάρτα Λεμόνι
9 Νοέ
(τάρτα λεμόνι version 2 εδώ!)
Δεν αντιλέγω, η Γαλλική Ζαχαροπλαστική είναι πραγματικά δελεαστική. Και το ομολογώ, μου αρέσει να χαζεύω περίτεχνα γλυκά σε πολυτελή ζαχαροπλαστεία. Αλλά για να τα φάω ούτε λόγος. Ο οργανισμός μου αντιδρά και δυσκολεύεται να αφομοιώσει τόση ποσότητα σε βούτυρο, ζάχαρη, κρέμα γάλακτος, λευκό αλεύρι, χρωστικές και άλλα πρόσθετα. Μου ζητά κάτι πιο απλό και πιο φυσικό. Και για να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι, αποφασίζω να πειραματιστώ με τη Γαλλική Πατισερί, ξεκινώντας από την tarte au citron, την τάρτα λεμόνι.
Μετά από πολλές προσπάθειες (τουλάχιστον 8-9 μέχρι σήμερα) νομίζω πως την έφτασα εκεί που ήθελα: πολύ ευχάριστη γεύση, μεταξένια υφή και πλούσιο λεμονένιο άρωμα. Και όλα αυτά χωρίς ζάχαρη, χωρίς βούτυρο και χωρίς λευκό αλεύρι. Και η τάρτα έγινε τόσο ωραία που θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα όμορφο δώρο. Για αυτό λοιπόν της σχεδίασα και ένα κουτί.
Πάμε να δούμε πως θα τα καταφέρουμε όλα αυτά;
Για τη ζύμη θα χρειαστούμε:
- 125 ml συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού ή πετιμέζι (εάν το πετιμέζι είναι πολύ πυκνό και γλυκό, βάλτε λιγότερο και συμπληρώστε με νερό).
- 35 ml ελαιόλαδο
- 150 γρ αλεύρι ολικής από σκληρό σιτάρι αλεσμένο σε πετρόμυλο.
- 2 (κοφτά) κουταλάκια του γλυκού baking powder
- Τσέρκι διαμέτρου 16 εκ.
- Κεραμικά φασόλια για ψήσιμο τάρτας
Για τον συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού και για το αλεύρι από σκληρό σιτάρι αναφέρομαι στο post Κραμπλ Τάρτα Μήλου. Εάν θέλετε, ρίξτε μια ματιά στις παρατηρήσεις.
Για τη γέμιση θα χρειαστούμε:
- 200 γρ πολτό μήλου
- 3 κουταλιές corn flour (ναι, ναι υπάρχει βιολογικό)
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- 1 κουταλιά αποξηραμένα ή φρέσκα φύλλα Λουϊζας
- 100 ml χυμό λεμονιού
- 3 κρόκους
- 4 γεμάτες κουταλιές μέλι
- 1/3 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη
- Χειροκίνητο μύλο λαχανικών εφαρμόζοντας την λεπτή σήτα (το κλασσικό εργαλείο)
Ξεκινάμε με τη βάση της τάρτας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 oC. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το πετιμέζι με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά (εικ 1). Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το baking powder και το προσθέτουμε στο μπολ. Πλάθουμε… Παρατηρούμε πως η ζύμη παραμένει κάπως υγρή και κολλάει λίγο στα χέρια μας (εικ 2). Δεν πειράζει, αυτό το θέλουμε ώστε να παραμείνει μαλακή μετά το ψήσιμο και να τρώγεται εύκολα. Αφήνουμε τη ζύμη περίπου μισή ώρα στο ψυγείο και κατόπιν τη μεταφέρουμε σε ένα ταψί όπου έχουμε απλώσει μία λαδόκολλα (εικ 3). Από πάνω βάζουμε άλλη μία λαδόκολλα και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε κυκλικά την ζύμη σε μια διάμετρο περίπου 22 εκ (εικ4). Βγάζουμε την πάνω λαδόκολλα και κάπως κεντρικά τοποθετούμε το τσέρκι(εικ 5). Βρέχουμε άπειρο-ελάχιστα τα δάχτυλα μας και παίρνοντας κομμάτια από την ζύμη, που περισσεύει περιμετρικά, κτίζουμε τα τοιχώματα της τάρτας (εικ 6). Πιέζουμε καλά ώστε τα τοιχώματα να ενωθούν με το κάτω μέρος της βάσης και φροντίζουμε ώστε το ύψος να παραμείνει σταθερό (περίπου 4 εκ.) σε όλη την περίμετρο (εικ 7). Κόβουμε μία λαδόκολλα κυκλικά με περίμετρο 25 εκ και την εφαρμόζουμε στο εσωτερικό της τάρτας. Από πάνω απλώνουμε καλά τα κεραμικά φασόλια (εικ 8). Εισάγουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 16 λεπτά, άντε 17 αν ο φούρνος μας δεν είναι πολύ δυνατός.
Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει, και με προσοχή βγάζουμε τα κεραμικά φασόλια. Με ένα μαχαίρι προσεκτικά ξεκολλάμε το τσέρκι και το απομακρύνουμε. Τοποθετούμε τη βάση της τάρτας μας σε ένα δίσκο και την αφήνουμε στην άκρη (εικ 9).
Πάμε για την γέμιση? Πρώτα ετοιμάζουμε τον πολτό μήλου. Για να πάρουμε 200 γρ πρέπει να βράσουμε περίπου 250 – 300 γρ καθαρισμένα κομμάτια μήλου μαζί με λίγο νερό (100 ml) (εικ 1). Βράζουμε πολύ καλά, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα μήλα (εικ 2). Αποσύρουμε από την φωτιά, και αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, κατόπιν μεταφέρουμε στον επεξεργαστή τροφών και αλέθουμε μέχρι να γίνουν εντελώς πολτός (εικ 3). Τον αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και προχωράμε…
Σε μία κούπα βραστό νερό προσθέτουμε τα φύλλα της Λουϊζας, σκεπάζουμε και περιμένουμε να βγουν τα αρώματα της και ελαφρώς να κρυώσει. Σουρώνουμε το ρόφημα και κρατάμε 150 ml για να το χρησιμοποιήσουμε παρακάτω.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε τον πολτό μήλου, τους τρεις κρόκους και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε για μερικά λεπτά σε μεγάλη ταχύτητα (εικ 4). Σταματάμε το μίξερ, και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε για λίγο ακόμα (εικ 5). Αδειάζουμε το μείγμα σε μία κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς (εικ 6). Σε λίγα λεπτά η κρέμα θα πήξει. Μόλις συμβεί, με γρήγορες κινήσεις τη ρίχνουμε στο μύλο λαχανικών. Παίρνουμε το μύλο με την κρέμα και τον τοποθετούμε πάνω από τη βάση της τάρτας (χωρίς να ακουμπάει σε αυτή) και αλέθουμε την κρέμα, γεμίζοντας την τάρτα (εικ 7). Στο τέλος, με μία σπάτουλα, όσο είναι ζεστή η κρέμα, ισιώνουμε την επιφάνειά της (εικ 8). Στο μύλο, θα δούμε πως έμειναν διάφορα υπολείμματα, καλό αυτό, γιατί έτσι η κρέμα μας απέκτησε πολύ καλύτερη υφή. Αυτό ήταν, αφήνουμε να κρυώσει και στο ψυγείο τουλάχιστον για 3-4 ώρες.
Υπομονή! Πάμε όμως για το κουτί:
Θα χρειαστούμε:
- Καφέ Χαρτόνι
- Εργαλεία Χαρτοκοπτικής
- Πλαστική διαφάνεια (την ζητάμε από ένα χαρτοπωλείο)
- Σπάγκο
- Κόλλα
Παρατηρούμε καλά το σχεδιάγραμμα και ακολουθούμε ένα-ένα τα παρακάτω βήματα.
- Κόβουμε ένα κομμάτι χαρτόνι σε διαστάσεις 72 x 40 (εικ 1)
- Με ένα μολύβι, δημιουργούμε δύο λωρίδες πάχους 8 εκ σε κάθε μία άκρη, παράλληλες στη μεγάλη πλευρά του χαρτονιού (εικ 2)
- Δημιουργούμε τρεις λωρίδες πάχους 8 εκ, δύο στις άκρες και μία στο κέντρο, παράλληλες στην μικρότερη πλευρά του χαρτονιού. Η απόσταση κάθε λωρίδας προκύπτει 24 εκ. (δηλαδή 8 + 24 + 8 + 24 + 8 = μήκος του χαρτονιού = 72 εκ) (εικ 3)
- Στα μικρά τετράγωνα που δημιουργούνται στις άκρες σχηματίζουμε από ένα λίγο μικρότερο τετράγωνο. Το σχήμα Γ που περισσεύει το γκριζάρουμε. (εικ 4)
- Μέσα στο κάτω μεγάλο τετράγωνο, δημιουργούμε συμμετρικά τοποθετημένο ένα μικρότερο τετράγωνο με διαστάσεις 18 εκ. Οι ακμές του απέχουν από το εξωτερικό τετράγωνο 3 εκ. Γκριζάρουμε το εσωτερικό του (εικ 5).
- Στα κάτω παραλληλόγραμμα, με την βοήθεια ενός κέρματος σχηματίζουμε, στο κέντρο από ένα μισό κύκλο. Γκριζάρουμε το εσωτερικό του ((εικ 6).
- Με την βοήθεια ενός κοπιδιού αφαιρούμε τα κομμάτια που έχουμε γκριζάρει (εικ 7).
- Τις υπόλοιπες γραμμές τις τσακίζουμε. Μετά σβήνουμε καλά το ίχνος του μολυβιού (εικ 8 & 9).
- Κόβουμε από την διαφάνεια ένα τετράγωνο κομμάτι διαστάσεων 22 x 22 εκ.
- Από την μέσα πλευρά του κουτιού κολλάμε την διαφάνεια γύρω από το άνοιγμα. (εικ 10)
- Κολλάμε τα πλαϊνά, πιέζοντας καλά και κλείνουμε το κουτί (εικ 11)
Αυτό ήταν!!!! Βάζουμε το γλυκό μέσα (με μία λαδόκολλα από κάτω), δένουμε με πολύχρωμο σπάγκο και το δώρο μας είναι το καλύτερο!
Εξαιρετική η δουλειά σου ! Μπράβο σου , καλή συνέχεια!
Χίλια ευχαριστώ, για άλλη μία φορά πρέπει να σου πω πως από το blog σου έχω διδαχθεί πολλά!
Όλοι μας μαθαίνουμε ο ένας απ’ τον άλλον, συνέχισε αυτό που κάνεις με αγάπη και υπευθυνότητα!
Bravo !! Very interesting !!
Ευχαριστώ!!!!!! Νομίζω σας κατάλαβα από mail και από το twitter!!
πολύ ενδιαφέρουσα και διαφορετική η συνταγή για την lemon curd! έχω εδώ τις απορίες μου τώρα!
το μήλο φαντάζομαι δεν το καταλαβαίνεις σχεδόν καθόλου στην γεύση εεε? Και απλά το βάζεις αντί για βούτυρο?
κουρκουμά βάζεις για το χρώμα ή δίνει και το κατι τις του στην γέυση?
αυτή η lemon curd πιστεύεις διατηρείται στο ψυγείο (σε βαζάκι) ή είναι μόνο για την τάρτα και για κατανάλωση εντός 3-4 ημερών?
πολλές ερωτήσεις εεε! αλλά μου έχουν ξεμείνει κάτι κρόκοι και μου αρέσει η συνταγή σου!
Ακριβώς !!!! Τον πολτό τον χρησιμοποιώ αντί για βούτυρο !!! Το είχα διαβάσει κάπου αυτό το κόλπο και γενικά πιάνει !!! Θέλεις η πηκτίνη που περιέχει, το χρώμα του, η υφή, η υγρασία που διατηρεί, δεν ξέρω…Απλά πρέπει να έχει πολτοποιηθεί το μήλο καλά, και μετά δεν το καταλαβαίνεις καθόλου στη γεύση. Είναι μία πολύ καλή βάση και για μία χορτοφαγική κρέμα γενικά.. Τον κουρκουμά, ναι, τον χρησιμοποιώ για το τέλειο του χρώμα, αλλά και για τις σούπερ θρεπτικές του ιδιότητες. Παραπάνω δεν πρέπει να βάλουμε γιατί επεμβαίνει στη γεύση..
Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω αν αυτή η lemon curd διατηρείται πολύ καιρό…σίγουρα, αν το δοκιμάσεις, θα πρέπει πρώτα να αποστειρώσεις το βάζο… Πάντως γίνεται νόστιμη, κατά κοινή ομολογία των φίλων μου που τη δοκίμασαν, και γενικά η τάρτα λεμόνι είναι από τα top γλυκά μου 🙂
Επειδή την έχω απολαύσει την συγκεκριμένη τάρτα, είναι απλά ΤΕΛΕΙΑ!!! Δεν έχω φάει καλύτερη τάρτα λεμόνι!!!
thanx Λίντα !!! Και μένα μου αρέσει και έχω καιρό να την φτιάξω … έχω μπλέξει με άλλα γλυκά αυτή την εποχή … αλλά που θα πάει !!
Αυτή τη στιγμη φτιάχνουμε το κουτί ! Είναι παιδεία αν το κανει κανεις πρωτη φορά αλλά αξίζει για την φιλη που εχει γενέθλια σήμερα !
Παιδεμα αλλά η αυτόματη διόρθωση το έκανε παιδεία..Βέβαια παιδεία και αγάπη δινει κάποιος με οποίο τροπο. Ένας απο αυτους είναι και η χειροποίητη προσφορά!
Να την χαίρεσαι τη φίλη σου, είναι πολύ τυχερή που έχει μία φίλη που της προσφέρει κάτι που με αγάπη και κόπο έχει υλοποιήσει 🙂
Ρέα πόσο χαίρομαι που το φτιάχνεις !!! Αξίζει τον κόπο πραγματικά !! Εγώ όταν το πρωτοέφτιαξα και έβαλα ένα γλυκάκι μέσα, δεν το πίστευα !! Μου φαινόταν τόσο τέλειο 🙂