Τάρτα Λεμόνι v2
4 Μαρ
Είναι το αγαπημένο μου γλυκάκι. Τέλος.
8-9 μήνες πριν ξεκινήσω το blog, πάλευα εντατικά με την γλυκοπλαστική. Κάθε Σαββατοκύριακο προσπαθούσα επίμονα να παρασκευάσω αυτό που εκείνη την περίοδο είχα στο μυαλό μου. Και οι αποτυχίες πήγαιναν και έρχονταν!
Με την τάρτα λεμόνι βέβαια είχαμε εξ’ αρχής μια πολύ συμπαθητική σχέση. Σε κάθε νέα μου εκτέλεση βελτίωνα κυρίως λεπτομέρειες φέρνοντας την τελικά σε μία έκδοση που θυμάμαι με είχε ξετρελάνει.
Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, προσεγγίζω το θέμα ελαφρώς διαφορετικά. Σημαντικό πλέον είναι οι συνταγές μου να είναι σχετικά απλές.
Για αυτό το λόγο σκέφτηκα να επιστρέψω στην αγαπημένη μου Tarte au Citron προσπαθώντας λίγο να την απλοποιήσω. Όχι πολύ, γιατί ένα τόσο ντελικάτο γλυκάκι, αξίζει κάποιο κόπο παραπάνω.
Συγκεκριμένα θέλησα να αφαιρέσω το επεξεργασμένο corn flour γιατί δεν μου πολύ ταιριάζει και επιπλέον να απαλύνω την γεύση της βάσης αντικαθιστώντας το πετιμέζι με κάτι πιο ήπιο.
Μετά από κανά – δυο νέες δοκιμές την λύση και στα δύο θέματά μου την βρήκα στα μήλα.
Γιατί τα μήλα εκτός από απαλή γλυκιά γεύση έχουν και σημαντική περιεκτικότητα σε πηκτίνη. Με μαγικό τρόπο βοηθούν την κρέμα μας να δέσει και την βάση να αποκτήσει μία πιο μπισκοτένια υφή. Έτσι αυξάνοντας και προσθέτοντας πολτό μήλου στα δύο μέρη του γλυκού πετυχαίνουμε το ζητούμενο.
Η γεύση δεν επηρεάστηκε καθόλου, ίσα ίσα πλέον μου φαίνεται ακόμα πιο ευχάριστη! Μάλιστα η lemon curd τώρα έχει spreadable υφή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με άλλους τρόπους.
Για τη βάση θα χρειαστούμε:
100 γρ πολτό μήλου
35 ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά μέλι
140 γρ αλεύρι ολικής
2 (κοφτά) κουταλάκια του γλυκού baking powder
Τσέρκι διαμέτρου 16 εκ.
Κεραμικά φασόλια για ψήσιμο τάρτας
Για τη γέμιση θα χρειαστούμε:
280 γρ πολτό μήλου
1 κουταλιά αλεύρι ολικής
ξύσμα από μισό λεμόνι
150 ml τσάι Λουϊζας
100 ml χυμό λεμονιού
3 κρόκους
4 γεμάτες κουταλιές μέλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη
Χειροκίνητο μύλο λαχανικών εφαρμόζοντας την λεπτή σήτα (το κλασσικό εργαλείο)
(Προκύπτουν 4 μερίδες / Progress photos θα βρείτε στην αρχική ανάρτηση)
Ξεκινάμε με τον πολτό μήλου. Καθαρίζουμε περίπου μισό κιλό ώριμα και νόστιμα μήλα, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και μαζί με λίγο νερό τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν καλά τα υγρά τους. Περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία και τα αλέθουμε στο μούλτι. Τον πολτό μήλου μπορούμε να τον ετοιμάσουμε μέρες πριν και να τον αποθηκεύσουμε ζυγισμένο σε σακουλάκια στην κατάψυξη.
Προχωράμε στη βάση της τάρτας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 oC. Ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα μπολ τον πολτό μήλου, το μέλι και το ελαιόλαδο. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το baking powder και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα. Πλάθουμε μέχρι να προκύψει μία ζύμη που σχεδόν να μη κολλάει στα χέρια μας.
Την αφήνουμε περίπου μισή ώρα στο ψυγείο και κατόπιν την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Με τον πλάστη ανοίγουμε κυκλικά τη ζύμη σε μια διάμετρο περίπου 22 εκ. Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα και κάπως κεντρικά τοποθετούμε το τσέρκι. Βρέχουμε άπειρο-ελάχιστα τα δάχτυλά μας και παίρνοντας κομμάτια από την ζύμη, που περισσεύει περιμετρικά, κτίζουμε τα τοιχώματα της τάρτας. Πιέζουμε καλά ώστε τα τοιχώματα να ενωθούν με το κάτω μέρος της βάσης και φροντίζουμε ώστε το ύψος να παραμείνει σταθερό (περίπου 3 εκ.) σε όλη την περίμετρο. Κόβουμε μία λαδόκολλα κυκλικά με διάμετρο 25 εκ και την εφαρμόζουμε στο εσωτερικό της τάρτας. Από πάνω απλώνουμε καλά τα κεραμικά φασόλια. Φουρνίζουμε για 17 λεπτά. Με προσοχή ξεφορμάρουμε.
Επόμενο βήμα η κρέμα.
Σε μία κούπα ζεστό νερό προσθέτουμε μία κουταλιά αποξηραμένα φύλλα Λουϊζας, σκεπάζουμε και περιμένουμε να βγουν τα αρώματά της. Μόλις κρυώσει, σουρώνουμε και κρατάμε τα 150 ml που χρειαζόμαστε.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε τον πολτό μήλου, τους τρεις κρόκους και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε για μερικά λεπτά σε μεγάλη ταχύτητα. Σταματάμε το μίξερ, και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε για λίγο ακόμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία κατσαρόλα, πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς και περιμένουμε υπομονετικά μέχρι να δέσει. Θα χρειαστούν περίπου 20 λεπτά. Σε αντίθεση με την προηγούμενη έκδοση με το corn flour, εδώ χρειάζεται περισσότερη υπομονή, αλλά η υφή προκύπτει πιο φυσικά δεμένη άρα και πιο ευχάριστη. Για να διαπιστώσουμε πως είναι έτοιμη τοποθετούμε λίγη στο πίσω μέρος ενός κουταλιού και ελέγχουμε αν η κρέμα στέκεται όπως πρέπει.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, με γρήγορες κινήσεις ρίχνουμε την κρέμα στο μύλο λαχανικών. Παίρνουμε τον μύλο με την κρέμα και τον τοποθετούμε πάνω από τη βάση της τάρτας (χωρίς να ακουμπάει σε αυτή) και αλέθουμε γεμίζοντας την τάρτα. Στο τέλος, με μία σπάτουλα, όσο είναι ζεστή η κρέμα, ισιώνουμε την επιφάνειά της.
Στο μύλο, θα δούμε πως έμειναν διάφορα υπολείμματα, καλό αυτό, γιατί έτσι η κρέμα μας απέκτησε πολύ καλύτερη υφή και απαλλάχθηκε από το ξύσμα που αν είχε παραμείνει δεν θα είχαμε τόσο ισορροπημένο αποτέλεσμα . Άλλωστε το άρωμά του το πήραμε 😉
Αυτό ήταν, αφήνουμε να κρυώσει και στο ψυγείο τουλάχιστον για 3-4 ώρες.
Κάθε μπουκιά της βάλσαμο!
(Να μη ξεχάσω: να στείλω ένα γλυκό ευχαριστώ στην Ξανθή που στο post της για προτάσεις Τσικνοπέμπτης συμπεριέλαβε την Καρυδόπιτα αλλά και να σας ενημερώσω πως στο τελευταίο τεύχος του Familives θα βρείτε την συνταγή μου για την Τάρτα με Φράουλες)
Αυτό το καταπληκτικό χρώμα το έδωσε ο κουρκουμάς; Τι όμορφη που έγινε; Από τα ωραιότερα γλυκά γενικώς. Μπράβο Άρη!
Ναι, το χρώμα που έχει ο κουρκουμάς είναι απίστευτο Χριστίνα! Και τόσο λίγο δεν γίνεται αντιληπτό στη γεύση 😉
Lemon pie είναι η αδυναμία μου! Πολύ έξυπνο να χρησιμοποιήσεις την πηκτίνη από μήλα, innovative 🙂 Θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε γιατί και εγώ παλεύω να ξεφορτωθώ το corn flower γενικότερα.
Ευχαριστώ! Και μένα είναι η αδυναμία μου 🙂
Πω πω χρώμα και ομορφιά! Φαίνεται πεντανοστιμη κι επειδή κι εγώ αγαπάω το λεμονακι το μυρωδάτο θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε! Καλό Σαββατοκύριακο!
Πρέπει Σωτηρία, πρέπει να την δοκιμάσεις 🙂
Καλημέρα Άρη, εγώ δεν έχω καλή σχέση με το λεμόνι αλλά δεν θα έλεγα όχι στην τάρτα σου. Αυτό το κίτρινο σε προκαλεί να δοκιμάσεις. Επίσης η βάση μμμ.. νομίζω τρώγεται και σκέτη ! Μου άρεσε πολύ το φόντο της φωτογράφισης!!!! Καλό ΣΚ να ευχηθώ και φιλιά!
Ναι γιατί όχι, αν στην βάση βάλουμε και λίγες σταφίδες και ό,τι άλλο μας αρέσει έχουμε τέλεια μπισκοτάκια.
Κερνάς, να έρθω, Άρη μου;
Και για μένα οι τάρτες λεμονιού, είναι από τα πιο όμορφα γλυκά!!! Κι’ εδώ εσύ έχεις δώσει εξαιρετική ιδέα, με τον πουρέ μήλου στην γέμιση.
Θα την δοκιμάσω σίγουρα.
Και βέβαια να έρθεις Πηνελόπη! Το ρωτάς;
Ε, ξεχάστηκα από την λαχτάρα του γλυκού και δεν σου ευχήθηκα καλό Σαββατοκύριακο και καλή Αποκριά…
Λοιπόν θα το πω…Θα προτιμούσα μία από τις δύο τελευταίες φωτογραφίες…Έχω αδυναμία στα details και στα κοντινά…Τις βρίσκω ξεχωριστές !!!
Νομίζω τελικά σε όλους οι τελευταίες αρέσουν 🙂
από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά!!
μόνο που η δική σου εκδοχή φαίνεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα! 😉
η προσθήκη του πολτού μήλου, του κουρκουμά και της λουίζας μου κινεί την περιέργεια… θέλω πολύ να την δοκιμάσω!
πολύ ωραία συνταγή!
φιλιάαα!
Το μήλο μας δίνει λίγη γλύκα και πολύ καλή υφή, ο κουρκουμάς το λαμπερό του χρώμα και η λουίζα το λεμονένιο άρωμά της 😉
Μικρούλα και χαριτωμένη! Λεμονάτη και με πολύ ωραίο χρώμα!!! Θέλω πολύ να τη δοκιμάσω!!
Αν σου αρέσουν τα λεμονένια γλυκά, θα την λατρέψεις Πέπη!
Τι ομορφο κιτρινο χρωμα!
Αυτη την περιοδο το λεμόνι δίνει & παίρνει 😉
Καλημερα & καλή εβδομάδα!
Ναι το λεμόνι είναι τόσο τέλειο!
Φοβερή βγήκε, στο φακό γράφει πολύ….
Έχει τόσο φωτογένεια, σκέτη σταρ!
Καλησπέρα.
Στα υλικά της γέμισης γράφεις “1 αλεύρι ολικής” (προφανώς κάτι λείπει 🙂 ). Ποιά είναι τελικά η ποσότητα του;
Ναι λείπει η λέξη κουταλιά Χίλια συγνώμη, το διορθώνω άμεσα 🙂
Πόσο όμορφη τάρτα και πόσο ιδιαίτερα τα υλικά της! Είναι εντυπωσιακό πώς καταφέρνεις να συνδυάζεις πρωτότυπα υλικά και να πετυχαίνεις ένα γευστικά και αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα! Για ακόμη μια φορά διαπιστώνω ότι ένα γλυκό μπορεί να είναι υγιεινό, χωρίς να είναι άγευστο ή άχαρο!
Μα είναι δυνατόν;; 🙂 Τόση ομορφιά που έχει φύση και να είναι άγευστη και άχαρη 🙂
Ευχαριστώ Νανά!
Αυτό είναι που λένε μπουκιά και συχώριο! Λατρεύω το λεμόνι… αυτό που με τρέλανε είναι η εναλλακτική χρήση του μήλου. Είσαι μεγάλος επιστήμονας φίλε Άρη! Αν και την συνταγή την διάβασα πρέπει να ομολογήσω 3 φορές, κομματάκι δύσκολη μου φάνηκε εν τούτοις λέω να την δοκιμάσω κάποια στιγμή που θα έχω χρόνο. Με βάζεις σε πειρασμό λέμε χαχαχαχα!
Τόσο δύσκολα πράγματα κατασκεύαζεις Χριστίνα, αποκλείεται να δυσκολευτείς σε αυτό!!!
Λογικό να είναι αυτό το αγαπημένο σου γλυκάκι! Είναι τόσο όμορφη!
Το μήλο κάνει θαύματα, μαζί με τον κουρκουμά βέβαια!!
Καλή εβδομάδα Άρη!
Ναι βέβαια! Το μήλο δίνει γλύκα και υφή και ο κουρκουμάς χρώμα! Κανένα δεν γίνεται αντιληπτό στη γεύση, αφού το λεμόνι έχει έντονη προσωπικότητα 🙂
Μου άρεσε πάρα πολύ η τελευταία φωτογραφία της ανάρτησης σου Άρη!
Όπως επίσης και το πολύ λαμπερό χρώμα που έχει η τάρτα σου!
Τα γλυκά με λεμόνι είναι πάντα αγαπημένα και ευπρόσδεκτα και τούτο δω με την ενδιαφέρουσα γέμιση και την μπισκοτένια βάση, φοβερά δελεαστικό!
Τελικά σε όλους η τελυταία αρέσει 🙂 Εγώ προτιμώ τις πιο concept photos αλλά τα close ups φαγητού έχουν τελικά περισσότερη πέραση …
πάλι με εντυπωσίασες με τις συνταγές σου!
η αλήθεια είναι πως δεν είχα σκεφτεί ποτέ το μήλο μπορεί σε μια τάρτα λεμόνι.
Αλλά τώρα που το λες και εγώ το χρησιμοποιώ σε μαρμελάδες άλλων φρούτων για αντικατάσταση ζάχαρης αλλά και για να πήξουν καλύτερα και όντως δεν αλλοιώνει καθόλου τη γεύση.
η τάρτα φαίνεται φανταστική! άκρως ενδιαφέρουσα συνταγή και όμορφες φωτογραφίες 🙂
Ακριβώς Εύη! Το μήλο (αρκεί να είναι νόστιμο και γλυκό) μόνο καλό μπορεί να κάνει στην κρέμα μας 😉
Η τάρτα λεμόνι είναι από τις αγαπημένες μου. Η καλή τάρτα όμως. Κι αυτή φαίνεται ότι είναι πολυυυ καλή Αρη. Μπράβο για την τελειοποίηση της συνταγής. Ο πολτός μήλου έξυπνη ιδέα.
Οπως πάντα ωραίες φωτογραφίες
(Υ.Γ. Το ψαλίδι σου το λάτρεψα 😉 )
Καλό βράδυ
To ψαλίδι είναι από τα αγαπημένα μου props, αλλά δεν έχω καταφέρει να βρω το αυθεντικό. Αυτό ήταν ασημί και το έβαψα να φανταστείς …
Υπάρχουν κάποια άλλα που μοιάζουν με αυτό αλλά είναι πιο μικρά και λίγο πιο κομψά. Έχω την αίσθηση πως το ψαλιδάδικο στην Κολοκοτρώνη μπορεί να έχει..και θα πάω σύντομα να το διαπιστώσω. Με τα props δεν χορταίνω ποτέ 🙂 🙂
Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά για τις φοβερές συνταγές σου! Αντί για μύλο λαχανικών δεν μπορώ να βάλω σιτα ή σουρωτήρι μεγάλο;
Ευχαριστώ Ολυμπία! Ναι βέβαια, μπορείς και με μία σίτα, ένα τούλι ή με ένα λεπτό σουρωτήρι … πιέζοντας την κρέμα από πάνω.
Πολύ όμορφη και λαχταριστή τάρτα, Άρη! Έχω αδυναμία στα λεμονένια γλυκά! Πολύ ενδιαφέρουσα η προσθήκη κουρκουμά!
Πολύ ιδιαίτερη η λεμονόπιτά σου Άρη!! Και η προσθήκη του κουρκουμά αλλά και του πολτού μήλου…πολύ ενδιαφέρουσες …θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε (μόλις καταφέρω να ξεμπερδέψω από τα τρεχάματα που με κρατούν μακριά απ’ όλα!)!!
Το λεμόνι είναι πολύ αγαπημένο μου επίσης και στα γλυκά!!Πάντως έχει τρομερό ενδιαφέρον η συνταγή σου Άρη. Για τις φωτογραφίες δεν μιλώ πλέον…ξέρεις!!
Τι υπέροχο χρώμα! Εγώ πάντως αυτά τα κεραμικά φασόλια θα τα έβαζα και στη διακόσμηση 😀
H κρέμα βγήκε τέλεια!!! Πραγματικά δεν παίζεται από γεύση!
Όμως κάτι πήγε λάθος με την βάση. Ενώ ακολούθησα κατά γράμμα τη συνταγή, η ζύμη ήταν πολύ κολλώδης και αναγκάστηκα να προσθέσω και άλλο αλεύρι για να μπορέσω να την πλάσω.
Δεν ψήθηκε στα 17’, την άφησα παραπάνω και ποτέ δεν έγινε τραγανή. Έμεινε ελαστική.
Τι μπορεί να πήγε λάθος; Το αλεύρι που έβαλα είναι ένα βιολογικό ολικής άλεσης που χρησιμοποιώ συνέχεια.