Υγρό Σοκολατένιο Κέικ!
15 Νοέ
Όπως το ακούτε 🙂 Υγρό Σοκολατένιο Κέικ!
Ζουμερό και σοκολατένιο, ελαφρύ, με άρωμα που σου μένει!
Πάμε για την συνταγή;
Για το κέικ θα χρειαστούμε:
2 μικρά μήλα, ώριμα και γλυκά, καθαρισμένα σε κομμάτια
100 ml ελαιόλαδο
3,5 κουταλιές μέλι
1 κουταλάκι κανέλα
1/8 κουταλάκι γαρύφαλλο (όχι παραπάνω!)
Ξύσμα από μισό μικρό πορτοκάλι
1 κουταλιά κακάο
1 κουταλιά χαρουπάλευρο
3 αυγά
1 κουταλιά baking powder
140 γρ αλεύρι ολικής
Για σιρόπι θα χρειαστούμε:
250 ml νερό
4 κουταλιές μέλι
2 κοφτές κουταλιές κακάο
Ξύσμα από μισό μικρό πορτοκάλι
Για τον γλάσο θα χρειαστούμε:
3 κουταλιές ταχίνι ολικής
3 κουταλιές μέλι
3 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλάκια κακάο
1 κουταλάκι χαρουπάλευρο
Ταψάκι διαμέτρου 22 εκ, προκύπτουν περίπου 8 μερίδες
Ξεκινάμε με το κέικ. Στο μούλτι τοποθετούμε τα κομμάτια μήλου, το μέλι, το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το κακάο, το χαρούπι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αλέθουμε καλά μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα.
Σε ένα μπολ ανάδευσης ρίχνουμε τα αυγά. Με τον αυγοδάρτη τα χτυπάμε όσο καλύτερα μπορούμε. Αδειάζουμε το προηγούμενο μείγμα και ανακατεύουμε.
Σίγα – σιγά ρίχνουμε και το αλεύρι, αφού πρώτα του ενσωματώσουμε το baking powder. Παράλληλα ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο το ταψάκι και το γεμίζουμε με τον χυλό του κέικ. Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, για 45 λεπτά.
Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα μπρίκι, πάνω σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι όλα να ενωθούν. Το σιρόπι προκύπτει αραιό, όχι δηλαδή δεμένο, αλλά καλύτερα έτσι ώστε να μην είναι βαρύ.
Αμέσως μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, με μαχαίρι (ή με οδοντογλυφίδα) ανοίγουμε πολλές μικρές τρύπες στο κέικ για να βοηθήσουμε την απορρόφηση του σιροπιού. Μπορούμε επίσης να το κόψουμε σε κομμάτια όπως κάνουν γενικά στα σιροπιαστά γλυκά ταψιού 😉
Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι ομοιόμορφα πάνω στο καυτό κέικ φροντίζοντας να σιροπιαστεί συνολικά. Δεν θέλουμε να μείνουν κάποια σημεία στεγνά γιατί θα είναι άγλυκα και βαρετά στην υφή.
Μετά ετοιμάζουμε τον γλάσο. Πολύ απλά σε ένα μικρό μπολ και με ένα πιρούνι, ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά. Απλώνουμε πάνω από το κέικ.
Το κέικ μας για μια μέρα διατηρείται εκτός ψυγείου, αλλά παραπάνω όχι. Είναι αρκετά υγρό για να μείνει εκτός.
Θα μου πείτε βέβαια σιγά μη αντέξει και δεν φαγωθεί αμέσως :-)
Λίγες Παρατηρήσεις:
Μην παραλείψετε την κανέλα, το γαρύφαλλο και ειδικά το πορτοκάλι. Δίνουν σπιρτάδα και ενισχύουν την γεύση. Διαφορετικά το κέικ θα μένει αδύναμο γευστικά.
Χτυπήστε καλά τα πρώτα υλικά στο μούλτι ώστε να καπελωθεί το ελαιόλαδο από τα υπόλοιπα υλικά.
Προτείνω μη το ψήσετε παραπάνω, το έκανα στην πρώτη δοκιμή, και μου βγήκε πιο σκληρό στην υφή και πιο βαρύ στην γεύση.
Επιλέξτε ταχίνι ολικής (το βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά) γιατί έχει πολύ πιο ωραία υφή σε σχέση με το ταχίνι από αποφλοιωμένο σουσάμι 😉
+ 1-2 ακόμα νέα από τον κόσμο του νεανικόν μου:
Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες είναι ήδη διαθέσιμες στα αγαπημένα μου: Σπόρος (Κηφισιά), Flâneur (Πλάκα) και Zalο (Κρήτη) αλλά σε λίγες μέρες και στο μακρινό Σικάγο, στο υπέροχο greek shop loveellada !!! 🙂
Επιπλέον μόλις ολοκλήρωσα μία νέα κάρτα που αναγράφει “για σένα” μέσα σε ένα βάζο λουλούδια! Προς το παρόν είναι διαθέσιμη online μέσω jamjar
Τα ξαναλέμε πολύ σύντομα 😉
Καλημέρα Άρη κάθε φορά οι συνταγές σου είναι και μια μεγάλη έκπληξη!!
Χαίρομαι πολύ που μου το λες Ξανθή, ειδικά εσύ!
Πόσο ωραία δένεις θρεπτικά και υγιεινά υλικά όπως χαρουπόσκονη, ταχίνι, φρούτα και μέλι για να φτιάξεις τις δικές σου εκδοχές των ας πούμε “παραδοσιακών” γλυκών. Μπράβο σου και πάλι! Από τη φωτο μου φαίνεται ότι το κέικ έχει πετύχει σε όλα. Πολύ έξυπνη και η επικάλυψη με το ταχίνι. Ταχίνι ολικής υπάρχει και στο σούπερ μάρκετ, λίγο πιο ακριβό από τα άλλα, με ανώτερη γεύση όμως, θα συμφωνήσω.
Ευχαριστώ πολύ 🙂
Το έκανες πάλι το θαύμα σου!! φίλε Άρη.
Η επικάλυψη, τρώγεται μια χαρά και από μόνη της με το κουταλάκι θα έλεγα 🙂
δεν το συζητώ, η επικάλυψη είναι στα top μου 🙂
και ενα αρωματικό τσαγάκι και σκετη απόλαυση!
αμέ! 🙂
Φαίνεται νοστιμότατο
🙂
Μολις το εφτιαξα και πω πωωωω ειναι τελειο
Αλήθεια !!!?!!! Χαίρομαι πολύ! Σε ευχαριστώ!! 🙂
Φαίνεται πολύ ωραία συνταγή και θέλω να τη φτιάξω. Μπορώ όμως στο σιρόπι να παραλείψω το ταχίνι; Ή να το αντικαταστήσω με κάτι άλλο;
Καλησπέρα! Ίσως με βούτυρο Κασιους ή φιστικοβουτυρο 🙂