Κέικ με δαμάσκηνα
26 Σεπ
Καιρό ήθελα να φτιάξω ένα πολύ – επίπεδο κέικ. Να το καμαρώνω και να το φωτογραφίζω! Εντάξει και να το φάω, αλλά είναι τόσο όμορφα τα άτιμα. Τα τρως και με τα μάτια.
Τα δαμάσκηνα είναι στα καλύτερά τους αυτή την εποχή. Ώριμα, νόστιμα και σχετικά οικονομικά. Έχουν και υπέροχο μπλε χρώμα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς για ένα κέικ υπερπαραγωγή;
Η συνταγή είναι ελαφρώς μπελαλίδικη, αλλά όχι κάτι εξαιρετικά δύσκολο και κουραστικό. Λίγη οργάνωση μόνο απαιτεί.
Ξεκινάμε με την χειροποίητη σοκολάτα, θα χρειαστούμε:
65 γρ φυσικό βούτυρο κακάο
2 κουταλιές μέλι
23 γρ σκόνη κακάο
23 γρ χαρουπόσκόνη
1/2 κουταλάκι κανέλα
Για την παρασκευή της ακολουθούμε τα βήματα που περιγράφουμε στο post χειροποίητη σοκολάτα. Μόλις σταθεροποιηθεί την μοιράζουν σε δύο ίσα μέρη.
Προχωράμε με το κέικ σοκολάτας, θα χρειαστούμε:
220 γρ αλεύρι ολικής από μαλακό σιτάρι
120 ml χαρουπόμελο
300 ml νερό
100 ελαιόλαδο
4 κουταλάκια του γλυκού baking powder
50 γρ από την σοκολάτα που ετοιμάσαμε
ψιλοκομμένα 2-3 ώριμα δαμάσκηνα
3 τσέρκια με διάμετρο 12 εκ το καθένα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε επίμονα το ελαιόλαδο με το χαρουπόμελο μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίχνουμε το νερό, το baking powder καθώς και την σοκολάτα αφού πρώτα τη θρυμματίσουμε ή εναλλακτικά την περάσουμε από τον τρίφτη. Σταδιακά ενσωματώνουμε το αλεύρι ενώ αφήνουμε για το τέλος τα δαμάσκηνα. Ζυγίζουμε το μείγμα και το μοιράζουμε σε τρία ίσα μέρη. Γεμίζουμε τα τσέρκια τα οποία έχουμε πρώτα καλύψει με λίγη λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά. Μόλις κρυώσουν ξεφορμάρουμε.
Επόμενο βήμα η “βουτυρένια” κρέμα βανίλιας, θα χρειαστούμε:
250 γρ κάσιους μουλιασμένα για 6 ώρες
40 ml καθαρό νερό
3 κουταλιές μέλι
1/3 από τα σποράκια μίας φυσικής βανίλιας
Στο επεξεργαστή τροφών, εφαρμόζοντας την S λεπίδα, ενεργοποιούμε την μέγιστη ταχύτητα. Ρίχνουμε τα κάσιους και περιμένουμε να πολτοποιηθούν. Σιγά σιγά προσθέτουμε και τα επόμενα υλικά και συνεχίζουμε τη λειτουργία της συσκευής μέχρι να αποκτήσουμε μία λεία κρέμα. Την φυλάμε για μια ώρα στο ψυγείο.
Συναρμολόγηση:
Θα χρειαστούμε επίσης:
ψιλοκομμένα 4-5 ώριμα δαμάσκηνα και 2-3 ολόκληρα για το στολισμό.
Tοποθετούμε το πρώτο κομμάτι στην πιατέλα που θα σερβίρουμε το γλυκό. Με μία σπάτουλα απλώνουμε από πάνω κρέμα. Απλώνουμε ομοιόμορφα τα κομμάτια από τα δαμάσκηνα, καλύπτουμε με το δεύτερο κομμάτι κέικ και συνεχίζουμε με την επόμενη στρώση. Στο τέλος έχοντας λίγη κρέμα στην σπάτουλα περνάμε περιμετρικά το κέικ έτσι ώστε ελαφρώς να χάνεται και οι ενώσεις να καλύπτονται πλήρως. Αν μας περισσέψει κρέμα την απλώνουμε στην πάνω επιφάνεια. Το αφήνουμε αρκετές ώρες στο ψυγείο, ιδανικά ένα βράδυ, ώστε να δέσει και να σταθεροποιηθεί καλά.
Λίγο πριν το σερβίρουμε, λιώνουμε σε μπεν μαρί την υπόλοιπη σοκολάτα και την απλώνουμε πάνω στο κέικ. Στολίζουμε με δαμάσκηνα, άνθη και ό,τι άλλο μας εμπνέει 🙂
Λίγες Παρατηρήσεις:
Από το γλυκάκι προκύπτουν περίπου 6 μερίδες. Μη σας ξεγελούν οι φωτογραφίες, είναι μικρό το μέγεθός του. Είναι όμως συμπαγές και πλούσιο σε γεύσεις, χορταστικό και σοκολατένιο!
Για να το κόψετε βοηθάει πολύ να βουτάτε το μαχαίρι σε καυτό νερό ώστε όμορφα και με ακρίβεια να κόβεται η σοκολατένια επικάλυψη.
Μες στο κέικ μη βάλετε περισσότερα δαμάσκηνα γιατί η υγρασία που βγάλουν θα δυσκολέψει το ψήσιμο.
Αυτά! Καλή απόλαυση!
Τα stationary projectάκια μου προχωράνε, στην φωτογραφία παρακάτω μικρά χάρτινα μπλοκάκια με αποσπώμενα φύλλα για σημειώσεις και μικρές ζωγραφιές. Σύντομα, σύντομα 🙂
Θαυμάσιο!! Αν και δεν είμαι ιδιαίτερα γλυκατζού ένα κομμάτι από αυτό το λαχταρώ.
Ευχαριστώ Ξανθή! Τι να πούμε εμείς για τις δημιουργίες σου!!!
Νόστιμο,πλούσιο και ευπαρουσίαστο, αν κ προτιμώ τα δαμάσκηνα ξερά. Η κρέμα βανίλια μου κίνησε τον ενδιαφέρον!!
Νομίζω και ξερά δαμάσκηνα θα είναι υπέροχο 😉
Το λιγουρεύομαι ήδη!απίθανο!
🙂
εξαιρετικό! μπράβο Άρη!
είναι πανέμορφο!
Ευχαριστώ Εύη!!!!!!
Και έφτιαξες όντως ένα πολύ εντυπωσιακό κέικ! Το πως μεταμορφώνονται δε τα κάσιους σε λευκή βελούδινη κρέμα είναι φοβερό. Καλή εβδομάδα!
Η κρέμα από κάσιους είναι το κάτι άλλο! Πρέπει να τη δοκιμάσεις Θεοδώρα. Μην το καθυστερείς! 🙂
Το τρως με τα μάτια κι όχι μόνο! Φαίνεται λαχταριστό και τόσο όμορφα στολισμένο! Ένα κομματάκι και για εμένα παρακαλώ!
🙂
Περισσότερο με μαγευτική τούρτα εποχής μου μοιάζει, παρά με κέϊκ, τούτο σου το πόνημα Άρη.
Πάντως “φωτογραφικώς” παρουσιάζεται ακατάμαχητο :-))
Ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη! Έχουν φοβερή φωτογένεια αυτά τα κέικ 🙂
Μπράβο σου που άντεξες και το έκοψες Άρη 🙂
Πάρα πολύ όμορφο το κέικ σου, εντυπωσιακό και λαχταριστό.
Πράγματι τα κέικ με πολλά επίπεδα έχουν μια παραπάνω φασαρία αλλά το αποτέλεσμα συνήθως αποζημιώνει.
Εκείνο εκεί το κομμάτι που φαίνεται μόνο του, με ξεσήκωσε για τα καλά!
Σαν ψεύτικο φαίνεται Αρη.
Οι φωτογραφίες σου είναι τέλειες.
Το στόλισμά του εξαιρετικό. Και μου αρέσει που έχει ύψος.
Μπράβο!!
Δεν χορταίνω να το κοιτάω!!
Είναι τόσο όμορφο!!!
Είναι πραγματικά πολύ όμορφο κέικ !! Και χειροποίητο από την κορυφή έως τα νύχια!! Πραγματικά θα ήθελα πολύ να είχα τώρα ένα κομματάκι να δοκιμάσω… Πόσο του πάνε τα λουλούδια, τέλειο!!
Tres elegant!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Κάθε στάδιο και μια απόλαυση, να φτιάχνεις (με αυτά τα υπέροχα υλικά), να συνθέτεις και να αναμένεις για το αποτέλεσμα που θα το απολαύσεις καθώς θα το γεύεσαι. Είναι και πανέμορφο το άτιμο!
Πραγματικά για κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος είναι αρκετά χρονοβόρα διαδικασία. Όμως για σένα “it’s a piece of cake”. Ευφάνταστο στην παρασκευή του αλλά και στην παρουσίαση του από έναν καλλιτέχνη του είδους!!! Καλό μήνα και καλή εβδομάδα Άρη μου
Μας τρεχουν τα σάλια Άρη!
Πρωτότυπη συνταγή με ιδιαίτερα υλικά, τρομερη διακόσμηση-παρουσίαση και απαιχτη γευση, ειμαι σιγουρη γι αυτό!
Είναι εντυπωσιακό! Θα ήθελα να ρωτήσω αν και δεν είμαι έμπειρη στα γλυκά είναι δύσκολο για να πετύχει; Επίσης μπορώ την ίδια ποσότητα κέικ να την μοιράσω σε δύο ταψάκια 24cm; και τέλος αντί για δαμάσκηνα μπορείς να προτείνεις κάτι άλλο για να το βρίσκω αυτήν την εποχή; συγνώμη αν ρωτάω πολλά!
Σε ευχαριστώ Σουσάννα! Λοιπόν δεν είναι το πιο εύκολο γλυκάκι αλλά δεν είναι και τραγικά δύσκολο 🙂 Θα μπορούσες να την μοιράσεις σε 2 ταψάκια και να τα ψήσεις λίγο περισσότερο και μετά αν θέλεις να τα κόψεις στα δύο ώστε να έχεις περισσότερες στρώσεις. Γενικά οι εναλλαγές κρέμα – κέικ έχουν ενδιαφέρον στη γεύση και σπάνε την μονοτονία 😉 Αντί για φρέσκα δαμάσκηνα μπορείς να βάλεις αποξηραμένα, τα οποία έχουν και πιο δυνατό χαρακτήρα και θα δώσουν περισσότερη ένταση.
Αν θέλεις να ξεκινήσεις με πιο εύκολα γλυκάκια μπορείς να επιλέξεις την κατηγορία “ευκολα” και να δεις όλα τα σχετικά post. Αλλά και το παραπάνω δεν είναι κάτι φοβερό! Ο,τι εσύ θέλεις!!!