Πάστα Φλώρα
2 Δεκ
Σήμερα φτιάχνουμε ένα αγαπημένο γλυκό! Τη γνωστή σε όλους μας Πάστα Φλώρα! Ένα ωραίο χειμωνιάτικο γλυκό, με πλούσια γέμιση φρούτου ! Μη ξεχνιόμαστε όμως, η δική μας εκδοχή είναι σχεδιασμένη χωρίς βούτυρο και χωρίς ζάχαρη !
Για τη γέμιση, θα φτιάξουμε μία χορτοφαγική κρέμα βύσσινο με βάση το μήλο και με τη γλύκα του σταφυλιού.
Βέβαια, στις παρατηρήσεις στο τέλος του post θα δείτε και προτάσεις για άλλα φρούτα, περισσότερο της εποχής μας.
Είστε έτοιμοι?
– Θα χρειαστούμε για τη ζύμη της βάσης:
150 γρ αλεύρι από σκληρό σιτάρι ολικής κατά προτίμηση αλεσμένο σε πετρόμυλο
110 ml συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού ή αραιωμένο (ανάλογα με τη γλύκα του) πετιμέζι
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
35 ml ελαιόλαδο
– Θα χρειαστούμε για τη κρέμα βύσσινο:
200 γρ πολτό μήλου (δείτε πως τον φτιάχνουμε σε αυτό εδώ το post Τάρτα Λεμόνι)
100 γρ φρέσκα ή κατεψυγμένα βύσσινα
7 κουταλιές συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού ή αραιωμένο (ανάλογα με τη γλύκα του) πετιμέζι
1 κουταλιά corn flour
– Θα χρειαστούμε για τη ζύμη για τις κορδέλες:
100 γρ αλεύρι από μαλακό σιτάρι ολικής κατά προτίμηση αλεσμένο σε πετρόμυλο
50 ml συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού ή αραιωμένο (ανάλογα με τη γλύκα του) πετιμέζι
1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/8 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
35 ml ελαιόλαδο
τσέρκι διαμέτρου 16 εκ
Η διαδικασία για την παρασκευή της βάσης της τάρτας είναι ίδια με αυτή που περιγράφεται στο post κραμπλ τάρτα μήλο. Ο λόγος που φτιάχνουμε διαφορετική ζύμη για τις κορδέλες είναι ότι θέλουμε να έχουν λίγο πιο σκληρή και λιπαρή υφή ώστε να πλάθονται πιο εύκολα. Τη βάση την κρατάμε ελαφριά και αφράτη, όπως πάντα στις τάρτες μας. Αφού λοιπόν την ετοιμάσουμε την αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε με την κρέμα βύσσινο.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τον πολτό μήλου, τα βύσσινα και 5 από τις 7 κουταλιές του χυμού από σταφύλι (εικ 1). Αφήνουμε καλά να βράσουν, ώστε να βγουν τα υγρά από τα βύσσινα και μέσα τους να εισχωρήσει η γλύκα του σταφυλιού.
Μετά από 15 λεπτά περίπου, ανακατεύουμε το corn flour στις δύο κουταλιές από το χυμό που μας έμεινε και το προσθέτουμε στο μείγμα μας. Βράζουμε λίγο ακόμα μέχρι να δέσει η κρέμα μας (εικ 2). Μεταφέρουμε την κρέμα στο εσωτερικό της τάρτας και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει (εικ 5).
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 o C. Ετοιμάζουμε την ζύμη για τις κορδέλες, ανακατεύοντας πρώτα τα υγρά και μετά προσθέτοντας τα στερεά. Πλάθουμε καλά και με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη στο σχήμα μιας λωρίδας (εικ 3). Είτε με το εργαλείο της εικόνας (εικ 4) είτε με ένα μαχαίρι δημιουργούμε λεπτές κορδέλες. Και ξεκινάμε το πλέξιμο 🙂 (εικ 6). Μόλις ολοκληρώσουμε (ουφ!) (εικ 7) μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 35 λεπτά. Ξεφορμάρουμε με προσοχή και έτοιμη!!!
Παρατηρήσεις: Σε επόμενα post θα δοκιμάσουμε την Πάστα Φλώρα και σε άλλες παραλλαγές. Έτυχε να έχω ένα τελευταίο σακουλάκι βύσσινα στην κατάψυξη και έπρεπε να το ξεφορτωθώ άμεσα 🙂 . Ωραία εναλλακτική είναι αντι για βύσσινο να χρησιμοποιηθούν μικρά κομμάτια κυδωνιού (+ λίγο νερό) και να αρωματιστεί η κρέμα με ένα φυλλαράκι αρμπαρόριζας. Επίσης μπορεί να παίξει μόνο μήλο (πολτός και κομμάτια) με άρωμα κανέλας. Αν πάλι θέλετε βύσσινα, έχω προσέξει πως σχεδόν σε όλα τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων έχουν κατεψυγμένα. Ό,τι θέλετε, είναι άλλωστε θέμα γούστου και διαθεσιμότητας υλικών 🙂
Καλό βράδυ!
Πολύ ωραία ιδέα για πάστα φλώρα! Πέρσι είχα φτιάξει με το κυδώνι που αναφέρεις και αρμπαρόριζα και ήταν πραγματικά πολύ νόστιμη. Τη συνιστώ 🙂
Ναι, θέλω να τη φτιάξω και εγώ με κυδώνι. Σχεδόν τελείωσε η εποχή του και φέτος δεν έφτιαξα τίποτα. Πέρυσι, είχα φτιάξει ρετσέλι με κυδώνια, πετιμέζι και αρμπαρόριζα ..
Αγαπημενο γλυκό… μου αρεσουν πολύ οι κορδελίτσες του!
http://beautyfollower.blogspot.gr
Χίλια ευχαριστώ για το σχόλιο σου και για την επίσκεψή σου! Και μένα πάντα μου άρεσε η πάστα φλώρα..Οι κορδελίτσες είναι λίγο (μ)πλέξιμο! 🙂
Έχεις ένα από τα πιο πετυχημένα fashion blogs !!!, θα ήθελα κάποια στιγμή να μου πεις τη μυστική σου συνταγή για τόσους readers 🙂 🙂
Σε ευχαριστω πολυ!!!! Εεεε δεν εχω και πολλούς readers… νομίζω 😉