Ροδακινόπιτα
14 Ιούλ
Παραμένοντας σταθεροί σε απλά και οικονομικά υλικά (είμαστε τώρα για σπατάλες;;;), θα ετοιμάσουμε μία αρωματική ροδακινόπιτα!
Γλυκαντικό ρόλο θα παίξουν μόνο οι σταφίδες μας, ενώ το ροδάκινο και η κανέλα θα δώσουν τον απαραίτητο γευστικό χαρακτήρα. Πάμε λοιπόν!
Για την γέμιση χρειαστούμε:
170 γρ σταφίδες
2 ώριμα ροδάκινα (προσοχή, όχι άγουρα γιατί είναι ξινά και σκληρά)
200 ml νερό
1 κουταλιά αλεύρι ολικής
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
Για την ζύμη θα χρειαστούμε:
100 ml από το νερό που μουλιάσαμε τις σταφίδες
40 ml ελαιόλαδο
αλεύρι ολικής όσο πάρει (εγώ χρησιμοποίησα Ζέας)
1 κουταλιά baking powder
ένα ταψάκι διαστάσεων 15 x 10 εκ (προκύπτουν 2-3 μερίδες)
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τις σταφίδες μαζί με τα 200 ml νερό. Αφήνουμε να μουλιάσουν για δύο ώρες. Στραγγίζουμε το νερό και το φυλάμε για να γλυκάνουμε τη ζύμη. Τις σταφίδες τις πολτοποιούμε στον επεξεργαστή τροφών και στην συνέχεια τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ ανάδευσης. Καθαρίζουμε τα ροδάκινα (τις φλούδες δεν τις πετάμε, τις τρώμε), τα ψιλοκόβουμε και μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης τα προσθέτουμε στον πολτό από τις σταφίδες. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στη ζύμη.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το ελαιόλαδο με τα 100 ml από το ζουμί που προέκυψε μουλιάζοντας τις σταφίδες. Προσθέτουμε το baking powder και όσο αλεύρι χρειάζεται για να προκύψει μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες σε ποσοστά βάρους 70 – 30 %. Χρησιμοποιώντας τον πλάστη και τοποθετώντας την ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες ανοίγουμε δύο λεπτά φύλλα. Το μεγάλο το απλώνουμε στο ταψάκι, το οποίο έχουμε ελαφρά λαδώσει. Με το μικρότερό και τη βοήθεια ενός μαχαιριού σχηματίζουμε λεπτές κορδέλες. Αδειάζουμε την γέμιση, την εφαρμόζουμε καλά στο εσωτερικό της τάρτας και με τις κορδέλες πλέκουμε την πάνω επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά. Την απολαμβάνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Σχετικές progress photos με την παραπάνω συνταγή θα βρείτε στα παρόμοια posts: Strudel, Κερασόπιτα και Πάστα Φλωρα. Παρακάτω ακολουθούν μερικές ροδακινοφωτογραφίες από τον κήπο στο πατρικό μου:
Τέλος, αν προσέξατε, στην σημερινή μας ιστορία, ρόλο συμπρωταγωνιστή έχει ένα μικρό λευκό εμαγιέ ταψάκι. Τα εμαγιέ αποτελούν φετίχ για μας τους food bloggers γιατί πέρα από την vintage αισθητική τους, γράφουν όμορφα στον φακό. Το συγκεκριμένο το προμηθεύτηκα από το Philos Athens, έναν πολύ πολύ αγαπημένο μου πολύ-χώρο που ανάμεσα στα προϊόντα που προσφέρει βρίσκουμε και τα υψηλής ποιότητας εμαγιέ Falcon. Αν και έτσι που το γράφω ακούγεται σαν διαφήμιση, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ανάγκη μου να εκφράσω τον θαυμασμό μου προς την προσπάθεια μίας ομάδας νέων ανθρώπων να δημιουργήσουν ένα τόσο μα τόσο ξεχωριστό μαγαζί 🙂
Μια απλή και γεμάτη αρωμάτα καλοκαιριού συνταγή! Η τέλεια λύση εάν έχεις παραγινομένα φρούτα.
Με το εμαγιέ μίλησες στην καρδιά μου. Ήταν το δεύτερο πράγμα, φυσικά μετά το γλυκό, που πρόσεξα στην φωτογραφία…
Καλά κάνεις και αναφέρεις το κατάστημα γιατί ίσχυει ότι αποτελούν φετίχ των foodbloggers.
Μα και εγώ τα εμαγιέ τα ψάχνω παντού, αλλά στην Αθήνα δεν βρίσκω πολλά και στα χρώματα που θέλω 🙁
Ωραιο και ελαφρύ γλυκακι για το καλοκαίρι! Γεια στα χέρια των γονιών σου που φροντίζουν τον κήπο!
thanx!
Πολύ ωραίο! Πόσο ζουμερό φαίνεται!
Χαχα και εγώ το εμαγέ πρόσεξα 🙂
Είναι αρκετά ζουμερή, όχι τελείως..Το αλεύρι κάπως την δένει τη γέμιση…
Με’γειά το ταψάκι! Να το χαρείς! Ό,τι αγκαλιάσει αυτή η ζύμη σου το απογειώνει και με τα συγκεκριμένα ροδάκινα έχεις κάνει πάλι θαύμα!
Ευχαριστώ Νατάσα !!!!!
Λατρεύω τη ροδακινόπιτα και η δική σου είναι αρωματική και γευστική όσο δεν παέι!!Οι φωτογραφίες με τα ροδάκινα φρεσκοκομμένα από το δέντρο όνειρο!!!!!
Ναι Λίλια και εμένα μου αρέσει. Θυμάμαι πριν χρόνια είχα φάει μία του εμπορίου και ήταν υπερβολικά γλυκιά χωρίς να καταλαβαίνεις ροδάκινο ή κανέλα.
Ακριβώς!Όλα τα έτοιμα γλυκά Άρη μου έχουν ίδια γεύση με μια υποψία αρώματος από κάτι, που όπως λες και εσύ το κρύβει η υπερβολική γλύκα!
Αυτό θυμάμαι και εγώ .. Έχω πλέον 4 χρόνια να φάω και σιγά σιγά ξεχνώ και τη γεύση τους 🙂
Πολύ ομορφες φωτογραφιες… δεν έχω φτιαξει ποτέ καποιο γλυκό με ροδάκινα 😉
Να φτιάξεις, αξίζει! Τώρα που είναι στην εποχή τους και είναι νόστιμα !!!
Τι τυχερός που μπορείς και έχεις τόσο φρέσκες πρώτες ύλες. Μπράβο στους γονείς που έχουν φτιάξει τέτοιο κήπο.
Το κατάλληλο γλυκό για αυτήν την περίοδο που τα ροδάκινα είναι στα καλύτερά τους! 🙂
Έχει σημασία τελικά το φρούτο… Σε μία από τις δοκιμές είχα βάλει ροδάκινα του εμπορίου (βιολογικά) αλλά κάπως άγουρα (έτσι δυστυχώς τα διανέμουν τις περισσότερες φορές) και δεν είχε σωστή γεύση το γλυκό..
Αχ τι να σε κανω Αρη που δεν ειμαι των φρουτογλυκων;;;
Θα θαυμασω ομως απεριοριστα τις καταπληκτικες φωτογραφιες με τα ροδακινα, το εμαγε ταψακι σου που οντως το ζηλεψα και το αψεγαδιαστο οπως παντα food styling!
Καλημερα!!
Κρίμα Χρυσαυγή που δεν σου αρέσουν τα φρουτογλυκά, μπορεί μέσα από τις φωτογραφίες μου να αλλάξεις γνώμη και να τα λιμπιστείς τελικά 😉
Με ταξίδεψες πολλά χρόνια πίσω Άρη με την πρώτη σου φωτογραφία, καθώς στο ίδιο σχέδιο ετοιμάζε η μαμά μου την πάστα φλόρα! Με τέτοια υλικά, σίγουρα θα μοσχομύρισε η κουζίνα σου!!! Την καλημέρα μου 🙂
H πάστα φλώρα αγαπημένο γλυκό της γενιάς μας 🙂 Θα ασχοληθώ πολλές φορές μαζί της στα επόμενα post !!
καλοκαιρινό όσο δεν πάει το γλυκάκι σου Άρη!! υπέροχο!
ευχαριστούμε και για το tip 😉
Χαίρομαι που σου αρέσει Εύη ! Καλό ΣΚ !
Πολύ ωραία παρουσίαση έκανες και δεν είναι κακό να διαφημίζεις κάτι που θαυμάζεις ή σε άφησε ικανοποιημένο! Τα καλά και ποιοτικά πρέπει να μοιράζονται! 🙂 Λοιπόν δεν έτυχε να δοκιμάσω ποτέ ροδακινόπιτα κι ας μου αρέσει το ροδάκινο. Φαίνεται φανταστική, ό,τι πρέπει τέτοια εποχή!
Καλή συνέχεια!
Ευχαριστώ Κατερίνα !! Ακριβώς έτσι το σκέφτομαι και εγώ 🙂
Το ταψάκι ήταν το πρώτο πράμα που πρόσεξα, αυτό και οι φωτογραφίες απο τα ροδάκινα… πολύ καλοκαιρινή φωτογραφιση, με πανέμορφα και πεντανόστιμα “μοντέλα”…
Ευχαριστώ Τάνια !!
Νομίζω πως έχω όλα τα υλικά σπίτι, πάω να βρω και δυο “τσατσαλιασμένα” ροδάκινα και…νομ νομ!!!
(διαβαζοντας το μπλογκ σκεφτόμουν μα τί ωραίο μπολάκι, μπράβο σε όποια νοικοκυρά το διατήρησε σε τέτοια άριστη κατάσταση από εκείνα τα χρόνια τα παλιά που ήταν της μοδός… ουπς!)
Ακριβώς, δεν είναι vintage, είναι σύγχρονο. Βέβαια είναι η ίδια βρετανική εταιρεία που τα φτιάχνει από το 1920
Δοκιμάσαμε την συνταγή και πετυχε!!!
Είναι απίστευτα δροσιστική η γέμιση και πολύ απλή η εκτέλεση! Ευχαριστούμε!
Αλήθεια ;;!!! Εγώ ευχαριστώ !!
Υπέροχα αρωματικό & χορταστικό γλυκακι- πρωινακι❣❣❣