Αχλαδόπιτα v2

8 Οκτ

Τελικά είναι τόσο σημαντικό να επιστρέφω σε παλιότερές μου αναρτήσεις. Να ξαναδουλεύω μια συνταγή πιο ελεύθερα χωρίς την ίδια πίεση.

Αχλαδόπιτα

Αυτή τη φορά αποφάσισα να φτιάξω ξανά την αχλαδόπιτα με ορισμένες μικρο – αλλαγές. Σκέφτηκα να κρατήσω το κάρδαμο σε χαμηλά επίπεδα, μιας και είναι πολύ ισχυρό αρωματικό και να προσθέσω ξύσμα πορτοκαλιού που δένει υπέροχα με όλα τα υλικά. Μεγάλωσα λίγο την ποσότητα στα ξερά φρούτα ώστε να γίνει πιο γλυκιά και πιο χορταστική. Τέλος την φούρνισα περισσότερο για να γίνει η ζύμη τραγανή και η γέμιση να μελώσει. Και αυτό ήταν! Έγινε πολύ πολύ καλύτερη! Αρωματική αλλά ισορροπημένη, ευχάριστη και με την γεύση που σου μένει και θες να ξαναφάς. Εντάξει δεν λέω άλλα, πρέπει να τη δοκιμάσετε!

Αχλαδόπιτα

Αχλαδόπιτα

Επιπλέον αν θυμάστε αντί για φωτογραφίες είχα παρουσιάσει ζωγραφιές στο post. Ε, αυτή τη φορά είπα να την φωτογραφίσω κρατώντας όμως μερικά στοιχεία από την εικονογράφηση 😉

Θα χρειαστούμε:

160 γρ ξερά σύκα
60 γρ μαύρη κορινθιακή σταφίδα
200 ml νερό
60 ml ελαιόλαδο
αλεύρι ολικής – όσο πάρει + μισή κουταλιά για τη γέμιση
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
2 μεσαία αχλάδια κομμένα σε κύβους
1/4 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένα εσωτερικά σποράκια κάρδαμο
ξύσμα από μισό πορτοκάλι

Τσέρκι διαμέτρου 16 εκ

Ψιλοκόβουμε τα σύκα και μαζί με τις σταφίδες τα τοποθετούμε στο νερό για περίπου 2 ώρες. Στην συνέχεια αφαιρούμε τα φρούτα και το νερό που προέκυψε από το μούλιασμα το αδειάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης. Αν δοκιμάσετε το νερό θα διαπιστώσετε πως έχει πάρει αρκετά από την γλύκα και τη γεύση των φρούτων.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε τα δύο υγρά πολύ καλά. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι (μαζί με το baking powder) ζυμώνοντας μέχρι να προκύψει μία ζύμη που ελαφρώς να μην κολλάει στα χέρια μας. Την χωρίζουμε σε δύο κομμάτια, σε αναλογία 70–30%. Τα ανοίγουμε με την βοήθεια του πλάστη, αφού πρώτα τα τοποθετήσουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες.

Για να ετοιμάσουμε την γέμιση, σε ένα μπολ ρίχνουμε τα φρούτα που μουλιάσαμε, τα αχλάδια και μισή κουταλιά αλεύρι. Ξεφλουδίζουμε το κάρδαμο και θρυμματίζουμε καλά στο γουδί τα εσωτερικά μαύρα σποράκια του κρατώντας την ποσότητα που θέλουμε. Μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού το προσθέτουμε στο μείγμα. Με τα χέρια μας πιέζουμε τα υλικά ώστε να λιώσουν ελαφρά και να ενωθούν μεταξύ τους.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το τσέρκι και απλώνουμε καλά τη ζύμη της βάσης. Τοποθετούμε εσωτερικά τη γέμιση και κλείνουμε την πίτα με την υπόλοιπη ζύμη. Αν θέλουμε να λάβει πιο ζεστό χρώμα η ζύμη μας, με ένα πινελάκι την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ανοίγουμε μερικές τρύπες (ή με ένα κοπίδι χαράσσουμε αστεράκια) και φουρνίζουμε για μία ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Απολαμβάνουμε 🙂 !!!

Αχλαδόπιτα

Αχλαδόπιτα

Αχλαδόπιτα

Κονφετί

Να πω πως τα αστεράκια που αιωρούνται δεν είναι photoshop, κρέμονται από μαύρες κλωστές. Αρχίσαμε και τα οπτικά εφέ 😉 αμέ!

Για το κονφετί και για άλλα θα σας πω πολύ σύντομα 🙂 🙂

20 Responses to “Αχλαδόπιτα v2”

  1. Ariadni St. 08/10/2016 at 19:32 #

    Το κάρδαμο και το πορτοκάλι, τα λατρεύω και σαν γευσεις και σαν αρώματα!
    Όσο για τα αστεράκια, νομιζα πως ηταν photoshop αχαχχαχαχαχα
    Φιλιά πολλά
    καλό υπόλοιπο στο Σαββατοκύριακό μας!

    • aris 12/10/2016 at 21:50 #

      Ναι το κάρδαμο πάει με το πορτοκάλι, και το αχλάδι βέβαια ..

  2. Ξανθή 08/10/2016 at 21:35 #

    Αυτό θέλω να το δοκιμάσω οπωσδήποτε.
    Μόλις βρω νόστιμα αχλάδια βέβαια.

    • aris 12/10/2016 at 21:50 #

      Σωστά Ξανθή, σε αυτά τα γλυκάκια παίζει ρόλο η γεύση των υλικών μας. Είναι νόστιμη και αξίζει πιστεύω!

  3. evi@thehealthycook 09/10/2016 at 15:33 #

    πωπω!! τέλεια φαίνεται!
    άρχισες και τα κόλπα ε? άντε περιμένουμε τα νέα με αγωνία! 😉

    • aris 12/10/2016 at 21:49 #

      Ελπίζω την Κυριακή βράδυ να βγει το σχετικό post 😉

  4. My Little World 10/10/2016 at 12:48 #

    Φαίνεται πολύ νόστιμη και στα γούστα μου! Οδό για τα αστεράκια ειναι πολύ εντυπωσιακά γιατί κι εγώ νόμιζα ότι ειναι photo shop! Φιλια

  5. machi marra 10/10/2016 at 20:58 #

    Aρη το αποτέλεσμα είναι τόσο ελκυστικό και λαχταριστό που δεν μπορείς να φύγεις από το τελευταίο κομμάτι.
    Υπέροχα, αγαπημένα όλα τα υλικά που χρησιμοποίησες!!
    Καλό σου βράδυ!!

  6. Ερμιόνη 10/10/2016 at 21:26 #

    Πω πω Άρη δείχνει συγκλονιστική 🙂
    Εμφανίσιμη, λαχταριστή και πληθωρική!
    Όσον αφορά τα αστεράκια, ήμουν απολύτως βέβαιη την ώρα που τα κοιτούσα ότι δεν είναι photoshop! Ειδικά λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα με τόσο μεράκι και προσήλωση φτιάχνεις! Καλό βράδυ!

  7. Tante Kiki 11/10/2016 at 00:22 #

    Φαίνεται πολύ ωραία Άρη!! Σίγουρα είναι πεντανόστιμη!!

    • aris 12/10/2016 at 21:46 #

      Ευχαριστώ Κική! Είναι όντως πεντανόστιμη, αρωματική και ισορροπημένη όπως λέω!

  8. Αθηνά 11/10/2016 at 08:51 #

    Καλημέρα Άρη!! Καλά έκανες και την ξαναέφτιαξες!! Πολλές φορές είναι ωραίο να αναθεωρείς παλιές συνταγές και να τις βελτιώνεις! Τα κονφετί είναι σούπερ!! Μπράβο Άρη πολύ μεράκι!! Περιμένουμε τα making of!

  9. spoon stories 16/10/2016 at 21:49 #

    Εξαιρετικά αρώματα!Θα είναι θεϊκή!!!

  10. Marion 18/10/2016 at 11:52 #

    Φαίνεται τέλεια.
    Και το κομμένο κομματι..σούπερ!!
    Οντως χορταστική.
    Οι φωτογραφίες πολυ ωραίες και τα αστεράκια φανταστικά.
    Ωραίο εφέ 😉

    Καλή συνέχεια

  11. christina 30/11/2016 at 01:41 #

    Βγήκε πολύ όμορφη η πιτούλα αυτή! Το μαύρο φόντο σου είναι ύφασμα ή τοίχος;

Trackbacks and Pingbacks

  1. Φρουτόπιτα! | NEANIKON - 27/06/2017

    […] και μία ροδακινόπιτα. Λίγο αργότερα έφτιαξα και μία αχλαδόπιτα. Κάθε φορά χαιρόμουν γιατί με πολύ λίγα υλικά είχα ένα […]

Leave a Reply