Πετιμεζο-μηλό-ρυζο!
4 Νοέ
Τι είναι αυτός ο γλωσσοδέτης θα αναρωτηθήκατε … Δική μου πατέντα! Πρόκειται για ένα υβρίδιο ρυζόγαλου, μουσταλευρίας και παιδικής φρουτόκρεμας! Το τερμάτισα, ε;; 🙂
Είναι πολύ απλό! Θρεπτικό και πολύ ευχάριστο!
Θα χρειαστούμε:
3 μεγάλα νόστιμα & ώριμα μήλα
100 γρ ρύζι αναποφλοίωτο
100 ml πετιμέζι
1 κουταλιά αλεύρι ολικής
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο
Γαρνιτούρα: κανέλα, ρόδι, καρύδια και ό,τι άλλο μας αρέσει
προκύπτουν 4 μερίδες
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μήλα και μαζί με λίγο νερό και σκεπασμένη την κατσαρόλα τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τελείως και να ποιούν όλα τα υγρά τους. Μόλις φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα τα πολτοποιούμε.
Παράλληλα σε μία άλλη κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι μέχρι και αυτό να μαλακώσει. Αρχικά προσθέτουμε νερό που να το καλύπτει και αν χρειαστεί ρίχνουμε και άλλο λίγο. Σαν μαγειρεύουμε κανονικά ρύζι.
Μόλις τα δύο παραπάνω υλικά ετοιμαστούν τα ενώνουμε σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε τα αρωματικά και θέτουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία.
Χωρίς να χάσουμε χρόνο διαλύουμε το αλεύρι μες στο πετιμέζι (σε ένα μικρό μπολ) και το ρίχνουμε και αυτό μες στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε σταθερά για 5-6 λεπτά περίπου μέχρι το μείγμα να δέσει. Μόλις κρυώσει θα πήξει πολύ περισσότερο. Σερβίρουμε σε μικρά μπολάκια.
Το καλό με αυτή την συνταγή είναι πως μπορούμε να δοκιμάζουμε τη γεύση της καθώς ετοιμάζεται, και αναλόγως να κάνουμε προσθήκες. Π.χ. αν θέλουμε περισσότερη γλυκύτητα μπορούμε να προσθέσουμε σταφίδες, αν θέλουμε περισσότερο όξινο χαρακτήρα/άρωμα έξτρα ξύσμα πορτοκαλιού. Πάντα με μέτρο βέβαια γιατί μπορεί να μας ξεφύγει.
Σε κάθε περίπτωση μπορούμε απλά και εύκολα να ετοιμάσουμε ένα θρεπτικό και νόστιμο γλυκάκι – κολατσιό 😉 το οποίο να απολαύσουμε ζεστό ή κρύο. Ωραίο δεν είναι;;;
Εγώ επιστρέφω σε λίγες μέρες με δύο posts πάνω στις νέες χάρτινες δημιουργίες που ετοιμάζω για το Νεανικόν Paperie, το μικρό μου e-shop 🙂
Έρχονται και Χριστούγεννα και όπως καταλαβαίνετε πρέπει να ετοιμάζομαι σιγά σιγά …
Ωωωω φαίνεται τέλειο και είναι από τα αγαπημένα μου κάτι τέτοια γλυκίσματα γιατί μπορείς να φτιάξεις ακόμα και μία μερίδα σε στιγμή που θες κάτι γλυκό και γρήγορα αλλά και θρεπτικό! Θα το φτιάξω άμεσα, σίγουρα θα μου αρέσει! Μπράβο Άρη!
Πετιμεζομηλόρυζο ήαλλιώς vegan ρυζόγαλο! Ακόμη και με λίγα και απλά υλικά γίνονται ωραία γλυκά! Μου θυμίζει πολύ την θρακιώτικη γλυκιά σούπα Βαρβάρα, που δοκίμασα πριν πολλά χρόνια ανήμερα της ομώνυμης γιορτής, αλλά εκείνη γίνεται με σιτάρι! Περιμένω και τα τυπογραφικά ποστ! Καλό σ/κ!
Ενδιαφέρουσα συνταγή Άρη με ωραία υλικά και αρώματα!
Τέλειος και ο τρόπος με τον οποίο έχεις επικαλύψει την κρέμα!
Το ρόδι δίνει και υπέροχο χρώμα και κατιτίς πιο ιδιαίτερο!
Καλό βράδυ!
Ιδιαίτερο και νόστιμο…όπως μας έχεις συνηθίσει Άρη μου!
Παραλλαγή…..αντί για ρύζι έβαλα κινόα και δαμάσκηνα και σταφίδες και αντί για αλεύρι λιναρόσπορο και λίγη ζάχαρη καρύδας στο τέλος….τέλειο!!
Είναι λίγο γλωσσοδέτης … έχεις δίκιο! Είναι όμως τόσο ιδιαίτερο όπως τα περισσότερα που φτιάχνεις Άρη! Καλή εβδομάδα εύχομαι!
Πολύ πρωτότυπο και σίγουρα πεντανόστιμο!!
Πολύ νόστιμο και θρεπτικό! Καλή εβδομάδα Άρη!
Ιδιαίτερο όπως και ο τίτλος του.
Για νοστιμιά δεν το συζητώ αφού έχει όλα αυτά τα αρώματα.
Υγιεινό επισης.
Μπράβο για την συνταγή !!
🙂
Καλημερα Αρη!
Εκτος απο γλωσσοδέτης, θα δέσει πολύ ωραία και με τη γλώσσα μας όταν το δοκιμάσουμε!
χαχαχαχα
Καλό Παρασκευοσαββατοκύριακο!
Φιλί γλυκό 🙂
Ωραιότατο πρέπει να έγινε!!!
Και μόνο που λέω τον τίτλο θέλω να το φάω! Μα τι ευφάνταστο δημιούργημα είναι αυτό!
Ωπ να το και το γλυκάκι μας το ωραίο! 🙂