Ψητά Κυδώνια !!!!!
2 Δεκ
Ένα πόλυ ελαφρύ, πανέυκολο και πολύ ευχάριστο Χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο !!!!
Το κυδώνι είναι ένα υπέροχο και αγαπημένο φρούτο. Προσωπικά το τρώω και ωμό αλλά και σε κάθε άλλη μορφή είναι πεντανόστιμο!
Η δική μου εκδοχή για ψητά κιδώνια είναι λιγότερο γλυκιά σε σχέση με την κλασσική. Αφήνω δηλαδή το φρούτο να κρατήσει περισσότερο τον όξινο χαρακτήρα του στοχεύοντας σε κάτι πιο ελαφρύ που ευχάριστα μπορούμε να το απολαύσουμε ακόμα και μετά από ένα γευμα.
Θα χρειαστούμε
3 – 4 κυδώνια
100 ml νερό
1 κουταλιά μέλι
2 ξυλαράκια κανέλα
γαρνιτούρα: μέλι, κανέλλα, ρόδι, βασιλικός, καρύδια, σταφίδες, γιαούρτι
μια μικρή γάστρα
Καθαρίζουμε τα κυδώνια και αφαιρούμε το σκληρό εσωτερικό κομμάτι μαζί με τα κουκούτσια. Κόβουμε σε χοντρές φέτες και απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα στην γάστρα. Ανακατεύουμε το νερό με το μέλι και το περιχύνουμε. Τοποθετούμε και τα ξυλαράκια κανέλας.
Μεταφέρουμε στο φούρνο, στους 150 βαθμούς περίπου για μια ώρα, ή και παραπάνω. Θέλουμε να μαλακώσουν καλά, οπότε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τσεκάρουμε με ένα μαχαιράκι εάν έχουν ψηθεί επαρκώς. Αν θέλουμε να πάρουν πιο σκούρο χρώμα αφήνουμε λίγη ώρα να ψηθούν και χωρίς το καπάκι της γάστρας. Πάντα με προσοχή ώστε να μη μας καούν 😉
Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο περιχύνουμε 2-3 κουταλιές ακόμα μέλι και γαρνίρουμε με ξηρούς καρπούς, κανέλλα, ρόδι, φυλλαράκια βασιλικού, σταφίδες, γιούρτι ή (και) ό,τι άλλο μας αρέσει!
Αυτό ήταν! Τόσο απλό! 🙂
Στα άλλα νέα του Νεανικόν, οι δημιουργίες μου συνεχίζουν να ταξιδεύουν προς κάθε γωνιά 🙂 Να σας υπενθυμίσω πως θα τις βρείτε και στο Paraphernalia (κέντρο Αθήνα) και στο Kurkuta (Χανιά)!
Επίσης να σας πω πως στο καινούργιο τεύχος του C2 Magazine θα βρείτε μία νέα συνταγή μου για νοστιμότατα, αρωματικά, πικάντικα, πολύ Χριστουγεννιάτικα ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ !!! Σελίδα 8 😉
Τέλος να σας ενημερώσω πως η καρτούλα “τζινκλ μπελς” που έχει αγαπηθεί όσο καμία είναι και πάλι διαθέσιμη είτε online μέσω jamjar είτε σε αρκετά από τα καταστήματα που φιλοξενούν τα χειροποίητα πραγματάκια μου 🙂
Αυτά! Τα ξαναλέμε !!!!
Τα κάνεις να φαίνονται λαχταριστά
🙂