Ωμοφαγικό Κέικ Καρότου
17 Ιαν
Η αγάπη του Νεανικόν για την ωμοφαγία είναι μεγάλη. Η επιλογή να καταναλώνουμε όλο και περισσότερες τροφές όπως μας τις προσφέρει η φύση μας αποδίδει πολλά οφέλη, αφού αξιοποιούμε στο μέγιστο τα θρεπτικά συστατικά τους και δεν καταναλώνουμε επιπλέον χρόνο και χρήμα για το μαγείρεμα.
Με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθώ διάφορους food bloggers που μας προτείνουν άκρως ελκυστικές συνταγές γλυκισμάτων βασισμένες σε ωμές τροφές. Μία τέτοια συνταγή είναι και το κέικ καρότου (raw carrot cake), που πραγματικά το έχω συναντήσει σχεδόν παντού.
Στη δική μας εκδοχή, θα εφαρμόσουμε μικρές παραλλαγές σε μια προσπάθεια να το φέρουμε λίγο πιο κοντά σε προϊόντα που βρίσκουμε εύκολα στον τόπο μας. Συγκεκριμένα θα αντικαταστήσουμε τους νοστιμότατους χουρμάδες με εξίσου απολαυστικά ξερά σύκα και επιπλέον θα δοκιμάσουμε να φτιάξουμε την κρέμα από κάσιους χωρίς το ακριβό σε μας λάδι καρύδας (αν και παίζει σημαντικό ρόλο στην υφή). Για επιπλέον ευκολία θα σερβίρουμε το γλυκό μας σε ατομικά βαζάκια, δημιουργώντας έτσι ένα όμορφο και θρεπτικό κέρασμα.
Θα χρειαστούμε:
300 γρ ξερά σύκα μουλιασμένα σε νερό για 2 ώρες
150 γρ καρύδια
150 γρ τριμμένο καρότο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/3 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1/3 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
Για την κρέμα
300 γρ κάσιους μουλιασμένα σε νερό για 4 ώρες τουλάχιστον
χυμό από μισό λεμόνι + λίγο ξύσμα
3 κουταλιές καλής ποιότητας μέλι
λίγο ακόμα τριμμένο καρότο για τη διακόσμηση
Στον επεξεργαστή τροφών αλέθουμε τα σύκα, προσθέτοντας και 3-4 κουταλιές από το νερό που χρησιμοποιήθηκε για το μούλιασμα τους. Μεταφέρουμε την πάστα σε ένα μπολ και αφού προσθέσουμε και τα υπόλοιπα υλικά, ομογενοποιούμε καλά το μείγμα. Προχωράμε με τη κρέμα. Στον επεξεργαστή τροφών ή καλύτερα σε δυνατό blender πολτοποιούμε όλα τα υλικά σε μεγάλη ταχύτητα μέχρι να προκύψει μία λεία και αφράτη κρέμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό.
Σε κάθε βαζάκι προσθέτουμε πρώτα το μείγμα και στη συνέχεια τη στρώση της κρέμας. Μετά από κάθε γέμισμα καθαρίζουμε καλά τα τοιχώματα που λερώσαμε με λίγο χαρτί. Διακοσμούμε με τριμμένο καρότο και αυτό ήταν! Στο ψυγείο και σε λίγες ώρες το απολαμβάνουμε !! Είναι πεντανόστιμο, θα εκπλαγείτε !!!
Λίγα νέα ακόμα !
Όπως θα δείτε δεξιά στη side bar έχει προστεθεί μία νέα κατηγορία με τίτλο ωμοφαγία, ώστε εύκολα να αναζητάμε τις συνταγές που βασίζονται κυρίως σε ωμές τροφές.
Επίσης θα έχετε προσέξει πως άλλαξαν λίγο τα γραφικά του blog. Επιτέλους, προμηθεύτηκα την αγαπημένη μου γραμματοσειρά και άρχισα να προσεγγίζω σιγά σιγά το λογότυπο που εξαρχής είχα στο μυαλό μου.
Πώς σας φαίνεται, σας αρέσει ; Θέλει δουλειά ακόμα … αλλά προσπαθώ 🙂
Πόσο μου αρέσουν τα ωμοφαγικά γλυκά,νιώθω ότι ο καθένας μπορεί να τα φτιάξει, δεν χρειάζεται να ανησυχώ για το ψήσιμο και τον παράγοντα τύχη! Μόλις δοκιμάσω τη συνταγή σου θα σου πώ εντυπώσεις, αν και θα την κάνω με χουρμάδες που μου αρέσουν πιο πολύ. Μου αρέσει το νέο logo αλλά δεν θα έπρεπε να έχει και τη λέξη γλυκοπλαστείον; Είναι ωραίο να φτιάχνεις τη σελίδα σου όπως ακριβώς την θες κι ας έχει δουλειά!
Αθανασία, πράγματι τα ωμοφαγικά γλυκά πάντα πετυχαίνουν, τουλάχιστον από γεύση !! Δίκιο έχεις !! Λείπει η λέξη Γλυκοπλαστείο, αλλά οι καλές γραμματοσειρές κοστίζουν 🙁 Οπότε αγόρασα για αρχή αυτή για τo Νεανικόν και σιγά σιγά θα αναζητήσω και μία για τις συμπληρωματικές λέξεις. Η γραφιστική και το illustration μου αρέσει πολύ, αλλά μόλις άρχισα να μαθαίνω 🙂
μου πήρε μήνες αλλά τη δοκίμασα τη συνταγή, πολύ ωραία! αντί για μέλι έβαλα πετιμέζι οπότε το χρώμα είναι λίγο μυστήριο, αλλά και πάλι νόστιμο, σε ευχαριστούμε!
Υγιεινό αλλά από θερμίδες συναγωνίζεται και τα κλασσικά γλυκά ε; Ενδιαφέρουσα πρόταση!
(Κάνεις αλλαγούλες στο site; Ήταν πανέμορφο το προηγούμενο όμως..
:(( )
Θα έλεγα πως κάθε θερμίδα που μας προσφέρει το γλυκάκι είναι ωφέλιμη. Επίσης έχω διαβάσει πως οι ωμές τροφές (αυτές δηλαδή που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία πάνω από 40 βαθμούς) μεταβολίζονται ευκολότερα από τον οργανισμό μας χάρη στα ένζυμα που διατηρούν. Αλλά πέρα από τις θεωρίες, και στην πράξη νιώθω να παίρνω περισσότερη ενέργεια από τροφές σαν και αυτές που περιέχει. 🙂 Το ξέρω πως και το προηγούμενο look n feel του blog άρεσε, και φυσικά σε ευχαριστώ πολύ που μου το λες 🙂 , θα ήθελα όμως ένα πιο retro στυλ. Θα δεις, θα δεις όταν εξελιχθεί περισσότερο… Καλό βράδυ !!
ααααα είναι under construction λοιπόν!!! Αναμένουμε εναγωνίως!
Θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω! Είμαι σίγουρη πως θα μου αρέσει πολύ!Καταπληκτική πρόταση Άρη!
Λίλια σε ευχαριστώ !!! Είναι πολύ εύκολο και τα υλικά απλά. Την άλλη φορά θα δοκιμάσω να αντικαταστήσω τα κάσιους με αμύγδαλα που τα βρίσκω ολόκληρα με το κέλυφος και είμαι πιο σίγουρος για την ποιότητά τους.
γεια σου Άρη!
με γεια το νέο logo! νομίζω πως όταν συμπληρώσεις και τη λέξη “Γλυκοπλαστείον” που μου αρέσει πολύ, θα έχει ολοκληρωθεί! χιχιχι!!!
το γλυκάκι είναι υπέροχο! νομίζω πως δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο για τις θερμίδες του, μια και με αυτό τον τρόπο παρασκευής παίρνουμε όλα τις θρεπτικές ουσίες από τα συστατικά του. καλύτερα αυτές τις θερμίδες, παρά κάτι άλλες! 😉
καλή κυριακή σε όλους!
Ευχαριστώ Εύη !! Ναι ναι, σιγά σιγά θα ολοκληρωθεί το site αισθητικά, θα δείτε θα σας αρέσει.. Έχεις δίκιο, νομίζω και εγώ πως πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για την ποιότητα παρά για την ποσότητα των τροφών μας. Καλή Κυριακή και καλή βδομάδα να έχουμε !
Yπέροχη πρόταση Άρη! Και μιας και τα υλικά δεν δέχτηκαν κάποια θερμική επεξεργασία θα δίνουν την γεύση τους και την διατροφική τους αξία στο έπακρο! Πολύ ωραία παρουσίαση επίσης! Καλή συνέχεια στην αλλαγή!
Ευχαριστώ Νατάσα ! Σωστά, αξιοποιούμε πλήρως τις τροφές μας και έτσι κάνουμε και οικονομία 🙂 🙂 🙂
Aυτο το γλυκο ημουν απο τους τυχερους που το δοκιμασαν,ειναι υπεροχο!!Νοστιμοτατο και τρως ολο το βαζακι με μια αναπνοη!Δοκιμαστε το!!!
🙂 🙂 🙂 !!!
τέλειο και θρεπτικό!
μ’ αρέσουν πολύ τα ωμοφαγικά!
ωραία παρουσίαση!
Πέπη σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιο σου !! Καλή εβδομάδα !!
Καλησπέρα! Πολύ ωραίο και γευστικό. Μου αρεσουν κιόλας οι ξηροι καρποι , σουπερ και η παρουσίαση!
Καλό ξημέρωμα και μια ακόμα καλύτερη εβδομάδα
🙂
Ευχαριστώ Αριάδνη !!! Χαίρομαι που σου άρεσε !!
Μόλις είδα τον τίτλο γύαλισαν τα μάτια μου. Πολύ χαίρομαι που επιτέλους αρχίζουν να ασχολούνται κ ελληνικής αξίολογα blogs με την ωμοφαγία. Μου αρέσει που χρησιμοπόιησες σύκα αντί για χουρμ´αδες, εγώ χρησιμοποιώ συνήθως σταφίδες. Όσο για την παρουσίαση…δε το συζητώ….. Τ´ελεια η ιδεα με το βαζάκι. Θα ήθελα να δω κ γω το γλυκοπλαστείον αλλα σου έχω εμπιστοσύνη. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό
1000 ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ! Πολύ καλή η ιδέα σου με σταφίδες !!!
Σλουρπ!!! Τέλειο φαίνεται Άρη και σύντομα θα πρέπει να το δοκιμάσω!
Με το καλό να κάνεις όλες τις αλλαγές. Είμαι σίγουρη ότι η νέα εμφάνιση θα είναι τόσο “νόστιμη” όσο οι συνταγές σου.
Καλημέρα!!
Thanx Αγγελική !
Ερώτηση: αν χρησιμοποιήσω χουρμάδες πάλι ίδια ποσότητα θα χρειαστω; Σε τέσσερις ωριτσες θα είναι έτοιμο! Τα εβαλα να μουλιασουν.
Πιστεύω πως ναι!!! Καλή επιτυχία! Περιμένω εντυπώσεις 🙂
Λοιπόν το εκανα με χουρμάδες και εγινε υπεροχο!!! Το εκανα σε ταψακι και τελειωσε σε δύο μέρες…. Ευχαριστώ για την συνταγη!
Τέλεια Τάνια !! Χαίρομαι πάρα πολύ!
Τελειο το γλυκακι !!!Μπραβο σου!!!