Ωμοφαγικό Κέικ Καρότου

17 Ιαν

Η αγάπη του Νεανικόν για την ωμοφαγία είναι μεγάλη. Η επιλογή να καταναλώνουμε όλο και περισσότερες τροφές όπως μας τις προσφέρει η φύση μας αποδίδει πολλά οφέλη, αφού αξιοποιούμε στο μέγιστο τα θρεπτικά συστατικά τους και δεν καταναλώνουμε επιπλέον χρόνο και χρήμα για το μαγείρεμα.

Με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθώ διάφορους food bloggers που μας προτείνουν άκρως ελκυστικές συνταγές γλυκισμάτων βασισμένες σε ωμές τροφές. Μία τέτοια συνταγή είναι και το κέικ καρότου (raw carrot cake), που πραγματικά το έχω συναντήσει σχεδόν παντού.

rawcarrotcake1

Στη δική μας εκδοχή, θα εφαρμόσουμε μικρές παραλλαγές σε μια προσπάθεια να το φέρουμε λίγο πιο κοντά σε προϊόντα που βρίσκουμε εύκολα στον τόπο μας. Συγκεκριμένα θα αντικαταστήσουμε τους νοστιμότατους χουρμάδες με εξίσου απολαυστικά ξερά σύκα και επιπλέον θα δοκιμάσουμε να φτιάξουμε την κρέμα από κάσιους χωρίς το ακριβό σε μας λάδι καρύδας (αν και παίζει σημαντικό ρόλο στην υφή). Για επιπλέον ευκολία θα σερβίρουμε το γλυκό μας σε ατομικά βαζάκια, δημιουργώντας έτσι ένα όμορφο και θρεπτικό κέρασμα.

Θα χρειαστούμε:

300 γρ ξερά σύκα μουλιασμένα σε νερό για 2 ώρες
150 γρ καρύδια
150 γρ τριμμένο καρότο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/3 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1/3 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

Για την κρέμα
300 γρ κάσιους μουλιασμένα σε νερό για 4 ώρες τουλάχιστον
χυμό από μισό λεμόνι + λίγο ξύσμα
3 κουταλιές καλής ποιότητας μέλι

λίγο ακόμα τριμμένο καρότο για τη διακόσμηση

Στον επεξεργαστή τροφών αλέθουμε τα σύκα, προσθέτοντας και 3-4 κουταλιές από το νερό που χρησιμοποιήθηκε για το μούλιασμα τους. Μεταφέρουμε την πάστα σε ένα μπολ και αφού προσθέσουμε και τα υπόλοιπα υλικά, ομογενοποιούμε καλά το μείγμα. Προχωράμε με τη κρέμα. Στον επεξεργαστή τροφών ή καλύτερα σε δυνατό blender πολτοποιούμε όλα τα υλικά σε μεγάλη ταχύτητα μέχρι να προκύψει μία λεία και αφράτη κρέμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό.

rawcarrotcakestepsΣε κάθε βαζάκι προσθέτουμε πρώτα το μείγμα και στη συνέχεια τη στρώση της κρέμας. Μετά από κάθε γέμισμα καθαρίζουμε καλά τα τοιχώματα που λερώσαμε με λίγο χαρτί. Διακοσμούμε με τριμμένο καρότο και αυτό ήταν! Στο ψυγείο και σε λίγες ώρες το απολαμβάνουμε !! Είναι πεντανόστιμο, θα εκπλαγείτε !!!

rawcarrotcake2

Λίγα νέα ακόμα !

Όπως θα δείτε δεξιά στη side bar έχει προστεθεί μία νέα κατηγορία με τίτλο ωμοφαγία, ώστε εύκολα να αναζητάμε τις συνταγές που βασίζονται κυρίως σε ωμές τροφές.

Επίσης θα έχετε προσέξει πως άλλαξαν λίγο τα γραφικά του blog. Επιτέλους, προμηθεύτηκα την αγαπημένη μου γραμματοσειρά και άρχισα να προσεγγίζω σιγά σιγά το λογότυπο που εξαρχής είχα στο μυαλό μου.

neanikon

Πώς σας φαίνεται, σας αρέσει ; Θέλει δουλειά ακόμα … αλλά προσπαθώ 🙂

27 Responses to “Ωμοφαγικό Κέικ Καρότου”

  1. Athanasia 17/01/2015 at 19:05 #

    Πόσο μου αρέσουν τα ωμοφαγικά γλυκά,νιώθω ότι ο καθένας μπορεί να τα φτιάξει, δεν χρειάζεται να ανησυχώ για το ψήσιμο και τον παράγοντα τύχη! Μόλις δοκιμάσω τη συνταγή σου θα σου πώ εντυπώσεις, αν και θα την κάνω με χουρμάδες που μου αρέσουν πιο πολύ. Μου αρέσει το νέο logo αλλά δεν θα έπρεπε να έχει και τη λέξη γλυκοπλαστείον; Είναι ωραίο να φτιάχνεις τη σελίδα σου όπως ακριβώς την θες κι ας έχει δουλειά!

    • aris 17/01/2015 at 19:22 #

      Αθανασία, πράγματι τα ωμοφαγικά γλυκά πάντα πετυχαίνουν, τουλάχιστον από γεύση !! Δίκιο έχεις !! Λείπει η λέξη Γλυκοπλαστείο, αλλά οι καλές γραμματοσειρές κοστίζουν 🙁 Οπότε αγόρασα για αρχή αυτή για τo Νεανικόν και σιγά σιγά θα αναζητήσω και μία για τις συμπληρωματικές λέξεις. Η γραφιστική και το illustration μου αρέσει πολύ, αλλά μόλις άρχισα να μαθαίνω 🙂

      • Αθανασία 13/10/2015 at 08:43 #

        μου πήρε μήνες αλλά τη δοκίμασα τη συνταγή, πολύ ωραία! αντί για μέλι έβαλα πετιμέζι οπότε το χρώμα είναι λίγο μυστήριο, αλλά και πάλι νόστιμο, σε ευχαριστούμε!

  2. Χριστίνα 17/01/2015 at 21:21 #

    Υγιεινό αλλά από θερμίδες συναγωνίζεται και τα κλασσικά γλυκά ε; Ενδιαφέρουσα πρόταση!
    (Κάνεις αλλαγούλες στο site; Ήταν πανέμορφο το προηγούμενο όμως..
    :(( )

    • aris 17/01/2015 at 22:04 #

      Θα έλεγα πως κάθε θερμίδα που μας προσφέρει το γλυκάκι είναι ωφέλιμη. Επίσης έχω διαβάσει πως οι ωμές τροφές (αυτές δηλαδή που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία πάνω από 40 βαθμούς) μεταβολίζονται ευκολότερα από τον οργανισμό μας χάρη στα ένζυμα που διατηρούν. Αλλά πέρα από τις θεωρίες, και στην πράξη νιώθω να παίρνω περισσότερη ενέργεια από τροφές σαν και αυτές που περιέχει. 🙂 Το ξέρω πως και το προηγούμενο look n feel του blog άρεσε, και φυσικά σε ευχαριστώ πολύ που μου το λες 🙂 , θα ήθελα όμως ένα πιο retro στυλ. Θα δεις, θα δεις όταν εξελιχθεί περισσότερο… Καλό βράδυ !!

  3. spoon stories 18/01/2015 at 11:30 #

    Θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω! Είμαι σίγουρη πως θα μου αρέσει πολύ!Καταπληκτική πρόταση Άρη!

    • aris 18/01/2015 at 13:20 #

      Λίλια σε ευχαριστώ !!! Είναι πολύ εύκολο και τα υλικά απλά. Την άλλη φορά θα δοκιμάσω να αντικαταστήσω τα κάσιους με αμύγδαλα που τα βρίσκω ολόκληρα με το κέλυφος και είμαι πιο σίγουρος για την ποιότητά τους.

  4. evi@thehealthycook 18/01/2015 at 13:41 #

    γεια σου Άρη!
    με γεια το νέο logo! νομίζω πως όταν συμπληρώσεις και τη λέξη “Γλυκοπλαστείον” που μου αρέσει πολύ, θα έχει ολοκληρωθεί! χιχιχι!!!
    το γλυκάκι είναι υπέροχο! νομίζω πως δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο για τις θερμίδες του, μια και με αυτό τον τρόπο παρασκευής παίρνουμε όλα τις θρεπτικές ουσίες από τα συστατικά του. καλύτερα αυτές τις θερμίδες, παρά κάτι άλλες! 😉
    καλή κυριακή σε όλους!

    • aris 18/01/2015 at 14:19 #

      Ευχαριστώ Εύη !! Ναι ναι, σιγά σιγά θα ολοκληρωθεί το site αισθητικά, θα δείτε θα σας αρέσει.. Έχεις δίκιο, νομίζω και εγώ πως πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για την ποιότητα παρά για την ποσότητα των τροφών μας. Καλή Κυριακή και καλή βδομάδα να έχουμε !

  5. Natasa S 18/01/2015 at 14:11 #

    Yπέροχη πρόταση Άρη! Και μιας και τα υλικά δεν δέχτηκαν κάποια θερμική επεξεργασία θα δίνουν την γεύση τους και την διατροφική τους αξία στο έπακρο! Πολύ ωραία παρουσίαση επίσης! Καλή συνέχεια στην αλλαγή!

    • aris 18/01/2015 at 14:22 #

      Ευχαριστώ Νατάσα ! Σωστά, αξιοποιούμε πλήρως τις τροφές μας και έτσι κάνουμε και οικονομία 🙂 🙂 🙂

  6. ολγα 18/01/2015 at 15:41 #

    Aυτο το γλυκο ημουν απο τους τυχερους που το δοκιμασαν,ειναι υπεροχο!!Νοστιμοτατο και τρως ολο το βαζακι με μια αναπνοη!Δοκιμαστε το!!!

  7. peps@pepi's kitchen 18/01/2015 at 21:38 #

    τέλειο και θρεπτικό!
    μ’ αρέσουν πολύ τα ωμοφαγικά!
    ωραία παρουσίαση!

    • aris 18/01/2015 at 21:59 #

      Πέπη σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιο σου !! Καλή εβδομάδα !!

  8. Αριάδνη 18/01/2015 at 22:29 #

    Καλησπέρα! Πολύ ωραίο και γευστικό. Μου αρεσουν κιόλας οι ξηροι καρποι , σουπερ και η παρουσίαση!
    Καλό ξημέρωμα και μια ακόμα καλύτερη εβδομάδα
    🙂

    • aris 18/01/2015 at 22:49 #

      Ευχαριστώ Αριάδνη !!! Χαίρομαι που σου άρεσε !!

  9. Evangelia Vlassopoulou 19/01/2015 at 08:17 #

    Μόλις είδα τον τίτλο γύαλισαν τα μάτια μου. Πολύ χαίρομαι που επιτέλους αρχίζουν να ασχολούνται κ ελληνικής αξίολογα blogs με την ωμοφαγία. Μου αρέσει που χρησιμοπόιησες σύκα αντί για χουρμ´αδες, εγώ χρησιμοποιώ συνήθως σταφίδες. Όσο για την παρουσίαση…δε το συζητώ….. Τ´ελεια η ιδεα με το βαζάκι. Θα ήθελα να δω κ γω το γλυκοπλαστείον αλλα σου έχω εμπιστοσύνη. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό

    • aris 19/01/2015 at 18:02 #

      1000 ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ! Πολύ καλή η ιδέα σου με σταφίδες !!!

  10. Αγγελική 19/01/2015 at 10:28 #

    Σλουρπ!!! Τέλειο φαίνεται Άρη και σύντομα θα πρέπει να το δοκιμάσω!
    Με το καλό να κάνεις όλες τις αλλαγές. Είμαι σίγουρη ότι η νέα εμφάνιση θα είναι τόσο “νόστιμη” όσο οι συνταγές σου.
    Καλημέρα!!

  11. Tanya 28/11/2015 at 13:14 #

    Ερώτηση: αν χρησιμοποιήσω χουρμάδες πάλι ίδια ποσότητα θα χρειαστω; Σε τέσσερις ωριτσες θα είναι έτοιμο! Τα εβαλα να μουλιασουν.

    • aris 28/11/2015 at 15:09 #

      Πιστεύω πως ναι!!! Καλή επιτυχία! Περιμένω εντυπώσεις 🙂

      • Tanya 01/12/2015 at 15:52 #

        Λοιπόν το εκανα με χουρμάδες και εγινε υπεροχο!!! Το εκανα σε ταψακι και τελειωσε σε δύο μέρες…. Ευχαριστώ για την συνταγη!

        • aris 01/12/2015 at 23:05 #

          Τέλεια Τάνια !! Χαίρομαι πάρα πολύ!

  12. dorotea lagana 05/10/2016 at 11:31 #

    Τελειο το γλυκακι !!!Μπραβο σου!!!

Leave a Reply