Υπερθρεπτικό Tiramisu !!!!
21 Ιαν
Καλησπέρα!
Καιρό ήθελα να φτιάξω αυτό το γλυκάκι!
Αν θυμάστε το είχα δοκιμάσει στην Ρώμη, σε ένα καταπληκτικό ωμοφαγικό «ζαχαροπλαστείο» και είχα ενθουσιαστεί τόσο που το έτρωγα κάθε μέρα! Προσπάθησα να μαντέψω την συνταγή ώστε κάποια στιγμή να υλοποιήσω κάτι παρόμοιο 😉
Θα χρειαστούμε:
Για τη βάση:
180 γρ αλεσμένα (σαν αλεύρι) λευκά αμύγδαλα
1 καλής ποιότητας διπλό καφέ εσπρέσο
3 κουταλιές μέλι
1 κουταλιά ζεστό νερό
1 κουταλιά λιωμένο σε μπεν μαρί βούτυρο κακάο
μία τσιμπιά αλάτι
Κρέμα:
100 γρ μουλιασμένα σε νερό κάσιους
100 ml νερό
2 κουταλιές λιωμένο σε μπεν μαρί βούτυρο κακάο
2,5 κουταλιές μέλι
Στολισμός:
Κακάο
Σερβίρουμε σε γυάλινα βαζάκια ή ποτηράκια. Προκύπτουν τρία πολύ μικρά, αλλά χορταστικά βαζάκια!
Να σημειώσω πως στην εκδοχή που δοκίμασα στην Ρώμη, αντί για μέλι χρησιμοποιούσαν αγαύη. Ενδεχομένως να δίνει πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα αλλά εγώ προσωπικά προτιμώ το μέλι, γιατί το βρίσκω σε καλή ποιότητα από τοπικούς παραγωγούς. Επιπλέον στη θέση του βούτυρου κακάου μπορεί γενικά να χρησιμοποιηθεί λάδι καρύδας, όμως πιστεύω πως το πρώτο δίνει πιο ταιριαστή γεύση, ειδικά στο συγκεκριμένο γλυκάκι.
Σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα μπορούμε να βρούμε έτοιμο «αλεύρι» από αλεσμένα αμύγδαλα. Δεν το έχω αγοράσει ποτέ, αφενός γιατί μου φαίνεται ακριβό και αφετέρου γιατί φοβάμαι πως τα αμύγδαλα αν αλεσθούν δεν συντηρούνται καλά.
Συνήθως τα αλέθω στο blender λίγα – λίγα και στην συνέχεια τα κοσκινίζω (όπως παλιά έκανα για να φτιάξω την αμυγδαλόπαστα για τις συνταγές μελισσάκια, τούρτα γάμου και πριγκίπισσα). Ό,τι χοντροκομμένο περισσεύει μες στο κόσκινο το αλέθω ξανά μέχρι να προκύψει η «πούδρα» που επιθυμώ. Κουραστική διαδικασία για να είμαι ειλικρινής και για αυτό δεν έφτιαξα μεγάλη ποσότητα. Είναι σημαντικό όμως η βάση να δίνει την αίσθηση ενός “λασπωμένου μπισκότου”, οπότε δεν πρέπει να υπάρχουν χοντροκομμένα αμύγδαλα.
Το βούτυρο κακάο, όπως έχουμε αναφέρει και άλλες φορές, αποτελεί ένα υπέροχο φυσικό προϊόν που προκύπτει με μηχανική εξαγωγή από τον καρπό του κακαόδεντρου. Το βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και το χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας είτε για να παράξουμε χειροποίητη σοκολάτα είτε για πήξουμε τις κρέμες μας. Το λιώνουμε πάντα σε μπεν μαρί, σε χαμηλή θερμοκρασία, αργά και υπομονετικά και το προσθέτουμε σε μείγμα που πάνω – κάτω έχει την ίδια θερμοκρασία. Στην κρέμα μας βάζουμε λίγο, απλά για να την δέσουμε, άλλωστε θέλουμε να την αφήσουμε απαλή και όχι να την μετατρέψουμε σε μους όπως κάνουμε συνήθως στις τούρτες.
Ξεκινάμε!
Για να ετοιμάσουμε τη βάση τοποθετούμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο κακάο, στον επεξεργαστή τροφών και δουλεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα. Δοκιμάζουμε και κρίνουμε αν κάτι πρέπει ελάχιστα να προσθέσουμε. Λιώνουμε το βούτυρο κακάο και το προσθέτουμε στο μείγμα. Συνεχίζουμε την λειτουργία της συσκευής για λίγο ακόμα μέχρι όλα να ενωθούν.
Γεμίζουμε τα ποτηράκια. Με μία χαρτοπετσέτα καθαρίζουμε τα πάνω τοιχώματα που ίσως λερώθηκαν ώστε να είναι καθαρά όταν θα πέσει η δεύτερη στρώση.
Προχωράμε με την κρέμα:
Αφήνουμε τα κάσιους να μουλιάσουν σε νερό που να τα σκεπάζει για τουλάχιστον 4 ώρες. Τα στραγγίζουμε (το νερό το κρατάμε για μία άλλη χρήση) και τα τοποθετούμε μες στον επεξεργαστή τροφών. Σταδιακά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, πάλι εκτός από το βούτυρο κακάο. Επιμένουμε για αρκετή ώρα μέχρι να δημιουργηθεί μία πραγματικά λεία υφή. Και εδώ, αν θέλουμε, δοκιμάζουμε και αποφασίζουμε αν κάτι πρέπει προστεθεί. π.χ. λίγο παραπάνω μέλι. Δεν το παρακάνουμε όμως, γιατί θέλουμε να κρατήσουμε απλή την κρέμα και έντονη, χάρη στον καφέ, την βάση. Στο τέλος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο κακάο και πάλι για αρκετά λεπτά δουλεύουμε το μείγμα, στην μέγιστη ταχύτητα, μέχρι όλα να γίνουν ένα «σώμα». Είναι πολύ σημαντικό αυτό!
Στην συνέχεια συμπληρώνουμε τα ποτηράκια. Πασπαλίζουμε με κακάο και αποθηκεύουμε στο ψυγείου για λίγη ώρα.
Αυτό ήταν! Απολαμβάνουμε!!!!!
Και αφού γλυκαθήκαμε να πω και τα άλλα νέα μου …
Συνεχίζω πυρετωδώς τις νέες μου δημιουργίες από ύφασμα! Το project προχωράει υπέροχα, αλλά λίγο αργά 🙂 Είμαι πολύ ευχαριστημένος που χρησιμοποιώ την νέα μου παλιά ραπτομηχανή 🙂
Περισσότερα ακόμα δεν θα πω!
Να σας πω όμως για μία υπέροχη νέα συνεργασία! Σε πολύ λίγες μέρες τα μικρά μου προϊόντα θα είναι διαθέσιμα και στο φανταστικό concept store hellofrom_. στην Θεσσαλονίκη !!! Πρόσφατα μάλιστα γνώρισα από κοντά τον Κωνσταντίνο και την Ρωξάνη, τα παιδιά που δημιούργησαν αυτόν τον πανέμορφο χώρο και με πολύ χαρά διαπίστωσα πόσο πολύ αγαπούν την δουλειά τους αλλά και πόσο στηρίζουν τους νέους δημιουργούς!
Κλείνοντας να στείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην AthensVoice και στην Κρίστυ Περρή για την όμορφη αναφορά στο άρθρο 15 Έλληνες food bloggers που αξίζει να ακολουθήσεις
Θα το φτιάξω σίγουρα!!!!
Εντάξει αυτό είναι εύκολο και μπορώ να το φτιάξω στα σίγουρα! Μου αρέσουν πολύ και τα υλικά και νομίζω πως θα το ευχαριστηθώ. Πολλά πολλά συγχαρητήρια για όλες τις συνεργασίες σου Άρη μου, το αξίζεις και με το παραπάνω… με έχει φάει η περιέργεια βέβαια τι ετοιμάζεις ως προς το ύφασμα αλλά θα κάνω υπομονή! Καλή δημιουργική συνέχεια εύχομαι 🙂